Warsaw Wine Experience 2024: największe winiarskie wydarzenie roku!
Tegoroczna edycja Warsaw Wine Experience już 17-18 listopada! Odkryjcie największy w Polsce pop-up wine bar, gdzie czeka na Was ponad stu wystawców z całego świata!
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Tegoroczna edycja Warsaw Wine Experience już 17-18 listopada! Odkryjcie największy w Polsce pop-up wine bar, gdzie czeka na Was ponad stu wystawców z całego świata!
To nie jest najłatwiejsze połączenie. Jednak jeśli się bardzo chce, można tak dobrać wino do czekolady – czy to gorzkiej, mlecznej, czy białej – żeby przyjemność była podwójna.
W Polsce mówimy na nie często: wina organiczne. Niekiedy pojawia się także termin „wino bio”. Właściwą nazwą dla tej kategorii jest jednak wino ekologiczne. Co to właściwie znaczy i czym takie wino różni się od win robionych w sposób konwencjonalny?
Jak wszystko, co jemy i pijemy, może z wyjątkiem czystej wody, wino też dostarcza kalorii. Jak dużo? To zależy przede wszystkim od dwóch czynników: zawartości alkoholu i cukru.
Hokkaido, blue ballet, acorn, futsu black, delica, mandarin, makaronowa… Sezon na dynię w pełni, zaś wybór gatunków zachwyca. A że nauczyliśmy się wykorzystywać dynię w kuchni na wiele innych sposobów niż tylko prosta i rozgrzewająca (ale i zawsze na propsie) zupa, warto poszukać do niej odpowiednich win.
Jesień jeszcze młoda, ale zmrok zapada już coraz wcześniej i mimo, że dni są wciąż słoneczne, nocą robi się solidnie zimno. Już wkrótce przypomnimy sobie, że dobry grzaniec wcale nie jest zły.
Jakie wino do kaczki? Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia i dodatków. Kaczka generalnie lubi pinot noir, ale nie jest to jedyna słuszna para. Ciekawych połączeń jest więcej.
Ostatni Festiwal Win Mołdawskich w Warszawie, który miał miejsce 14 września, pokazał, jak wiele ten mały europejski kraj ma do zaoferowania.
Jeden kieliszek do wszystkiego? Oddzielny komplet do każdego rodzaju wina? Drogi kryształ czy tańsze zwykłe szkło? Postaramy się odpowiedzieć na te i inne pytania.
Jeden z podstawowych punktów etykiety degustatora: nie perfumuj się przed degustacją wina!
Tegoroczna edycja Warsaw Wine Experience już 17-18 listopada! Odkryjcie największy w Polsce pop-up wine bar, gdzie czeka na Was ponad stu wystawców z całego świata!
To nie jest najłatwiejsze połączenie. Jednak jeśli się bardzo chce, można tak dobrać wino do czekolady – czy to gorzkiej, mlecznej, czy białej – żeby przyjemność była podwójna.
W Polsce mówimy na nie często: wina organiczne. Niekiedy pojawia się także termin „wino bio”. Właściwą nazwą dla tej kategorii jest jednak wino ekologiczne. Co to właściwie znaczy i czym takie wino różni się od win robionych w sposób konwencjonalny?
Jak wszystko, co jemy i pijemy, może z wyjątkiem czystej wody, wino też dostarcza kalorii. Jak dużo? To zależy przede wszystkim od dwóch czynników: zawartości alkoholu i cukru.
Hokkaido, blue ballet, acorn, futsu black, delica, mandarin, makaronowa… Sezon na dynię w pełni, zaś wybór gatunków zachwyca. A że nauczyliśmy się wykorzystywać dynię w kuchni na wiele innych sposobów niż tylko prosta i rozgrzewająca (ale i zawsze na propsie) zupa, warto poszukać do niej odpowiednich win.
Jesień jeszcze młoda, ale zmrok zapada już coraz wcześniej i mimo, że dni są wciąż słoneczne, nocą robi się solidnie zimno. Już wkrótce przypomnimy sobie, że dobry grzaniec wcale nie jest zły.
Jakie wino do kaczki? Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia i dodatków. Kaczka generalnie lubi pinot noir, ale nie jest to jedyna słuszna para. Ciekawych połączeń jest więcej.
Ostatni Festiwal Win Mołdawskich w Warszawie, który miał miejsce 14 września, pokazał, jak wiele ten mały europejski kraj ma do zaoferowania.
Jeden kieliszek do wszystkiego? Oddzielny komplet do każdego rodzaju wina? Drogi kryształ czy tańsze zwykłe szkło? Postaramy się odpowiedzieć na te i inne pytania.
Jeden z podstawowych punktów etykiety degustatora: nie perfumuj się przed degustacją wina!
Chorwacja pozostaje dla Polaków ulubionym celem wakacyjnych podróży. Często jednak rodacy narzekają na miejscowe wina. Tymczasem to fascynujący kraj, w którym rośnie kilkadziesiąt endemicznych odmian dających znakomite bjelo i crno. Trzeba tylko trochę poszukać.
Z krewetkami jest tak: raczej nie popełnicie błędu, podając do nich jakiekolwiek lekkie, wytrawne, białe wino. Zabawa zacznie się, jeśli postanowicie dobrać wino do użytych w daniu przypraw – np. czosnku, chili, ziół – albo do sosu.
Kolejne „lato stulecia” nie sprzyja delektowaniu się ciężkim, czerwonym, beczkowym winem. Wyraziste garbniki i wysoki alkohol zwyczajnie męczą, gdy temperatura oscyluje wokół 30°C. Co jednak, jeśli uprzemy się na czerwień?
Miło jest łamać zasady i eksperymentować z połączeniami kulinarno-winnymi. Tu jednak lepiej pozostać przy klasyce. Wino do steka powinno być czerwone, a im chudszy kawałek wołowiny, tym lżejsze.
Jeszcze dwadzieścia lat temu pomysł, że klienci będą wybierali angielskie wino zamiast francuskiego lub włoskiego, wywołałby niemałe zdziwienie. Jednak wiele zmieniło się w brytyjskim przemyśle winiarskim w ciągu ostatnich dziesięcioleci.
Sangiovese do margherity, a riesling do hawajskiej? Czy dobieranie wina do pizzy w ogóle ma sens?
Przede wszystkim: nie tylko białe. Podpowiadam, co podać do dorsza, co do tuńczyka, a co do śledzia w oleju.
Po otwarciu wino można bezpiecznie przechować w lodówce przez kilka dni. W tym czasie, jeśli tylko będzie szczelnie zamknięte, nie powinno mu się nic złego wydarzyć.
Grzyby to na ogół doskonała para dla wina. Gdy jednak na talerz trafiają delikatne wczesnoletnie kurki, przy stole zaczynają obowiązywać zupełnie inne zasady, niż w przypadku prawdziwków czy pieczarek.
Jakie wino podać do pad thaia? Co pasuje do zupy z mleczkiem kokosowym? I czy zawsze musi być riesling?
W Poznaniu zakończyła się niedawno ósma edycja imprezy Polskie Korki - konkurs winiarski. Wyniki tego prestiżowego konkursu są świetną ściągawką dla wszystkich, którzy chcieliby kupić polskie wino, ale nie wiedzą, jakie wybrać.
Decyzje polityków bywają nieprzewidywalne. Jednak dokładnie wiadomo, jak wygląda menu szczytu G7, który w tym roku odbywa się we włoskiej Apulii.
Trzy przepisy, które znakomicie pogodzą wielbicieli wina i fanów koktajli.
Jakie wina najlepiej pasują do pikantnych dań?
Jeden z najpopularniejszych koktajli świata jest zarazem jednym z najprostszych do przyrządzenia.
Bez wody nie byłoby wina. Co więcej, samo wino to często aż w 90 proc. woda.
„Verde” to po portugalsku zielony. Ale w przypadku vinho verde ta zieleń nie oznacza koloru. Jest symbolem młodości i świeżości.
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
Kylie Minogue, znana australijska piosenkarka, od 4 lat zajmuje się też produkcją wina. Ostatnio w ofercie Winnicy Lidla pojawiło się prosecco z jej portfolio.
Po kilku latach przerwy Białe Czerwone – festiwal polskiego wina, powraca do Warszawy. I to w jakim stylu!
Kilkanaście dni temu przez polskie winnice przeszedł front mrozowy, wywołując katastrofalne straty. Producenci liczą oczywiście na pomoc ze strony państwa, ale można ich też wesprzeć w ramach oddolnej akcji Lojalnie Lokalnie.
Obok tokaju, bikavér jest najbardziej znanym winem Węgier. Jego nazwa po węgiersku oznacza byczą krew.
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
Wino to nie tylko towarzysz jedzenia. Jest także składnikiem wielu przepisów, zwłaszcza w kuchni francuskiej i włoskiej.
Jeśli nie jesteście szczęśliwymi posiadaczami specjalistycznej chłodziarki, a nie lubicie ciepłych białych win ani bąbelków, wypróbujcie któryś z poniższych sposobów na szybkie oziębianie wina.
Sezon szparagowy zaczął się w tym roku wyjątkowo wcześnie. Kto dotąd nie zdążył się do niego winiarsko przygotować, wciąż ma jeszcze szansę.
Nie wylewać! Wino świetnie nadaje się do gotowania – będzie pasowało zarówno do dań wytrawnych, jak i do deserów.
Szampan jest być może najsłynniejszym winem musującym świata, ale to prosecco dzierży dziś prym popularności.
Najciekawsze miejscówki Florencji - od wybitnych restauracji po rewelacyjny street food.
Morskie połączenia – jakie wina podawać do dań z dodatkiem wodorostów?
Butelki i kartony kiepsko sprawdzają się w kosmosie, naukowcy pracują więc nad zamknięciem wina w kapsułkach. Astronauci czekają.
Chianti classico to dziś czołowe wino Toskanii i całych Włoch. Łatwo rozpoznać je po symbolu czarnego koguta na szyjce butelki.
Czym pachnie wino? Skąd się w nim biorą aromaty kwiatów, przypraw, lasu, skóry czy czekolady? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
Wino odpowiednie dla wegan to takie, przy produkcji którego nie wykorzystywano żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
Wina różowe, choć najczęściej kojarzone z latem i wakacjami, można pić przez cały rok. Kiedy na dworze jest gorąco, doskonale zastępują wina czerwone, z kolei zimą białe.
Jeszcze dekadę temu polskie wino można było zakupić u ledwie kilkunastu producentów. Dziś ich liczba zbliża się do pół tysiąca!
Wytrawny furmint lubi towarzystwo białej kiełbasy, a riesling pasuje sernika. Łączenie tradycyjnych wielkanocnych dań z winami wcale nie jest trudne.
Sommelierzy-ortodoksi twierdzą, że istnieją potrawy, których nie da się połączyć z winem. Wśród nich wymieniają często jajka. Zupełnie się z nimi nie zgadzam.
Niemiecki Instytut Wina po raz czternasty organizuje degustację Riesling, Pinot & Co. z udziałem 32 producentów win z niemal wszystkich niemieckich regionów winiarskich.
Stereotypy i półprawdy w świecie wina. O tym, z czym się dziś mierzą polscy sommelierzy opowiada Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021.
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
Łączenie wina i jedzenia staje się wyzwaniem w kontekście prostych, codziennych potraw.
Najciekawsze wine bary i mniej formalne miejsca na wino w stolicy Austrii polecają Inka Wrońska i Tomasz Prange Barczyński.
Na jakie winne miejscówki warto zwrócić uwagę w stolicy? Poniżej pięć sprawdzonych warszawskich adresów na wieczór przy winie. Uwaga - wybór subiektywny.
Wiedeń od lat króluje w rankingu najlepszych „miast do życia”. Jest tradycyjny i ultranowoczesny zarazem – zarówno jeśli chodzi o architekturę i sztukę, jak i o gastronomię oraz wino.
Te trzy banalne z pozoru produkty to podstawa europejskiej cywilizacji.
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych mitów w świecie wina jest ten o wyższości korka nad zakrętką. Przyjrzyjmy mu się.
Nasz narodowy owoc jest gastronomicznie uniwersalny. Doceńmy to i w poszukiwaniu inspiracji rozglądajmy się z ciekawością po świecie.
Co się kryje pod tajemniczymi określeniami na etykietach włoskich win? Czym jest Indicazione Geografica Tipica, a o czym mówią kupującemu słowa Denominazione di Origine Controllata? Co lepiej smakuje? Riserva czy superiore?
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
Czy wino można trzymać w lodówce? Co zrobić, kiedy ukruszy się korek? Czy szampana możemy podać w takim samym kieliszku, w jakim serwujemy wino deserowe? Odpowiedzi na te pytania nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
Tematy, które można bezpiecznie poruszać przy winie i te, których lepiej unikać.
Jak wybrać wino, gdzie je kupić i ile powinno kosztować – to pytania, które przy okazji każdej imprezy pojawiają się w głowach zarówno zapraszających, jak i zaproszonych. Podpowiadamy, jak wygląda winny savoir-vivre dla gospodarzy i gości.
Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.
Ser i wino to połączenie tak naturalne i udane jak chleb z masłem. Podpowiadamy, jakimi zasadami należy się kierować przy dobieraniu wina do serów, które właśnie położyliśmy przed gośćmi na stole.
Dobrze wybrana butelka wina cieszy i smakuje bardziej niż ta wytypowana losowo. Warto się więc nauczyć umiejętnego komunikowania swoich preferencji. Im jaśniej opiszemy swoje potrzeby sommelierowi, tym lepiej się napijemy.
Naczelna zasada wydaje się prosta – białe wino chłodzimy, a czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej. To jednak zbyt duże uproszczenie, bo od odpowiedniej temperatury wiele zależy.
Z początkiem września w winnicach zaczyna się magiczny czas. Dojrzewające w letnim słońcu owoce delikatnie odcina się od krzewów, a następnie zmienia w wino. Zapomnij o Francji czy Morawach i wybierz się na krótką wycieczkę na polską prowincję.
Słynna rodzina Torresów planuje założenie winnicy na Pomorzu Zachodnim. Wszędobylscy Katalończycy planują uprawiać w Polsce m.in. devanę, odnalezioną w Costers del Segre prefilokseryczną odmianę, prawdopodobnie słowiańskiego pochodzenia.
Już po raz drugi zapraszamy was do ogrodu, na taras lub na werandę. By usiąść przy wspólnym stole, poczuć powiew ciepłego wiatru i rozkoszować się smakami lata, które zawsze przemijają zbyt szybko.