Kukbuk
Kukbuk
wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen

Najlepsze przepisy 2021 roku

Domowe wypieki i makarony po prostu musiały się tu znaleźć. Sprawdźcie, po które inne KUKBUK-owe przepisy sięgaliście najczęściej w 2021 roku!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 17 minut!

Próżno szukać osoby, która z żalem żegnałaby 2021 rok. W ostatnich miesiącach świat naprawdę stanął na głowie. W tej nowej, osobliwej rzeczywistości spędzaliśmy więcej czasu w domu, mieliśmy też zatem sporo okazji do kulinarnych eksploracji i to właśnie one, podtrzymywały nas w tym roku na duchu. Dodatkowo cieszy nas świadomość, że nieustannie towarzyszyliście nam w kuchennych podbojach: śledząc przepisy, gotując i dzieląc się zdjęciami przygotowanych posiłków. Cieszymy się, że mogliśmy spędzić ten rok wspólnie z wami i – jako że nieuchronnie dobiega on końca – chcielibyśmy zaprezentować wam dania, które na przestrzeni ostatnich miesięcy przyrządzaliście najczęściej! Poniżej znajdziecie KUKBUK-owe przepisy, które w 2021 roku cieszyły się największą popularnością.

miejsce 20.

socca z pesto i serem, placek z mąki z ciecierzycy, danie bezglutenowe, pizza bezglutenowa, szybki obiad, dieta bezglutenowa, pizza z serem, ciecierzyca, placek z ciecierzycy, szybka pizza

Socca z pesto i serem 

Socca, znana również jako farinata, to pyszny placek z mąki z ciecierzycy, wywodzący się z północnych Włoch, prawdopodobnie z Genui. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie łączy się z rozmaitymi składnikami. Choć w naszym przepisie sięgamy po pesto, ser i cukinię, równie smaczna będzie z innymi sezonowymi składnikami.

Zobacz, jak zrobić soccę z pesto i serem >>

miejsce 19.

Wegetariańskie leczo z bakłażenem i pieczywem (fot. Maciek Niemojewski)

Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem

Gwarantujemy, że choć mięsa w nim nie znajdziecie, leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem jest sycące i świetnie poradzi sobie nawet z nieco większym głodem. Cukinia duszona z pomidorami i bakłażanem to połączenie idealne, zwłaszcza jeśli podacie to danie w towarzystwie świeżej bagietki lub kromki ulubionego pieczywa. To pomysł na zdrowy i pożywny obiad, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A gdyby tego było mało, do jego zrobienia wystarczy wam zaledwie jeden garnek!

Sprawdź przepis na wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem >> 

 

miejsce 18.

Talerz risotto z kurkami, parmezan (fot. Angela Matlak)

Risottto z kurkami

Jeśli należycie do tych, którzy już latem nie mogą się doczekać grzybów, ten przepis będzie dla was idealny. W lipcu najlepsze są kurki, z których można przygotować kuszące zapachem i zaskakujące smakiem risotto. Choć jego przyrządzenie to nie lada wyzwanie, dla tej wersji dania warto poświęcić nieco więcej czasu w kuchni. Niezwykle istotne jest tu stopniowe dolewanie bulionu do ryżu. Nie należy się spieszyć – warto dać czas ziarnom, aby dobrze wchłonęły płyn. Przed podaniem danie koniecznie przyprawcie świeżo mielonym pieprzem i posypcie natką pietruszki.

Wypróbuj przepis na risotto z kurkami >>

miejsce 17.

kuchnia francuska, quiche lorraine, tarta z serem, tarta z boczkiem, krucha tarta, kruche ciasto, wytrawna tarta, przekąski na imprezę, przekąska, domowa tarta

Quiche lorraine

Quiche lorraine, zwana również plackiem lotaryńskim, to jedno z najpopularniejszych wytrawnych ciast kuchni francuskiej. Wywodzący się z Lotaryngii kisz to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad dla rodziny lub przyjaciół. We Francji podaje się go najczęściej w okresie Bożego Narodzenia.

Zobacz przepis na quiche lorraine >>

Reklama

miejsce 16.

Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

Tagliatelle z pesto z jarmużu

Nie idziemy na łatwiznę! W tym przepisie podpowiadamy, jak przygotować domowe pesto i makaron. Własnoręczne zrobienie tagliatelli wymaga trochę praktyki, ale efekt wart jest każdego wysiłku. To świetny pomysł na włoski obiad i idealne danie na romantyczną kolację.

Sprawdź, jak przygotować tagliatelle z pesto z jarmużu >>

miejsce 15.

francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska

Francuska zupa cebulowa 

Gęsta, aromatyczna, o wyrazistym smaku – zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej, które bez problemu przygotujecie we własnej kuchni. Żeby uniknąć łez podczas krojenia cebuli, pamiętajcie o jej wcześniejszym schłodzeniu i sięgnijcie po najostrzejszy nóż.

Wypróbuj przepis na francuską zupę cebulową >>

miejsce 14.

Kawałek sernika z palonym masłem

Sernik z palonym masłem

Mimo że w klasycznej wersji smakuje doskonale, zachęcamy was, by eksperymentować i odkrywać tradycyjny sernik na nowo. Lekko słony sernik z palonym masłem jest wyjątkowo prostym w przygotowaniu deserem, który zaskakuje głębią smaku i kremową konsystencją. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy! Choć w podstawowej wersji robi się go z serka Philadelphia, możecie użyć także zwykłego twarogu. Wystarczy go zblendować, a potem wymieszać z resztą składników.

Zobacz przepis na sernik z palonym masłem >>

miejsce 13.

marokańskie naleśniki z dziurkami podawane z masłem, miodem i cynamonem

Marokańskie naleśniki „milion dziurek” 

Wygląda na to, że wciąż tęsknicie za smakami Maghrebu. Odwołany lot do Maroka zrekompensowały wam tradycyjne naleśniki „milion dziurek”, które często są kojarzone z innym północnoafrykańskim przysmakiem – msemmen. Koniecznie zróbcie je na słodkie śniadanie!

Sprawdź, jak zrobić marokańskie naleśniki "milion dziurek" >>

miejsce 12.

Szakszuka szpinakowa, czyli sposób na jajka na śniadanie (fot. Maciej Niemojewski)

Szakszuka szpinakowa

Szakszuka szpinakowa to idealna propozycja dla tych, którym znudziła się klasyczna wersja z pomidorów. Do jej zrobienia, oprócz szpinaku, możecie użyć również szczawiu, botwinki czy jarmużu – każda wersja będzie równie pyszna. Szczypiorek lub koperek, przysmażone razem z zieleniną, uwolnią z dania aromat kojarzący się z upalnym latem i wakacjami. Gwarantujemy, że zapach tej szakszuki ściągnie na śniadanie każdego domownika!

Wypróbuj przepis na szakszukę szpinakową >>

miejsce 11.

zapiekanka ziemniaczana, zapiekane ziemniaki, ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem, obiad z piekarnika, obiad z ziemniaków, pomysł na ziemniaki, co z ziemniaków, pieczone ziemniaki

Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem 

Wszyscy lubimy proste w przygotowaniu dania jednogarnkowe. Świetnie sprawdzają się podczas imprez lub wtedy, gdy nie mamy siły zająć się zlewem pełnym patelni i garnków. Zapiekanka ziemniaczana z serem to comfort food, po który sięgaliście w ostatnich miesiącach najczęściej!

Zobacz przepis na ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem >>

miejsce 10.

szybkie ciasto bezglutenowe, przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowy chlebek bananowy

W zeszłym roku media społecznościowe wypełniły się zdjęciami domowych chlebków bananowych. Nic dziwnego! Ten bezglutenowy przysmak jest naprawdę prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdza się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i w roli deseru. W tym roku bananowy chlebek też cieszył się dużą popularnością. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji zrobić go samodzielnie, sprawdźcie nasz przepis!

Sprawdź, jak przygotować bezglutenowy chelebek bananowy >>

miejsce 9.

ramen mięsny, ramen z mięsem, domowy ramen, oryginalny przepis na ramen, ramen z jajkiem, jak zrobić ramen, domowy bulion, bulion mięsny, zupa miso, makaron ramen

Ramen mięsny

Wyrazisty i pełen umami ramen z solidną porcją makaronu zawróci w głowie każdemu. By przygotować klasyczny mięsny bulion, nie musicie wybierać – możecie zrobić go jednocześnie z kurczakiem i wieprzowiną. Wyrazisty smak mięsa podkreślą czosnek, sos sojowy i imbir. Nie zapomnijcie ułożyć na wierzchu jajka, nori i kiełków fasoli – dodadzą daniu aromatu i będą wyglądały obłędnie. Amatorzy ostrości mogą też przyprawić zupę japońskim chili w proszku i olejem sezamowym z chili.

Wypróbuj przepis na ramen mięsny >>

miejsce 8.

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą

Jajka, ziemniaki, szpinak – do przygotowania frittaty potrzebne są produkty, które najprawdopodobniej macie w kuchni. To idealny pomysł na proste wegetariańskie śniadanie, którym najedzą się wszyscy domownicy!

Zobacz przepis na frittatę z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>

miejsce 7.

Wiralowe danie z Tik Toka – baked feta, feta zapiekana z pomidorkami koktajlowymi (fot. Maciej Niemojewski)

Feta pieczona z pomidorami

Choć lekko pikantną, słoną i niezwykle kruchą fetę zwykle podaje się na zimno, równie wybornie smakuje zapiekana. A z dodatkiem pomidorków koktajlowych sprawi, że nie będziecie się mogli oderwać od talerza! Baked feta to jeden z najpopularniejszych przepisów 2021 roku – na jego sukces zdecydowanie wpłynęła prostota receptury: pomidorki wystarczy umyć, skropić oliwą i zapiec razem z kostką sera. W ten sposób w zaledwie pół godziny przygotujecie smaczny i aromatyczny lunch lub obiad. Pst! Zapieczona feta rewelacyjnie smakuje z grzanką zrobioną z ulubionego pieczywa.

Sprawdź, jak zrobić fetę pieczoną z pomidorami >>

miejsce 6.

wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen

Ramen wegetariański

Czy gotowanie ramenu naprawdę musi trwać wiele godzin? Nic podobnego: klarowny wegetariański ramen o głębokim smaku można ugotować w niewiele ponad godzinę! W wersji podstawowej wystarczy dodać do niego pastę miso, kiełki fasoli mung i arkusz nori, na jego smak korzystnie wpłynie także obecność grzybów shimeji.

Wypróbuj przepis na ramen wgetaariański >>

 

miejsce 5.

Makaron fettuccine lub tagliatelle z sosem podobny carbonara

Fettuccine alla papalina 

Fettuccine alla papalina to wariacja na temat spaghetti alla carbonara, wymyślona w latach 30. XX wieku dla papieża Piusa XII. Prawdziwy klasyk kuchni włoskiej, który przygotujecie w zaledwie kwadrans!

Zobacz, jak zrobić fettuccine alla papalina >>

miejsce 4.

Zupa krem z pora i młodych ziemniaków podana z grzankami razowymi, duszonym porem i płatkami chili, sezonówki por, cebula dymka

Zupa krem z porów i ziemniaków

Na chłodne zimowe wieczory polecamy aromatyczne rozgrzewające zupy, a w szczególności gęste kremy! Ziemniaki i pory to znakomite połączenie, które można uzupełnić płatkami chili – nadadzą zupie charakter i ostrość.  

Sprawdź przepis na zupę krem z porów i ziemniaków >>

Reklama

miejsce 3.

makaron ze szparagami, parmezanem i pistacjami, obiad ze szparagami dla dzieci (fot. Zuza Rożek)

Spaghetti ze szparagami i z pistacjami 


Spaghetti ze szparagami i z pistacjami to inspirowane kuchnią sycylijską danie, którego smakiem zachwycaliśmy się przez całe lato. Ten sezonowy przepis warto zapisać w swoim kulinarnym kajecie, by wrócić do niego w najbliższe wakacje!

Wypróbuj przepis na spaghetti ze szparagami i pistacjami >>

miejsce 2.

Bochenek pszenicznego chleba (fot. Jessica Nadziejko)

Chleb pszenny na zakwasie 


Ten rok, podobnie jak poprzedni, stał pod znakiem domowego chleba! Wspólnie odkryliśmy, że upieczenie chrupiącego bochenka na zakwasie to nie czarna magia, a jedynie kwestia praktyki. Sprawdźcie, jak zrobić perfekcyjny chleb w domu!

Zobacz, jak upiec chleb pszenny na zakwasie >>

miejsce 1.

Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Tantanmen ramen


To po ten przepis sięgaliście najchętniej w 2021 roku! Rosnąca popularność ramenu przejawia się nie tylko w tym, że wciąż powstają nowe, świetne restauracje specjalizujące się w przygotowywaniu tego klasycznego japońskiego dania, ale także w modzie na przyrządzanie go w domowym zaciszu. Tantanmen to ostra, gęsta odmiana ramenu, która rozgrzeje was w chłodne zimowe wieczory! 

Sprawdź, jak przygotować tantanmen ramen >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk