Dania z makaronem, do zakochania
Jedzenie potrafi rozpalić emocje. Nie bez powodu mawia się przecież: przez żołądek do serca.
Przygotowanie: Diana Kosiorek
Stylizacja: Agata Jankowska
Zdjęcia: Maciej Niemojewski
Talerzyki: PoPo Ceramics
Miseczki: Spiek Ceramiczny
krok 1
Składniki sosów łączymy ze sobą.
krok 2
Wszystkie przyprawy do mięsa mielimy lub ubijamy w moździerzu i mieszamy. Posypujemy nimi łopatkę wieprzową. Wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 125°C i pieczemy 5-6 godzin (możemy zwiększyć temperaturę do 150°C i piec krócej, mniej więcej 3½ godziny). Co jakiś czas smarujemy je sosem numer 2 i sprawdzamy miękkość mięsa – to niezbędne, bo każdy piekarnik zachowuje się inaczej i trudno podać uniwersalne temperatury i czasy pieczenia. Kiedy mięso się rozpada, jest gotowe. Jeśli nie wytworzyła się ciemna skorupka, podkręcamy temperaturę do 180°C i pieczemy, aż osiągnie pożądany kolor. Odstawiamy mięso do lekkiego przestygnięcia.
Przygotowujemy sałatkę. Kapustę szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i cukru i odstawiamy, by zmiękła. Tak samo robimy z cebulą. Rodzynki namaczamy w wodzie. Po 30-60 minutach odsączamy je, a z cebuli i kapusty odcedzamy soki, które z nich wyciekły. Jabłka kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce, polewamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed podaniem łączymy z majonezem i doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i octem.
Składamy kanapki. Pieczywo podgrzewamy w piekarniku lub na patelni. Wieprzowinę rozdzielamy dwoma widelcami lub rękoma, polewamy wybranym sosem i ostatecznie doprawiamy (solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami). Na pieczywo nakładamy sałatkę, wieprzowinę i podajemy.
TIP
Nie warto zastępować łopatki wieprzowej chudym mięsem – tłuszcz i tkanka łączna, którą poprzerastana jest łopatka są konieczne, żeby mięso było soczyste.
Jedzenie potrafi rozpalić emocje. Nie bez powodu mawia się przecież: przez żołądek do serca.
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.
Jedzenie potrafi rozpalić emocje. Nie bez powodu mawia się przecież: przez żołądek do serca.
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.
Nazywany jest płynnym złotem, nektarem bogów albo eliksirem młodości, jego właściwości były znane już starożytnym. Miód, bo o nim mowa, wzbudzał i wciąż wzbudza emocje, na szczęście wyłącznie pozytywne.
Zanim na szklanym ekranie pojawi się kultowa, czerwona ciężarówka w towarzystwie nieśmiertelnego ,,Coraz bliżej święta”, minie jeszcze trochę czasu. Niemal pewne jest jednak to, że tegoroczne bożonarodzeniowe reklamy są już w dużej mierze gotowe.
Trendująca muzyka i doskonale pasujące do niej apetyczne ujęcia to coś, nad czym pracują dziś nie tylko marketerzy i social media ninja, ale też foodiesi stawiający na smaczny content. Co warto wiedzieć o TikToku i Instagram Reels, by podbić serca swoich kulinarnych fanów? Agencja Od kuchni zdradza 5 tipów, dzięki którym Twoje wideo będzie rozpływające w ustach jak belgijska czekolada i chrupiące jak francuski croissant!
Lato to czas pysznych sezonowych warzyw i owoców, które chętnie goszczą w ciepłe, słoneczne dni na naszych talerzach! Są nie tylko smaczne, zdrowe czy soczyste, ale również atrakcyjne dla oka i obiektywu. Ślinka cieknie na samą myśl o słodkich, skropionych wodą czereśniach, misce sałatki wypełnionej po brzegi świeżymi warzywami czy jagodziance, grubo obsypanej kruszonką. Jak ułożyć te pyszności na talerzu, by kusiły nie tylko zmysł smaku, ale i wzrok? Jaką zastawę wybrać, by wydobyć charakter dania?
W tym roku wiosna nie mogła sobie znaleźć u nas miejsca – długo kazała na siebie czekać. Na szczęście w końcu pokazała się w pełnej krasie. A to znak, że zaczyna się najlepszy czas w kuchni.
Dali się już poznać jako wytwórcy świeżych, włoskich serów. Dziś w sercu Warszawy prowadzą też miejsce, gdzie oprócz wspaniałej burraty czy mozzarelli można spróbować chrupiącej focaccii i innych włoskich przysmaków. Nam Kaja i Francesco zdradzają swoje ulubione włoskie przepisy.
Kukbuk połączył siły z hotelem Raffles Europejski Warsaw, by na łamach magazynu i w podcaście „W gości” podyskutować o gościnności. Przeczytajcie, kogo i czym podjęliśmy podczas tego spotkania!
Włoskie pesto to dobry sposób na proste, aromatyczne dania. Połączone z makaronem, stanowi udany przepis na szybki i pożywny lunch czy pachnący świeżymi ziołami obiad.
Makaron z pesto doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, ale ten włoski sos jest także wdzięcznym materiałem do kulinarnych eksperymentów. Przed wami przepisy, które otwierają głowę na nowe połączenia.
Umiejętność opisywania wina rzadko wynosimy z domu, a w wieku młodej dorosłości nie skupiamy się zbytnio na analizie trunków, tylko na ich konsumpcji. Opanowanie sztuki opowiadania o winie można więc porównać do nauki języka obcego przez dorosłych.
Z Italii przeskoczył do Portugalii, stamtąd dał susa do Stambułu i z rozbiegu znów skoczył na lewy kraniec Europy, prosto do Hiszpanii. Do pięciu razy sztuka – mijana nieustannie Grecja doczekała się wreszcie konsumpcji. Z Bartkiem Kieżunem sprawdzamy, co zjeść i zobaczyć w Atenach.
To hasło najnowszej kampanii marki Kinley, która inspiruje do tego, aby po codziennych obowiązkach znaleźć czas dla siebie i bliskich. Najlepiej, jeśli odkryjemy przy tym nowe smaki.
Hot dog w wersji wege to nie bułka z masłem. Choć na półkach sklepowych wypatrzymy mnóstwo wegetariańskich i wegańskich zastępników tradycyjnej parówki, znalezienie takiej, którą można zjeść ze smakiem, tak by nie popsuć kultowej przekąski, to nie lada wyzwanie. Sprawdzamy, po które wegeparówki warto sięgnąć.
Jak wybrać wino, gdzie je kupić i ile powinno kosztować – to pytania, które przy okazji każdej imprezy pojawiają się w głowach zarówno zapraszających, jak i zaproszonych. Podpowiadamy, jak wygląda winny savoir-vivre dla gospodarzy i gości.
Owsianki, pankejki i tarty – pora przerobić gruszki na apetyczne śniadania i obłędne desery. Mamy też coś dla tych, którzy wolą te owoce w wytrawnej wersji.
Farma Bii to nie tylko piękny, butikowy pensjonat, ale również szkoła gotowania i restauracja, w której królują kolory, sezonowe składniki i nieoczywiste połączenia. Poznajcie ją od kuchni i dowiedzcie się, jak przyrządzić serwowane tam letnie dania.
Zestaw przysmaków na spotkanie również online ze znajomymi przy planszówkach, konsoli lub serialowym maratonie.
Jagody doskonale smakują prosto z krzaczka, ale kiedy zatopi się je w perfekcyjnym cieście z dodatkiem maślanej kruszonki i słodkiego lukru, nie mają sobie równych! Oto miejsca, do których warto wstąpić, aby skosztować najlepszych jagodzianek w stolicy.
Cudownie smakują prosto z krzaczka, ale też zatopione w bitej śmietanie. Jagody to znacznie więcej możliwości niż tylko jagodzianki i pierogi. Czas na nowe, słodkie i wytrawne, przepisy z leśnymi owocami.
Dojrzałymi, soczystymi morelami można się zajadać przez całe lato. Na śniadanie, na deser, a nawet w formie owocowych kiszonek – smakują rewelacyjnie w każdej odsłonie! Oto pomysły na najlepsze dania z morelami.
Zieloną, chrupiącą sałatę możemy dodać niemal do każdego dania. Jest zdrowa i podkreśla smak pozostałych składników. Zobaczcie, w jakich kompozycjach sprawdza się najlepiej!
Na śniadanie, do deseru albo po prostu ze śmietaną – truskawki sprawdzają się w każdej wersji. Oto pomysły na prawdziwe specjały z tych słodkich owoców. Co z nich zrobić i z czym będą smakowały najlepiej?
Szpinak daje siłę, zwiększa odporność i pozytywnie wpływa na samopoczucie. A dzięki odpowiednim przepisom i fantazyjnym połączeniom gwarantuje także niezwykłe doznania kulinarne.
Wytworna i wyrafinowana – czerń jest ponadczasowa i uniwersalna. Wiedzą o tym projektanci wnętrz i kucharze, dlatego tak często sięgają po ten kolor. Idealnie sprawdza się on zarówno we wnętrzach, jak i na talerzu.
Poza lepkimi od lukru palcami, ustami umorusanymi konfiturą i nierówną walką z kaloriami z tłustym czwartkiem nieodłącznie kojarzą się gromadzące się przed cukierniami tłumy łasuchów. Sprawdziliśmy, w których kolejkach warto się ustawić, aby zjeść najlepsze pączki w Warszawie.
Go local, go zero waste, go greener – zachęca Ambasada Danii w kampanii „Dania na gorąco, czyli 3 kroki do zrównoważonego gotowania”. Ambasador Ole Toft podpowiada także, czego spróbować podczas wizyty w jego ojczyźnie, wspomina smaki dzieciństwa i zdradza, jak duńska kuchnia zmieniała się przez ostatnie lata.
Artystki Ola Ignasiak i Karolina Gębka eksperymentują i bawią się kolorami, z sukcesem łącząc malarstwo z ekologią. Ich pomysł na farby, które powstają dzięki naturze – owocom, warzywom czy ziołom – pokazuje, że to, co dla niektórych jest jedynie odpadkiem, dla innych może się stać dziełem sztuki.
Gruszki – niezwykle wdzięczne owoce o apetycznym kształcie i słodkim smaku – doskonale sprawdzają się nie tylko w obłędnych deserach, ale także w rozmaitych przetworach. Oto najlepsze przepisy na marynowane gruszki – w occie lub w kuszącej słodkiej zalewie.
Dorodne śliwki kuszą jędrnością, obok rumianych jabłek trudno przejść obojętnie. Z tymi przepisami jesień może być równie gorąca jak pełnia lata.
Aleksandra Koperda w swojej najnowszej książce odwiedza miłośników projektowania przestrzeni, przybliża historie architektów i ikon dizajnu, zdradza adresy niezwykłych sklepów ze starociami, showroomów i pracowni.
Domowe wypieki i makarony po prostu musiały się tu znaleźć. Sprawdźcie, po które inne KUKBUK-owe przepisy sięgaliście najczęściej w 2021 roku!
Te dania napełnią was ciepłem i spokojem, a świat nabierze dzięki nim koloru. Oto najlepsze przepisy na comfort food – na słodko i na słono!
Wyjątkowe plany, noworoczne postanowienia i szczególne daty – nadzwyczajne pomysły i projekty wymagają odpowiedniej oprawy. Najlepiej zapisać je w pięknych i oryginalnych kalendarzach. Jakie wybrać i gdzie ich szukać?
Są stylowe, niepowtarzalne i wykonane z wysokiej jakości materiałów. Podpowiadamy, gdzie szukać prezentów dla miłośników wyjątkowej i pięknej biżuterii.
Kto raz zasmakuje w kuchni koreańskiej, ten już zawsze będzie chciał wracać do jej smaków. Przedstawiamy przepisy na koreański comfort food, który urozmaici wasze orientalne menu!
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
Wiele mówi się o jej walorach smakowych, ale mało kto wie, że gorgonzola to jeden ze zdrowszych i bardziej lekkostrawnych serów. Jakie bogactwo kryje w sobie ten kremowy przysmak?
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
Delikatna gorycz liści cykorii sprawia, że wiele osób stroni od niej w kuchni. Roślinę tę jednak można przyrządzić w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak to zrobić!
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
Pięknie pachną, obłędnie wyglądają, a ich smakowi nie oprą się nawet najbardziej wybredni amatorzy słodkości. Przedstawiamy najlepsze przepisy na jabłka pieczone w piekarniku – z cynamonem, z miodem oraz z bakaliami.
W kuchni dobry nóż to podstawa – powie wam to każdy, kto profesjonalnie zajmuje się gotowaniem. Jak stworzyć własną kolekcję noży, idealnie dopasowaną do codziennych potrzeb?
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Odpowiednio skomponowana dieta wegańska jest pełnowartościowa i dostarcza organizmowi wszystkie najważniejsze dla poprawnego rozwoju dziecka mikro- i makroelementy. Sprawdźcie, jakie wegańskie dania przygotować dla dzieci!
Wegańskie brownie, ciasto marchewkowe czy sernik czekoladowy? Oto najszybsze i najprostsze ciasta wege, które zasmakują nie tylko amatorom kuchni roślinnej.
Są łatwe w przygotowaniu, obłędnie wyglądają i wspaniale smakują. Oto proste przepisy na torty wegańskie – nie tylko dla roślinożerców.
Jest takie miejsce na końcu świata, dokąd pielgrzymują wielbiciele pysznego i nieoczywistego jedzenia. To Koks na Wyspach Owczych, któremu szefuje zaledwie 30-letni maestro lokalnej kuchni – Poul Andrias Ziska.
Złote i chrupiące placki, soczysty kurczak i kuszące dodatki – czego chcieć więcej? Tortilla jest dobra na wszystko! Podpowiadamy, jak odpowiednio ją potraktować, aby odwdzięczyła się wyśmienitym smakiem.
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Tym razem wygrała natura! Natura i wspaniały pomysł, oczywiście. A to połączenie skazane na sukces. Laureatów 4. edycji KUKBUK Poleca w kategorii „za miastem dla relaksu” jest dwóch, za to jakich. Zobaczcie sami!
W noc Perseidów kierujemy wzrok ku niebu, ale nasze dłonie meandrują między talerzami w poszukiwaniu idealnej przekąski – prostej i szybkiej jak przecinające niebo meteory.
Można ją jeść na surowo, smażyć albo grillować – cukinia otwiera pole do wielu kulinarnych eksperymentów!
Dwieście kilometrów od Warszawy, na ekologicznej farmie połączonej z rzemieślniczą cydrownią powstała bezkompromisowa restauracja, funkcjonująca zgodnie z ideą „from farm to table”. Magda Klimczak aka Dare to Cook oprowadza nas po tej pełnej niezwykłych smaków przestrzeni.
Jesienią jabłka są obowiązkowe. A ponieważ we wrześniu i w październiku smakują najlepiej, podpowiadamy, jak przyrządzić z nimi nie tylko słodkie pyszności, ale i rozgrzewające posiłki.
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
Na straganach pojawiły się jagody, a to oznacza jedno – czas na doroczny ranking jagodzianek! Brudząc palce, farbując języki i przyjmując solidną dozę kruszonki, sprawdziliśmy dla was, gdzie w Warszawie zjecie w tym roku najsmaczniejsze jagodzianki.
W dzieciństwie wykrzywiały nam buzie, dziś nie wyobrażamy sobie bez nich lata. Białe, czerwone i czarne – pasują nie tylko do deserów, ale także do dań wytrawnych. Oto najlepsze pomysły na porzeczki!
Kuchnia Bergamo i Lombardii zaskakuje bogactwem wyjątkowych produktów i dań. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie u podnóża Alp – waszymi przewodnikami będą Giorgio Chisci i Cristina Catese.
Miejsce akcji: Genua, Mercato Orientale. Czas: pierwsza połowa czerwca. Jeszcze są szparagi z Albengi, są dzikie szparagi z Sardynii, już są figi z Apulii. Czereśni sycylijskich w bród. Owoce morza mnożą się w oczach. I nagle mój wzrok pada na małe pudełko z truskawkami. Cena jak za najlepsze diamenty z Antwerpii.
Święto futbolu zbliża się wielkimi krokami. Jednak Euro to dla nas coś więcej niż starcie drużyn narodowych – w nadchodzących tygodniach sprawdzimy, które państwa najlepiej karmią swoich sportowców!
Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!
Jeśli wydawało wam się, że nie mamy w Polsce wspaniałej i bezwstydnej kultury jedzenia, byliście w błędzie. Tradycja smakowania życia to przecież biesiadowanie w najczystszej postaci.
Uwielbiamy je zarówno w wersjach tradycyjnych, według babcinych przepisów, jak i w nowoczesnej odsłonie – gdy klasyczne składniki traktujemy z fantazją. Zupy, pełne wiosennych smaków i proste w przygotowaniu, sprawdzą się zawsze, gdy brak pomysłu na obiad.
Co podarować mamie, by okazać jej wdzięczność i miłość? Wybór nie zawsze jest prosty, dlatego przygotowaliśmy kilka pomysłów na prezent z okazji nadchodzącego Dnia Matki.
Inspirowany barami przekąskowymi stołeczny Warmut, już od 2018 roku kusi warszawskich klientów połączeniem ziołowego aromatu wermutu z autorską kuchnią, serwowaną w ciekawie zaprojektowanym wnętrzu.
Szukacie sposobu na szybki obiad do pracy? A może szykujecie kolację na ostatnią chwilę? Pyszny, sycący makaron przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Z talerzy zniknie jeszcze prędzej.
Sześć lat temu, zainspirowani azjatyckimi targami z jedzeniem, postanowili przenieść tę atmosferę na perony warszawskiego Dworca Głównego. W tym sezonie założyciele Nocnego Marketu po raz kolejny zaskoczą różnorodnością wystawców i wesprą przy tym lokale, które ucierpiały przez pandemię.
Dla tych, którzy kochają podróżować, a przy tym poznawać nowe kultury i smaki, Wietnam jest kierunkiem idealnym. Przedstawiamy cztery proste przepisy, od których warto rozpocząć przygodę z niezwykle aromatyczną kuchnią wietnamską.
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
Pod twardymi zewnętrznymi liśćmi kryje się delikatne serce karczocha – jeden z najsmaczniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej. Razem z Cristiną Catese podpowiadamy, jak ocenić świeżość karczochów, jak je umyć i co z nich przygotować
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
Tej wiosny KUKBUK zamienia się w kwartalnik. Przeczytajcie o tym, co nowego dla was przygotowaliśmy.
Z chrzanem, z papryką, a może ze szczypiorkiem? Oto przepisy na najsmaczniejsze faszerowane jajka – w sam raz na Wielkanoc. Sprawdźcie, jak je zrobić i z czym najlepiej podać.
Za niezwykłymi alkoholami stoją niezwykli ludzie. W ramach konkursu KUKBUK Poleca mieliśmy przyjemność nie tylko skosztować najlepszych polskich trunków, ale także wysłuchać historii osób, którzy je tworzą.
To już dwa lata! Nasze urodziny to doskonały pretekst do świętowania – nie tylko drugiego roku działania naszego portalu, ale również nadejścia wiosny. Jak najlepiej uczcić te wyjątkowe okazje?
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.
Zamiast słodyczy ze złym składem i mdłych wafli ryżowych – oto propozycje zdrowych i smakowitych przekąsek do podjadania i w domu, i w podróży.
Umilą wieczorne oglądanie serialu, sprawdzą się także, kiedy odwiedzą was przyjaciele. Sprawdźcie przepisy na szybkie przekąski, które zachwycą każdego.
Jak przetrwać jesienno-zimowe chłody i poradzić sobie z chandrą w najkrótsze dni w roku? Kubek wypełniony po brzegi gorącym, aromatycznym napojem szybko poprawi wam humor.
Niedostatek owoców i warzyw rekompensujemy orzechami, a do sosu dodajemy odrobinę miodu. Jakie sałatki smakują najlepiej w zimowe wieczory?
Bez chleba, za to z owocami i mnóstwem syropu klonowego – te wegańskie śniadania są ciepłe, chrupiące i prostsze w wykonaniu, niż myślicie.
Słodkim przekąskom trudno się oprzeć. Na szczęście nie wszystko, co słodkie, musi zawierać cukier. Podpowiadamy, jak przygotować zdrowsze wersje popularnych deserów!
Nie dość, że mogą służyć do produkcji tkanin, lin czy materiałów budowlanych, to jeszcze sprawdzają się w kuchni. Dlaczego warto sięgnąć po konopie?
Kolorowe curry, aromatyczny butter chicken, chrupiące samosy – kuchnia indyjska obfituje w wyjątkowe dania, które zaskakują wyrazistym smakiem i rozgrzewają nawet w najchłodniejsze wieczory.
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
To, jaki widok rozciąga się za oknem, wpływa na nasze samopoczucie i sposób postrzegania świata. W dobie społecznej izolacji przekonaliśmy się, jak ważną rolę odgrywają w naszym życiu okna.
Sylwester za pasem, a wy wciąż nie macie pomysłu, jak świętować koniec roku w domu? Zobaczcie, jak dobrze się bawić, wypocząć i wytrwać w pełni sił nie tylko do północy.
To niezwykłe, jak potrafią się zmobilizować i walczyć o przetrwanie. Zostawieni sami sobie w środku pandemii, wymyślają akcje promocyjne, sami rozwożą jedzenie, nawet otwierają nowe biznesy. A jeśli trzeba, walą garnkami pod oknem marszałka. Jak długo jeszcze wytrzymają?
Tegoroczna Wigilia u większości z nas będzie inna niż zazwyczaj. Spotykamy się w mniej licznym gronie, rezygnujemy z podróży do bliskich nam osób, a życząc zdrowia, naprawdę mamy na nie nadzieję. Paradoksalnie przy wszystkich ograniczeniach jeszcze mocniej doceniamy ten wyjątkowy czas i robimy wszystko by zachować błogi świąteczny nastrój. Zobaczcie, jak do świąt Bożego Narodzenia przygotowują się przyjaciele KUKBUK-a.
Słodki zestaw obowiązkowy. Szefowie kuchni z Farmy Bii radzą, co oprócz piernika warto postawić na świątecznym stole.
Tradycyjne potrawy Wigilijne na Farmie Bii bez jajek i ryb. Bo tylko krok nas dzieli od wegańskiej wieczerzy.
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.
By przyswajać wiedzę, potrzeba sporo energii. Podpowiadamy, jakie przekąski zapakować do szkolnego plecaka, by małym uczniom nie zabrakło sił do nauki.
Od bœuf bourguignon i rillettes z łososia po magdalenki i czekoladowy fondant – prezentujemy najlepsze śniadania, obiady i desery rodem z kuchni francuskiej.
Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.
Singapur podpisał niedawno umowę ze słynnym amerykańskim start-upem. To pierwsze na świecie państwo, które wprowadza na większą skalę sztuczne mięso. Z czego ma być ono produkowane i gdzie będzie można go spróbować?
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to bomby probiotyczne – trudno znaleźć prostszy sposób na podniesienie odporności niż ich regularne spożywanie. Kisić można w zasadzie wszystko, o czym możemy się przekonać na przykładzie kimchi.
Grzaniec, gorąca czekolada z bourbonem, a może aksamitny eggnog na ciepło? W chłodne wieczory wyciągamy z szuflady korzenne przyprawy i otwieramy butelkę wina – sezon na rozgrzewające alkohole trwa!
Arkusze nori, kolorowe pasty curry, grzyby shitake – dania Dalekiego Wschodu wymagają oryginalnych azjatyckich składników. Podpowiadamy, gdzie w Warszawie znajdziecie delikatesy z orientalną żywnością.
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
Przede wszystkim musi być smacznie i kolorowo! Oto przepisy, dzięki którym przemycicie warzywa w obiadach dla dzieci.
Przymusowe zamknięcie restauracji dotyka każdego szefa kuchni, bez wyjątku. Jak sobie radzą najlepsi?
W trakcie kolejnego lockdownu restauracje, by dotrzeć do klientów, poszerzyły swoje oferty o produkty, których nie znajdziemy w regularnym menu. Co i skąd warto zamówić do domu?
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
Czerwona, biała, a może dymka? Bez cebuli trudno wyobrazić sobie gotowanie! Duszona, smażona czy karmelizowana – jest nieodzownym składnikiem niemal każdej narodowej kuchni.
Najpierw zachwyciła Amerykanów, teraz kolej na Polskę. Michał Korkosz, autor bloga Rozkoszny, napisał książkę o polskiej kuchni w wersji wegetariańskiej. Z jabłkiem na okładce i babcią w sercu.
Do tej książki nie można siąść na głodniaka. Po kilku smakowitych historiach będziecie szukać w kuchni czegoś do jedzenia. Zaraz potem sprawdzicie loty do Stambułu. A że czas nie sprzyja podróżom, w „Stambule do zjedzenia” Bartka Kieżuna znajdziecie pocieszenie. Poczujecie smak i klimat Turcji, jakbyście tam byli.
Proste i satysfakcjonujące śniadanie, czyli pomysły na omlety z różnych stron świata. Sprawdźcie, co zrobić, żeby się nie rwały i wyszły idealnie puszyste.
Lokale gastronomiczne po raz kolejny są zamknięte, ale mogą realizować zamówienia z dostawą lub odbiorem osobistym. Warto skorzystać z tej możliwości! Zobaczcie, w których restauracjach możecie zamówić posiłek do domu.
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
Są zdrowsze, tańsze i smaczniejsze, a ich przygotowanie przynosi ogromną satysfakcję – podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić podstawowe produkty spożywcze.
Natura ma wiele twarzy: budzi podziw i zachwyt, bywa piękna, a niekiedy przerażająca. Jej urok i potęga stanowiły inspirację dla wielu artystów – swoim najnowszym filmem do ich grona dołączyła Agnieszka Holland.
Na specjalne okazje, do biura i na co dzień – ubrania z drugiej ręki to świetny sposób na skompletowanie unikatowej garderoby. Co więcej, jeśli zrobimy zakupy na tej stronie, wesprzemy akcję na rzecz uchodźców w Polsce.
Gdy strzygi, upiory i wszelkie inne potwory wyjdą na ulice, nawet wiedźmin nie pomoże. Jednak zamiast się bać, lepiej stwory zaprosić do domu i urządzić niekoniecznie przerażający maraton filmowy.
Czy rzeczywistość, w której producenta żywności dzielą od sklepowych półek dziesiątki kilometrów, odejdzie w niepamięć? Tłumaczymy, czym są farmy wertykalne i jak wpłyną na rozwój rolnictwa miejskiego.
Chrupiące, zdrowe i uniwersalne – orzechów w kuchni nie da się zastąpić niczym innym. Zobaczcie, jakie wyjątkowe dania możecie z nich przygotować!
Pachnące cynamonem, rozgrzewające i wyłącznie z roślinnych składników. Przedstawiamy jesienne śniadania w wersji wege.
Już drugi rok z rzędu odwołany został bankiet noblowski, uważany za najwykwintniejszą kolację roku. Postanowiliśmy więc sprawdzić, co laureaci i laureatki Nagrody Nobla jedli podczas ceremonii w przeszłości!
Sezonowe owoce moglibyśmy jeść na okrągło. I choć lato nie trwa wiecznie, gdy nastają krótkie zimowe dni, na ratunek przychodzą smaki zamknięte w słoikach.
Nie ma nic bardziej tradycyjnego dla naszej kuchni niż kasza. Okazuje się, że jest świetną bazą nie tylko do polskich dodatków.
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
W pierwszych dniach października będziemy celebrować sztukę współczesną! Podczas Warsaw Gallery Weekend w 29 galeriach zostaną wystawione najciekawsze dzieła z przełomu XX i XXI wieku!
Pierwszą kolację na zewnątrz przygotowali, gdy na dworze było minus 12 stopni. Jednak Nina i Grzesiek Bojdowie wiedzą, jak sprawić, by każdy posiłek, nawet w warunkach polowych, był doskonały. Co gotują dla siebie i jak łączą pracę z pasją do jedzenia?
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
Choć gofry zjadamy najczęściej z chmurką bitej śmietany, istnieje wiele sposobów, by nieco je urozmaicić. Podpowiadamy, jak zmienić tę przekąskę w prawdziwe – słodkie lub wytrawne – danie!
Kurki, bakłażany, truskawki, bób, pomidory – trudno wyobrazić sobie bez nich letnie przepisy. Podpowiadamy, co przygotować z tych pysznych sezonowych składników!
Gdy gościcie w swoich progach przyjaciół, zamiast spędzać czas w kuchni, zrelaksujcie się i oddajcie miłej rozmowie. Jedzenie możecie przecież przygotować z wyprzedzeniem!
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
Niezależnie od tego, czy wolicie filmy fabularne, czy wciągające dokumenty, dzięki tym obrazom odkryjecie kilka winiarskich sekretów. Oto najlepsze filmy o winie nie tylko dla jego koneserów.
Lato to dobry moment na przygotowanie kiszonek. Sprawdźcie, jak samemu zrobić ogórki małosolne.
Śledź wciąż kojarzy się głównie z Wigilią albo zakąską do wódki. A gdyby go podać z prosecco albo przyrządzić na śniadanie? Poznajcie zaskakujące sposoby na śledzia.
Pandemia koronawirusa wstrząsnęła branżą gastronomiczną i obnażyła kruchość systemu. Jednak z początkowego letargu restauratorzy szybko przeszli do poszukiwania szans na rozwój.
Aż 40% Polaków, gdy je poza domem, najczęściej sięga po kebab. Co sprawiło, że to popularne tureckie danie zyskało w naszym kraju większą sympatię niż pizza czy burgery?
Trudno znaleźć na mapie świata miejsce, którego żadne z nich nie odwiedziło. O swoich fascynujących podróżach opowiadają nam Ula Fiedorowicz, Robert Rient i Filip Skrońc.
W słoneczne dni nic nie sprawia nam tyle przyjemności, co długi spacer. Podpowiadamy, gdzie w Warszawie możecie udać się na powolną, beztroską przechadzkę.
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. W każdym z ponad 20 regionów kulinarnych Półwyspu Apenińskiego możemy spróbować niepowtarzalnych lokalnych przysmaków.
Wybór idealnego prezentu na Dzień Ojca to nie lada wyzwanie! Dlatego podpowiadamy, co możecie kupić swojemu tacie, by pokazać mu, jak wiele dla was znaczy.
Są dania, z których się nie wyrasta. Smakują zawsze, wszędzie i niezależnie od wieku. A co gdyby je tak nieco podkręcić? Wypróbujcie przepisy na słodkie i słone potrawy, którymi zachwycą się małe, ale także całkiem już duże dzieci.
Zaaranżowanie kawalerki czy małego, niestandardowego mieszkania stanowi nie lada wyzwanie – wymaga wyobraźni przestrzennej i praktycznych rozwiązań. Razem z projektantami i architektami sprawdzamy, jak można wizualnie powiększyć małą przestrzeń!
Zamiast krótkich wypadów za miasto wybieramy spektakle, koncerty i inną aktywność kulturalną online. Jakie atrakcje urozmaicą nam długi weekend w domu?
Kiedy od jednych rzeczy musimy się izolować, inne stają się wyjątkowo bliskie. Zdystansowani od pewnych relacji, nawiązujemy nowe – z domowymi przedmiotami.
Leniuchowanie to nie powód do wstydu – szczególnie teraz, w wielką majówkę. Zobaczcie, jak dobrze wypocząć i oddać się nicnierobieniu, zgodnie z filozofią vidorra!
Piknik na trawie to idealny sposób na spędzenie letniego dnia. Zobaczcie, jakie słodkie i słone przekąski warto zjeść podczas uczty na łonie natury!
Zamiast wyrzucać fusy do kosza, użyjcie ich ponownie do kreatywnych przekąsek – zgodnie z ideą zero waste. Jak je przygotować?
Kiedy od jednych rzeczy musimy się izolować, inne stają się wyjątkowo bliskie. Zdystansowani od pewnych relacji, nawiązujemy nowe – z domowymi przedmiotami.
Pod koniec kwietnia rusza pierwszy Festiwal Polskiego Wina Online. Z kanapy we własnym domu będziemy mogli zwiedzać winnice, zdobyć podstawową wiedzę sommelierską czy poznać najbardziej cenione krajowe wina.
Trudno wyobrazić sobie wiosenne gotowanie bez botwinki, szparagów czy rzodkiewek. Podpowiadamy najlepsze sposoby na wykorzystanie sezonowych składników w kuchni!
Przygotowywanie domowych słodkości to najlepsze znane nam rozwiązanie na spędzanie czasu w domu. Co zrobić, jeśli akurat nie dostaliśmy w sklepie drożdży? Mamy na to 10 dobrych pomysłów.
Delikatne, kruche i słodkie bezy według babcinego przepisu, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Spróbujcie zrobić je sami.
Nie możemy się już doczekać świątecznych słodkości – tylko jak pogodzić różne upodobania biesiadników i możliwości piekących? Najlepiej, żeby każdy dodał coś od siebie.
Pizza bez wyrabiania ciasta? Sushi bez wizyty w sklepie rybnym? Gnudi bez wycieczki do sklepu po ricottę? Obiady do samodzielnego przygotowania zagościły w kartach naszych ulubionych restauracji.
Kurs fotografii, zajęcia z kreatywnego pisania i wykłady na Harvardzie – oto jak internet może pomóc w dokształcaniu się lub przebranżowieniu.
Prosty w przygotowaniu, sycący i wykorzystywany w niemal każdej kuchni na świecie – ryżu chyba nie da się nie lubić. Sprawdźcie najsmaczniejsze ryżowe przepisy!
Czy żółty kolor jest jeszcze modny? Czy wypada wyciągnąć z szafy sukienkę sprzed 20 lat? A może pora pożegnać się z niektórymi zasadami ze świata mody?
Dni są coraz dłuższe i cieplejsze, co oznacza, że już niebawem do naszej porannej kawy zaczniemy dodawać kostki lodu. Macie ochotę na cold brew? A może spróbujecie shakerato?
Domowe pyszności, na słodko i na słono, według klasycznych przepisów i w wegańskich odsłonach. Spróbujcie swoich sił i przygotujcie je w domu!
Polskie palarnie kawy znalazły się w trudnym położeniu. Pozbawione wielu źródeł przychodu, potrzebują wsparcia od nas, konsumentów. Zobaczcie, jak możecie im pomóc.
Wspólne gotowanie z dziećmi to zarówno nauka, jak i przyjemność. Podpowiadamy, jakie proste przepisy możecie przygotować ze swoimi pociechami.
Z okazji pierwszych urodzin zebraliśmy dla was najpopularniejsze, najczęściej odwiedzane przepisy z ostatnich 12 miesięcy. Co gotowaliście z nami najchętniej?
Kto powiedział, że siedzenie w domu oznacza brak rozwoju? Filmy i seriale dokumentalne poszerzające horyzonty są w zasięgu ręki. Nie wiecie, od czego zacząć? Sprawdźcie polecane przez nas tytuły.
Czas, który spędzamy w domu, możemy przeznaczyć na wiele pożytecznych działań – zorganizować otaczającą nas przestrzeń, ugotować coś niecodziennego czy zadbać o dobre samopoczucie.
Dzielą swój czas między kreację a zarządzenie. Ich przedmioty muszą być wyjątkowe, ale również powstawać w etyczny sposób. Oto polskie marki prowadzone przez kobiety.
Głód eksperymentów i uwielbienie dla jedzenia – oto jak kilka kobiet zmieniło światowe gotowanie. Poznajcie pięć kulinarnych rewolucjonistek.
Zamiast zwykłej sałaty wybieramy fenkuł lub jarmuż, a niewielką ilość sezonowych owoców uzupełniamy sycącymi orzechami. Oto sposoby na lekkie i pełnowartościowe lunche do pracy.
Różnica pomiędzy kawą zaparzoną w domu a tą, którą pijemy w kawiarni, bywa kolosalna. Istnieją jednak sposoby, by skutecznie zatrzeć tę granicę!
Początek sezonu na kapustę, czyli idealny moment, by się zastanowić, jak wykorzystać ją w kuchni. To uniwersalne warzywo doskonale smakuje zarówno w kanapce, jak i w pierogach.
Może być alternatywą dla mięsa, zawiera dużo białka i błonnika – podpowiadamy, jak pysznie przyrządzić soczewicę.
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
Przełom zimy i wiosny to czas jarmużu. Jego pożywne, zdrowe liście mogą być doskonałym dodatkiem do wielu potraw – od sałatek po makarony.
Żegnamy się z karnawałem w najsłodszy z możliwych sposobów: szykując w domu pączki, ptysie i faworki według polskich i zagranicznych przepisów.
Root Connection to coś więcej niż taniec – to sposób na połączenie się ze światem i z ludźmi, którzy nas otaczają. Rozmawiamy o nim z Talyą Balikcioglu, urodzoną w Turcji nauczycielką tańca.
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
Dzień warto zacząć od smacznego, pełnowartościowego śniadania. Szczególnie zimą, kiedy naprawdę potrzebujemy motywacji, by wstać z łóżka.
Co podarować partnerce, by wyrazić swoje uczucia? Odpowiedź na to pytanie nie zawsze jest oczywista, dlatego podpowiadamy, na jakie prezenty warto zwrócić uwagę.
Urodziny, zdany egzamin czy wyjątkowe dla nas rocznice to świetny pretekst, by wyrazić swoje uczucia. Nie zawsze jednak wiemy, jak zrobić to za pomocą prezentu. Podpowiadamy, co na specjalne okazje podarować mężczyznom.
Tadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowania. Jego szczególny kształt sprawia, że przygotowane w nim potrawy mają niepowtarzalny smak i aromat.
Obejrzeliście już wszystkie sezony „Chef’s Table”? W takim razie czas wyjść z domu i samemu się przekonać, jak wyjątkowym przeżyciem może być kolacja w renomowanej restauracji.
Dwa dni warsztatów, spotkań z najlepszymi szefami kuchni, degustacji i dyskusji – w stolicy rusza jeden z największych festiwali kulinarnych.
Po raz dwunasty w Krakowie odbywa się Opera Rara – festiwal, który łączy muzykę klasyczną z dobrym jedzeniem.
Co zjeść po ciężkiej i intensywnej nocy? Oto pomysły na śniadanie, które postawi was na nogi.
Toasty wznosimy nie tylko szampanem. Zobaczcie, jakimi drinkami zaskoczyć znajomych podczas imprez organizowanych w domu.
Podróże kształcą, ale także relaksują i przynoszą dużo wytchnienia. Nadchodzący rok odkrywa przed nami wiele ciekawych kierunków turystycznych, podpowiadamy więc, gdzie warto pojechać!
Nowy Rok to nowe postanowienia i plany, a te najlepiej zapisać w nowym kalendarzu. Polecamy kalendarze zaprojektowane przez polskich ilustratorów i lokalne pracownie graficzne.
Podobno polski rekord oglądalności „Kevina samego w domu” padł w 2016 roku, 24 lata po premierze w naszym kraju. Przed telewizorami zasiadło wtedy 4,5 miliona osób. Fenomen tego filmu przechodzi ludzkie pojęcie. Spróbujmy go jednak pojąć.
Jak zmieniają się polskie i światowe koktajlbary? Po jakie drinki sięgać, by nie wyjść na ignoranta? Na czym polega sztuka mieszania alkoholi? Posłuchajcie premierowego podcastu KUKBUK-a o polskiej scenie koktajlowej.
Pavlova, pecan pie czy tort red velvet? W te święta klasyczne wypieki ustępują miejsca zaskakującym deserom.
Nadesłane na konkurs pierniki to prawdziwe dzieła sztuki! Wyłonienie zwycięskich prac było dla nas wielkim wyzwaniem – zobaczcie, które uznaliśmy za najbardziej kreatywne.
Listy najlepszych restauracji według Gault & Millau i Michelin co roku budzą wiele emocji. Polskie restauracje i bary zostały w tym roku wyróżnione w jeszcze jednym prestiżowym przewodniku.
Znów włączamy świąteczne playlisty, pięknie pakujemy prezenty i wybieramy się na poszukiwania idealnej choinki. Czas zacząć odliczać do świąt!
Świadomość ekologiczna, troska o własne zdrowie, wygoda konsumencka, szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Sprawdźcie, jakie trendy żywieniowe przewidujemy na nadchodzący rok!
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
Błyskawicznie i w tempie spacerowym. W ochraniaczach i w sukience. Z dzieckiem w przyczepce, z psem u boku i z laptopem w plecaku. Na szosówce i na holenderce. Dla niektórych sezon rowerowy nigdy się nie kończy.
Kuszą zapachem, cieszą oko i sycą. Przedstawiamy najsmaczniejsze zupy na chłodniejsze dni.
Chałka szarlotkowa, sznycle z marchewki czy imitacje kiszki – te i 397 innych przepisów zawarła w swojej książce Fania Lewando, Polka, która w latach 30. w Wilnie otworzyła pierwszą wegetariańską restaurację koszerną. Stołował się w niej ponoć sam Marc Chagall.
Widok sąsiadów rozmawiających godzinami przy płocie, wymieniających się nasionami i rozsadami, a późnym latem i jesienią przepisami na przetwory był czymś codziennym. Taki obraz rodzinnych ogródków działkowych wynieśliśmy z czasów ich świetności w latach 70. i 80. A jak jest teraz?
Z okazji wystawy i aukcji „Sztuka od kuchni”, której patronem jest KUKBUK, pytamy Agatę Szkup i Stefanię Ambroziak z DESA Unicum, jak wygląda współczesny rynek sztuki i jakie warunki trzeba spełnić, by stworzyć własną kolekcję.
Często nawet nie zwracamy na to uwagi, ale na co dzień wyrzucamy mnóstwo jedzenia.
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
Nietuzinkowe kanapki do zjedzenia przed treningiem w szkole, falafel w tortilli do schrupania na drugie śniadanie i placuszki z cukinii na obiad – zobaczcie, co zapakować do szkolnego plecaka.
Zaskakuje artystyczną urodą oraz różnorodnością, podejmuje ważne tematy, które przedstawia w angażujący sposób i z należytą powagą, choć nie stroni od treści traktowanych z przymrużeniem oka. W trzecim numerze ilustrowanego wydania „KUKBUK Dzieciaki” odkrywamy arcyciekawe wątki i dzielimy się nimi z najmłodszymi.
Soczysta pomarańcza, czerwona papryka, ciemny cheddar i migdały obsypane cukrem. Ten apetyczny zestaw nawiązuje do najmodniejszych odcieni sezonu jesień/zima, ogłoszonych przez Pantone Color Institute. Trendy kolorystyczne zinterpretowali projektanci Solar w najnowszej kolekcji marki. Zapomnijcie o szarej jesieni!
Ryba na wakacjach to klasyk – bez niej letni wypoczynek smakuje jakby mniej. Profanacja darów morza panierką nie wchodzi w grę. Sprawdźcie, jakie wspaniałe dania można wyczarować z ryb i owoców morza.
Solidnie wykonane, przechodzą z rąk do rąk – od początku, bo to wyłącznie ręczna robota, do końca. Zaglądam do żoliborskiego gościnnego domu Molehill, gdzie wespół goszczą twórcy marki, jej odbiorcy i wreszcie – bohaterki: skórzane torby.
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
Zaglądamy do krakowskiego butiku marki Mapaya, by porozmawiać z jej twórczynią Martyną Wilde o modzie, rzemiośle i kulturze oraz o tym, jak dzięki ich połączeniu wspierać lokalnych twórców.
Jak uratować świat i nie oszaleć? Zapytaliśmy o to Aretę Szpurę, by sprawdzić, jak żyje w dobie nadciągającej katastrofy i jakie ma sposoby na porządkowanie niełatwej rzeczywistości.
Zamiast nudnego kawałka tkaniny twórczyni Obrysu Anna Skupińska rozkłada na stole pretekst do rozmowy.
Kwiat lipy, aromatyczna mięta czy lawenda – podpowiadamy, jak zachować skarby lata na dłużej, a przy okazji zadbać o wygrzaną w słońcu skórę.
Marokańskie, owsiane, z dziurkami albo klasyczne z twarogiem – oto pochodzące z różnych zakątków świata przepisy na naleśniki, które posmakują nie tylko najmłodszym! Jak je zrobić?
Niektórzy nazywają go Tinderem dla foodies. My przy stole poznajemy ludzi zawodowo, więc o romansach nie myślimy. Za to jako lubiący chodzić w gości, i mieć ich u siebie, chętnie korzystamy z zaproszenia do kuchni, przez którą przewinęło się już 3 tysiące nieznajomych. W ramach – i nie tylko – aplikacji Eataway.
Dlaczego warto jak najwcześniej wpuszczać dzieci do kuchni oraz jak smakowite bywa podróżowanie, kiedy dzieci są naszymi przewodnikami opowiada autorka książki „Śniadanka z czterech stron świata”. Teraz żadna wymówka nie jest dobra, aby zrezygnować z pierwszego posiłku dnia.
Wsparcie jest skarbem, odpoczywanie sztuką. Rodzinne biznesy restauracyjne kształtują kulinarny świat. Wspólnymi siłami budują nieduże królestwa i prawdziwe imperia. Sposoby mają różne, ale w jednym są zgodni: kluczem są pracowitość i sympatia do ludzi.
O dojrzewaniu w kuchni, eksperymentach ze smakami świata oraz zmianach w warszawskiej gastronomii na przestrzeni ostatnich 30 lat rozmawiamy z Agnieszką i Marcinem Kręglickimi.
Na krakowskim Salwatorze żonglerki są dwie. Jedna obraca w dłoniach kule, kusząc tajemniczym uśmiechem, druga szeroko otwiera drzwi, kusząc zapachem kawy i etykietami najlepszych win naturalnych.
Na oczach widzów zabija 150 kurczaków z chowu klatkowego, żeby zademonstrować, jak wątpliwej jakości mięso ląduje na naszych talerzach. W licznych książkach i programach telewizyjnych pokazuje siłę płynącą z różnorodności kuchni etnicznych i demokratyczny charakter jedzenia. Od 20 lat Jamie Oliver namawia do świadomych postaw konsumenckich i gotowania. To w kuchni przecież zapadają ważkie dla kondycji świata decyzje. Także polityczne.
Złe recenzje, wysyp świetnych restauracji czy aplikacje z ofertą dań na wynos? Co stoi za bankructwem Jamiego Olivera?
Słońce poczyna sobie coraz śmielej, więc zamiast z zazdrością patrzeć na kalifornijskich chłopaków sunących na longboardach po spadzistych ulicach San Francisco, pędzę na warszawski Mokotów, by z bliska przyjrzeć się cudom wychodzącym spod rąk Piotra Andrzejewskiego aka Bronek Longboards i sprawdzić, czy do wakacji zdążę opanować jazdę na desce.
Nieudane restauracje znikają po cichu. A jak i dlaczego zamykają się te, które odniosły międzynarodowy sukces? Czy wypalenie zawodowe dopada również najlepszych kucharzy?
Jak znacząca może być sprawczość sztuki? Duża, a dokładniej wysoka, bo mierząca ponad 8 metrów. Tyle wysokości mają kolorowe instalacje oplatające kolumny w poznańskiej Przystani Sztuki, stworzone przez artystkę Alicję Białą i architekta Iwa Borkowicza. Te współczesne totemy odnoszą się do statystyk, ilustrując sześć wątków kryzysu klimatycznego na Ziemi. I równie wyraziście obrazują to, jak wysoko – znacznie wyżej niż sięga szczyt totemu – pnie się nasza ignorancja dla natury.
Wielbiciele polskiego dizajnu, poszukiwacze bazarowych skarbów i niestrudzeni odkrywcy śmietnikowych perełek – dziś zabieramy was do Krakowa, by pokazać, jak mieszka Kasia Pilitowska, współwłaścicielka restauracji Ranny Ptaszek i Hummus Amamamusi.
Zamiast lodów i ciastek lekki letni deser – owoce w paski. Jak je przygotować?
Z pozoru brzmi jak mało wymagające zadanie: po prostu bądźmy tu i teraz, nigdzie więcej. Nie rozpraszajmy uwagi, skupmy się na jednej czynności. Mindfulness, trening uważności, jest stary jak świat, choć dopiero teraz odkrywamy jego wartość.
Piwo dla sportowców? A może piwo wędzone, z kawą lub ze śliwką? Takie rzeczy tylko w Browarze Kormoran!
Michał Woroch i Maciej Kamiński jako pierwsi niepełnosprawni podróżnicy na wózkach przejechali samochodem terenowym obie Ameryki, od Ziemi Ognistej po Alaskę.
Choć w klasycznej wersji smakuje doskonale, zachęcamy was, by tradycyjny sernik potraktować jako bazę do kulinarnych eksperymentów. Podpowiadamy przepisy na nasze ulubione serniki – od klasycznego nowojorskiego po sernik z matchą i białą czekoladą.
Święta Wielkanocne tuż-tuż. Przygotowując świąteczną stylizację, uciekamy od żółtych kurczaczków, ceramicznych zajączków i miliona innych wielkanocnych motywów. Pokażemy wam, czym dla nas jest Wielkanoc i jak ją spędzamy.
W podróży łatwo zapomnieć o bożym świecie. Jeśli jednak towarzyszem wyprawy jest dziecko, pewne kwestie zostaną zauważone i przypomniane z wyprzedzeniem. Tak jest u nas ze świętami. Za każdym razem staramy się je organizować tak, by mały człowiek był zadowolony, duży zaś – nadal zrelaksowany.
Ekspansja zieleni trwa! Na stołach na dobre rozgościły się wiosenne warzywa – poznajcie te, które o tej porze roku smakują najlepiej.
Żeby poznać kuchnię baskijską, trzeba dostać się do lokalnego txoko. Tam spotykają się mężczyźni, by wspólnie gotować, napić się wina i pogadać. Nie tylko o fenomenie txoko opowiadają Josean Alija, szef kuchni gwiazdkowej restauracji w Bilbao, i Beñat Alonso, executive chef w hotelu Raffles Europejski Warsaw.
O modzie na weganizm, pracy w siostrzanym duecie i ulubionych warszawskich restauracjach rozmawiamy z Zuzą i Magdą Rzymanek – właścicielkami firmy Wege Siostry i laureatkami drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca.
Jedzenie wyeksponowane na tych minimalistycznych naczyniach z miejsca staje się bardziej apetyczne i fotogeniczne. Ich twórcy inspirują się naturą, wybierają organiczne kształty, z łatwością adaptujące się do otoczenia. Zaglądamy do pracowni ceramicznych, które odpowiadają na potrzeby miłośników minimalizmu.
Na pierwszy talerz swawolnym krokiem wkracza kelner, niosąc na tacy musujący koktajl. Dostawiamy drugi talerz, na którym smukła syrena oblewa się rumieńcem. Chyba nie była gotowa na drinka od nieznajomego. Szybko podmieniamy więc syrenę na dwie zamaskowane bandytki. One z pewnością zajmą się i kelnerem, i drinkiem. Witajcie w bajkowym świecie Look At Me Plates!
Sezonowość to nie kolejna moda, ale konieczność takiego podejścia do jedzenia, by nie powodować uszczerbku w ekosystemie naszej planety. – Jeśli widzę, że pomidor w moim sklepie pochodzi z Hiszpanii, to mogę go nie brać – mówi Tessa Capponi-Borawska.
Wiosna nie wie, co to minimalizm. Kiedy już się rozkręci, zalewa nas obfitością kwiatów i owoców. Choć pewna doza racjonalności jest w życiu niezbędna, dla równowagi potrzebne są też chwile, w których szaleństwo jest cudownym i niegroźnym odstępstwem. W poszukiwaniu odskoczni od minimalizmu zaglądamy do Ewy i Ady z Bodymaps, by zapoznać ich nową koleżankę – Drapellę.
Wiosna, ach, to ty! – mamy ochotę zanucić, patrząc w kalendarze. Wyczekany pierwszy dzień wiosny nareszcie nadszedł, a my już nie możemy się doczekać… No właśnie! Czego? Sprawdzamy, na co czekają nasi autorzy, współpracownicy i zaprzyjaźnieni twórcy.
Oryginalne formy, wyjątkowe koncepty. Przedstawiamy artystów rzemieślników, którzy kultywują tradycje ceramiczne i upiększają polskie stoły i wnętrza.
Zmysłowym lubczykiem, tajemniczym piołunem czy towarzyskim jałowcem, a może rozgrzewającym imbirem?
O kucharzach jednego talerza i trzech stopniach zasmażki opowiada Marcin Sołtys, szef kuchni restauracji Filipa 18 w Krakowie.
Szef kuchni najlepszej restauracji na świecie będzie gotować w Warszawie.
Wokół tradycyjnego wielkopolskiego wypieku narosło ostatnio sporo kontrowersji. Wszystko przez certyfikat nadawany przez cech cukierniczy. Jakie powinny być idealne rogale świętomarcińskie? O to zapytaliśmy Monikę Mądry-Pawlak, właścicielkę Cafe la Ruina i Raj.
Po 20 latach przywracania blasku pałacowi w Nakomiadach Joanna Bujarska-Ciszek i Piotr Ciszek wiedzą, że upór i konsekwencja w realizowaniu własnej wizji dają dużo więcej satysfakcji niż droga na skróty.
Kiełbasa zagryzana chlebem nie jest już szczytem marzeń nawet zatwardziałych mięsożerców. Co to oznacza? Że dania na grilla przechodzą metamorfozę!
Niezwykły lokal na Wilczej poszerza horyzonty, zarówno kulinarne, jak i kulturowe. Jarmiła Rybicka przybliża nam misję Kuchni Konfliktu – projektu, który otwiera serca i napełnia brzuchy w centrum Warszawy.
Jak zacząć przygodę ze światem winiarskim, rozwinąć swoją wiedzę i zmysł smaku? Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny „Magazynu Wino”, ma dla debiutantów kilka pożytecznych wskazówek.