Kukbuk
Kukbuk
Grzany cydr z jabłek z dodatkiem cytrusów i przypraw korzennych

Zimowe rozgrzewające drinki

Grzaniec, gorąca czekolada z bourbonem, a może aksamitny eggnog na ciepło? W chłodne wieczory wyciągamy z szuflady korzenne przyprawy i otwieramy butelkę wina – sezon na rozgrzewające alkohole trwa!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Karolina Wiercigroch

Opublikowano: 2 Grudnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Orzeźwiające szprycery to pieśń przeszłości – kiedy na dworze chłód i temperatura spada poniżej zera, sięgamy po zimowe drinki na ciepło. Alkohol na ciepło smakuje szczególnie dobrze w towarzystwie owoców, korzennych przypraw czy innych ciepłych napojów, takich jak gorąca czekolada lub kawa. O ile rum to świetna podstawa kremowego eggnogu, o tyle cydr zyska na smaku w połączeniu z cytrusami, goździkami, cynamonem i miodem. Sposobów na grzańce i inne pite na ciepło alkohole jest co niemiara – wszystkie znakomicie się sprawdzą w chłodne wieczory. Podpowiadamy, jaki alkohol można podać na ciepło i jak przygotować rozgrzewające drinki na zimę!

Które alkohole pije się na ciepło?

Grzany cydr z jabłek z dodatkiem cytrusów i przypraw korzennych

Chcecie przygotować zimowe drinki, ale zastanawiacie się, które alkohole można podawać na ciepło? Odpowiedź jest prosta: rozgrzewające zimowe koktajle zrobicie niemal na każdym alkoholu – jego wybór będzie więc zależeć wyłącznie od waszych preferencji. Choć niewątpliwie najczęstszym wyborem na zimowe wieczory są grzańce, czyli gorące piwo lub wino podawane z korzennymi przyprawami, rozgrzewające drinki przyrządzicie także na bazie rumu, wódki czy domowej nalewki, na przykład wiśniówki. Ta ostatnia znakomicie odnajdzie się w towarzystwie przypraw i cytrusów albo jako składnik gorącej czekolady. Do drinków na zimę warto podać sezonowe przekąski – w tej roli doskonale sprawdzą się między innymi pieczone jabłka z bakaliami i miodem . Nie zwlekajcie! Zaopatrzcie się w goździki, cynamon, miód i cytrusy, by w mroźne wieczory cieszyć się rozgrzewającymi koktajlami. A jeśli zabraknie wam inspiracji, wypróbujcie nasze ulubione przepisy na drinki na zimę!

Rum na gorąco

Puszysty eggnog z rumem, gałką muszkatołową i laską wanilii

Rum na ciepło cieszył się popularnością już w XVII wieku, szczególnie wśród brytyjskich marynarzy. To właśnie oni podczas dalekich morskich podróży raczyli się grogiem, czyli rozcieńczonym rumem z dodatkiem soku z cytrusów i cukru. Obecnie drinki z rumem na ciepło są nieco bardziej pomysłowe i – można śmiało przypuszczać – smaczniejsze. Jednym z najlepszych rozgrzewających napojów alkoholowych z rumem jest bez wątpienia eggnog (Zobacz, jak przygotować eggnog z rumem >>). Ten kremowy drink można śmiało podać w zwyczajny mroźny wieczór, ale także na wyjątkowe okazje – na przykład po kolacji wigilijnej. W smaku jest zbliżony do ajerkoniaku, ale do jego produkcji – oprócz jajek – używa się także mleka. W naszym przepisie na eggnog proponujemy rum, choć możecie sięgnąć po inne alkohole, takie jak brandy czy whisky. Dużą popularnością wśród gorących drinków na bazie rumu cieszy się także Hot Buttered Rum, w którym oprócz alkoholu z trzciny cukrowej są masło, sok jabłkowy i korzenne przyprawy.

Wódka na ciepło

Moscow Mule, Bloody Mary czy White Russian to zaledwie trzy z dziesiątek popularnych koktajli, które przygotowuje się na bazie wódki. Jednak zimą, gdy drinki mają na celu rozgrzewać, a nie orzeźwiać, chętniej sięgamy po mniej popularne i zdecydowanie bardziej lokalne koktajle. Historycznie w Polsce królowały dwa ciepłe drinki z wódką: krupnik i warzonka. Do przygotowania pierwszego z nich będziecie potrzebować miodu pszczelego, wody, soku z cytryny i przypraw korzennych, takich jak cynamon, wanilia, goździki, imbir, gałka muszkatołowa czy kardamon. Warzonkę, popularną na Śląsku Cieszyńskim, robi się na podstawie podobnych składników, jednak konieczne jest użycie skarmelizowanego cukru. My najchętniej wlewamy wódkę do grzańców: jabłkowegoukraińskiego. Ten pierwszy przygotujecie z owoców, miodu i przypraw, grzaniec ukraiński zaś przyrządza się na bazie mleka, masła i miodu.

Wiśniówka na ciepło

Wiśniówka, podobnie jak inne domowe nalewki, nadaje alkoholowym drinkom na ciepło wyjątkowy, owocowy charakter. Jej gęsta, syropowa konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że wiśniówka rozgrzewa, nawet jeśli podaje się ją w temperaturze pokojowej. Tymczasem istnieje wiele sposobów na przygotowanie ciepłego drinku z wiśniówki. W wersji podstawowej wystarczy rozcieńczyć ją wodą i sokiem wiśniowym, doprawić cynamonem i goździkami, a na koniec dodać plasterek pomarańczy. Jeśli jednak zależy wam na bardziej kreatywnym zastosowaniu wiśniówki, koniecznie przygotujcie z jej dodatkiem gorącą czekoladę!

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk