Kukbuk
Kukbuk
Szakszuka szpinakowa, czyli sposób jajka na śniadanie

Śniadanie na kaca

Co zjeść po ciężkiej i intensywnej nocy? Oto pomysły na śniadanie, które postawi was na nogi.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska

Opublikowano: 31 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Poranek po całonocnej zabawie lub kolacji z bąbelkami bywa ciężki. Gdy dzwoni budzik, a mejle atakują jeszcze przed świtem, w pośpiechu szukamy po kieszeniach proszków od bólu głowy. Czasem kaca nie można po prostu z godnością przecierpieć i spędzić dnia z kołdrą na głowie. Gdy rzeczywistość zmusza nas w końcu do wypełznięcia z łóżka, w takich sytuacjach poratować nas może tylko śniadanie!

jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i awokado

Jajka po benedyktyńsku z łososiem i awokado >> 

Nie ma takiego złego humoru, z którym ten klasyk by sobie nie poradził. Sos holenderski i plastry wędzonego łososia gwarantują natychmiastową ulgę. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście ugotować jajek po benedyktyńsku, najpierw przeczytajcie instrukcję, z którą krok po kroku przygotujecie perfekcyjne śniadanie.

szakszuka, zielona szakszuka, szakszuka ze szpinakiem, jajka ze szpinakiem, szpinak, wytrawne śniadanie, zdrowe śniadanie, jajka na śniadanie, leniwe śniadanie

Szakszuka ze szpinakiem >>

Szakszuka z jarmużem >>

Szakszuka z pomidorami i botwinką >> 

Kolejne klasyczne danie z jajkiem, które sprawi, że poczujecie się jak na wakacjach w Izraelu i co ważniejsze, od razu zapomnicie o bólu głowy. Do jajek wybierzcie szpinak, jarmuż albo botwinę – każda wersja jest równie smaczna. Gwarantujemy, że zapach szakszuki ściągnie na śniadanie także pozostałych domowników.

Reklama
jajka zapiekane w szynce, jajka w szynce, pieczone jajka, śniadanie wielkanocne, Wielkanoc

Jajka zapiekane w szynce >>

Kluczem do sukcesu w walce z porannym kacem jest tłuszcz. Zaprawieni w bojach wiedzą, że nic nie sprawdza się tak jak jajka – a my proponujemy śniadanie, które z pewnością spotka się z aprobatą każdego. Słonawe w smaku plastry chrupiącej szynki, zapieczone z jajkiem i pikantnymi przyprawami, to szybkie danie, które z pewnością niejednego pokrzepi.

omlet z awokado i bekonem

Omlet z kolendrą, awokado, boczkiem i mango >>

Omlety cukiniowe z pastą z awokado >>

Do tego, że rano humor zmęczonym imprezowiczom najlepiej poprawia omlet, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Ani do tego, że boczek i awokado to połączenie idealne i sprawdza się w każdym wydaniu. Z omletem zgra się wyśmienicie także kolendra i mango. W wersji wegetariańskiej do jajecznej masy dodajcie startą cukinię, która doskonale dopełni smak kremowej pasty z awokado. Tak, tym omletom nikt się nie oprze.

Miska makaronu z kimchi - kuchnia koreańska

Makaron ryżowy z kimchi >>

Amatorom kuchni azjatyckiej polecamy sprawdzony klasyk – smażony makaron ryżowy. Choć może nie jest to oczywista propozycja śniadaniowa, gwarantujemy, że jak nic nadaje się do kurowania zmęczonego ciężkiej nocy ciała. Kwaśne i pikantne kimchi postawi was na nogi, a także uzupełni braki witaminy C.

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i serem feta >>

Frittata z kalafiorem i szafranem >>

Ziemniaki i feta? A może lepiej sprawdzą się kalafior i por? Pieczone włoskie frittaty to doskonały zestaw, który zwykły poranek zamieni w iście królewski. Wystarczy trochę poeksperymentować, wziąć kilka jajek – i rewelacyjne śniadanie praktycznie gotowe. To sycące i pokrzepiające danie będzie gotowe w zaledwie 25 minut.

Reklama
Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce

Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce >>

Czasami w trudne poranki jedyne, o czym marzymy, to idealnie wysmażona jajecznica z dużą ilością masła. W tej wersji, by masa jajeczna była wyjątkowo kremowa, dodaliśmy do niej łyżkę tłustej śmietany. W połączeniu z lekko przypieczoną słodką chałką i ze słonym plastrem łososia sprawi, że każdy poranek będzie udany.

Chałka z dżemem z pomidorów i boczku

Chałka z dżemem z boczku i pomidorów >>

Chałka broni się sama, ale w nieprzyjemny poranek szczególnie dobrze sprawdzi się połączenie jej z tłustymi dodatkami. Intrygujący dżem to nic innego jak ciepły sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i bekonu. Gdy taką kanapkę podacie z pokruszonym chrupiącym boczkiem, entuzjaści cięższych i bardziej wyrazistych śniadań na pewno nie będą zawiedzeni.

szybkie placki owsiane z figami i bekonem

Placuszki owsiane z figami i bekonem >>

A gdyby połączyć chrupiący bekon ze słodyczą świeżych fig? Te placki są łatwe w przygotowaniu, a do tego najlepiej smakują ze słodkim syropem klonowym lub miodem. Gwarantujemy, że dzięki puszystym placuszkom ranek nie będzie kojarzył się z koszmarem.

placki bananowe z miodem i cynamonem, placki bananowe, słodkie śniadanie, proste placuszki, placki owsiane, owsiane pankejki, placki z owocami, placki dla dzieci, placki bez cukru, szybkie śniadanie

Bananowe placuszki z miodem i nutą cynamonu >>

Zapewniamy, że nie istnieje śniadanie wymagające mniej wysiłku niż te placki bananowe. Na ich przygotowanie poświęcicie zaledwie 15 minut, a nastrój poprawi wam się błyskawicznie. Podajcie do nich jeżyny, maliny albo inne sezonowe owoce.

Na niedzielne śniadanie dla małych i dużych łakomczuchów sprawdzą się puszyste pankejki z gruszką (fot. Kasia Stadejek)

Pankejki z gruszkami i kremem mascarpone >>

Jeśli poczuliście się odrobinę lepiej i macie trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania, polecamy zacząć od tych pankejków. Przygotowania zacznijcie od namoczenia gruszki w syropie z hibiskusa, dzięki czemu nabierze pięknego różowego koloru. Później do ciasta – zamiast mleka – dodajcie maślankę. Do tego puszysta masa na bazie mascarpone i jogurtu greckiego – czysta przyjemność dla zmysłów.

Tort pankejkowy z kremem i malinami

Śniadaniowy tort z pankejków >>

Naleśniki to prawdziwy comfort food. A te na dodatek nie wywołują wyrzutów sumienia – do ich przygotowania nie potrzeba ani grama cukru. Gdy usmażycie stos pankejków, przełóżcie je kremem limonkowym na bazie mascarpone, polejcie syropem klonowym i zaparzcie do nich mocną kawę. Przy takim śniadaniu natychmiast zapomnicie o bólu głowy.

Śniadaniowy podpłomyk. (fot. Marta Greber)

Śniadaniowy podpłomyk >>

Każdy, kto choć raz w ten sposób rozpoczynał dzień po całonocnej zabawie, może zaświadczyć, że z pizzą niewiele może się równać. Do przygotowania włoskiego klasyka w domu nie potrzebujecie wielu składników i co najlepsze, możecie wykorzystać to, co akurat macie w lodówce albo co zostało po zabawie. My szczególnie polecamy ułożyć na wierzchu jajka, bekon i pomidorki koktajlowe. Gwarantujemy, że przy zagniataniu ciasta w mig się rozbudzicie!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka