Kukbuk
Kukbuk
Kuchnia Wietnamska (fot. Maciek Niemojewski)

Wietnamskie smaki dla początkujących

Dla tych, którzy kochają podróżować, a przy tym poznawać nowe kultury i smaki, Wietnam jest kierunkiem idealnym. Przedstawiamy cztery proste przepisy, od których warto rozpocząć przygodę z niezwykle aromatyczną kuchnią wietnamską.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Na regionalną kuchnię Wietnamu ogromny wpływ ma geografia. Długa linia brzegowa zapewnia bogactwo ryb i owoców morza, a w deltach dwóch ogromnych rzek nie brakuje żyznej ziemi pod uprawę ryżu, warzyw i owoców – składników, które dominują w tradycyjnej wietnamskiej kuchni. Im bliżej granicy z Chinami, tym większą popularnością cieszą się czarny pieprz i sos sojowy, a także wołowina, będąca dziedzictwem po najazdach mongolskich. Smak południa to słodycz, w większości lokalnych przepisów pojawiają się cukier i mleczko kokosowe. W kuchni wietnamskiej niezwykle istotna jest równowaga. Nietrudno natknąć się na dania bogate jednocześnie w słodycz, ostrość i gorycz lub pełne smaku słonego i umami (sprawdź, czym charakteryzuje się umami>>). 

Składniki kuchni wietnamskiej. Wietnamskie przepisy (fot. Maciek Niemojewski)

Składniki popularne w kuchni wietnamskiej. 1. sos chili, 2. pasta krewetkowa, 3. orzechy arachidowe, 4. pachnotka, 5. kolendra, 6. liście sałaty, 7. suszona wołowina, 8. piklowany korzeń lotosu.

Na regionalną kuchnię wietnamską silnie wpłynęły Chiny, ale także Francja, która na przełomie XIX i XX wieku okupowała znaczną część Półwyspu Indochińskiego. Przez lata Wietnam wprawiał się w kulinarnym eklektyzmie, dziś z wdziękiem łączy potrawy Wschodu i Zachodu. Ogromną popularnością cieszy się tu przede wszystkim street food. Uliczne jedzenie stało się jednym z symboli Wietnamu – przyciąga miłośników zgiełku i zapachów snujących się między maleńkimi straganami. W Wietnamie potrawy są świeże i niezwykle aromatyczne, a przy tym robi się je szybko i prosto. Także w Polsce możemy poczuć nieco tego orientalnego klimatu i sprawdzić, jak smakuje prawdziwy wietnamski street food. Z potrawami tej kuchni warto się także zmierzyć w warunkach domowych. Składniki niezbędne do przygotowania flagowych dań Wietnamu bez problemu znajdziemy na sklepowych półkach (sprawdź, gdzie kupisz produkty azjatyckie>>). Przedstawiamy cztery przepisy, od których najlepiej zacząć przygodę z niezwykle aromatyczną kuchnią wietnamską. 

Surówka z korzeniem lotosu 

W azjatyckich eksperymentach kulinarnych przydaje się właściwie każda część lotosu. Tym razem sięgamy po korzeń, jego słodkawą część, która nie tylko świetnie smakuje, ale także apetycznie wygląda. Kolor warzyw i intensywny smak przypraw sprawiają, że można się poczuć jak podczas orientalnych wakacji. Nie zapomnijcie o uprażonych orzechach arachidowych i kolendrze, niekwestionowanej królowej kuchni Wietnamu! Ta szybka i prosta surówka sprawdzi się na lunch, ale też jako dodatek do innych azjatyckich przysmaków. 

Sprawdź przepis na wietnamską surówkę z korzeniami lotosu >>

Banh mi  

Jeśli chcecie spróbować swoich sił w kuchni wietnamskiej, obowiązkowo musicie zrobić pochodzące z Sajgonu banh mi – jedną z najprostszych i najpopularniejszych potraw z tego regionu. To nic innego, jak bagietka, którą podaje się z marynowanym w pysznym sosie mięsem, rozmaitymi warzywami, kolendrą, majonezem i intensywnymi przyprawami. Dla Wietnamczyków jest to potrawa typowo śniadaniowa, ale śmiało możecie ją jeść także na lunch, obiad lub wczesną kolację.

Zobacz, jak przygotować wietnamskie banh mi >>

Bun bo nam bo   

Wyjątkowy charakter tej potrawy jest wynikiem połączenia mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Mimo bogactwa składników danie jest dość lekkie i proste. Posypane orzechami arachidowymi i polane sosem, stanowi kwintesencję orientalnego smaku. Dzięki wołowinie i makaronowi ryżowemu bun może być sycącym daniem głównym lub elementem obiadu w azjatyckim stylu. 

Sprawdź przepis na wietnamskie bun bo nam bo >>

Tofu z pastą krewetkową  

Choć pasta krewetkowa jest przyprawą stosowaną w wielu krajach Azji, w kuchni wietnamskiej zajmuje szczególne miejsce. Dodana do potrawy, nadaje jej głębię i doskonale podkreśla delikatny smak takich składników jak tofu. Dzięki kolendrze, pachnotce i chili danie jest wyjątkowo aromatyczne – i z pewnością na długo pozostanie w waszej pamięci.

Zobacz, jak przygotować tofu w wietnamskim stylu >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk