Kukbuk
Kukbuk

Co zrobić, by Twój posiłek wyglądał apetycznie na talerzu?

Lato to czas pysznych sezonowych warzyw i owoców, które chętnie goszczą w ciepłe, słoneczne dni na naszych talerzach! Są nie tylko smaczne, zdrowe czy soczyste, ale również atrakcyjne dla oka i obiektywu. Ślinka cieknie na samą myśl o słodkich, skropionych wodą czereśniach, misce sałatki wypełnionej po brzegi świeżymi warzywami czy jagodziance, grubo obsypanej kruszonką. Jak ułożyć te pyszności na talerzu, by kusiły nie tylko zmysł smaku, ale i wzrok? Jaką zastawę wybrać, by wydobyć charakter dania?

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Wygląd jedzenia – jakie to ma znaczenie?

Nie tylko doświadczenia własne, ale i badania w kwestii znaczenia wyglądu jedzenia nie pozostawiają złudzeń. Jak wynika z badań Food and Design by Od kuchni* – blisko połowa z nas od czasu do czasu kupuje produkt tylko ze względu na jego wygląd. Nie bez powodu ma on szczególne znaczenie w przypadku żywności takiej jak warzywa, owoce, mięso, wędliny czy ryby. Wygląd jest przecież wyznacznikiem świeżości i jakości produktów.

Podobnie jest także w świecie gastronomii. To wygląd jedzenia często wpływa na wybór dania. Nie wierzysz? Pomyśl, czy przed złożeniem zamówienia nie przeglądasz instagramowych feedów restauracji. A może zdarzyło Ci się nawet wskazać obsłudze zdjęcia potrawy, którą chcesz skosztować? Nie tylko w lokalu, ale też coraz częściej w zaciszu własnego domu dbamy zarówno o nasycenie, ale też o aspekty estetyczne dań, które przygotowujemy. Chcemy obcować z ładnie podanym, cieszącym oko jedzeniem. Co zrobić, by posiłki w domu stały się równie kuszące co w ulubionej restauracji?

Atrakcyjne danie krok po kroku

https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/strzal-zblizenie-kawalek-pysznej-szarlotki-na-talerzu-na-drewnianym-stole_12328207.htm#query=szarlotka&position=6&from_view=keyword

W kolorach siła!

Co zrobić, by serwowane danie prezentowało się atrakcyjnie wizualnie? Przede wszystkim warto zadbać o właściwą kompozycję i balans składników na talerzu. Tak, jak malarze dobierają odpowiednie kolory jako bazę do swoich dzieł, tak i gotujący lub stylizujący danie również nie mogą o tym zapominać. Gdy nie myślisz o kolorach – Twoje danie będzie wyglądało dość płasko i nieatrakcyjnie. Staraj się parować ze sobą co najmniej dwa-trzy kolory, aby uzyskać efekt kontrastu.

Za przykład niech posłuży nam szarlotka, czyli jedno z najbardziej znanych, domowych ciast. Spójrzmy na sam kawałek tego wypieku na losowym talerzu.

fot. Magdalena Malutko, agencja kreatywna Od kuchni

Teraz zestawmy go z podobną szarlotką, lecz posypaną dużą ilością cukru pudru (bieli), podaną na różowym, ozdobnym talerzu. Zgodzisz się, że widać różnicę? Kolory i odpowiednie ich zestawienie muszą – tak jak na płótnie, tak też na talerzu – tworzyć spójną, apetyczną całość.

fot. Magdalena Malutko, agencja kreatywna Od kuchni

Odpowiednie naczynie

Oprócz tego, że ważny jest dobór kolorystyczny, istotne są także kształt oraz rozmiar naczyń. Wybór talerzy jest z reguły bardzo duży. Dobór odpowiedniego nie jest jednak prosty, lecz nie martw się, trening czyni mistrza. Ważne, aby dostosowywać teksturę naczynia do danego dania. Jeśli potrawa jest skomplikowana, widzimy w niej dużo detali – warto wybrać talerze bez zdobień, gładkie, jednolite. Jeśli samo danie jest raczej minimalistyczne, warto sięgnąć po bardziej wyszukane półmiski. W dobieraniu naczyń nie należy się ograniczać. Czasem kawałek drewnianej deski czy stara, od dawna zapomniana miseczka ukryta głęboko w piwnicy sprawdzi się lepiej niż najpiękniejszy i najdroższy talerz. Clue jest dopasowanie stylu serwowanego dania do naczynia. Przygotowujesz tradycyjną potrawę czy stawiasz na fast food? Kończysz dopiekać jednolite, proste brownie czy bogatą w nieregularności, kruszącą się bezę? Do tych cech dostosuj talerz.

fot. Magdalena Malutko, agencja kreatywna Od kuchni

Sztućce

Sztućce to kolejny element, który dużo mówi o daniu. Może on pomóc w atrakcyjnej prezentacji posiłku lub wręcz przeciwnie – zaszkodzić. Jeśli użyjesz czarnych, nowoczesnych sztućców z połyskiem, Twoje danie będzie bardziej związane z nowoczesnością. Jeśli jednak postawisz starodawne, tradycyjne sztućce ze zdobieniami, znalezione w starym pudle czy na targu staroci, swoją potrawą przekażesz zupełnie inne komunikaty i emocje! Dziś coraz popularniejsze stają się złote sztućce, które świetnie korespondują np. z turkusową czy szarą zastawą. Ten duet nie sprawdzi się jednak, gdy serwujesz ociekającą tłuszczem golonkę z dodatkiem kaszy gryczanej i ogórków kwaszonych. Jednak w przypadku kurczaka, tuńczyka czy sałatki może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Choć do sztućców na co dzień nie przykładamy zbyt dużej uwagi, ponieważ używamy tych, które po prostu są w naszych kuchennych szufladach, warto zaczerpnąć nieco inspiracji zarówno w sieci jak i w sklepach. Wybór wśród sztućców jest dziś szalenie duży!

Co ze smakiem?

Oczywiście pamiętaj, że danie nie może tylko dobrze wyglądać, przede wszystkim chodzi przecież o smak! Choć z drugiej strony pewnie wiele osób przyzna rację, że ładne jedzenie, to już na starcie smaczniejsze jedzenie. W przygotowywaniu codziennych posiłków czasem wystarczy bardzo niewiele, by talerz wyglądał o niebo lepiej. W końcu spożywanie posiłku powinno dostarczać nam także przyjemności, w tym tej związanej ze zmysłami. Wprowadzając drobne zmiany, a także śledząc foodowe inspiracje np. na Pintereście, można dojść do wprawy w stylizowaniu jedzenia, co nawet na poziomie amatorskim, może stać się prawdziwą frajdą dla niejednego foodiesa!

 

* badanie „Komunikacja wizualna w branży spożywczej i HoReCa a decyzje zakupowe Polaków” przeprowadzone przez agencję badawczą ARC Rynek i Opinia na zlecenie agencji kreatywnej Od kuchni

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk