Kukbuk
Kukbuk

Najlepsze przepisy na tortillę z kurczakiem

Złote i chrupiące placki, soczysty kurczak i kuszące dodatki – czego chcieć więcej? Tortilla jest dobra na wszystko! Podpowiadamy, jak odpowiednio ją potraktować, aby odwdzięczyła się wyśmienitym smakiem.

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcia: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 15 minut!

Choć Polskę i Meksyk dzielą tysiące kilometrów, pochodząca z tego egzotycznego kraju tortilla w ostatnich latach szturmem zdobyła serca miłośników kulinariów i rozgościła się na naszych stołach. Ten pyszny placek z pszennego ciasta jest niesamowicie uniwersalny – sprawdzi się jako baza zarówno szybkich przekąsek, jak i pełnoprawnych, sycących dań. Z tortilli można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw, takich jak quesadilla, tacos, enchiladas, wrapy, a nawet nachos! Sposobów na nią jest tak dużo, że trudno się zdecydować, dlatego, aby pomóc wam odnaleźć się w gąszczu możliwości, tym razem skupimy się na tym, jak zrobić tortillę z kurczakiem. Zdradzimy też najlepsze przepisy na wrapy i tortille z kurczakiem i warzywami, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gwarantujemy, że niezależnie od tego, który z nich wybierzecie, będziecie zachwyceni. W końcu kto się oprze domowej tortilli z soczystym kurczakiem, wypełnionej pysznymi dodatkami? Jest chrupiąca, prosta, a do tego niesamowicie smaczna. Nie ograniczajcie się i puśćcie wodze fantazji!

Jak zrobić kurczaka do tortilli?

Wszelkie tortille czy wrapy z kurczakiem to gwarancja udanego i atrakcyjnego posiłku. Aby jednak danie kusiło zapachem i zachwycało smakiem, warto poświęcić chwilę na wcześniejszą obróbkę mięsa. To, w jaki sposób je potraktujecie, ma niezwykle istotny wpływ na ostateczny smak i wygląd potrawy. Przepisów na kurczaka do tortilli jest mnóstwo – w zależności od upodobań mięso można przygotować na słodko lub wytrawnie. Wybór odpowiednich przypraw to też bardzo ważna kwestia! Od tego, jaką marynatę wybierzecie, zależy smak, jakość i niepowtarzalność przygotowanych z kurczaka dań – jak i samej tortilli. Kurczaka do tortilli warto umieścić w zalewie przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem – choć smak marynaty przeniknie mięso już po tym czasie, żeby zmaksymalizować efekt, można przedłużyć ten proces o całą noc. Dzięki temu mięso nabierze aromatycznego zapachu, a jego smak będzie głębszy.

Nie bez znaczenia dla wrażeń smakowych jest też forma podania mięsa. Kurczaka możecie podzielić na mniejsze lub większe kawałki albo obtoczyć w chrupiącej panierce. Szarpane mięso czy pokrojona pierś kurczaka pasują do tortilli równie dobrze. Delikatne i soczyste mięso warto doprawić – do tortilli z kurczakiem świetnie pasuje sos adobo, worcester, miód i chili lub czosnek. Doprawiona aromatycznym i obłędnie pachnącym curry, przeniesie was w egzotyczne kulinarne rejony.

Co dodać do tortilli z kurczakiem?

Kurczak z tortillą to połączenie idealne, ale co zrobić, żeby przygotowywane przez was dania stały się jeszcze bardziej smaczne i kolorowe? Dodać do nich coś kontrastującego ze smakiem mięsa, co sprawi, że nawet na chwilę nie będziecie w stanie oderwać się od talerza. W pyszną tortillę lub wrapa, poza kurczakiem, możecie zawinąć niemal wszystko, co znajdziecie w lodówce – chrupiące warzywa, aromatyczny ser, a nawet jajko! Do wrapów lub tortilli z kurczakiem możecie użyć sałaty lodowej, kapusty pekińskiej, pokrojonej w słupki papryki lub ogórków – świeżych czy konserwowych. Nie bójcie się nieoczywistych połączeń i kulinarnych eksperymentów! Pamiętajcie, że każdy z przepisów możecie zmodyfikować tak, by dopasować go do swoich preferencji. Tortilla ze szpinakiem i kurczakiem, z kurczakiem i cheddarem, a może z kurczakiem i awokado? Próbujcie różnych kompozycji i składników, które z pozoru do siebie nie pasują. Efekt może was pozytywnie zaskoczyć!

Tortilla z kurczakiem na ciepło

Tortille z kurczakiem mogą pełnić funkcję dania głównego, ale z powodzeniem sprawdzą się także jako szybka przekąska na wyjątkową okazję – imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi

Kanapki to zawsze dobry pomysł na śniadanie czy kolację – nie dość, że sprawdzają się jako przekąska w szkole, pracy i na wycieczce, to jeszcze są ekspresowe w przygotowaniu. Ale… nawet najlepsze danie prędzej czy później się nudzi. Na pomoc przybywają wówczas domowe wrapy i tortille! Jedną z ich najpopularniejszych wersji jest ta z kurczakiem na ciepło. Aromatyczne warzywa i kurczak zapieczone w pszennym placku tortilli rozgrzeją nawet w najchłodniejszy i najbardziej ponury wieczór. Mogą pełnić funkcję dania głównego, ale z powodzeniem sprawdzą się także jako szybka przekąska na wyjątkową okazję – imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Wystarczy pokroić tortillę na kawałki, a następnie nabić ją na wykałaczki. To idealny sposób, aby dzielić się pysznymi przekąskami z innymi. 

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić domową tortillę z kurczakiem, by wyśmienicie smakowała, a jednocześnie rewelacyjnie prezentowała się na talerzu, skorzystajcie z naszych przepisów – nie będziecie zawiedzeni! Macie ochotę na azjatyckie smaki? Postawcie na żółtą tortillę z szarpanym kurczakiem curry i z cheddarem lub wrapa z kurczakiem w orzechowej marynacie z grillowanymi warzywami. Świetnie sprawdzi się też paprykowa tortilla z szarpanym kurczakiem i salsą z awokado – jest delikatna i aromatyczna, a do tego szybka w przygotowaniu. Gwarantujemy, że każda z tych propozycji jest prosta, pyszna i sycąca!

Sprawdź nasze pomysły na tortillę z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem na zimno

Tortille z kurczakiem są szybkie w przygotowaniu, a do tego bez problemu zrobicie je samodzielnie w domu

Każdy dobrze wie, że w parne dni nie po drodze nam z rozgrzaną kuchenką czy piekarnikiem. Zamiast dwudaniowego obiadu chętniej zjadamy wtedy lekkie, podawane na zimno dania. Gdy upały nie odpuszczają, mamy mniejszy apetyt i najchętniej jedlibyśmy soczyste owoce lub orzeźwiające lody, ale musimy pamiętać, że w codziennym menu powinny się znaleźć również bardziej pożywne dania – takie, które zapewnią energię na cały dzień. W wyjątkowo słoneczne dni świetnym pomysłem na obiad będzie tortilla lub wrap z kurczakiem na zimno! Są szybkie w przygotowaniu, a do tego bez problemu zrobicie je samodzielnie w domu. Doskonale sprawdzą się jako posiłek do pracy, szkoły albo na wycieczkę – bez problemu zapakujecie je do plecaka czy szkolnej śniadaniówki.

Na lunch przygotujcie tortillę szpinakową z kurczakiem w panko lub z grillowanym kurczakiem i z warzywami. To proste przepisy na pyszne dania, które z łatwością przyrządzicie we własnej kuchni. Gwarantujemy, że zasmakuje wam też wrap z paprykowym kurczakiem i ze szpinakiem. Tak przygotowane placki sprawdzą się nie tylko jako przekąska lub lekki obiad, ale także jako drugie śniadanie. A z dobrze przyprawionym kurczakiem i pysznym sosem ogórkowym stanowią połączenie idealne! Jesteśmy pewni, że te przepisy na domowe tortille z kurczakiem spodobają się zarówno wprawnym kulinarnym mistrzom, jak i tym, którzy w dopiero próbują swoich sił w kuchni. Do dzieła!

Wypróbuj nasze przepisy na tortille z kurczakiem

Jaki sos dobrać do tortilli z kurczakiem?

Przygotowanie dania to jedno, ale podanie go w odpowiedniej formie i z idealnie dobranymi dodatkami to już inna, równie ważna sprawa. Nie wyobrażamy sobie, aby tortilli z kurczakiem nie podać z wyśmienitym sosem. Takiego rodzaju dodatki urozmaicają posiłek – potrafią zdziałać cuda i nadać blask najprostszym potrawom. Delikatne w konsystencji i zdecydowane w smaku, zapewnią ekscytujące doznania nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Świetnie sprawdzają się w kameralnym towarzystwie – do pełni szczęścia wystarcza im świeże pieczywo. A jeśli zostaną zestawione z chrupiącym plackiem, są w stanie zawrócić w głowie każdemu! Specjalnie dla was wybraliśmy przepisy na sosy do tortilli z kurczakiem – nie tylko pyszne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Sos śmietanowy z tahini, jogurtowy z kolendrą i limonką, a może chipotle dressing? 

Przepisów na sosy do tortilli lub wrapa z kurczakiem jest mnóstwo. Coś dla siebie znajdą wśród nich zarówno fani klasyki, jak i mniej oczywistych połączeń. Jedno jest pewne – każdy sos kusi bogatym aromatem, intensywnym kolorem i aksamitną konsystencją. Wystarczy zaledwie kropla, by podbić podniebienie i pobudzić kulinarną fantazję.  

Wrapy z kurczakiem

Wrapy z kurczakiem doskonale sprawdzą się na przyjęciu w postaci minitortilli – wystarczy pokroić je na kawałki

Szukacie pomysłu na przekąskę, którą można zabrać do pracy, szkoły lub na całodniową wycieczkę? Postawcie na wrapa! Poza mięsem możecie dodać do niego mnóstwo zdrowych i kusząco chrupiących warzyw, a także innych dodatków, które sprawią, że wasz dzień stanie się jeszcze lepszy. Wrapy z kurczakiem doskonale sprawdzą się na przyjęciu w postaci minitortilli – wystarczy pokroić je na kawałki. Przygodę z zawijanymi przekąskami zacznijcie od prostego przepisu na wrapa z kurczakiem w orzechowej marynacie z grillowanymi warzywami. Robi się go bardzo szybko – wystarczy zaledwie 30 minut – a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. 

W placek zawińcie porwaną sałatę lodową, grillowane warzywa oraz kurczaka. Nie zapomnijcie, aby wierzch wrapa polać na koniec łyżką sosu czosnkowego! Tak przygotowany wrap z kurczakiem ma duże szanse stać się waszą popisową przekąską. A jeśli macie ochotę na inną marynatę, postawcie na opcję z paprykowym kurczakiem i ze szpinakiem. Rewelacyjnie sprawdzi się jako zdrowy i sycący obiad.

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami

Domowa tortilla z kurczakiem i dodatkiem warzyw jest jedną z prostszych potraw, które możecie przygotować samodzielnie. Doskonale sprawdzi się więc podczas spotkania ze znajomymi, kiedy macie ochotę przyrządzić coś łatwego i nie chcecie poświęcać gotowaniu zbyt wiele uwagi, ale też jako danie, które bez problemu przygotują stawiające pierwsze kroki w kuchni dzieci. Z naszych przepisów dowiecie się, jak zrobić tortille szybko i sprawnie.

Tortille i wrapy jak żadne inne danie nadają się do kulinarnych eksperymentów

Tortillę z szarpanym kurczakiem warto wzbogacić dodatkiem salsy z awokado czy odrobiną curry z cheddarem. A jeśli macie ochotę na coś chrupiącego, zdecydujcie się na tortillę szpinakową z kurczakiem w panko – azjatyckiej bułce tartej, która sprawi, że panierowany w niej kurczak będzie wręcz ekstremalnie chrupiący! Jeśli zechcecie zmodyfikować przepis – śmiało! Tortille i wrapy jak żadne inne danie nadają się do kulinarnych eksperymentów. Bez obaw bawcie się kompozycjami smakowymi i koniecznie wykorzystajcie składniki, które macie już w lodówce! 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk