Kukbuk
Kukbuk
Przepis na babkę w paski

Wypieki na Wielkanoc

Nie możemy się już doczekać świątecznych słodkości – tylko jak pogodzić różne upodobania biesiadników i możliwości piekących? Najlepiej, żeby każdy dodał coś od siebie.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: WszystkiegoSlodkiego.pl

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Tradycyjny sernik, klasyczny mazurek, a może coś nietypowego, jak ciasto jaglane albo babka pomarańczowa, ale bez jajek? Święta to doskonała okazja i do kultywowania tradycji, i do pachnących świeżością eksperymentów, zwłaszcza jeśli do nowości chcemy przekonać domowników. Każdy powód jest wystarczająco dobry, żeby w te święta w kwestii pieczenia nie wychodzić z formy.

Przepis na babkę w paski

Dla początkujących

Są takie przepisy, które udają się zawsze, niezależnie od umiejętności. Warunkiem jest posiadanie jednej cechy – dokładności. Warto trzymać się przepisu i – przynajmniej na początku – go nie modyfikować. Najwięcej obaw u początkujących budzi zakalec. Jak go uniknąć? Przyczyny mogą być oczywiście różne, ale możemy wyeliminować dwie najczęstsze. Po pierwsze, pamiętajmy, aby wszystkie składniki wyjąć z lodówki wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Po drugie, zawsze mieszajmy ciasto w tę samą stronę – sprzyja to umacnianiu wiązań białkowych. A które ciasto jest szczególnie łatwe w przygotowaniu? Klasyczna babka zebra.

Przepis na łatwą babkę zebrę >>

Przepis na sernik królewski

Idealnie kruche ciasto to takie, które wyrabiamy krótko i trzymamy w zamrażarce co najmniej 30 minut

Dla wrażliwych

Do kruchego ciasta trzeba mieć odpowiednie podejście i wyrabiać je z uczuciem – temperatura emocji nie jest tu bez znaczenia. Warto wziąć pod uwagę, że kruche ciasto lubi trzymać się na dystans – nie przepada za długim dotykaniem, a najlepiej czuje się w chłodnej atmosferze. Dlatego idealnie kruche ciasto to takie, które wyrabiamy krótko i trzymamy w zamrażarce co najmniej 30 minut. A do tego coś, co wrażliwcy lubią najbardziej – warstwy. Dużo warstw. Słowem, sernik królewski.

Przepis na sernik królewski na kruchym spodzie >>

Przepis na sernik izaura

Dla niezdecydowanych

Brak umiejętności szybkiego podejmowania decyzji nie musi być wadą. Przeciwnie – może nawet wyjść nam na (bardzo) dobre. Sernik Izaura jest tego najsmaczniejszym przykładem. Dla tych, którzy przepadają i za klasycznym sernikiem, i za murzynkiem, powstało ciasto, które nie każe już wybierać.

Przepis na sernik Izaura >>

Rolada bezglutenowa z kremem - przepis

Ubijanie piany z białek – jeśli będzie tam choć odrobina żółtka, piana może się nie udać

Dla delikatnych

Nie ma nic delikatniejszego niż cienki, ale puszysty biszkopt z warstwą kremowej chmurki. A jeśli dodamy do tego opcję bezglutenową, powstanie ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Pamiętajmy tylko o dwóch kluczowych warunkach. Pierwszy to solidne ubicie piany z białek – jeśli będzie tam choć odrobina żółtka, piana może się nie udać. Drugi to pieczenie – nie otwierajmy piekarnika przed upływem wyznaczonego czasu.

Przepis na bezglutenową roladę biszkoptową >>

Przepis na jaglane ciasto marchewkowe

Dla nowoczesnych

Ciasto marchewkowe to żadna nowość, ale to z dodatkiem kaszy jaglanej będzie łakomym kąskiem dla wielbicieli eksperymentów. Nada się i dla tych, którzy nie tolerują glutenu, i dla tych, którzy nie tolerują w kuchni nudy. Kluczem jest zmiksowanie kaszy, kiedy jest jeszcze ciepła. W święta tak przygotowane ciasto marchewkowe możemy potraktować jako dzienną porcję warzyw.

Przepis na jaglane ciasto marchewkowe >>

Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu -  WszystkiegoSłodkiego.pl

Orzechy to składnik klucz, bo znajdziemy je tutaj nie tylko na wierzchu

Dla konsekwentnych

 Ci, którzy mają dość zasadnicze podejście do życia w kuchni, z pewnością polubią pomysł na mocno orzechowy mazurek. Orzechy to składnik klucz, bo znajdziemy je tutaj nie tylko na wierzchu, ale też w spodzie zrobionym z prażonych odmian orzechów i karmelu. Jak uchronić go przed przedwczesnym zniknięciem? To akurat będzie twardy orzech do zgryzienia.

Przepis na orzechowy mazurek >>

Sernik z brzoskwiniami jak u babcie - przepis

Dla wyjadaczy

To ciasto powstało dla tych, którzy do tradycji podchodzą z pewną dozą pobłażania, a doświadczenie pozwala im już na nieco finezji. Mowa o tradycyjnym serniku na kruchym spodzie, wzbogaconym o pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz puszystą pianę. Jedyne zagrożenie jest takie, że na koniec dnia do wyjadania będą jedynie okruszki.

Przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami >>

Przepis na wegańską babkę piaskową

Dla kreatywnych

Tu podobna historia, bo przecież babka wielkanocna to klasyka gatunku. Możemy jednak przygotować ją w wersji wegańskiej i tradycyjne mleko zastąpić roślinnym, na przykład sojowym albo owsianym. A co złączy naszą babkę w całość, skoro nie jajka? Idealnie zastąpi je namoczone siemię lniane. Na efekty czekajcie z wypiekami!

Przepis na wegańską babkę wielkanocną >>

Wegański mazurek bez pieczenia - przepis

Łączy tradycyjne polskie nuty z aromatami tropików

Dla tropicieli

Tych, którzy nieustannie są na tropie nowych smaków i sposobów przyrządzania ciasta, z pewnością ucieszy przepis na nietypowy mazurek. Zwłaszcza że łączy tradycyjne polskie nuty z aromatami tropików. Z oryginalnego mariażu mąki kokosowej, daktyli, kaszy jaglanej i bakalii wychodzi pełne smaków ciasto, którego nawet nie musimy piec.

Przepis na wegański mazurek bez pieczenia >>

Domowe bułeczki - przepis

Dla wytrawnych graczy

A co z tymi, którzy ze słodkości chętnie zrezygnują? Ich umiejętności przydadzą się przy wypieku wytrawnych, chrupiących bułek. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez nich nawet żurku z kiełbasą, o faszerowanych jajkach czy wędlinie nie wspominając. Najlepiej smakują z grubą warstwą masła.

Przepis na bułeczki wielkanocne >>

Logo wszystkiego słodkiego (fot. materiały prasowe)

Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.

Zobacz także:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk