Kukbuk
Kukbuk
Powidła z batatów (fot. Marianna Medyńska)

11 pomysłów na aromatyczne powidła

Sezonowe owoce moglibyśmy jeść na okrągło. I choć lato nie trwa wiecznie, gdy nastają krótkie zimowe dni, na ratunek przychodzą smaki zamknięte w słoikach.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Roznoszący się po domu słodki zapach podgrzewanych w garnku owoców był w dzieciństwie zapowiedzią słodkich przetworów – powideł, marmolad i dżemów, które potem, zamknięte w słoikach i ustawione w kolorowych rządkach, cieszyły oko na półkach w spiżarni. Zimą, gdy świeżych owoców już nie było, przypominały domownikom smaki minionego lata. W tym roku, oprócz tradycyjnych powideł śliwkowych, próbujemy też bardziej nieoczywistych połączeń. Do moreli dodajemy tymianek, wiśnie łączymy z whisky, a smak wędzonych śliwek podkręcamy smażonym boczkiem. Sprawdźcie, jakie jeszcze przepisy na powidła przygotowaliśmy.

Powidła śliwkowe (fot. Marianna Medyńska)

Tradycyjne powidła śliwkowe >>

Klasyczne powidła śliwkowe, intensywne i gęste, jak te wyjęte ze spiżarni babci. W tym przepisie wykorzystaliśmy tradycyjny sposób na dojrzałe śliwki węgierki, bez dodatku cukru.

Powidła morelowe (fot. Marianna Medyńska)

Powidła z moreli z tymiankiem >>

Dojrzałe morele cenimy za ich zrównoważony, słodko-kwaśny smak. Dodatek tymianku wydobędzie z letnich owoców wytrawną nutę. Ten zestaw aromatów dopasuje się do wielu potraw – spróbujcie ich ze słodkimi wypiekami lub w słonej wersji, do warzywnych pasztetów czy mięs.

Powidła z batatów (fot. Marianna Medyńska)

Powidła ze słodkich ziemniaków z kardamonem >>

Potencjał batatów w wytrawnych kompozycjach jest całkiem dobrze wykorzystywany. A gdyby dać ich słodkości szansę w typowo owocowych przepisach? Powidła ze słodkich ziemniaków to ciekawy pomysł na gęsty, słodki sos. Co ważne, do dosłodzenia powideł zamiast cukru użyjecie daktyli, jego zdrowszego zamiennika.

Powidła z wiśni (fot. Marianna Medyńska)

Karmelowe powidła z wiśni z whisky >>

Ten sposób na domowe powidła to prawdziwa rozpusta – kwaśność wiśni przełamujemy karmelem, a powstały smak podkręcamy dodaną na koniec gotowania whisky. Możecie używać ich jako dodatku do wszystkich jesiennych wypieków, chociaż na pewno znajdzie amatorów wyjadania prosto ze słoika.

Powidła gruszkowe (fot. Marianna Medyńska)

Powidła gruszkowe na brązowym maśle >>

Palone masło jest jak sekretny składnik, który nadaje kremowość i orzechowy aromat każdej kompozycji. Tutaj, połączone z wanilią, podkreśla wszystkie atuty dojrzałych gruszek. Pst! Do tego przepisu nie potrzebujecie cukru.

Konfitura z jabłek  w karmelu z tymiankiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura z jabłek w karmelu z tymiankiem >>

Wyciągnięty ze spiżarni słoik prażonych jabłek otwiera przed nami całą gamę możliwości – możemy wykorzystać je do szarlotki, racuchów czy pieczonego mięsa. A jeśli macie ochotę na bardziej nieoczywistą odsłonę tego przetworu, koniecznie spróbujcie tej wersji, w której kwaśne jabłka połączyliśmy z karmelem, tymiankiem i brandy.

Słoiki konfitury z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji >>

Konfitura z soczystych letnich owoców – brzoskwiń, moreli i nektarynek – to idealny dodatek do jesienno-zimowych wypieków i deserów. A jeśli do tej mieszanki dodamy jeszcze pistacje, które są bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, otrzymamy smakołyk, który zdecydowanie warto mieć w swojej spiżarni.

Konfitura anyżkowa z cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura anyżkowa z cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu >>

Jesienne przetwory nie muszą kojarzyć się tylko ze słodkimi połączeniami. Oto wytrawna konfitura, która świetnie uzupełni smak pieczonych warzyw i mięs. Skarmelizujcie cebulę na brązowym cukrze, a następnie dodajcie anyż i czarny kardamon. Słono-słodkie aromaty przełamcie dodatkiem octu ryżowego. Tę konfiturę możecie spasteryzować lub trzymać w lodówce przez tydzień.

Marmolada bananowo-rumowa według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Marmolada bananowo-rumowa >>

Jeśli dojrzałe banany to dla was nie problem, a świetna okazja do upieczenia ciasta, ta propozycja na pewno przypadnie wam do gustu. Smak karmelizowanych bananów podkręciliśmy dodatkiem rumu i wanilii. Ta marmolada zmieni nawet najnudniejszą śniadaniową owsiankę w powód, żeby zwlec się z łóżka w szary poranek.

Konfitura z cytrusów w słoiku według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka )

Konfitura z cytrusów z kardamonem >>

Oto konfitura, która swoim słodko-gorzkim smakiem z każdego wypieku wydobędzie najbardziej eleganckie oblicze. Nie obierajcie owoców ze skóry – ugotowana w gęstym syropie, zmieni się w miękkie, kandyzowane kawałki.

Smarowidło śliwkowe z boczkiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Ekspresowe smarowidło śliwkowe z boczkiem >>

Głęboki, wędzony aromat tych powideł podkreśli wszystkie atuty pieczonego i smażonego mięsa. Odnajdą się też świetnie w roli przystawki – wystarczy, że dodacie do nich pełnoziarniste krakersy czy warzywne czipsy. Co równie ważne, to smarowidło przygotujecie w zaledwie pół godziny.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk