Niepozorny jarmuż to w rzeczywistości bogate źródło witamin i składników odżywczych. Ma właściwości przeciwzapalne, zawiera przeciwutleniacze, a także dużo wapnia i żelaza. Mimo to nie wszyscy są przekonani do smaku tego warzywa i nie włączają go do swojej diety. Podpowiadamy, jak przygotować jarmuż, by posmakował nawet największym niejadkom. Zobaczcie, jak zrobić pesto z jarmużu, jak użyć go w sałatce, a jak w szakszuce.

15 przepisów na jarmuż
Przełom zimy i wiosny to czas jarmużu. Jego pożywne, zdrowe liście mogą być doskonałym dodatkiem do wielu potraw – od sałatek po makarony.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Ula Demczuk

Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym >>
Jarmuż doskonale łączy się z selerem. Upieczony w piekarniku korzeń selera przyprawcie ziołowo-warzywnym pesto z dodatkiem nerkowców i soku z cytryny. Rumiane i chrupkie talarki zjadajcie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecamy zrobić podwójną porcję, bo ta przekąska ma tendencję do szybkiego znikania.

Cytrynowe risotto z jarmużem i groszkiem >>
Przepis na rześkie, wiosenne risotto z jarmużem, groszkiem i ze skórką cytrynową. Do podlewania koniecznie użyjcie wytrawnego białego wina. Przed podaniem posypcie danie parmezanem i okraście dodatkową łyżką masła, by ryż był bardziej kremowy.

Tagliatelle z pesto jarmużowym >>
Pesto nie musi być tylko z bazylii. Dla dzieci przygotujcie jego zdrowszą wersję – orzeszki pinii, parmezan i czosnek zblendujcie z… jarmużem. Do tego oliwa i koniecznie domowy makaron, który zrobicie z mąki pszennej i kaszy manny. Ten obiad najlepiej przygotowywać wspólnie i bawić się dowolnie wycinanymi z ciasta kształtami.

Kaszotto jaglane z jarmużem >>
Kaszotto to świetna alternatywa dla klasycznego risotta. Choć zawsze dobrze smakuje, bez względu na rodzaj kaszy, szczególnie polecamy go zjeść z jaglaną. W wegańskim wydaniu łączą się ze sobą najlepsze smaki jesieni – za umami odpowiadają boczniaki (lub inne, dowolne grzyby), a porcji witamin dostarcza młody jarmuż. Danie już z daleka pachnie aromatycznym warzywnym bulionem.

Pizza z jarmużem i kozim serem >>
Do tej pizzy użyjcie raczej miękkich łodyg jarmużu, twarde mogą nie zdążyć się upiec. Do ciasta będziecie potrzebować mąki pełnoziarnistej i świeżych drożdży. Na wyrośniętym placku ułóżcie czerwoną cebulę, pieczarki, kozi ser i oczywiście jarmuż. Pizzę najlepiej piec w piekarniku na kamieniu lub na specjalnej okrągłej blasze z dziurkami. Jeśli nie macie tych akcesoriów, być może potrzeba będzie paru minut dłużej na pieczenie.

Szakszuka z jarmużem >>
Co prawda w tradycyjnej szakszuce znajdziecie raczej pomidory lub szpinak, ale z jarmużem to bliskowschodnie danie jest równie dobre. Zacznijcie od usmażenia ziaren roślin strączkowych i jarmużu, a potem dodajcie fasolkę szparagową i brokuł. Na koniec wbijcie jajka i jeszcze przez chwilę duście na patelni pod przykryciem. Posypana orzeszkami pinii lub nasionami słonecznika szakszuka będzie jeszcze smaczniejsza.

Sałatka makaronowa z yubą i jarmużem >>
Yuba to kożuch sojowy, który powstaje przy produkcji tofu – nie brzmi zbyt apetycznie? Jednak wystarczy połączyć ją w sałatce z makaronem ryżowym i ze świeżym jarmużem, a zmienicie zdanie. Dla smaku dodajcie czerwoną cebulę i wstążki z marchewki. Sałatka najlepiej smakuje z olejem sezamowym i odrobiną cukru trzcinowego.

Kolorowe sushi warzywne >>
Wegańskie rolki z barwnymi dodatkami to idealny pomysł na przekąskę w japońskim stylu. My proponujemy zawinąć w arkusze nori jarmuż, buraka, marchew i awokado. Do tego sos sojowy i słodkie mango dla przełamania smaku.

Kasza gryczana z grzybami i jarmużem >>
Tradycyjną kaszę gryczaną z grzybami urozmaicamy jarmużem – smażonym i w postaci chrupiących czipsów. To fantastyczny pomysł na jesienny obiad, szczególnie jeśli jesteście właśnie po całodziennym grzybobraniu!

Jarmuż orient express z makaronem ryżowym >>
Szybkie obiady potrafią uratować niejedno popołudnie. Makaron ryżowy zalejcie wrzątkiem, podobnie jarmuż. Błyskawicznie przygotujcie sos na bazie miodu, chili i soli. Jeszcze uprażone nerkowce i obiad gotowy w niespełna pół godziny.

Jarmuż z camembertem na toście >>
Takich śniadań nie potrafimy odmówić. Gdy znudzi wam się jarmuż w szakszuce, wykorzystajcie go do zrobienia chrupiących tostów z grillowanym i obłędnie pachnącym camembertem. Na początek jarmuż zblanszujcie, dzięki czemu wydobędziecie jego słodycz. Następnie dodajcie pecorino wymieszane ze śmietaną. Wszystko ułóżcie na gotowej grzance – zjadajcie szybko, póki ciepłe.

Pieczony kalafior z morelami, grzybami leśnymi i jarmużem >>
Choć kalafior można jeść na surowo, w tej propozycji polecamy go upiec i podać ze słonymi czipsami z jarmużu. Dodajcie też ulubione suszone grzyby i polejcie danie słodkim musem z moreli i cukru. Świetny pomysł na większą jesienną kolację.

Sałatka z pieczonych warzyw z miętowym olejem z czarnuszki >>
Wystarczy wstawić warzywa do piekarnika i przygotować szybki dip, a w czasie pieczenia można zająć się lekturą książki albo pomyśleć o deserze. Różne odmiany pomidorów połączcie z porem, bakłażanem i jarmużem. Sos zróbcie z oleju rzepakowego i czarnuszki i doprawcie listkami świeżej mięty.

Sałatka z jarmużem, jabłkiem i orzechami laskowymi >>
Doskonała zimowa sałatka, którą można wziąć do pracy. Liście jarmużu sparzcie, polejcie cytryną i natrzyjcie solą – dzięki temu zmiękną i nabiorą smaku. Potem do miski z jarmużem wrzućcie jabłko, orzechy laskowe, przygotujcie jeszcze kromki żytniego pieczywa. Ten zdrowy lunch z pewnością wzbudzi zazdrość kolegów i koleżanek w biurze.

Fasola w orientalnym sosie na purée ziemniaczanym z boczniakami, wędzonym twarogiem i cytrynową sałatką >>
Do fasoli doprawionej szałwią, tymiankiem i szalotką koniecznie zróbcie sałatkę. Ta z jarmużu, selera naciowego, jabłka i cytryny jest lekka, a do tego świetnie komponuje się z ostrzejszym orientalnym sosem. Na koniec skropcie danie oliwą, doprawcie świeżo mielonym pieprzem i posypcie natką pietruszki.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?