Kukbuk
Kukbuk
placki z cukinii i marchewki, placki z cukinii, placki warzywne, placki z warzyw, placki,

10 przepisów do gotowania wspólnie z dziećmi

Wspólne gotowanie z dziećmi to zarówno nauka, jak i przyjemność. Podpowiadamy, jakie proste przepisy możecie przygotować ze swoimi pociechami.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 22 Marca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Warto uczyć swoje dzieci gotowania – to doskonała okazja do rozwijania umiejętności i wspólnego spędzenia czasu. Proste przepisy, takie jak kluski leniwe, warzywne placki, minipizze czy zapiekanki doskonale zobrazują waszym dzieciom jak różnorodna i ciekawa potrafi być kuchnia. Potraktujcie nasze przepisy z dowolnością – bawcie się składnikami, nie bójcie się korzystać z innych dodatków. Pokażcie swoim pociechom, że gotowanie to przede wszystkim świetna zabawa!

na obiad

kluski leniwe, kopytka leniwe, kluski twarogowe, kluski leniwe z zasmażką, kluski leniwe z bułką tartą, kopytka z cukrem, szybki obiad, szybki obiad dla dzieci, obiad dla dzieci

Kluski leniwe >>

Pierwsze kroki w kuchni najlepiej zacząć od czegoś prostego i smacznego. Leniwe kluski sprawdzą się tu doskonale. Nie muszą być one podane na słodko – spróbujcie dodać do ciasta skórkę z cytryny, a gotowe kluski podać z masłem, orzechami włoskimi, selerem naciowym i szynką dojrzewającą.

zapiekanka ziemniaczana, zapiekane ziemniaki, ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem, obiad z piekarnika, obiad z ziemniaków, pomysł na ziemniaki, co z ziemniaków, pieczone ziemniaki

Zapiekanka ziemniaczana >>

Robiąc zapiekankę możemy pokazać dzieciom, że ziemniak ziemniakowi nierówny! W zapiekance ziemniaczanej najlepiej sprawdzą się ziemniaki sałatkowe typu A lub B. Najczęściej spotykane odmiany tych typów to Lord, Krasa, Impala lub Denar.

Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora >>

Połączenie miękkiego kalafiora z chrupiącymi płatkami migdałów to strzał w dziesiątkę! Z jakimi dodatkami najchętniej zjadłyby je wasze dzieci?

placki z cukinii i marchewki, placki z cukinii, placki warzywne, placki z warzyw, placki,

Placki z cukinii >>

Dla niepowtarzalnego smaku do cukinii dodajemy marchewkę i natkę pietruszki. Może wasze dzieci mają pomysł na inne warzywa, które moglibyście dodać do tych placków? Najlepiej będą smakować z sosem na bazie jogurtu.

Reklama
Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

Tagliatelle z pesto z jarmużu >>

Zrobienie idealnego makaronu w domu to prawdziwa sztuka, warto jednak pokazać dzieciom, że wsiłek się opłaca. Najważniejsze to próbować i nie poddawać się!

Podpłomyki z kozim twarożkiem i pesto >>

Podpłomyki to polska odpowiedź na pizzę! Tutaj: w aranżacji wiosennej z twarogiem, rzodkiewką i kiełkami. Skomponujcie idealny podpłymyk ze swoimi dziećmi, które na pewno ucieszą się z ugniatania ciasta!

Minipizze z salami >>

Mało dań wywołuje wśród dzieci (i dorosłych!) tyle radości co pizza. Na minipizze możecie położyć wszystkie swoje ulubione dodatki. My proponujemy salami bretońskie i pieczone pomidorki.

na deser

Kruche ciasteczka z marchewki z orzechami i suszonymi owocami (fot. Aleksandra Jagłowska)

Marchewkowe ciasteczka >>

Chrupiące ciasteczka z białej czekolady przekładamy konfiturą marchewkowo pomarańczową. Przepis jest prosty, ale uczy cierpliwości!

Deser z jabłek pod maślaną kruszonką obsypane cukrem pudrem (fot. Maciek Niemojewski)

Jabłka pod kruszonką >>

To chyba jeden z najprostszych i najpopularniejszych deserów. W przepisie korzystamy z cukru, pamiętajcie więc, by użyć kwaśnych odmian jabłek, na przykład szarej renety. Dajcie spróbować ich swoim dzieciom i wytłumaczcie, czym różnią się od siebie gatunki jabłek.

Reklama
Drożdżowe bułeczki zawijane z prażonymi jabłakami i cynamonem polane lukrem cytrynowym , przepis Edyta Przekop

Bułeczki drożdżowe z jabłkami >>

Miękkie, delikatne, wilgotne bułeczki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem doskonale będą smakować ze szklanką mleka. Chyba wszyscy chcielibyśmy znać ten przepis już od dziecka!

bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem, maślane ciasteczka, ciasteczka bananowe, ciasteczka z karmelem, domowy karmel, słony karmel, ciasteczka z tahini, przepis Marta Mankiewicz

Bananowo-sezamowe ciasteczka >>

Te chrupiące ciasteczka polewamy domowej produkcji karmelem, do którego dodajemy pastę tahini. Jeżeli nie wykorzystacie go w całości do ciastek, możecie śmiało przechowywać go w lodówce do tygodnia lub zjeść kolejnego dnia jako dodatek do słodkiego śniadania. Z dziećmi w domu drugi scenariusz wydaje się bardziej prawdopodobny!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka