Kukbuk
Kukbuk
kanapka z szarpaną wołowiną, szarpana włowina, pulled pork, sałatka colesław, domowy colesław, sos barbecue, domowy flatbread, chlebek z patelni, przekąski na przyjęcie,

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i sałatką coleslaw

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Szarpana wieprzowina:
sól
60 g
cukier trzcinowy
40 g
pieprz w ziarnach
2 łyżki
gorczyca
1 łyżka
gwiazdka anyżu
1 sztuka
liść laurowy
3 sztuki
kmin rzymski
1 łyżka
wędzona papryka
1 łyżka
chili w płatkach
1 łyżka
łopatka wieprzowa
1,5 kg
sos barbecue 1:
musztarda dijon
200 g
ocet jabłkowy
75 ml
ocet spirytusowy
75 ml
sos worcester
50 g
cukier
20 g
chili w proszku
1 łyżeczka
sos barbecue 2:
ketchup
200 g
melasa z trzciny cukrowej
50 g
sos worcester
25 g
koncentrat pomidorowy
50 g
ocet jabłkowy
20 g
chili w proszku
1 łyżeczka
pieprz
1 łyżeczka
sałatka colesław:
biała kapusta
300 g
marchew
100 g
cebula
100 g
majonez
50 g
cukier
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
ocet jabłkowy
do smaku
sok z cytryny
kilka kropel
rodzynki
75 g
jabłko
75 g
dodatkowo:
ciabata lub flatbread
10 sztuk

Przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Talerzyki: PoPo Ceramics
Miseczki: Spiek Ceramiczny 

krok 1

Składniki sosów łączymy ze sobą.

krok 2

Wszystkie przyprawy do mięsa mielimy lub ubijamy w moździerzu i mieszamy. Posypujemy nimi łopatkę wieprzową. Wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 125°C i pieczemy 5-6 godzin (możemy zwiększyć temperaturę do 150°C i piec krócej, mniej więcej 3½ godziny). Co jakiś czas smarujemy je sosem numer 2 i sprawdzamy miękkość mięsa – to niezbędne, bo każdy piekarnik zachowuje się inaczej i trudno podać uniwersalne temperatury i czasy pieczenia. Kiedy mięso się rozpada, jest gotowe. Jeśli nie wytworzyła się ciemna skorupka, podkręcamy temperaturę do 180°C i pieczemy, aż osiągnie pożądany kolor. Odstawiamy mięso do lekkiego przestygnięcia.

kanapka z szarpaną wieprzowiną i colesławem, kanapka z wieprzowiną, pulledpork, domowy colesław, sałatka colesław, domowe pieczywo, domowa szynka, pieczone mięso

Przygotowujemy sałatkę. Kapustę szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i cukru i odstawiamy, by zmiękła. Tak samo robimy z cebulą. Rodzynki namaczamy w wodzie. Po 30-60 minutach odsączamy je, a z cebuli i kapusty odcedzamy soki, które z nich wyciekły. Jabłka kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce, polewamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed podaniem łączymy z majonezem i doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i octem.

Składamy kanapki. Pieczywo podgrzewamy w piekarniku lub na patelni. Wieprzowinę rozdzielamy dwoma widelcami lub rękoma, polewamy wybranym sosem i ostatecznie doprawiamy (solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami). Na pieczywo nakładamy sałatkę, wieprzowinę i podajemy.

TIP

Nie warto zastępować łopatki wieprzowej chudym mięsem – tłuszcz i tkanka łączna, którą poprzerastana jest łopatka są konieczne, żeby mięso było soczyste.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk