Kukbuk
Kukbuk
Tort kutia na święta z konfiturą pomarańczową (fot. Monika Walecka)

15 popisowych ciast

Pavlova, pecan pie czy tort red velvet? W te święta klasyczne wypieki ustępują miejsca zaskakującym deserom.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Monika Walecka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 11 minut!

Makowiec, sernik, kutia, piernik – na te świąteczne rarytasy czekamy przez cały rok. Grudzień nieodmiennie kojarzy nam się z zapachem wypiekanych ciast, rozchodzącym się po domu i uprzyjemniającym oczekiwanie na Gwiazdkę. I choć uwielbiamy klasyczne desery, to postanowiliśmy tradycyjny zestaw słodkości wzbogacić o nowe receptury. Mimo że te propozycje ze świętami mają niewiele wspólnego, z pewnością zrobią wrażenie na gościach i staną się hitem rodzinnych spotkań. Wypróbujcie przepisy na popisowe świąteczne ciasta!

Przepis na tort różowy (fot. Michał Janica)

Tort różowy

Tort na świątecznym stole? Czemu nie! W końcu trudno o lepszy słodki sposób na uczczenie wyjątkowego święta, jakim jest Boże Narodzenie. W zimowej wersji proponujemy tort na bezie szwajcarskiej, przełożony bitą śmietaną i pomarańczą. A do tego koniecznie ozdoby z różowego kremu maślanego. Ostrzegamy, że jeśli choć raz zrobicie ten tort, rodzina będzie się go domagać co roku.

Sprawdź jak przygotować różowy tort >>

Jak zrobić torcik bezowy z musem czekoladowym? – przepis

Torcik bezowy z musem czekoladowym

Ten torcik gwarantuje mnóstwo przyjemnych doznań. Mus na bazie gorzkiej czekolady podkreślcie orzechową nutą. Do tego połączenia świetnie pasują słodko-kwaśne maliny. Pamiętajcie tylko, by schłodzić mus – w lodówce stężeje i łatwiej będzie go rozsmarować na bezie.

Sprawdź przepis na torcik bezowy z musem czekoladowym >>

Tort kutia na święta z konfiturą pomarańczową (fot. Monika Walecka)

Tort kutia

Mak, konfitura pomarańczowa i śmietanka to w przypadku tego deseru słowa klucze. Kutia jest popularnym deserem kuchni kresowej i nieodłącznym elementem świątecznej tradycji. Tym razem jednak proponujemy przygotować ją w mniej klasycznej odsłonie, czyli wykorzystać do upieczenia tortu z amaretto i bakaliami.

Wypróbuj przepis na tort kutia >>

Babka z kremem sezonowym - tahini

Babka czekoladowo-sezamowa

Coś dla najbardziej zabieganych, którym zawsze brakuje czasu na pieczenie wymyślnych ciast. Ten deser jest prosty, a jego głównymi składnikami są czekolada i sezam. W połączeniu z polewą z orzeszków ziemnych będzie ciekawym i smacznym akcentem podczas wspólnego świętowania.

Sprawdź przepis na babkę czekoladowo-sezamową >>

Korzenny tort dyniowy z kremem orzechowym - Ciasto dyniowe z kremem orzechowym przystrojone płatkami róży (fot. Martyna Cybuch)

Korzenne ciasto dyniowe

To ciasto może z powodzeniem rywalizować z klasycznym piernikiem albo korzennym tortem. Skoro dynia na stałe zagościła na jesienno-zimowych stołach, czemu nie miałaby trafić do świątecznego menu? Blaty dyniowe przełóżcie kremem orzechowym na bazie mascarpone. I koniecznie dodajcie korzenne przyprawy, które sprawią, że deser będzie idealnie pasował do zimowej uroczystości.

Sprawdź jak zrobić korzenne ciasto dyniowe >>

Krucha tarta pszenna z kremem z wiśniami z solonymi migdałami (fot. Lisia Kawiarenka)

Tarta wiśniowa z solonymi migdałami

Wiśnie w środku zimy? Od czego mamy mrożonki. Odrobina lata na świątecznym stole może być dla gości sporym zaskoczeniem. A jeśli dodacie do tego białą czekoladę i solone migdały, najbliżsi nie wyjdą z podziwu. Na początek zróbcie kruche ciasto. Gdy będzie się chłodzić w lodówce, przygotujcie nadzienie z wiśni, mascarpone i ze śmietanki.

Przygotuj tartę wiśniową z solonymi migdałami >>

Red Velvet – przepis (fot. Michał Janica)

Tort Red Velvet

Klasyk wśród tortów, od którego trudno się oderwać. Krwistoczerwony biszkopt z mascarpone – gwarantujemy – zachwyci każdego. Nie tylko w święta! Gdy blaty będą się piekły, wy zajmijcie się przygotowaniem kremu śmietankowego. Na koniec możecie tort udekorować dowolnymi sezonowymi owocami.

Wypróbuj przepis na tort Red Velvet >>

ciasto czekoladowe, ciasto z karmelem, ciasto z karmelem daktylowym, karmel daktylowy, karmel, ciasto pomarańczowe, ciasto bez cukru

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z karmelem z daktylowym

Czekolada z pomarańczą będzie równie intrygującym połączeniem jak czekolada z ostrą papryczką. A ciasto czekoladowo-pomarańczowe polane przepysznym karmelem daktylowym to już czysta rozpusta. Co więcej, do zrobienia tego deseru możecie spokojnie użyć ksylitolu – a zatem będzie i smacznie, i zdrowiej.

Zobacz jak przygotować ciasto czekoladowo-pomarańczowe z karmelem daktylowym >>

Puszyste ciastko czekoladowe z masą makową, ozdobione owocami

Puszyste ciasto z masą makową

Makowiec w święta nie może się znudzić, zwłaszcza jeśli jemy go na zmianę z sernikiem. Jednak zamiast robić tradycyjnego drożdżowca, polecamy wam upiec ciasto z gorzkiej czekolady i przełożyć je masą makową z migdałami w płatkach, mascarpone i ze śmietaną. A do tego koniecznie nalewka wiśniowa i rum. Brzmi kusząco, prawda?

Wypróbuj przepis na puszyste ciasto z masą makową >>

pecan pie, tarta orzechowa, kruche ciasto, krucha tarta, tarta z miodem i orzechami, przepis Monika Walecka, ciasto z orzechami, Amerykański pie, gotujebolubi

Pecan pie

Placek wywodzący się z południa Stanów Zjednoczonych, pieczony na Święto Dziękczynienia, będzie intrygującą odmianą na stole zastawionym tradycyjnymi świątecznymi słodkościami. Ciasto pachnie obłędnie, a w nadzieniu, oprócz orzechów, wyczujecie syrop klonowy, wanilię i bourbon.

Sprawdź jak przygotować pacan pie >>

Sernik kajmakowy z karmelizowanymi bananami

Z kajmakiem możemy jeść wszystko. A w połączeniu z karmelizowanymi bananami i sernikiem smakuje wprost wybornie. Zanim podacie sernik, pamiętajcie, że powinien odstać w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.  

Przygotuj sernik kajmakowy z parmelizowanymi bananami >>

Wegański makowiec bez pieczenia, przepis Anna Szewczak

Wegański makowiec bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to rozwiązanie dla tych, którym zawsze brakuje czasu, zwłaszcza w święta. Jeśli uwielbiacie makowiec, ale nie wiecie, jak obejść się bez jajek w cieście, mamy idealne rozwiązanie. Gorzka czekolada, mnóstwo orzechów, mak i mleczko kokosowe – tak przygotujecie rewelacyjne ciasto świąteczne, które zasmakuje nie tylko tradycyjnej części rodziny.

Sprawdź jak przygotować wegański makowiec bez pieczenia >>

rozpustny sernik czekoladowy, sernik czekoladowy, ciasto czekoladowe, klasyczny sernik, sernik nowojorski, sernik z czekoladą, ciasto dla dzieci, prosty deser, deser czekoladowy

Rozpustny sernik czekoladowy

Rodzajów sernika jest bez liku – różnią się konsystencją, składnikami albo masą. Właściwie nie ma żadnych sernikowych reguł (no, może poza pieczeniem), co oznacza, że ogranicza nas tylko wyobraźnia. A ta podpowiada nam połączenie sernika z czekoladą!

Wypróbuj przepis na rozpustny sernik czekoladowy >>

Jak zrobić bezę Pavlova? – Przepis (fot. dinnershow studio)

Beza Pavlova jak z okładki

Królowa deserów będzie prawdziwą ozdobą podczas świątecznego podwieczorku. Dość wspomnieć, że w środku ma mascarpone i chałwę, a na wierzchu złote migdały i pestki granatu. Oprócz białek do jej zrobienia będziecie potrzebować kakao, mąki ziemniaczanej i śmietanki. 

Sprawdź przepis na bezę pavlovą >>

Sernik z palonym masłem i kremem z białej czekolady (fot. Martyna Cybuch)

Sernik z palonym masłem

Kolejna propozycja, która na naszej stronie internetowej cieszy się ogromną popularnością. Zamiast mleć twaróg w maszynce, możecie go zblendować, a potem wymieszać z resztą składników. Prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi. I to palone masło…

Przygotuj sernik z palonym masłem >>

sernik z białą czekoladą i kajmakiem, sernik na zimno, sernik z kajmakiem, sernik z białą czekoladą, sernik, sernik z mascarpone, ciasto bez pieczenia, ciasto bez piekarnika

Sernik z białą czekoladą i kajmakiem

Na początek przygotujcie domową masę kajmakową. Wystarczą: mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Potem pozostanie wam już tylko cieszyć się smakiem sernika z białą czekoladą, mascarpone i migdałami.

Sprawdź jak zrobić sernik z białą czekoladą i kajmakiem >>

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk