Wbrew pozorom zrobienie idealnie puszystego i nieprzypalonego omletu wcale nie jest proste. Niemniej jesteśmy przekonani, że dla smaku jajek podanych ze słodkim mango albo z gęstym kremem cytrynowym warto podjąć wyzwanie. Czy zdecydujecie się na ascetyczną wersję francuską, podkręconą jedynie cukrem pudrem, czy azjatyckie placki z mnóstwem dodatków – klucz do zrobienia idealnych omletów jest jeden. Do masy jajecznej koniecznie dodajcie odrobinę wody, zaopatrzcie się w patelnię z nieprzywierającą powłoką i… zapomnijcie o diecie. Bez dużej ilości masła się nie obędzie!
![A.Matlak](https://mediaconvert.kukbuk.pl/X4wkv3MxwcF6HDwaHWRAK5o3_2mdpClqkM--bBOd8FI/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfb21sZXQ0/X0EuTWF0bGFrLmpw/Zw.jpg)
11 przepisów na omlet
Proste i satysfakcjonujące śniadanie, czyli pomysły na omlety z różnych stron świata. Sprawdźcie, co zrobić, żeby się nie rwały i wyszły idealnie puszyste.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Angela Matlak
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/XVcBNBpoD8VLBNC6Fkbkuq1yFynBRv6iIQIqcDuJKg4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMDYv/cGhvdG9fN190aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/h_aeVo7yNxKfJGIViEa0x7vKsncTacaNdkBaYR9pcwc/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMDYv/cGhvdG9fN190aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Omlet grzybek >>
Kto pamięta sobotnie poranki, w które babcia robiła słodkie omlety? Jeśli tęsknicie za takim śniadaniem z dzieciństwa, mamy dla was idealny przepis. Jajka wymieszajcie z ubitymi na sztywno białkami i usmażcie na patelni z masłem. Gotowe „grzybki” posypcie cukrem pudrem i nałóżcie na nie solidną porcję domowego dżemu.
![A.Matlak](https://mediaconvert.kukbuk.pl/cfE-hjpzOyS4_aDC_vbwQOqn4DsI6dapLomhVjuSvM0/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfb21sZXQ0/X0EuTWF0bGFrLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/sV2vYVp7ep8r8GU3xuPaiC3GylMzQQoPSvoZaQQcXsU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTYv/S1VSS0lfb21sZXQ0/X0EuTWF0bGFrLmpw/Zw.jpg 1010w)
Omlet z kurkami, pomidorami i rukolą >>
Skoro śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, w wersji idealnej powinno dostarczyć energii nie tylko na poranek. By dobrze zacząć dzień, omlet usmażcie na złoto z obu stron, a potem wyłóżcie na niego kurki, rukolę, pomidorki koktajlowe i camembert. Szybko złóżcie na pół i podajcie, zanim ostygnie.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/WV_Y-SVbJx4B_gWIXNA2zrmBhOndf3YGGMSMM404d1o/fit/550/0/fp:0.47:0.42/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMjAv/b21sZXRfMi5KUEc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/YrzsybSUl_D0mipYr7mhnctNJYub5P2roBR3KfsijvI/fit/1100/0/fp:0.47:0.42/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMjAv/b21sZXRfMi5KUEc.jpg 1010w)
Omlet z bobem i ziołami po koreańsku >>
Apetyt na wytrawne śniadanie idealnie zaspokoi ten sezonowy omlet. Ugotowany bób obierzcie i połączcie z jajkami, miętą i tymiankiem. Potem musicie tylko doprowadzić do perfekcji metodę zwijania omletu na patelni. Nie zrażajcie się, jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem!
![omlet z awokado i bekonem](https://mediaconvert.kukbuk.pl/4y9Jh_G6ntKMEgDdzururc7kfY-_anS3cOUpd1PnPvg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDgv/S1VLQlVLMDAyNi03/NzB4MTE1NF90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/RlZoGud9u0YG4W_UBgXdQKhRaaK_u6XuEJ3uh71DGzQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDgv/S1VLQlVLMDAyNi03/NzB4MTE1NF90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Omlet z kolendrą, awokado, boczkiem i mango >>
Co powiecie na omlet inspirowany kuchnią azjatycką? Gdy jajka będą się smażyć na patelni, przygotujcie czipsy z boczku. Na gotowym omlecie ułóżcie awokado, słodkie mango, boczek i polejcie to sosem imbirowo-limonkowym. Porcja energii na co najmniej pół dnia!
![Talerz z omletami cukiniowymi z pastą z awokado, posiekany szczypiorek (fot. Anna Szewczyk)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/tWVPGNAmFKallEAGg9XMZYgpOYk-5-hsEr_5Sz3Jegk/fit/550/0/fp:0.52:0.54/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMjIv/RFNDXzMwMjlfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/v4wEVBk7M9wU4Zr8FkCkiMJ1Ng_l8GI7n6psipIYoWE/fit/1100/0/fp:0.52:0.54/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMjIv/RFNDXzMwMjlfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Omlety cukiniowe z pastą z awokado >>
Łagodny smak cukinii świetnie sprawdzi się w złocistych omletach z awokado. Szybko usmażcie je na patelni, posmarujcie pastą z dodatkiem szczypiorku i na koniec zwińcie w zgrabne ruloniki. Uwaga, zamiast na oleju lepiej smażyć omlety na maśle klarowanym – będzie nie tylko smaczniej, ale i zdrowiej.
![Śniadanie z owocami - Dutch baby z kremem cytrynowym czyli omlet z piekarnika](https://mediaconvert.kukbuk.pl/IUrxzAk0eNE4hotefz68Or2cHmf9n5pNY4fRNx_AzfQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDgtMDgv/SFk5QTcxNjFfMU9T/SDBWTF90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/mObojs2hPcR8WLpIWLslLroiKI7oa_qMzWZ5VZgJ56E/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDgtMDgv/SFk5QTcxNjFfMU9T/SDBWTF90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 1010w)
Dutch baby z kremem cytrynowym >>
Oto sposób na każdego niejadka i propozycja dla tych, którzy w sezonie wiosenno-letnim chętnie sięgają po rabarbar. Omlety upieczcie w piekarniku, a rabarbar uduście z cukrem. Kwaskowy smak podbijcie kremem cytrynowym i śmietaną. Takiemu śniadaniu z dodatkiem gęstego kremu cytrynowego naprawdę nikt się nie oprze.
![Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/1gi-BZlnS6vFNTNO5qlWcszwc4-C2n4bHduoAHfaIlg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDEv/MjAxOS0wMy0wOV8x/MS4zOC4wMF8yX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/c9PeHEF6s_ANPv5nwyY5WEtwnRtvcoRGCuIqT6EvFJw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDEv/MjAxOS0wMy0wOV8x/MS4zOC4wMF8yX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>
Kto powiedział, że ziemniaki można jeść tylko na obiad? Sprawdzą się również na śniadanie! Ten przepis to także doskonały sposób na wykorzystanie zalegającego w lodówce szpinaku. Zielone liście podsmażcie z czosnkiem, dodajcie ziemniaki, a na koniec jajka. Odrobina fety na wierzch – i do piekarnika. Szybko i prosto!
![Smażony, włoski omlet z cukinią i serem (fot. Małgorzata i Adam Zabokrzyccy / trawkacytrynowa.pl)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/W7TBnToz2l2EGBtO3yaM05ZjYzKkqy3qj6FoGmNBDzY/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMzAv/RnJpdHRhdGFfel9j/dWtpbmklQzQlODUu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/OvL7IDfkRt4idwNCorTQh40rj2xFGDcDiE7dkIrjCGQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMzAv/RnJpdHRhdGFfel9j/dWtpbmklQzQlODUu/anBn.jpg 1010w)
Frittata z cukinią >>
Kolejny przepis na włoski klasyk śniadaniowy. Do tego szybki – danie przygotujecie w niecałe pół godziny. Cukinię przesmażcie na patelni z czosnkiem i oliwą. W tym czasie zapieczcie jajka w piekarniku. Gdy masa jajeczna lekko się zetnie, ułóżcie na niej cukinię i czosnek. Jeszcze szczypta oregano i soli i poczujecie się jak na wakacjach na południowym wybrzeżu!
![Przepis na letnią frittatę z fasolką szparagową (fot. Aleksandra Jagłowska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jR1qFgtiMIoTdhGIR6KRPglYXv3b9ZXYCEIyUw80KRI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTQv/ZnJpdHRhdGFfNC5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/XcN4ryrunTsqccpuVAk56v4Ll1-mLywrgCiTRALrFCc/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTQv/ZnJpdHRhdGFfNC5q/cGc.jpg 1010w)
Śniadaniowa frittata z fasolką szparagową >>
Na takie śniadanie nikt nie będzie kręcił nosem. Do zapiekanej frittaty we włoskim stylu dodajcie polski akcent w postaci fasolki szparagowej. By kompozycja nabrała smaku, koniecznie dorzućcie por i szalotkę. Na koniec danie posypcie świeżo mielonym czarnym pieprzem.
![Szybka frittata z kalafiorem i szafranem - pyszny przepis (fot. Ula Demczuk)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/XYnA4QfmoVxqRpY0-3Mu4RADXMqfoJNdT75HrBmmH24/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTkv/ZnJpdGF0YV90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/8uWbQcVLWPKBYD_-kBebKeerGhmn66YNZc-WMEKIx6o/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTkv/ZnJpdGF0YV90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Frittata z kalafiorem i szafranem >>
Jeśli jesteście głodni kulinarnych eksperymentów, przygotujcie niebanalną frittatę w wersji wegetariańskiej – z kalafiorem i z jedną z najcenniejszych przypraw świata. Cebulę i por przesmażcie z chili, dodajcie na patelnię kalafior i szpinak. Na koniec doprawcie szafranem, zalejcie masą jajeczną i szybko wstawcie do piekarnika. Nie dość, że smakuje wyjątkowo, to jeszcze przepięknie wygląda dzięki charakterystycznej barwie szafranu.
![Puszysty omlet twarogowy z sosem orzechowym i malinami na talerzu (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/QpPygcUQ2ormmkWqNm--snWcL1Z4eW78dlESGS1p5_U/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTEtMDUv/amFqa2EwNjcwLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/vjJGVQDUkzwZ86qoh1PIGY_mEtNyu_o7rZSjTfmgV5c/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTEtMDUv/amFqa2EwNjcwLmpw/Zw.jpg 1010w)
Omlet twarogowy z sosem orzechowym >>
Ten omlet można jeść także na deser. Ci, którzy przedkładają słodkie śniadania nad wytrawne, z pewnością będą zachwyceni twarogowym farszem z kokosem i solidną porcją miodu. Po złożeniu omlet polecamy jeszcze polać sosem z nerkowców i posypać malinami.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?