Kukbuk
Kukbuk
Danie z restauracji InAzia, które serwowane będzie podczas Fine Dining Week (fot. materiały promocyjne)

Ósma edycja Fine Dining Week

Obejrzeliście już wszystkie sezony „Chef’s Table”? W takim razie czas wyjść z domu i samemu się przekonać, jak wyjątkowym przeżyciem może być kolacja w renomowanej restauracji.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Obiad przygotowany przez najlepszych szefów kuchni wcale nie musi powodować drenażu portfela. Doskonałym dowodem na to jest organizowany od kilku lat festiwal Fine Dining Week, w ramach którego polscy restauratorzy prezentują uczestnikom wydarzenia pięciodaniowe menu degustacyjne. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – możemy spróbować zarówno lokalnych, polskich dań, jak i potraw z innych krajów. I tak w nadchodzącej edycji w restauracji Mood spotkamy się z menu inspirowanym smakami morza, w Marconi spróbujemy regionalnych interpretacji klasycznych pozycji kulinarnych, a w Mizu przeniesiemy się na kilka chwil do Azji. Ósma edycja Fine Dining Week będzie trwać od 12 lutego do 1 marca – możemy więc zarezerwować stolik na romantyczną kolację walentynkową, karnawałową ucztę albo wybrać lokal na wysublimowany deser w tłusty czwartek.

Danie z restauracji Majolika, które serwowane będzie podczas Fine Dining Week (fot. materiały promocyjne)

Szefowie kuchni zostali poproszeni o przedstawienie w swoich daniach aktualnych inspiracji

Kulinarne pasje i inspiracje


Najlepsi szefowie kuchni zaserwują pięć dań z menu degustacyjnego – każda restauracja skomponuje własny specjalny zestaw, który można podejrzeć na stronie organizatora, ale wszystkie propozycje łączy idea wysokiej jakości składników i wykonania. Poprzednia edycja festiwalu była poświęcona produktom ekologicznym oraz filozofii zero waste. W tym roku idea przybrała nieco mniej konkretną, jednak wyjątkowo ciekawą formę: szefowie kuchni zostali poproszeni o przedstawienie w swoich daniach aktualnych inspiracji, które wpływają na ich gotowanie.

Stoliki można rezerwować online na stronie organizatora. Finediningowych posiłków spróbujemy w ponad 70 restauracjach w Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie, Trójmieście, Warszawie, we Wrocławiu czy na Śląsku. Są to lokale rekomendowane przez różne przewodniki, między innymi Michelin czy Gault & Millau, regularnie doceniane przez recenzentów i influencerów kulinarnych.

Torcik z restauracji La Rotisserie, które serwowane będzie podczas Fine Dining Week (fot. materiały promocyjne)

Niezależnie od składu menu degustacyjne ma wspólną cenę: 129 złotych za osobę

Co i gdzie warto zjeść podczas Fine Dining Week?

W każdym mieście i regionie znajdziemy co najmniej kilka restauracji, które wezmą udział w tegorocznej edycji Fine Dining Week. Szefowie kuchni już zdradzili, co wejdzie w skład pięcioczęściowego menu. W krakowskiej restauracji Filipa 18 spróbujemy terriny z sandacza i pieczarek, we wrocławskiej Grape Restaurant boczku z dzika z pieczonym selerem, a w poznańskiej Delicjiślimaków z pietruszką, białym winem i serem roquefort. Bez wątpienia warto odwiedzić debiutantów, czyli restauracje, które po raz pierwszy biorą udział w festiwalu. Są to między innymi Forty, Koneser Grill czy Oficyna w pałacu Rozalin. Niezależnie od składu menu degustacyjne ma wspólną cenę: 129 złotych za osobę.

Deser z restauracji Marconi, które serwowane będzie podczas Fine Dining Week (fot. materiały promocyjne)

Rezerwacji można dokonać za pośrednictwem strony internetowej festiwalu. Fine Dining Week potrwa od 12 lutego do 1 marca 2020 roku i obejmie:

  • Warszawę,
  • Wrocław,
  • Poznań,
  • Kraków,
  • Łódź,
  • Trójmiasto,
  • Śląsk,
  • Szczecin.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk