Próżno szukać osoby, która z żalem żegnałaby 2021 rok. W ostatnich miesiącach świat naprawdę stanął na głowie. W tej nowej, osobliwej rzeczywistości spędzaliśmy więcej czasu w domu, mieliśmy też zatem sporo okazji do kulinarnych eksploracji i to właśnie one, podtrzymywały nas w tym roku na duchu. Dodatkowo cieszy nas świadomość, że nieustannie towarzyszyliście nam w kuchennych podbojach: śledząc przepisy, gotując i dzieląc się zdjęciami przygotowanych posiłków. Cieszymy się, że mogliśmy spędzić ten rok wspólnie z wami i – jako że nieuchronnie dobiega on końca – chcielibyśmy zaprezentować wam dania, które na przestrzeni ostatnich miesięcy przyrządzaliście najczęściej! Poniżej znajdziecie KUKBUK-owe przepisy, które w 2021 roku cieszyły się największą popularnością.
![wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen](https://mediaconvert.kukbuk.pl/d8c6bklYUJq1AWnP6tObQj9QADmggLambsY_r21zQQk/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTEv/cmFtZW5fd2VnZTFf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg)
Najlepsze przepisy 2021 roku
Domowe wypieki i makarony po prostu musiały się tu znaleźć. Sprawdźcie, po które inne KUKBUK-owe przepisy sięgaliście najczęściej w 2021 roku!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
miejsce 20.
![socca z pesto i serem, placek z mąki z ciecierzycy, danie bezglutenowe, pizza bezglutenowa, szybki obiad, dieta bezglutenowa, pizza z serem, ciecierzyca, placek z ciecierzycy, szybka pizza](https://mediaconvert.kukbuk.pl/nbvLjrqbKW3gY0GxyjB3W86WvEpANB5Wn4BwEWXD1fQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDUv/c29jY2EtY3p5bGkt/cGxhY2VrLXotbWFr/aS16LWNpZWNpZXJ6/eWN5LXotcGVzdG8t/aS1zZXJlbS03NzB4/NzIwX3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/awu0WuM2JI69KMc8ymAFvJAba5zHdO6oFNPrqcaSWBQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDUv/c29jY2EtY3p5bGkt/cGxhY2VrLXotbWFr/aS16LWNpZWNpZXJ6/eWN5LXotcGVzdG8t/aS1zZXJlbS03NzB4/NzIwX3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg 1010w)
Socca z pesto i serem
Socca, znana również jako farinata, to pyszny placek z mąki z ciecierzycy, wywodzący się z północnych Włoch, prawdopodobnie z Genui. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie łączy się z rozmaitymi składnikami. Choć w naszym przepisie sięgamy po pesto, ser i cukinię, równie smaczna będzie z innymi sezonowymi składnikami.
miejsce 19.
![Wegetariańskie leczo z bakłażenem i pieczywem (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/clJq7ND38SaKzfpdeoN1LEeUzoCy2u6KVnjd14HSWYA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMzAv/QmFrJUM1JTgyYSVD/NSVCQ2FueTAwMDgu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/W6ZqgcyuWIgSE-yqE_LK8wSZDvQ02K82lL1Y7K8sfoA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDYtMzAv/QmFrJUM1JTgyYSVD/NSVCQ2FueTAwMDgu/anBn.jpg 1010w)
Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem
Gwarantujemy, że choć mięsa w nim nie znajdziecie, leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem jest sycące i świetnie poradzi sobie nawet z nieco większym głodem. Cukinia duszona z pomidorami i bakłażanem to połączenie idealne, zwłaszcza jeśli podacie to danie w towarzystwie świeżej bagietki lub kromki ulubionego pieczywa. To pomysł na zdrowy i pożywny obiad, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A gdyby tego było mało, do jego zrobienia wystarczy wam zaledwie jeden garnek!
Sprawdź przepis na wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem >>
miejsce 18.
![Talerz risotto z kurkami, parmezan (fot. Angela Matlak)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Y_MNkHAvqFZoPWHwuBMO0aRPYLS0cjmNUqW3TwoQqzM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfcmlzb3R0/bzJfQS5NYXRsYWsu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/H64Je-n5vxuNJmoajyGvBquulJJieal89YTR0SvcHgk/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfcmlzb3R0/bzJfQS5NYXRsYWsu/anBn.jpg 1010w)
Risottto z kurkami
Jeśli należycie do tych, którzy już latem nie mogą się doczekać grzybów, ten przepis będzie dla was idealny. W lipcu najlepsze są kurki, z których można przygotować kuszące zapachem i zaskakujące smakiem risotto. Choć jego przyrządzenie to nie lada wyzwanie, dla tej wersji dania warto poświęcić nieco więcej czasu w kuchni. Niezwykle istotne jest tu stopniowe dolewanie bulionu do ryżu. Nie należy się spieszyć – warto dać czas ziarnom, aby dobrze wchłonęły płyn. Przed podaniem danie koniecznie przyprawcie świeżo mielonym pieprzem i posypcie natką pietruszki.
miejsce 17.
![kuchnia francuska, quiche lorraine, tarta z serem, tarta z boczkiem, krucha tarta, kruche ciasto, wytrawna tarta, przekąski na imprezę, przekąska, domowa tarta](https://mediaconvert.kukbuk.pl/VUFpLVeywq0-kRbiyAKd6wLP7rBkPB29i9E1cirN5Xg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/UXVpY2hlX2thd2El/QzUlODJla190aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Wdr3Dtf-L5SVuhc5Fk6SEz_FS-WsQMf0A3I2ENczprA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/UXVpY2hlX2thd2El/QzUlODJla190aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Quiche lorraine
Quiche lorraine, zwana również plackiem lotaryńskim, to jedno z najpopularniejszych wytrawnych ciast kuchni francuskiej. Wywodzący się z Lotaryngii kisz to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad dla rodziny lub przyjaciół. We Francji podaje się go najczęściej w okresie Bożego Narodzenia.
miejsce 16.
![Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/tZggKzvsWlTB4MKl_SjMxIwLnhyAmLX6auuoMSIGbMw/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDEtMjcv/RUNEOEJEMTctQ0Iy/NC00NDlCLUJBQkUt/NUMxRDc4N0IzOEJC/X3RpbmlmaWVkLkpQ/Rw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/eGcKgzpn_WoawLiKVrC5yINmiWiMAgM8GOFTtWbW3u4/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDEtMjcv/RUNEOEJEMTctQ0Iy/NC00NDlCLUJBQkUt/NUMxRDc4N0IzOEJC/X3RpbmlmaWVkLkpQ/Rw.jpg 1010w)
Tagliatelle z pesto z jarmużu
Nie idziemy na łatwiznę! W tym przepisie podpowiadamy, jak przygotować domowe pesto i makaron. Własnoręczne zrobienie tagliatelli wymaga trochę praktyki, ale efekt wart jest każdego wysiłku. To świetny pomysł na włoski obiad i idealne danie na romantyczną kolację.
miejsce 15.
![francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska](https://mediaconvert.kukbuk.pl/h8C-de5XFmdCjz5qSw139hUb1hX219RCPf2J1nNE474/fit/550/0/fp:0.6:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/WnVwYV9jZWJ1bG93/YV9kQmpLaHVoX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/MPz016esElvnPcNlPe6fatP1OqJDan64ra0KwBuD6dA/fit/1100/0/fp:0.6:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/WnVwYV9jZWJ1bG93/YV9kQmpLaHVoX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Francuska zupa cebulowa
Gęsta, aromatyczna, o wyrazistym smaku – zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej, które bez problemu przygotujecie we własnej kuchni. Żeby uniknąć łez podczas krojenia cebuli, pamiętajcie o jej wcześniejszym schłodzeniu i sięgnijcie po najostrzejszy nóż.
miejsce 14.
![Kawałek sernika z palonym masłem](https://mediaconvert.kukbuk.pl/QOcEkADtL2O0Vh_AFpsh4s10FbZvyrwzm-Qm71RuVvQ/fit/550/0/fp:0.54:0.94/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMjUv/RFNDMDcxODBfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Le-LqR1Vz7Kd4exv-Na8vvvTGihy9r_0rSLfy_Q1Rp8/fit/1100/0/fp:0.54:0.94/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMjUv/RFNDMDcxODBfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Sernik z palonym masłem
Mimo że w klasycznej wersji smakuje doskonale, zachęcamy was, by eksperymentować i odkrywać tradycyjny sernik na nowo. Lekko słony sernik z palonym masłem jest wyjątkowo prostym w przygotowaniu deserem, który zaskakuje głębią smaku i kremową konsystencją. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy! Choć w podstawowej wersji robi się go z serka Philadelphia, możecie użyć także zwykłego twarogu. Wystarczy go zblendować, a potem wymieszać z resztą składników.
miejsce 13.
![marokańskie naleśniki z dziurkami podawane z masłem, miodem i cynamonem](https://mediaconvert.kukbuk.pl/bj0Qb8hsKpdDkyJ7dkd3Xa7K8WikOH8ysXoZmXvtvW4/fit/550/0/fp:0.5:0.96/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMDEv/bmFsZXNuaWtpLW1p/bGlvbi1keml1cmVr/MTkwMHFfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/hmTO5uRdzN_LCKHGtty5FzQKMUlxsOc03D50OD6Hu5M/fit/1100/0/fp:0.5:0.96/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMDEv/bmFsZXNuaWtpLW1p/bGlvbi1keml1cmVr/MTkwMHFfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1010w)
Marokańskie naleśniki „milion dziurek”
Wygląda na to, że wciąż tęsknicie za smakami Maghrebu. Odwołany lot do Maroka zrekompensowały wam tradycyjne naleśniki „milion dziurek”, które często są kojarzone z innym północnoafrykańskim przysmakiem – msemmen. Koniecznie zróbcie je na słodkie śniadanie!
Sprawdź, jak zrobić marokańskie naleśniki "milion dziurek" >>
miejsce 12.
![Szakszuka szpinakowa, czyli sposób na jajka na śniadanie (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/IScK3sQi-Ed-2M2dDblpSBKjFuhSErHEp41Esl40qB0/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTIv/c3pha3N6dWthMV90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/bFxcNcY4TNIN0ROCAScYcqdCvUYvwvRMImd_E8SNykE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTIv/c3pha3N6dWthMV90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Szakszuka szpinakowa
Szakszuka szpinakowa to idealna propozycja dla tych, którym znudziła się klasyczna wersja z pomidorów. Do jej zrobienia, oprócz szpinaku, możecie użyć również szczawiu, botwinki czy jarmużu – każda wersja będzie równie pyszna. Szczypiorek lub koperek, przysmażone razem z zieleniną, uwolnią z dania aromat kojarzący się z upalnym latem i wakacjami. Gwarantujemy, że zapach tej szakszuki ściągnie na śniadanie każdego domownika!
miejsce 11.
![zapiekanka ziemniaczana, zapiekane ziemniaki, ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem, obiad z piekarnika, obiad z ziemniaków, pomysł na ziemniaki, co z ziemniaków, pieczone ziemniaki](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ZfQqoD_MMzv-Ix4JmtPJIb6IEwc4rLweeqLVsnfFHSc/fit/550/0/fp:0.38:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDYv/emllbW5pYWtpX3ph/cGlla2FuZV96X3Nl/cmVtX2lfdHltaWFu/a2llbS03NzB4NTMz/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/oubQenNs9wZaHrj8Thr9cL_U17Pb4ZdGNN1fJ-FDs8c/fit/1100/0/fp:0.38:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDYv/emllbW5pYWtpX3ph/cGlla2FuZV96X3Nl/cmVtX2lfdHltaWFu/a2llbS03NzB4NTMz/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 1010w)
Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem
Wszyscy lubimy proste w przygotowaniu dania jednogarnkowe. Świetnie sprawdzają się podczas imprez lub wtedy, gdy nie mamy siły zająć się zlewem pełnym patelni i garnków. Zapiekanka ziemniaczana z serem to comfort food, po który sięgaliście w ostatnich miesiącach najczęściej!
Zobacz przepis na ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem >>
miejsce 10.
![szybkie ciasto bezglutenowe, przepis Lisia Kawiarenka](https://mediaconvert.kukbuk.pl/lYJ4OGwBddnkeJSYzJLy43k66qD7KxVsIoYMBMtjueU/fit/550/0/fp:0.5:0.59/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDEv/Q2hsZWJla19iYW5h/bm93eV8xX3Rpbmlm/aWVkX3RpbmlmaWVk/X3RpbmlmaWVkX3Rp/bmlmaWVkLkpQRw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/wxOz_1KTGflscFM4HjqZfEPwP9cy7Ly2F5DU8-YctRY/fit/1100/0/fp:0.5:0.59/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDEv/Q2hsZWJla19iYW5h/bm93eV8xX3Rpbmlm/aWVkX3RpbmlmaWVk/X3RpbmlmaWVkX3Rp/bmlmaWVkLkpQRw.jpg 1010w)
Bezglutenowy chlebek bananowy
W zeszłym roku media społecznościowe wypełniły się zdjęciami domowych chlebków bananowych. Nic dziwnego! Ten bezglutenowy przysmak jest naprawdę prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdza się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i w roli deseru. W tym roku bananowy chlebek też cieszył się dużą popularnością. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji zrobić go samodzielnie, sprawdźcie nasz przepis!
miejsce 9.
![ramen mięsny, ramen z mięsem, domowy ramen, oryginalny przepis na ramen, ramen z jajkiem, jak zrobić ramen, domowy bulion, bulion mięsny, zupa miso, makaron ramen](https://mediaconvert.kukbuk.pl/A2zTu3wyXebG37eAUf4kVR-6xYiVoMm5TiVKHY8YaDM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTIv/cmFtZW5fbWklQzQl/OTlzbzFfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/dCKwf48byPQeiLOUmxWBLydnBRqtWd7uxOLH5TMt19w/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTIv/cmFtZW5fbWklQzQl/OTlzbzFfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1010w)
Ramen mięsny
Wyrazisty i pełen umami ramen z solidną porcją makaronu zawróci w głowie każdemu. By przygotować klasyczny mięsny bulion, nie musicie wybierać – możecie zrobić go jednocześnie z kurczakiem i wieprzowiną. Wyrazisty smak mięsa podkreślą czosnek, sos sojowy i imbir. Nie zapomnijcie ułożyć na wierzchu jajka, nori i kiełków fasoli – dodadzą daniu aromatu i będą wyglądały obłędnie. Amatorzy ostrości mogą też przyprawić zupę japońskim chili w proszku i olejem sezamowym z chili.
miejsce 8.
![Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/XDvjZfh3Gm7X0VK2v_Sl2jnymPqfGJPQKEc8_yppsvM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/MjAxOS0wMy0wOV8x/MS4zOC4wMF8yX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/LUSGXvmJzSiVCT8eP3vARJZBQmeqTYofOyvExvn0VpA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/MjAxOS0wMy0wOV8x/MS4zOC4wMF8yX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą
Jajka, ziemniaki, szpinak – do przygotowania frittaty potrzebne są produkty, które najprawdopodobniej macie w kuchni. To idealny pomysł na proste wegetariańskie śniadanie, którym najedzą się wszyscy domownicy!
Zobacz przepis na frittatę z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>
miejsce 7.
![Wiralowe danie z Tik Toka – baked feta, feta zapiekana z pomidorkami koktajlowymi (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jVrPGH5g6uAraLI6yjrQakdhsBMwZ9nGeBOsVOd_0bo/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMDUv/RmV0YTI5MzguanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/4YCleaZWoVkS59mM-ATPAtOCDNtcjEg9eWMFA8IV6mQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMDUv/RmV0YTI5MzguanBn.jpg 1010w)
Feta pieczona z pomidorami
Choć lekko pikantną, słoną i niezwykle kruchą fetę zwykle podaje się na zimno, równie wybornie smakuje zapiekana. A z dodatkiem pomidorków koktajlowych sprawi, że nie będziecie się mogli oderwać od talerza! Baked feta to jeden z najpopularniejszych przepisów 2021 roku – na jego sukces zdecydowanie wpłynęła prostota receptury: pomidorki wystarczy umyć, skropić oliwą i zapiec razem z kostką sera. W ten sposób w zaledwie pół godziny przygotujecie smaczny i aromatyczny lunch lub obiad. Pst! Zapieczona feta rewelacyjnie smakuje z grzanką zrobioną z ulubionego pieczywa.
miejsce 6.
![wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen](https://mediaconvert.kukbuk.pl/0cBuqtOpoHrmzYH-NmWcIiJzheimCtIH9dv6tosjEWM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTEv/cmFtZW5fd2VnZTFf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/sEpmEALr9JMAI0hhfbZG9fYtYSbxnAavvRlHFH39Yaw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTEv/cmFtZW5fd2VnZTFf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Ramen wegetariański
Czy gotowanie ramenu naprawdę musi trwać wiele godzin? Nic podobnego: klarowny wegetariański ramen o głębokim smaku można ugotować w niewiele ponad godzinę! W wersji podstawowej wystarczy dodać do niego pastę miso, kiełki fasoli mung i arkusz nori, na jego smak korzystnie wpłynie także obecność grzybów shimeji.
Wypróbuj przepis na ramen wgetaariański >>
miejsce 5.
![Makaron fettuccine lub tagliatelle z sosem podobny carbonara](https://mediaconvert.kukbuk.pl/_ZnRPrV8wr40bstYlADimmG2vnOttd7ODx0BZC5a0i4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/ZmV0dHVjaW5lMV90/aW5pZmllZF90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/366eJBTRRUdq1tE9SHZz6NjMiYyq6-fvLkqtQ5NKEgc/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/ZmV0dHVjaW5lMV90/aW5pZmllZF90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Fettuccine alla papalina
Fettuccine alla papalina to wariacja na temat spaghetti alla carbonara, wymyślona w latach 30. XX wieku dla papieża Piusa XII. Prawdziwy klasyk kuchni włoskiej, który przygotujecie w zaledwie kwadrans!
miejsce 4.
![Zupa krem z pora i młodych ziemniaków podana z grzankami razowymi, duszonym porem i płatkami chili, sezonówki por, cebula dymka](https://mediaconvert.kukbuk.pl/O_PWToOm3vBMRdZ8PxEyRqk-dP3Pwyxsh3XBP2tkB4w/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMjUv/enVwYV9wb3Jvd2Ff/cGlvbl96XyVDNSU4/MnklQzUlQkNrJUM0/JTg1LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/290EllPQQulGTQua48nA8R2DEJpBBlFV5v-mNL9wOso/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMjUv/enVwYV9wb3Jvd2Ff/cGlvbl96XyVDNSU4/MnklQzUlQkNrJUM0/JTg1LmpwZw.jpg 1010w)
Zupa krem z porów i ziemniaków
Na chłodne zimowe wieczory polecamy aromatyczne rozgrzewające zupy, a w szczególności gęste kremy! Ziemniaki i pory to znakomite połączenie, które można uzupełnić płatkami chili – nadadzą zupie charakter i ostrość.
miejsce 3.
![makaron ze szparagami, parmezanem i pistacjami, obiad ze szparagami dla dzieci (fot. Zuza Rożek)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/MfeGlrbugI4atZSLFCiEbBjpiIl7RNh4JQaZTXZXa5g/fit/550/0/fp:0.58:0.56/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMTkv/RFNDMDEwNzZfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/mngDQoS6kn8NmF3f2SsIp9z7RuOCvs_ViF_AckjmEqY/fit/1100/0/fp:0.58:0.56/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMTkv/RFNDMDEwNzZfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Spaghetti ze szparagami i z pistacjami
Spaghetti ze szparagami i z pistacjami to inspirowane kuchnią sycylijską danie, którego smakiem zachwycaliśmy się przez całe lato. Ten sezonowy przepis warto zapisać w swoim kulinarnym kajecie, by wrócić do niego w najbliższe wakacje!
miejsce 2.
![Bochenek pszenicznego chleba (fot. Jessica Nadziejko)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/qI2eNABS3eFhUr6odRDDlYDUp9xc8chfRMTE2yoMosQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDQtMDQv/Y2hsZWJfbmFfemFr/d3NpZV8zLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Jghtz2bW7IOiJbJaQ-8SwPv25ov3w9tAz8OputV-co8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDQtMDQv/Y2hsZWJfbmFfemFr/d3NpZV8zLmpwZw.jpg 1010w)
Chleb pszenny na zakwasie
Ten rok, podobnie jak poprzedni, stał pod znakiem domowego chleba! Wspólnie odkryliśmy, że upieczenie chrupiącego bochenka na zakwasie to nie czarna magia, a jedynie kwestia praktyki. Sprawdźcie, jak zrobić perfekcyjny chleb w domu!
miejsce 1.
![Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/iJ4ZDPcejqfiF_GXCFIdRqh5DMXtwROfZkQTmUUMoRA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDEtMTQv/UmFtZW5fMXRhbnRh/bm1lbl90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/xf-U_ftLopkot2_z9nNsCUIaJXw0AzLLW1qcy9KZpVw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDEtMTQv/UmFtZW5fMXRhbnRh/bm1lbl90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 1010w)
Tantanmen ramen
To po ten przepis sięgaliście najchętniej w 2021 roku! Rosnąca popularność ramenu przejawia się nie tylko w tym, że wciąż powstają nowe, świetne restauracje specjalizujące się w przygotowywaniu tego klasycznego japońskiego dania, ale także w modzie na przyrządzanie go w domowym zaciszu. Tantanmen to ostra, gęsta odmiana ramenu, która rozgrzeje was w chłodne zimowe wieczory!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?