Kukbuk
Kukbuk
szakszuka szpinakowa, szakszuka, szakszuka ze szpinakiem, jajka na śniadanie, śniadanie z jajkami, wytrawne śniadanie, leniwe śniadanie, śniadanie na słono, zielona szakszuka

Śniadanie na kaca

10 sposobów na śniadanie, które postawi was na nogi po ciężkiej nocy.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska

Opublikowano: 31 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Poranek po całonocnej zabawie lub kolacji z bąbelkami bywa ciężki, a czasem nie można nie wstać z łóżka. Gdy budzik dzwoni, a maile zaczynają atakować jeszcze przed świtem, w pośpiechu zaczynamy szukać po kieszeniach proszków na ból głowy. Czasem kaca nie można po prostu z godnością przecierpieć i nawet jeśli dzień rozpoczęliście od drzemki z kołdrą na głowie, w końcu trzeba będzie stanąć do walki z rzeczywistością. W takich sytuacjach śniadanie może przesądzić o uratowaniu waszego samopoczucia!

jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i awokado

Prosty przepis na jajka po benedyktyńsku z łososiem i awokado >> 

Nie ma takiego złego samopoczucia, z którym by sobie ten klasyk, nie poradził. Sos holenderski i plastry wędzonego łososia gwarantują natychmiastową ulgę. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście ugotować jajek po benedyktyńsku, najpierw przeczytajcie instrukcję, z którą krok po kroku przygotujecie śniadanie.

szakszuka, zielona szakszuka, szakszuka ze szpinakiem, jajka ze szpinakiem, szpinak, wytrawne śniadanie, zdrowe śniadanie, jajka na śniadanie, leniwe śniadanie

Szakszuka ze szpinakiem >>

Szakszuka z jarmużem >>

Szakszuka z pomidorami i botwinką >> 

Kolejne klasyczne wcielenie jajka, które z szarego, styczniowego poranka wyczaruje izraelskie słońce. Lepiej przygotować kilka porcji, zapach szakszuki przyciągnie do kuchni każdego domownika.

jajka zapiekane w szynce, jajka w szynce, pieczone jajka, śniadanie wielkanocne, Wielkanoc

Jajka zapiekane w szynce >>

Zaprawieni w walce z porannym bólem głowy nie mają żadnych wątpliwości – kluczem do sukcesu jest tłuszcz. To śniadanie z pewnością spotkałoby się z aprobatą każdego.

omlet z awokado i bekonem

Omlet z kolendrą, awokado, boczkiem i mango >>

Omlety cukiniowe z pastą z awokado >>

O tym, że nic tak rano nie pociesza utrapionych imprezowiczów, jak omlet, nikogo chyba przekonywać nie trzeba. Ani o tym, że boczek i awokado to połączenie idealne i ponadczasowe. Do tego dodajemy jeszcze kolendrę i mango – to się nie może nie udać.

Miska makaronu z kimchi - kuchnia koreańska

Makaron ryżowy z kimchi >>

Sprawdźcie, czy kiszonki z dalekiej Azji leczą równie sprawnie, co nasz poczciwy kapuśniak. 

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i serem feta >>

Frittata z kalafiorem i szafranem >>

Ziemniaki i feta? A może kalafior i por? Frittaty mogą najbardziej szalony zestaw składników zamienić w królewskie śniadanie. Wystarczy trochę poeksperymentować i wziąć kilka jajek, by ugotować rewelacyjne śniadanie.

Reklama
Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce

Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce >>

Chałka z dżemem z boczku i pomidorów >>

Chałka broni się sama, ale tłuste dodatki w połączeniu ze słodką bułką sprawdzą się idealnie na trudne poranki. Entuzjaści pełnotłustych śniadań na pewno nie będą zawiedzeni.

szybkie placki owsiane z figami i bekonem

Placuszki owsiane z figami i bekonem >>

Bananowe placuszki z miodem i nutą cynamonu >>

Pankejki z gruszkami i kremem mascarpone >>

Śniadaniowy tort z pankejków >>

Naleśniki zawsze sprawdzają się jako comfort food, a te na dodatek nie wywołują wyrzutów sumienia. Najlepiej usmażyć stosik pankejków, polać syropem klonowym i zaparzyć mocną kawę.

Śniadaniowy podpłomyk. (fot. Marta Greber)

Śniadaniowy podpłomyk >>

Patrzycie po przebudzeniu na zegarek i przecieracie oczy ze zdziwienia – już tak późno?! To nie powód do wstydu, każda pora jest dobra na śniadanie. A na pewno na pizzę. Przy zagniataniu ciasta w mig się rozbudzicie!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka