Kukbuk
Kukbuk
Mocno korzenne pumpkin spice latte z musem owocowym (fot. Maciek Niemojewski)

12 rozgrzewających napojów na jesień i zimę

Jak przetrwać jesienno-zimowe chłody i poradzić sobie z chandrą w najkrótsze dni w roku? Kubek wypełniony po brzegi gorącym, aromatycznym napojem szybko poprawi wam humor.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Chłodne wieczory wcale nie muszą być straszne. Oto osiemnaście napojów, które tak was rozgrzeją, że zapomnicie o brzydkiej pogodzie za oknem! Spróbujcie herbat, kaw, czekoladalkoholi, które dla was wybraliśmy. Miód, pianki i przyprawy korzenne wprowadzą do waszego życia trochę słońca!

Złote mleko >>

Złote mleko swoją sławę zawdzięcza nie tylko prozdrowotnym właściwościom kurkumy, cynamonu i pieprzu cayenne, ale również rewelacyjnemu smakowi. Kubek tego naparu, wypity wieczorem, nie tylko rozgrzeje ciało, ale również uspokoi umysł i poprawi samopoczucie. Nic dziwnego, że złote mleko doceniano już w starożytnych Indiach.

Zestawienie rozgrzewających napojów na jesień i zimę. Pikantne kakao (fot. Maciek Niemojewski)
Pikantne kakao (fot. Maciek Niemojewski)

Pikantne kakao >>

Pamiętacie, jak w dzieciństwie po powrocie z sanek albo mroźnego spaceru rozgrzewaliście się, pijąc kubek gorącego kakao? Jeśli szukacie sposobu na najbardziej apetyczne ogrzanie zmarzniętego organizmu, a do tego chętnie wybralibyście się w krótką sentymentalną podróż, przygotujcie kubek pikantnego kakao. Do klasycznego przepisu dodajcie pieprz cayenne, szczyptę cynamonu, a całość osłodźcie syropem klonowym.

Chai latte z korzennymi przyprawami i spienionym mlekiem

Chai latte >>

Chai latte to europejska wersja popularnego w Indiach napoju masala czaj, opartego na czarnej herbacie, mleku, cukrze i intensywnych przyprawach, takich jak kardamon, cynamon, imbir czy pieprz. Rozgrzeje nawet w najchłodniejsze wieczory!

Puszysty eggnog z rumem, gałką muszkatołową i laską wanilii

Eggnog na ciepło >>

Eggnog często bywa mylony z ajerkoniakiem. Nic dziwnego – oba napoje są alkoholami opartymi na żółtkach kurzych jajek, tyle że do produkcji ajerkoniaku nie używa się mleka. W naszym przepisie na eggnog proponujemy rum, ale możecie skorzystać także z brandy czy whisky.

 

Mocno korzenne pumpkin spice latte z musem owocowym (fot. Maciek Niemojewski)

Pumpkin spice latte >>

Gdyby jesień była napojem, byłaby pumpkin spice latte. Znajdziecie w nim wszystko, co kojarzy się z październikiem – purée dyniowe, przyprawy korzenne, aromatyczną kawę. Zobaczcie, jak przygotować najpopularniejszą kawę smakową!

Kawa piernikowa w filiżankach, laski cynamonu, ziele angielskie, goździki

Kawa piernikowa >>

Przyprawy piernikowe świetnie pasują do czarnej kawy – nadają jej wyjątkowy, korzenny smak. Aromatyczny napar udekorujcie bitą śmietaną, a dzień od razu będzie lepszy!

Gorąca czekolada z piankami, solą morską i sosem czekoladowym

Gorąca czekolada z solą morską, piankami marshmallows i sosem czekoladowym >>

Gorąca, aksamitna czekolada rozgrzeje nawet w najchłodniejsze wieczory. Dodatek soli morskiej podkreśli smak czekolady, a pianki to zapowiedź prawdziwej rozpusty!

Gorąca czekolada z chili >>

Gorąca czekolada z pikantną nutą rozgrzeje was podwójnie! Zobaczcie, jak przygotować prostą czekoladę z chili, która zachwyci waszych przyjaciół.

Grzany cydr z jabłek z dodatkiem cytrusów i przypraw korzennych

Grzany cydr >>

Zamiast grzanego piwa lub wina – cydr! Jabłkowy smak doskonale łączy się z cytrusami, miodem i korzennymi przyprawami. Przygotowanie tego napoju na wieczór z przyjaciółmi zajmie wam dosłownie kilka chwil!

Dyniowy irish cream >>

Kremowy napój na bazie dyni to coś, czego musicie spróbować tej jesieni! Oprócz dyni i śmietanki dodajcie do niego przyprawy korzenne, kawę i whisky. Dyniowy irish cream skutecznie poprawi wam humor!

Gorąca czekolada z bourbonem, bitą śmietaną i prażonym fenkułem >>

Szukacie nieoczywistego przepisu na gorącą czekoladę? Spróbujcie przygotować ją z bourbonem, bitą śmietaną i prażonym fenkułem. Świetna kompozycja na jesienne i zimowe wieczory!

Grzaniec ukraiński >>

Klasyczny grzaniec na starzonym alkoholu to doskonała propozycja na nieoczywisty rozgrzewający napój alkoholowy. Zgodnie z tradycją zagryza się go cytrynami obtoczonymi w cukrze.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk