Rodzinne przepisy mają to do siebie, że od pokoleń nikt ich nie zmienia. I dobrze, bo to nasze korzenie. Ale od czego mamy kucharzy z fantazją? Świąteczny stół na Farmie Bii łączy tradycję z naszą nową miłością do azjatyckich smaków. Sos rybny w barszczu czerwonym, grzyby shitake, kaczka z anyżem i krokiety obtoczone w panko. A to się babcia ucieszy!
![Świąteczene klasyczne dania z twistem. Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/16i-axqea6cXZ9pw-sjTTUCjn4P4vFVXbGNPJOs0hlQ/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA2NzUuanBn.jpg)
Świąteczny obiad. Tradycyjny, ale z pomysłem
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Przepisy i wykonanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii
Stylizacja: Magdalena Olszewska
![Świąteczny barszcz z pierożkami dim sum. PRZEPIS. Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/kxXNnIPm_gmALRx0Lqu9WuRQ0aGiGKlG5aCN3egZcVA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA2NTIuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/xA1-KDJCgu5QH6JxlMV2ssnLX6JUZeAt0hX08s-SrYA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA2NTIuanBn.jpg 1010w)
Barszcz czerwony z pierożkami dim sum >>
Azjatyckie pierożki zastąpią nasze tradycyjne uszka. Liście kaffiru zamiast liści laurowych, sos rybny w miejsce maggi, trawa cytrynowa, a nie ziele angielskie. Poza tym reszta się zgadza. To nadal barszcz czerwony, tylko wyswatany z Azją.
![Krokiety faszerowane kaczką z sosem żyrawinowym. PRZEPIS. Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/vt5b-mUZX7L8eKnbdO7V9pswqIL4E5fEP1Xn-3i8zKs/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA2MjguanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/U2Gkv5gEmjrRXNC_m-2ueykg2RkxLue5CgUc0eR7d5E/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA2MjguanBn.jpg 1010w)
Krokiety faszerowane kaczką z sosem żurawinowym >>
Gęsiego tłuszczu z pieczenia kaczych udek możemy użyć kilkukrotnie. Wystarczy go przecedzić przez drobne sitko. Pamiętajmy tylko, że po każdym kolejnym użyciu staje się bardziej słony i aromatyczny. Ciasto na naleśniki można zrobić ze zwykłej mąki albo wymieszać pszenną pół na pół z gryczaną lub migdałową. Krokiety na bazie takiej mieszanki będą miały lekko orzechowy smak.
![Świąteczny karp. Karp w tempurze. Romulada z selera i sos tatarski. PRZEPIS. Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/p0x_RSyuPjSluLQ8sXTnf1oLKaTOvMVIeIm7f9TE95o/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA2MzMuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/CXxWDtxnDeMAymSCD5okorNSHnJWQlFj_DLO4j-KqMo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA2MzMuanBn.jpg 1010w)
Karp w tempurze z remuladą z selera i sosem tatarskim >>
Pamiętajmy, że im zimniejsze będzie ciasto na tempurę, tym bardziej chrupiącą skórkę będą miały kawałki ryby po usmażeniu. Dlatego do tempury dobrze jest dodać kilka kostek lodu lub wstawić miseczkę z ciastem do większej miski z lodem. Albo po prostu przed smażeniem porządnie schłodzić w lodówce. A jeśli sos na bazie żółtka i oleju do selera i jabłka wydaje się zbyt ciężki, można z niego zrezygnować, za to seler wymieszać z solą, cukrem oraz octem jabłkowym i na chwilę odstawić, żeby puścił sok.
![Świąteczny śledź. Śledź korzenny z jabłkami. PRZEPIS. Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/8QoXUbLvq6ZqfkgCCks9h9Mb6vXEJiiUN_80HKg6fek/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA2MjMuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/5mCTdZLBvUWEGhZZVgIgFnv0bF3eXJZsV4X3NPujRfU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA2MjMuanBn.jpg 1010w)
Śledzie korzenne z jabłkami >>
Zamiast trzeć jabłko do śledzia na grubej tarce, skorzystajmy z mandoliny. Cieniutkie jak papier krążki jabłka przed podaniem można schłodzić w miseczce z lodem. Będą przyjemnie soczyste i orzeźwiające.
![Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/scCnEfGaxSLhE7IbWgIFZUlRzCk1dXB69N0MYuusZVI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/ZmFybWEucG5n.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/sfrHGoqmonEU81Qj8woHlNqEBxoPKIEFNTDkMWCjCos/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/ZmFybWEucG5n.png 1010w)
Chcesz nauczyć się gotować jak najlepsi szefowie kuchni i odprężyć się w saunie z widokiem na las brzozowy? Odwiedź Farmę Bii! To właśnie na niej powstały prezentowane powyżej przepisy.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?