Kukbuk
Kukbuk
Grzany cydr z jabłek z dodatkiem cytrusów i przypraw korzennych

Rozgrzewające napoje alkoholowe na zimę

Grzaniec, gorąca czekolada z bourbonem, a może aksamitny eggnog na ciepło? W zimowe wieczory wyciągamy z szuflady korzenne przyprawy i otwieramy butelkę wina – sezon na rozgrzewające alkohole trwa!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Karolina Wiercigroch

Opublikowano: 2 Grudnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Orzeźwiające szprycery to pieśń przeszłości – kiedy na dworze pada śnieg, a temperatura spada poniżej zera, sięgamy po gorące trunki. Alkohol na ciepło będzie smakować szczególnie dobrze w towarzystwie owoców, korzennych przypraw czy innych ciepłych napojów, takich jak gorąca czekolada lub kawa. O ile rum będzie świetną podstawą kremowego eggnogu, o tyle cydr zyska na smaku w połączeniu z cytrusami, goździkami, cynamonem i miodem. Choć sposobów na grzańce i inne podawane na ciepło alkohole jest co niemiara, wszystkie znakomicie sprawdzą się podczas zimowych wieczorów.

Grzaniec ukraiński


Choć niekiedy robi się go na bazie piwa, w naszym przepisie wykorzystujemy dowolny starzony alkohol. Grzaniec ukraiński przygotowujemy z dodatkiem mleka, masła i miodu, a podajemy z cytrynami obtoczonymi w cukrze. To doskonała propozycja na nieoczywisty rozgrzewający napój alkoholowy.

Jabłkowy grzaniec


Jabłkowy grzaniec to świetna propozycja dla entuzjastów owocowych alkoholi. Do jego przygotowania potrzebujemy jabłek, gruszek, pomarańczy i cytryn, które w połączeniu z wódką i przyprawami korzennymi tworzą niezwykle aromatyczną i pełną smaku kompozycję.

Puszysty eggnog z rumem, gałką muszkatołową i laską wanilii

Eggnog na ciepło


Eggnog to klasyczny rozgrzewający napój alkoholowy, który śmiało możemy podać podczas kolacji wigilijnej. W smaku jest zbliżony do ajerkoniaku, ale do jego produkcji – oprócz jajek – wykorzystujemy także mleko. W naszym przepisie na eggnog proponujemy rum, ale możecie użyć także innych alkoholi, takich jak brandy czy whisky.

Reklama

Gorąca czekolada z bourbonem


Trudno wyobrazić sobie długie zimowe wieczory bez kubka gorącej czekolady. Napój można uzupełnić dobrym alkoholem, na przykład bourbonem. Gotowy trunek podajemy z łyżką domowej bitej śmietany z wiśniówką i prażonymi nasionami fenkułu.

Grzany cydr z jabłek z dodatkiem cytrusów i przypraw korzennych

Grzany cydr


Jeśli cydr kojarzy wam się tylko z upalnymi sierpniowymi dniami, koniecznie spróbujcie podać go na ciepło. Cytrusy, miód i korzenne przyprawy znakomicie komponują się ze smakiem jabłek. Przygotowanie grzanego cydru na wieczór z przyjaciółmi zajmie wam dosłownie kilka chwil!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk