Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

15 przepisów na jarmuż

Przełom zimy i wiosny to czas jarmużu. Jego pożywne, zdrowe liście mogą być doskonałym dodatkiem do wielu potraw – od sałatek po makarony.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Ula Demczuk

Opublikowano: 19 Lutego 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Niepozorny jarmuż to w rzeczywistości bogate źródło witamin i składników odżywczych. Ma właściwości przeciwzapalne, zawiera przeciwutleniacze, a także dużo wapnia i żelaza. Mimo to nie wszyscy są przekonani do smaku tego warzywa i nie włączają go do swojej diety. Podpowiadamy, jak przygotować jarmuż, by posmakował nawet największym niejadkom. Zobaczcie, jak zrobić pesto z jarmużu, jak użyć go w sałatce, a jak w szakszuce.

Przepis na szybką przekąskę - pieczone talarki selera z pesto jarmużowym (fot. Angela Matlak)

Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym >>

Jarmuż doskonale łączy się z selerem. Upieczony w piekarniku korzeń selera przyprawcie ziołowo-warzywnym pesto z dodatkiem nerkowców i soku z cytryny. Rumiane i chrupkie talarki zjadajcie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecamy zrobić podwójną porcję, bo ta przekąska ma tendencję do szybkiego znikania.

Lekki i sycący obiad -  Cytrynowe risotto z jarmużem (fot. Angela Matlak)

Cytrynowe risotto z jarmużem i groszkiem >>

Przepis na rześkie, wiosenne risotto z jarmużem, groszkiem i ze skórką cytrynową. Do podlewania koniecznie użyjcie wytrawnego białego wina. Przed podaniem posypcie danie parmezanem i okraście dodatkową łyżką masła, by ryż był bardziej kremowy.

Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

Tagliatelle z pesto jarmużowym >>

Pesto nie musi być tylko z bazylii. Dla dzieci przygotujcie jego zdrowszą wersję – orzeszki pinii, parmezan i czosnek zblendujcie z… jarmużem. Do tego oliwa i koniecznie domowy makaron, który zrobicie z mąki pszennej i kaszy manny. Ten obiad najlepiej przygotowywać wspólnie i bawić się dowolnie wycinanymi z ciasta kształtami.

Przepis na wegańskie kaszotto z jarmużem

Kaszotto jaglane z jarmużem >>

Kaszotto to świetna alternatywa dla klasycznego risotta. Choć zawsze dobrze smakuje, bez względu na rodzaj kaszy, szczególnie polecamy go zjeść z jaglaną. W wegańskim wydaniu łączą się ze sobą najlepsze smaki jesieni – za umami odpowiadają boczniaki (lub inne, dowolne grzyby), a porcji witamin dostarcza młody jarmuż. Danie już z daleka pachnie aromatycznym warzywnym bulionem.

Domowa pizza z jarmużem i kozim serem, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Pizza z jarmużem i kozim serem >>

Do tej pizzy użyjcie raczej miękkich łodyg jarmużu, twarde mogą nie zdążyć się upiec. Do ciasta będziecie potrzebować mąki pełnoziarnistej i świeżych drożdży. Na wyrośniętym placku ułóżcie czerwoną cebulę, pieczarki, kozi ser i oczywiście jarmuż. Pizzę najlepiej piec w piekarniku na kamieniu lub na specjalnej okrągłej blasze z dziurkami. Jeśli nie macie tych akcesoriów, być może potrzeba będzie paru minut dłużej na pieczenie.

szakszuka z jarmużem, zielona szakszuka, szakszuka, wytrawne śniadanie, śniadanie z jajkiem, szakszuka z warzywmi

Szakszuka z jarmużem >>

Co prawda w tradycyjnej szakszuce znajdziecie raczej pomidory lub szpinak, ale z jarmużem to bliskowschodnie danie jest równie dobre. Zacznijcie od usmażenia ziaren roślin strączkowych i jarmużu, a potem dodajcie fasolkę szparagową i brokuł. Na koniec wbijcie jajka i jeszcze przez chwilę duście na patelni pod przykryciem. Posypana orzeszkami pinii lub nasionami słonecznika szakszuka będzie jeszcze smaczniejsza.

Sałatka z makaronem, yubą i jarmużem (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka makaronowa z yubą i jarmużem >>

Yuba to kożuch sojowy, który powstaje przy produkcji tofu – nie brzmi zbyt apetycznie? Jednak wystarczy połączyć ją w sałatce z makaronem ryżowym i ze świeżym jarmużem, a zmienicie zdanie. Dla smaku dodajcie czerwoną cebulę i wstążki z marchewki. Sałatka najlepiej smakuje z olejem sezamowym i odrobiną cukru trzcinowego.

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne >>

Wegańskie rolki z barwnymi dodatkami to idealny pomysł na przekąskę w japońskim stylu. My proponujemy zawinąć w arkusze nori jarmuż, buraka, marchew i awokado. Do tego sos sojowy i słodkie mango dla przełamania smaku.

Gryczana kasza z jarmużem i grzybami

Kasza gryczana z grzybami i jarmużem >>

Tradycyjną kaszę gryczaną z grzybami urozmaicamy jarmużem – smażonym i w postaci chrupiących czipsów. To fantastyczny pomysł na jesienny obiad, szczególnie jeśli jesteście właśnie po całodziennym grzybobraniu!

Makaron ryżowy z jarmużem, z orzechami nerkowca i z rodzynkami w ostrym sosie sojowym,  jarmuż z makaronem ryżowym w azjatyckim stylu, przepis i zdjęcie Kasia Bem

Jarmuż orient express z makaronem ryżowym >>

Szybkie obiady potrafią uratować niejedno popołudnie. Makaron ryżowy zalejcie wrzątkiem, podobnie jarmuż. Błyskawicznie przygotujcie sos na bazie miodu, chili i soli. Jeszcze uprażone nerkowce i obiad gotowy w niespełna pół godziny.

Na późne, szybkie śniadanie polecamy chrupki tost z jarmużem i camembertem (fot. Michał Lichtański)

Jarmuż z camembertem na toście >>

Takich śniadań nie potrafimy odmówić. Gdy znudzi wam się jarmuż w szakszuce, wykorzystajcie go do zrobienia chrupiących tostów z grillowanym i obłędnie pachnącym camembertem. Na początek jarmuż zblanszujcie, dzięki czemu wydobędziecie jego słodycz. Następnie dodajcie pecorino wymieszane ze śmietaną. Wszystko ułóżcie na gotowej grzance – zjadajcie szybko, póki ciepłe.

Pieczony kalafior z jarmużem, morelami i suszonymi owocami (fot. dinnershow.studio)

Pieczony kalafior z morelami, grzybami leśnymi i jarmużem >>

Choć kalafior można jeść na surowo, w tej propozycji polecamy go upiec i podać ze słonymi czipsami z jarmużu. Dodajcie też ulubione suszone grzyby i polejcie danie słodkim musem z moreli i cukru. Świetny pomysł na większą jesienną kolację.

Sałatka z pieczonych pomidorów, jarmużu i dymki z purée bakłażanowym i miętowym olejem

Sałatka z pieczonych warzyw z miętowym olejem z czarnuszki >>

Wystarczy wstawić warzywa do piekarnika i przygotować szybki dip, a w czasie pieczenia można zająć się lekturą książki albo pomyśleć o deserze. Różne odmiany pomidorów połączcie z porem, bakłażanem i jarmużem. Sos zróbcie z oleju rzepakowego i czarnuszki i doprawcie listkami świeżej mięty. 

Bento z sałatką z jarmużem (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z jarmużem, jabłkiem i orzechami laskowymi >>

Doskonała zimowa sałatka, którą można wziąć do pracy. Liście jarmużu sparzcie, polejcie cytryną i natrzyjcie solą – dzięki temu zmiękną i nabiorą smaku. Potem do miski z jarmużem wrzućcie jabłko, orzechy laskowe, przygotujcie jeszcze kromki żytniego pieczywa. Ten zdrowy lunch z pewnością wzbudzi zazdrość kolegów i koleżanek w biurze.

Fasola na sposób orientalny z sałatką (fot. dinnershow.studio)

Fasola w orientalnym sosie na purée ziemniaczanym z boczniakami, wędzonym twarogiem i cytrynową sałatką >>

Do fasoli doprawionej szałwią, tymiankiem i szalotką koniecznie zróbcie sałatkę. Ta z jarmużu, selera naciowego, jabłka i cytryny jest lekka, a do tego świetnie komponuje się z ostrzejszym orientalnym sosem. Na koniec skropcie danie oliwą, doprawcie świeżo mielonym pieprzem i posypcie natką pietruszki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka