Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź, jak przygotować dania z dyni

Włoska szkoła gotowania: dynia

Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!

Cristina Catese

Tekst: Cristina Catese

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Filip Sadowski

Opublikowano: 22 Listopada 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Choć z dyni najczęściej gotujemy kremowe zupy, ukręcamy pasty kanapkowe albo dodajemy ją do curry, na południu Europy robi się z tego warzywa zupełnie inne, wyjątkowe dania. Najciekawsze z nich przygotowała dla nas włoska szefowa kuchni Cristina Catese! – To niesamowity składnik – mówiła nam, jeszcze zanim zaczęła gotować. – Jest słodko-słona, niskokaloryczna, zdrowa i niezwykle prosta do przyrządzenia. Nic dziwnego, że pojawia się w potrawach z całego świata. Ja chciałabym wam pokazać, jak przyrządzamy ją we Włoszech!

Przepis na włoskie gnocchi dyniowe z sosem grzybowym

Gnocchi dyniowe z sosem grzybowym

Gnocchi, puszyste włoskie kluski, zwykle robi się na bazie ziemniaków, ale w tym przepisie mieszamy je z dynią! Dzięki temu kluseczki mają delikatnie słodkawy smak i apetyczny pomarańczowy kolor. Najlepiej smakują w towarzystwie grzybów, choć pyszne będą nawet w samej emulsji winno-maślanej.

Zobacz, jak przygotować dyniowe gnocchi z grzybami >>

Przepisy na najlepsze włoskie ravioli

Dyniowe tortelli

Tortelli to nieduże, podobne do ravioli pierożki, które szczególną popularnością cieszą się na północy Włoch – w Lombardii, Emilii-Romanii czy Toskanii. Najczęściej faszeruje się je albo ricottą, albo dyniowym purée. Koniecznie spróbujcie przygotować je w domu!

Sprawdź, jak zrobić dyniowe tortelli >>

Jak przygotować włsoki dyniowy sernik. (fot. Paulina Czyżewska)

Sernik dyniowy 

Korzenny chlebek dyniowy i amerykańskie pumpkin pie to niejedyne desery, które można zrobić z tego pękatego jesiennego warzywa. Purée z dyni możecie śmiało dodać do masy sernikowej. Wylejcie ją na ciasteczkowy spód, a otrzymacie naprawdę wyjątkowe ciasto!

Podpowiadamy, jak przygotować pieczony sernik dyniowy >>

Materiał pochodzi z cyklu: Włoska szkoła gotowania >> sprawdzcie więcej włoskich przepisów.

Przezcytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk