Kukbuk
Kukbuk
francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska

21 przepisów z cebulą

Czerwona, biała, a może dymka? Bez cebuli trudno wyobrazić sobie gotowanie! Duszona, smażona czy karmelizowana – jest nieodzownym składnikiem niemal każdej narodowej kuchni.

Opublikowano: 17 Listopada 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Bez niej Francuzi nie mogliby szczycić się jedną z największych kulinarnych przyjemności – zupą cebulową. Wystarczy spróbować jej raz, by przyznać, że każda minuta spędzona na karmelizowaniu i duszeniu cebuli i każda łza uroniona przy jej krojeniu była warta poświęcenia. Gęsta, słodka i wytrawna jednocześnie, jest jednym z tych dań, w których potencjał niepozornego warzywa ujawnia się najpełniej.

Od opalenia cebuli zaczynamy gotowanie bulionu, a przesmażona z imbirem i czosnkiem, rozpoczyna rytuał przyrządzania curry. Jeśli jesteście w odpowiednim wieku, możecie też pamiętać, że po zasypaniu cukrem stanowiła lekarstwo na jesienno-zimowe przeziębienia. Kogo mama czy babcia raczyła cebulowym syropem, tego nie trzeba przekonywać, że cebula ma swoje ostre i słodkie oblicze. To uniwersalne warzywo wypada dobrze zarówno faszerowane owocami, jak i w towarzystwie śledzia, kiedy trzeba, jest jędrne i chrupkie, by za chwilę zaskoczyć miękkością – ot, idealny towarzysz eksperymentów kulinarnych. 

Cebula sprawdzi się zarówno jako główny składnik dania, jak i pikantny dodatek

Jej charakterystyczny smak pasuje nie tylko do wytrawnych dań czy rozgrzewających zup. Cebulę warto również wykorzystać do zrobienia apetycznych przekąsek czy zdrowych, sezonowych sałatek. Sprawdzi się zarówno jako główny składnik dania, jak i pikantny dodatek. Jeśli wciąż nie wierzycie w jej potencjał, wypróbujcie przepis na cebulę faszerowaną delikatnym musem z płatkami kwiatów, a potem sięgnijcie po egzotyczny bok choy lub przygotujcie solidną przekąskę w postaci kanapki z szarpaną wieprzowiną i coleslaw. Taki zestaw to gwarancja zadowolenia!

A tym, którym bliżej do tradycyjnych dań, polecamy pierogi ruskie – w ziemniaczano-twarogowym farszu nie może zabraknąć sporej porcji poszatkowanej cebuli, która zaostrzy smak nadzienia i nada mu wyrazistość. Ci, którzy przeszli kurs ich lepienia z własną babcią, na pewno wiedzą, że domowe pierogi to nie tylko sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa, ale i jeden z najlepszych comfort food w polskiej kuchni. Podobnie jak inny przebój dziecięcych lat, placki ziemniaczane, których nie da się zrobić bez cebuli – jak widać, polska kuchnia cebulą stoi! Naostrzcie więc noże i do dzieła.

pomysł na wegański obiad z rabarbarem

Zapiekane cebule z musem rabarbarowym >>

Faszerować możemy nie tylko paprykę czy pomidory. Próbowaliście już eksperymentować z cebulą? Jeśli nie, koniecznie zacznijcie od tego przepisu. Cebulę wydrążcie, a rabarbar uduście z cukrem. Gdy nabierze konsystencji musu, doprawcie go, a następnie przełóżcie do cebuli. Na koniec warzywo posmarujcie oliwą i szybko włóżcie do piekarnika. Obok tego obiadu nikt nie przejdzie obojętnie. 

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem >>

Przepis na inspirowane kuchnią dalekowschodnią szybkie danie z apetycznych warzyw. W towarzystwie bok choy nawet cebula odkrywa swoje orientalne oblicze. Smak podkręćcie koniecznie dodatkiem grzybów, które nadadzą wyjątkową moc umami. Do tej potrawy możecie wykorzystać też dowolne zielone warzywa, które zalegają w lodówce – szpinak, groszek lub brokuły.

francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska

Francuska zupa cebulowa >>

Czy można wymyślić smaczniejszy sposób na wykorzystanie cebuli niż ten francuski klasyk? Kluczem jest właściwe skarmelizowanie cebuli. Zanim jednak pokroicie cebulę, mocno ją schłodźcie – albo włóżcie gogle narciarskie (to naprawdę pomaga). Dzięki temu nie wypłaczecie morza łez. Gdy ten najtrudniejszy krok będziecie mieć za sobą, dodajcie białe wino i zacznijcie przygotowywać złociste grzanki zapiekane z masłem i serem.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i coleslaw >>

Z szarpaną wieprzowiną marynowaną w sosie barbecue, podaną na puszystej kanapce albo picie, najlepiej sprawdzi się coleslaw. Ta surówka nie może się obyć bez solidnej porcji cebuli, posiekanej kapusty i startej marchewki. Jeśli zgłodnieliście na samą myśl, to od razu podpowiadamy, że nie warto zastępować łopatki wołowej chudym mięsem – tłuszcz i tkanka łączna, którą jest poprzerastana, są konieczne, żeby mięso było soczyste. Bez tego kanapka nie będzie smakowała tak samo!

pasta z suszonych pomidorów, pasta słonecznikowa, pasta na kanapki, co na kanapki

Pasta słonecznikowo-pomidorowa >>

Chleb z chrupiącą skórką, świeże warzywa, a do tego zdrowa wytrawna pasta. By cieszyć się takim śniadaniem, warto zawczasu przygotować smarowidło z pomidorów zmiksowanych ze słonecznikiem i z suszonymi pomidorami. By pasta nie była zbyt mdła, dorzućcie do niej poszatkowaną cebulę. Jeszcze odrobina soli i pieprzu – i gotowe. Takie kanapki lubimy najbardziej.

placki ziemniaczane, placki ziemniaczane kukbuk, placki ziemniaczane proste, placki z ziemniaków, proste placki, placki warzywne, placki dla dzieci, kuchnia polska

Placki ziemniaczane z salsą paprykową >>

Ziemniaki i cebula to jedno z tych połączeń, które gwarantują udany obiad. Gdy obierzecie i zetrzecie ziemniaki na tarce, koniecznie przełóżcie je przed smażeniem na sitko, by odsączyć z nadmiaru wody. W tym czasie, zamiast wyciągać z lodówki śmietanę, zajmijcie się robieniem wytrawnej salsy, która doda pikanterii tradycyjnemu obiadowi. Choć nie ukrywamy, że placki ziemniaczane ze śmietaną to klasyk, tym razem zachęcamy do przygotowania ich w nieco innej wersji. Do salsy będziecie potrzebować jedynie czterech składników. Za to efekt będzie naprawdę smakowity.

Konfitura anyżkowa z cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura anyżkowa z  cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu >>

Jesienne przetwory nie muszą kojarzyć się tylko ze słodyczą. Oto wytrawna konfitura, która świetnie uzupełni smak pieczonych warzyw i mięs. Skarmelizujcie cebulę na brązowym cukrze, a następnie dodajcie anyż i czarny kardamon. Słono-słodkie aromaty przełamcie dodatkiem octu ryżowego. Tę konfiturę możecie spasteryzować lub trzymać w lodówce przez tydzień.

Piętrowa kanapka na świeżym pieczywie z ogórkiem, pastrami i sosem cebulowym (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka z pastrami i sosem cebulowym >>

Tej kanapce z pewnością nie oparłby się Joey z „Przyjaciół”. Zwłaszcza że jest z jego ulubionym pastrami, które doskonale łączy się ze słodką cebulą. Przygotowanie kanapki zacznijcie od ukręcenia sosu. Szalotkę przesmażcie na maśle, dodajcie do niej śmietankę i musztardę. Kanapkę składajcie piętrowo, przekładając kromki chleba na zakwasie pastrami, sosem i ogórkami kiszonymi. Doskonała przekąska – nie tylko do oglądania kultowego serialu.  

Intensywne masło smakowe na bazie filecików anchois z dodatkiem musztardy, szalotki i szczypiorku podane na kromce domowego chleba

Intensywne masło z anchois, musztardą i szalotką >>

Żadna porządna kanapka nie może się obyć bez masła. A gdyby tak zamiast tradycyjnego przygotować własne – z anchois i ze słodką cebulą? Filety odsączcie i grubo pokrójcie. Następnie anchois, masło i musztardę zmiksujcie na gładką masę. Na koniec przełóżcie ją na papier do pieczenia, zwińcie w rulon i odstawcie do lodówki, by masło stwardniało i wszystkie smaki mogły się dobrze połączyć. Z takim smarowidłem wytrawna przystawka będzie gotowa w zaledwie sekundę.

Sałatka z brokułu, bobu i marynowanej cebuli (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Sałatka z brokułu, bobu i marynowanej cebuli >>

Zdrowy lunch z tego przepisu przygotujecie w nieco ponad pół godziny. Cebulę zamarynujcie z cytryną, miodem i goździkami, a brokuł ugotujcie z bobem. Na warzywach ułóżcie prażony słonecznik, marynowaną cebulę i skropcie to oliwą szczypiorkową. Z tą sałatką przerwa w pracy będzie wyjątkowo przyjemna. 

Klasyczna sałatka grecka z fetą, czerwoną cebulą, oliwkami i pomidorami (fot. Marcin Lewandowski)

Sałatka grecka >>

Każdy, kto choć raz przygotował tę słynną sałatkę, wie, że bez czerwonej cebuli nie będzie smakowała równie dobrze. Do miski wrzućcie również słoną fetę, czarne oliwki i kawałki ogórka gruntowego. Przyprawcie oregano i polejcie oliwą. Do sałatki podajcie kromki świeżej bagietki albo ciemnego pieczywa. Z takim lunchem poczujecie się jak na upragnionych wakacjach.

Przepis na zupę pho Vienia

Wegańskie pho >>

Jeśli jesteście prawdziwymi miłośnikami azjatyckich przysmaków, koniecznie zróbcie zupę rodem z Wietnamu. Pho nie jest trudne w przygotowaniu, wystarczy tylko odpowiednio ugotować wywar, który posłuży za podstawę zupy. Głębię i ostrość nada jej chili, imbir i oczywiście cebula. Na koniec zalejcie bulionem makaron ryżowy i posypcie danie kolendrą i szczypiorkiem.

Przepis na śledzia w marynacie cytrusowej (fot. Maciek Niemojewski)

Śledzie w marynacie cytrusowej >>

Śledź marynowany w cytrynie, pomarańczy, mandarynce i limonce z dodatkiem goździków to przepis na niebanalną rybę. Gdy wyjmiecie śledzia z mleka, opłuczcie go zimną wodą i wymieszajcie z marynatą. Później dla smaku połączcie z cebulą i pomarańczą i przyprawcie cytrynową oliwą. Takie połączenie sprawdzi się nie tylko w święta.

Reklama
sałatka śledziowa z jabłkiem, sałatka śledziowa, sałatka ze śledzia, śledź na święta, świąteczny śledź, sposób na śledzia, śledź, sałatka z jabłkiem, prosta sałatka

Sałatka śledziowa z jabłkiem >>

To jeden z najpopularniejszych przepisów na sałatkę ze śledzia. Można ją jeść na kolację, szybki lunch albo podać w kolejny dzień świąt. By ryba nie zdominowała smaku, warto użyć ostrzejszej cebuli i słodkiego jabłka. Sałatkę możecie przygotować dzień wcześniej, a potem, przed podaniem, tylko pięknie ozdobić koperkiem.

Pasta z tempehu do kanapek na święta i śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)

Szybka pasta z tempehu jak z tuńczyka >>

To coś zupełnie nowego. Jeśli dzieci wyjątkowo odstręcza zapach ryby, przygotujcie dla nich pastę, która w smaku do złudzenia przypomina tuńczyka, ale pachnie zdecydowanie apetyczniej. Tempeh rozkruszcie w palcach i połączcie z cebulą, ogórkiem i pieczarkami. By uzyskać odpowiednią konsystencję, dodajcie majonez – zwykły lub wegański. 

wywar bez mięsa czyli jak zrobić bulion wegański

Bulion wegański >>

Ta propozycja zadowoli nawet największych smakoszy, a do tego jest wegańska! Na patelni podsmażcie cebulę, kapustę kiszoną i pekińską, kalafior, bakłażana, marchew i pietruszkę. Potem warzywa upieczcie i na koniec wrzućcie do garnka. Choć bulion gotuje się prawie dwie godziny, jego smak wynagradza długie oczekiwanie.

chaczapuri

Chaczapuri z czarną fasolą >>

To dowód na to, że cebula potrafi zamienić każde danie w coś naprawdę wyjątkowego. Fasolowo-orzechowy farsz swój smak zawdzięcza cebuli, kolendrze i chili. To połączenie najlepiej sprawdzi się na drożdżowych plackach. Po nałożeniu farszu zwińcie je i dobrze zlepcie, następnie jeszcze raz rozwałkujcie i usmażcie na patelni.

Pierogi z dynią >>

Tym, którzy pierogi mogliby jeść zawsze i w każdej postaci, proponujemy coś naprawdę niezwykłego. Oto niezawodny przepis na pierogi faszerowane cebulą i dynią. Słodka dynia doskonale połączy się z curry, twarogiem śmietankowym i ze zdecydowaną w smaku czerwoną cebulą. Lepiej przygotujcie od razu większą porcję ciasta – na jednym talerzu pierogów się nie skończy.

Makaron fettuccine lub tagliatelle z sosem podobny carbonara

Fettuccine alla papalina >>

Prosty przepis na danie, do którego przygotowania wystarczy jedynie kilka składników. Tagliatelle z dużą ilością parmezanu i szynką podsmażoną z cebulą dzieciom nigdy się nie nudzą, a i dorośli uwielbiają tak przyrządzony makaron. I najważniejsze – obiad jest gotowy w zaledwie kwadrans!

przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio

Palak paneer >>

Wegetariański przysmak z gorących Indii, który zasmakuje nawet mięsożercom. Jego sekretnym składnikiem wcale nie jest szpinak, tylko cebula, która sprawia, że potrawa nie jest mdła ani mało wyrazista. Doprawcie palak czosnkiem, imbirem i chili. Najlepiej podajcie z ryżem basmati i posypcie czarnuszką.

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne >>

Wegańskie rolki z barwnymi dodatkami to idealny pomysł na przekąskę w japońskim stylu. A wiedzieliście, że warto zawinąć w nie cebulę? Oprócz niej w sushi sprawdzi się jarmuż, burak, marchew i awokado. Do tego sos sojowy i słodkie mango dla przełamania smaku. Pst! Przed podzieleniem sushi na rolki zwilżcie nóż, dzięki czemu nie rozpadną się podczas krojenia.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka