Roznoszący się po domu słodki zapach podgrzewanych w garnku owoców był w dzieciństwie zapowiedzią słodkich przetworów – powideł, marmolad i dżemów, które potem, zamknięte w słoikach i ustawione w kolorowych rządkach, cieszyły oko na półkach w spiżarni. Zimą, gdy świeżych owoców już nie było, przypominały domownikom smaki minionego lata. W tym roku, oprócz tradycyjnych powideł śliwkowych, próbujemy też bardziej nieoczywistych połączeń. Do moreli dodajemy tymianek, wiśnie łączymy z whisky, a smak wędzonych śliwek podkręcamy smażonym boczkiem. Sprawdźcie, jakie jeszcze przepisy na powidła przygotowaliśmy.
![Powidła z batatów (fot. Marianna Medyńska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/nwrXNWQM8rZY3ruTNp9e96GQY9F9Xrr-RBFFG_aDQTw/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWRsYV96X2Jh/dGF0b3cuanBn.jpg)
11 pomysłów na aromatyczne powidła
Sezonowe owoce moglibyśmy jeść na okrągło. I choć lato nie trwa wiecznie, gdy nastają krótkie zimowe dni, na ratunek przychodzą smaki zamknięte w słoikach.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl
![Powidła śliwkowe (fot. Marianna Medyńska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/C4VSUJlAV4Q62gKyNPdcDdwsyrUQp9wvz_eUmD3d2EE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWRsYV9zbGl3/a293ZS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/PC31FRoUTplh1HFNofqw5frhFhUN861xxAs8j5ZGRqQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWRsYV9zbGl3/a293ZS5qcGc.jpg 1010w)
Tradycyjne powidła śliwkowe >>
Klasyczne powidła śliwkowe, intensywne i gęste, jak te wyjęte ze spiżarni babci. W tym przepisie wykorzystaliśmy tradycyjny sposób na dojrzałe śliwki węgierki, bez dodatku cukru.
![Powidła morelowe (fot. Marianna Medyńska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/WkLjLydqELRfLMjVI9KjLEMBSuJb-SCVh1R3RZ8B_bc/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWRsYV96X21v/cmVsaS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/SaTfPO4aOO6fwXMz4gWuXtHy3a6RiqFLbuLKl8WskiE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWRsYV96X21v/cmVsaS5qcGc.jpg 1010w)
Powidła z moreli z tymiankiem >>
Dojrzałe morele cenimy za ich zrównoważony, słodko-kwaśny smak. Dodatek tymianku wydobędzie z letnich owoców wytrawną nutę. Ten zestaw aromatów dopasuje się do wielu potraw – spróbujcie ich ze słodkimi wypiekami lub w słonej wersji, do warzywnych pasztetów czy mięs.
![Powidła z batatów (fot. Marianna Medyńska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/-cKxulGFvtzd0zpSKhbpuOOH05FrMj36_9hbM_aJK5A/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWRsYV96X2Jh/dGF0b3cuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/KkKAlpdDqnCciuZpYnVhnj4edvqnyH6SOseTBzAVmYk/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWRsYV96X2Jh/dGF0b3cuanBn.jpg 1010w)
Powidła ze słodkich ziemniaków z kardamonem >>
Potencjał batatów w wytrawnych kompozycjach jest całkiem dobrze wykorzystywany. A gdyby dać ich słodkości szansę w typowo owocowych przepisach? Powidła ze słodkich ziemniaków to ciekawy pomysł na gęsty, słodki sos. Co ważne, do dosłodzenia powideł zamiast cukru użyjecie daktyli, jego zdrowszego zamiennika.
![Powidła z wiśni (fot. Marianna Medyńska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/d_xZok8GmcKhcXVKtLuz2e09NN7xm9cMIGI-o75inSA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWRsYV96X3dp/c25pLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/DffYuaPnhjRWmQL7o-D1-H4ICSfb9P63ZBiNym--KN0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWRsYV96X3dp/c25pLmpwZw.jpg 1010w)
Karmelowe powidła z wiśni z whisky >>
Ten sposób na domowe powidła to prawdziwa rozpusta – kwaśność wiśni przełamujemy karmelem, a powstały smak podkręcamy dodaną na koniec gotowania whisky. Możecie używać ich jako dodatku do wszystkich jesiennych wypieków, chociaż na pewno znajdzie amatorów wyjadania prosto ze słoika.
![Powidła gruszkowe (fot. Marianna Medyńska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/34ziPNUWw_cnx8nyA0OYJ9l4md60kq0xbCL1f0Pv89g/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWQlQzUlODJh/X2dydXN6a293ZS5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Zg4BeGjF0tLWLWbWwbWUze9LPmU8kd2ZiPGlv_i5O1Y/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjQv/cG93aWQlQzUlODJh/X2dydXN6a293ZS5q/cGc.jpg 1010w)
Powidła gruszkowe na brązowym maśle >>
Palone masło jest jak sekretny składnik, który nadaje kremowość i orzechowy aromat każdej kompozycji. Tutaj, połączone z wanilią, podkreśla wszystkie atuty dojrzałych gruszek. Pst! Do tego przepisu nie potrzebujecie cukru.
![Konfitura z jabłek w karmelu z tymiankiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/iQfFxoaJ2mrwJ7HUdcfsS-ov96V4oAQAwN_YeEhYEaU/fit/550/0/fp:0.5:0.54/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/S29uZml0dXJhX3pf/amFiJUM1JTgyZWtf/X3dfa2FybWVsdV96/X3R5bWlhbmtpZW1f/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/dBGuVFWjzWXR7PtvJnRTx6_Q6MBqxQjLoyeUf7A3QeY/fit/1100/0/fp:0.5:0.54/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/S29uZml0dXJhX3pf/amFiJUM1JTgyZWtf/X3dfa2FybWVsdV96/X3R5bWlhbmtpZW1f/LmpwZw.jpg 1010w)
Konfitura z jabłek w karmelu z tymiankiem >>
Wyciągnięty ze spiżarni słoik prażonych jabłek otwiera przed nami całą gamę możliwości – możemy wykorzystać je do szarlotki, racuchów czy pieczonego mięsa. A jeśli macie ochotę na bardziej nieoczywistą odsłonę tego przetworu, koniecznie spróbujcie tej wersji, w której kwaśne jabłka połączyliśmy z karmelem, tymiankiem i brandy.
![Słoiki konfitury z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/58bjU_QIQHhGa8nspLRzhrJqjVFUWXmzqhKFO_TOwkw/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/S29uZml0dXJhX3pf/YnJ6b3Nrd2klQzUl/ODRfbW9yZWxpX3dv/ZHlfciVDMyVCMyVD/NSVCQ2FuZWpfaV9w/aXN0YWNqaS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/MoYotrANmyDzktzokUAcA6wH1Q-xyD-loFEmKNhcSBQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/S29uZml0dXJhX3pf/YnJ6b3Nrd2klQzUl/ODRfbW9yZWxpX3dv/ZHlfciVDMyVCMyVD/NSVCQ2FuZWpfaV9w/aXN0YWNqaS5qcGc.jpg 1010w)
Konfitura z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji >>
Konfitura z soczystych letnich owoców – brzoskwiń, moreli i nektarynek – to idealny dodatek do jesienno-zimowych wypieków i deserów. A jeśli do tej mieszanki dodamy jeszcze pistacje, które są bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, otrzymamy smakołyk, który zdecydowanie warto mieć w swojej spiżarni.
![Konfitura anyżkowa z cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/M-mRgomiMJ0Do3Yx3vdxNAdYCfq0mO7apzJdaPQjLbA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/a29uZml0dXJhX0Fu/eSVDNSVCQ2tvd2Ff/emNlYnVsaV96X2Rv/ZGF0a2llbV9jemFy/bmVnb19rYXJkYW1v/bnUuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/fTmsIl3VZ8C6dKtGNYcB2SKGX3IFizNgFHLqYI_Khs4/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/a29uZml0dXJhX0Fu/eSVDNSVCQ2tvd2Ff/emNlYnVsaV96X2Rv/ZGF0a2llbV9jemFy/bmVnb19rYXJkYW1v/bnUuanBn.jpg 1010w)
Konfitura anyżkowa z cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu >>
Jesienne przetwory nie muszą kojarzyć się tylko ze słodkimi połączeniami. Oto wytrawna konfitura, która świetnie uzupełni smak pieczonych warzyw i mięs. Skarmelizujcie cebulę na brązowym cukrze, a następnie dodajcie anyż i czarny kardamon. Słono-słodkie aromaty przełamcie dodatkiem octu ryżowego. Tę konfiturę możecie spasteryzować lub trzymać w lodówce przez tydzień.
![Marmolada bananowo-rumowa według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/f20MwAqPCrvkA9yMUhUrPQGd05YXloSmockd5eVpXII/fit/550/0/fp:0.46:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/TWFybW9sYWRhX2Jh/bmFub3dvLXJ1bW93/YS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/CLEks4bxf9HWAJA5UtjC5wZF-xHULcH83cNyHAe91So/fit/1100/0/fp:0.46:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/TWFybW9sYWRhX2Jh/bmFub3dvLXJ1bW93/YS5qcGc.jpg 1010w)
Marmolada bananowo-rumowa >>
Jeśli dojrzałe banany to dla was nie problem, a świetna okazja do upieczenia ciasta, ta propozycja na pewno przypadnie wam do gustu. Smak karmelizowanych bananów podkręciliśmy dodatkiem rumu i wanilii. Ta marmolada zmieni nawet najnudniejszą śniadaniową owsiankę w powód, żeby zwlec się z łóżka w szary poranek.
![Konfitura z cytrusów w słoiku według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka )](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ameXgTwoCeMTwPTrFY9_AP65iCrWvwDhk3qNJ5FpV-M/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/S29uZml0dXJhX3pf/Y3l0cnVzJUMzJUIz/dy5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/sXKYnWHlsGrI5hC9VqxlJ_0OwStiQjhH2HPPRDOIF8Y/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/S29uZml0dXJhX3pf/Y3l0cnVzJUMzJUIz/dy5qcGc.jpg 1010w)
Konfitura z cytrusów z kardamonem >>
Oto konfitura, która swoim słodko-gorzkim smakiem z każdego wypieku wydobędzie najbardziej eleganckie oblicze. Nie obierajcie owoców ze skóry – ugotowana w gęstym syropie, zmieni się w miękkie, kandyzowane kawałki.
![Smarowidło śliwkowe z boczkiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/6sL0F6qGhzUuRhbgbDuxSEKBNOcbgQlJAk8NU-fm30M/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/c21hcm93aWQlQzUl/ODJvXyVDNSU5Qmxp/d2tvd2UuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/d4PUkXbDZ8aRu2yCr3xmnuX93AAN9Bh_KiMkjF3Sr-o/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMjkv/c21hcm93aWQlQzUl/ODJvXyVDNSU5Qmxp/d2tvd2UuanBn.jpg 1010w)
Ekspresowe smarowidło śliwkowe z boczkiem >>
Głęboki, wędzony aromat tych powideł podkreśli wszystkie atuty pieczonego i smażonego mięsa. Odnajdą się też świetnie w roli przystawki – wystarczy, że dodacie do nich pełnoziarniste krakersy czy warzywne czipsy. Co równie ważne, to smarowidło przygotujecie w zaledwie pół godziny.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?