Kukbuk
Kukbuk

Massimo Bottura na polskim Fine Dining Week!

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Szef kuchni najlepszej restauracji na świecie będzie gotować w Warszawie.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 23 Stycznia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Pamiętacie słynną historię upuszczonej tarty cytrynowej? Tę o kelnerze, który upuścił deser, i kucharzu, który zamiast go zrugać i czym prędzej przygotować nową porcję, uznał, że zdeformowane ciastko idealnie nadaje się do podania gościom? Jeśli tak, to wiecie doskonale, kim jest Massimo Bottura i dlaczego na wieść o jego wizycie szybciej biją KUKBUK-owe serca.

Jeśli jednak opowieść o upuszczonej tarcie była dla was nowa, polecamy spędzić dzisiejszy wieczór z serialem „Chef’s Table”, w którym Bottura zdradza, jak do menu trafiło danie o wdzięcznej nazwie „Ups, upuściłem tartę cytrynową”. A było to za czasów, gdy pracował u samego Alaina Ducasse’a – jednego z najsławniejszych szefów kuchni na świecie.

Niezwykła wyobraźnia, uważność i nieszablonowe podejście do kuchni zawiodły Massimo Botturę na sam szczyt. Dziś jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Osteria Francescana, nad którą świecą trzy gwiazdki Michelini i która w 2018 roku po raz drugi została uznana przez ekspertów układających listę The World’s 50 Best Restaurants za najlepszą restaurację na świecie.

Bottura słynie z zaangażowania społecznego. Jest pomysłodawcą projektu Food for Soul, w ramach którego na całym świecie powstają kuchnie społeczne. Ich misją jest integrowanie lokalnej społeczności oraz przeciwdziałanie marnowaniu żywności i wykluczeniu społecznemu.

Dla wszystkich, którym takie podejście do gotowania jest bliskie, mamy wspaniałą wiadomość. Massimo Bottura zagości w Polsce już w lutym, z okazji Fine Dining Week – imprezy promującej sztukę restauracyjną z najwyższej półki. Najlepszy szef kuchni będzie gotował jako ambasador marki Grundig, twórcy idei #RespectFood opartej na filozofii zero waste. Szczegóły jego pobytu w Warszawie na razie owiane są tajemnicą. Wiadomo tylko, że 7 lutego w Hotelu Warszawa zaserwuje kolację w duchu #RespectFood. Goście posiadający rezerwację festiwalową będą mogli wygrać udział w tym wyjątkowym wydarzeniu.

Rezerwacji można dokonać za pośrednictwem strony internetowej. Więcej szczegółów w kanałach społecznościowych festiwalu Fine Dining Week.

Fine Dining Week potrwa od 6 do 17 lutego. Festiwal obejmie Warszawę, Wrocław, Poznań, Kraków, Łódź i Trójmiasto.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!