Nieważne, czy to wiosna, czy jesień – w chłodne dni nic tak nie poprawia humoru, jak aromatyczna, rozgrzewająca zupa. Ona z pewnością pomoże przeczekać niepogodę. Zatem oczekiwanie na ciepłe, słoneczne dni umilamy sobie, gotując zupy kuszące zapachami, gęste kremy albo egzotyczne zupy w azjatyckim stylu. Z kolei tym, którzy wolą klasyczne i wytrawne smaki, polecamy francuską zupę cebulową. Gwarantujemy, że smakowity zapach karmelizowanej cebuli przyciągnie do kuchni wszystkich domowników.

10 aromatycznych zup na sezonową chandrę
Kuszą zapachem, cieszą oko i sycą. Przedstawiamy najsmaczniejsze zupy na chłodniejsze dni.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: The Creative Exchange / unsplash.com

Francuska zupa cebulowa >>
Pyszna zupa na jesień, którek kluczem jest właściwe skarmelizowanie cebuli. Zanim jednak pokroicie cebulę, mocno ją schłodźcie – albo włóżcie gogle narciarskie (to naprawdę pomaga). Dzięki temu nie wypłaczecie morza łez. A gdy ten najważniejszy krok będziecie mieć za sobą, dodajcie białe wino i zacznijcie przygotowywać złociste grzanki z masłem, koniecznie zapiekane z serem.

Zupa koperkowa >>
Tę pyszną jesienną zupę ugotujecie w pół godziny. Jej aksamitny, śmietankowy smak zachwyci nawet największe niejadki, a dorosłym przypomni domowe obiady u babci. Co najważniejsze, odpowiednie składniki do zrobienia koperkowej niemal zawsze mamy w lodówce.

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie >>
Idealny przepis ma jesienną zupę w duchu zero waste, czyli pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Dynię smażymy z czosnkiem i ze skórką cytrynową, a następnie zalewamy bulionem. Odpowiedni aromat nadajemy przez dodanie miodu, octu i srirachy. Zupę zagęszczamy czerstwym pieczywem z powidłami śliwkowymi.

Zupa pho >>
Jeśli jesteście prawdziwymi miłośnikami azjatyckich przysmaków, koniecznie przygotujcie zupę rodem z Wietnamu. Pho nie jest trudne w przygotowaniu, wystarczy tylko odpowiednio ugotować mięsny wywar, który posłuży za podstawę zupy. Doprawcie ją chili, imbirem i cebulą. A na koniec zalejcie bulionem makaron ryżowy i posypcie danie kolendrą.

Aromatyczny bulion wegański >>
Ta propozycja zadowoli nawet największych smakoszy, a do tego jest wegańska! Na patelni podsmażcie kapustę kiszoną i pekińską, kalafior, bakłażana, cebulę, marchew i pietruszkę. Potem warzywa upieczcie i na koniec wrzućcie do garnka. Choć bulion gotuje się prawie dwie godziny, jego smak wynagradza długie oczekiwanie.

Zupa quattro formaggi >>
Danie dla wielbicieli serów i nie tylko. Znajdziecie w nim cheddar, ser comté, gorgonzolę i goudę. Podczas gotowania nie odchodźcie daleko od kuchni – sery lubią się przypalać. A żeby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna, do śmietanki dodajcie gałązki świeżego tymianku.

Zupa z wędzoną makrelą, batatem i curry >>
Dzięki lekko egzotycznemu smakowi i rybnemu zapachowi poczujecie się jak na wakacjach nad Morzem Śródziemnym. Oprócz makreli będziecie potrzebować batatów, imbiru i szalotki. I pamiętajcie, żeby przed podaniem skropić zupę sokiem z limonki, dzięki temu nabierze charakteru.

Krem pomidorowy z pieczoną papryką >>
Każdemu dziecku, które przepada za pomidorówką, z pewnością zasmakuje jej nieco mniej tradycyjna wersja. Pomidory łączymy z pieczoną papryką i czosnkiem, doprawiamy bazylią i oliwą. Zupę możemy podać z grzankami albo ze słonymi paluchami z ciasta francuskiego.

Krem z białych warzyw z macą >>
Gęsty, rozgrzewający krem z ziemniaków, selera i pietruszki to propozycja nie tylko na obiad, ale również na zdrową i sycącą kolację. By wydobyć głębię smaku, dodajcie do zupy ziele angielskie, liść laurowy i oliwę. Na koniec zostaje wam tylko przygotować macę – jej wyrobienie zajmie dosłownie kilka minut, za to efekt będzie rewelacyjny.

Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną >>
W pachnącym pomidorami i cebulą bulionie ugotujcie soczyste klopsy z jagnięciny i ryżu. Tradycyjnie do tego dania dodaje się kaszę perłową, ale sprawdzi się także jaglana, bulgur, a nawet kuskus czy drobny makaron. Będzie mniej klasycznie, ale równie smacznie.

Ramen wegetariański >>
Choć klasyczny ramen gotuje się na mięsie, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować jego zieloną wersję. Bulion przygotowujemy na włoszczyźnie, dodajemy por, makaron, a nawet jajko ugotowane na półtwardo. Jednak najważniejszym składnikiem jest pasta miso, która nadaje zupie charakterystyczny smak. Uwaga, wegetarianie! Glony nori, jako jedne z niewielu roślin, są naturalnym źródłem witaminy B12.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?