Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na gruszki w occie, marynacie, syropie i dżem. Zobacz jak przygotować najlepsze przetwory gruszkowe. (fot. Paulina Czyżewska)

Najlepsze przepisy na marynowane gruszki

Gruszki – niezwykle wdzięczne owoce o apetycznym kształcie i słodkim smaku – doskonale sprawdzają się nie tylko w obłędnych deserach, ale także w rozmaitych przetworach. Oto najlepsze przepisy na marynowane gruszki – w occie lub w kuszącej słodkiej zalewie.

Tekst: Ada Michalak

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Uwielbiamy gruszki pod maślaną kruszonką, w sycącej owsiance czy podane z ciastem czekoladowym – ale gdy sezon na przetwory trwa w najlepsze, proponujemy zamknąć niezwykły smak tych owoców w słoikach! Gruszki w słodkiej zalewie? Marynowane gruszki w occie? A może dżem gruszkowy? Przedstawiamy najlepsze przepisy na gruszki marynowane, które sprawdzą się na słodko, ale także w daniach wytrawnych – na przykład do mięsa.

Przepisy na przetwory z gruszek. Poste i szybkie sposoby na przygotowanie marynowanych gruszek (fot. Paulina Czyżewska)

Zaprawa gruszek na zimę. Pysznie i zdrowo

Gruszki marynowane w occie, w lekkim i słodkim syropie lub w formie dżemu gwarantują niesamowite doznania smakowe

Gruszka marynowana to pozycja obowiązkowa w zimowej spiżarce nie tylko dlatego, że przyciąga wyjątkowym smakiem i kuszącym wyglądem. Jest również bardzo zdrowa! W końcu nie bez powodu od lat wykorzystuje się ją jako remedium na rozmaite problemy. Gruszka – zarówno świeża, jak i w formie przetworujest bogata w potas, fosfor, wapń i magnez. A gdyby tego było mało, zawiera także witaminy: A, B1, B2, B6, CPP. Jeśli macie taką okazję, przygotujcie z tego owocu coś, co nie tylko wywoła uśmiech na twarzy, ale także sprawi, że organizm będzie wam wdzięczny. Gruszki marynowane w occie, w lekkim i słodkim syropie lub w formie dżemu gwarantują niesamowite doznania smakowe i dostarczają mnóstwo składników odżywczych. Oto przepisy, które uprzyjemnią wam zimę i nie tylko.  

Gruszki marynowane w occie

Przepis na proste gruszki w occie. Jak przygotować zalewę octową do gruszek (fot. Paulina Czyżewska)

Oto prosty przepis na gruszki marynowane w occie, które przygotujecie w niecałą godzinę. Z powodzeniem możecie ich użyć w pysznej sałatce lub podać do mięsa – niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujecie, będzie pysznie i zdrowo! Jak zrobić gruszki w lekkiej zalewie octowej? Do garnka wlejcie ocet, wodę i wsypcie cukier. Zagotujcie to na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć, lekko zmniejszcie ogień i włóżcie do garnka umyte gruszki bez gniazd nasiennych i rozmaryn. Zależnie od wielkości owoców gotujcie je 5-10 minut. Na dno wyparzonych słoików wrzućcie po dwa goździki i po jednym ziarenku pieprzu. Ugotowane w syropie gruszki wyłówcie z garnka, przełóżcie do słoików razem z rozmarynem, a syrop ponownie zagotujcie i zalejcie nim owoce tak, by pozostawić półtora centymetra odstępu od górnej krawędzi słoika. Później pozostanie wam już tylko zawekowanie słoików i wykazanie się cierpliwością – gruszki z octem będą bowiem najlepsze po upływie trzech miesięcy.

Gruszki marynowane w syropie

Przepis na zalewę do gruszek. Sprawdź jak przygotować najlepsze gruszki w zalewie na zimę (fot. Paulina Czyżewska)

Marynowane gruszki na słodko – tym razem bez octu – doskonale sprawdzą się jako dodatek do deseru czy do mięsa, ale rewelacyjnie smakują także jedzone samodzielnie. Gruszki umyjcie, obierzcie i po wycięciu gniazd nasiennych pokrójcie w ósemki. Potem dokładnie obtoczcie je w soku z cytryny. W garnku z grubym dnem ugotujcie syrop z wody i cukru z dodatkiem obranego i pokrojonego w plasterki imbiru. Do wyparzonych słoików włóżcie po gwiazdce anyżu, ciasno ułóżcie w nich gruszki, a następnie zalejcie je gorącym syropem tak, by pozostawić od góry półtora centymetra wolnej przestrzeni. Słoiki zakręćcie, a w garnku wyłożonym gazą kuchenną podgrzejcie wodę. Wstawcie do niego słoiki i zagotujcie. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i wekujcie gruszki przez 15 minut. Owoce będą dobre do spożycia już po upływie około 30 dni! Jeśli więc chcecie cieszyć się ich smakiem jak najszybciej, ten przepis na gruszki marynowane na słodko będzie dla was idealny.

Dżem gruszkowy

Prosty przepis na dżem z gruszek. Sprawdź jak przygotować szybki dżem gruszkowy (fot.Paulina Czyżewska)

Kardamon jest jak sekretny składnik, który nada aromat każdej kompozycji. Tutaj – połączony z wanilią – podkreśla wszystkie atuty dojrzałych gruszek. Wyciągnięty ze spiżarni słoik dżemu gruszkowego otwiera całą gamę możliwości – można go rozsmarować na tostach, dodać do racuchów, a nawet do pieczonego mięsa. Z gruszek wykrójcie gniazda nasienne, owoce pokrójcie w kostkę, włóżcie do garnka z grubym dnem, zasypcie cukrem i odstawcie na dwie godziny, aby puściły sok. Po tym czasie do garnka wrzućcie wanilię i kardamon. Gotujcie na średnim ogniu 25-30 minut. Pamiętajcie, aby często mieszać owoce – mogą się przypalić! Dżem przełóżcie do wyparzonych słoików, zakręćcie je i odstawcie na ściereczkę do góry dnem. Przykryjcie je drugą ściereczką lub kocem i pozostawcie do całkowitego wystudzenia. Dżem będzie się nadawał do jedzenia już po 2-3 dniach. Gwarantujemy, że jeśli tak przygotujecie gruszki na słodko, trudno będzie wam potem sobie wyobrazić, że mogłoby ich zabraknąć w waszej spiżarni!

Przepisy na marynowane gruszki:

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk