Kukbuk
Kukbuk
Ciekawe ciasteczka z fusami z kawy (fot. Zuza Rożek)

3 przekąski z fusów po kawie

Zamiast wyrzucać fusy do kosza, użyjcie ich ponownie do kreatywnych przekąsek – zgodnie z ideą zero waste. Jak je przygotować?

Tekst: Zuza Rożek

Zdjęcia: Zuza Rożek

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Jeśli kochacie kawę, z pewnością sprawi wam przyjemność skosztowanie jej w nieco innej formie. Choć zwykle fusy po parzeniu kawy wyrzucane są do kosza, w kuchni można je z powodzeniem wykorzystać ponownie. Upieczecie z nich wytrawne herbatniczki albo ciasteczka z czekoladą. Brzmi niewiarygodnie? Na szczęście gotowanie z użyciem fusów po kawie jest naprawdę proste. Co więcej, w ten sposób nie tylko przygotujecie dla siebie i domowników apetyczną przekąskę, ale również ograniczycie ilość wytwarzanych odpadów. A jeśli macie ochotę na dalsze eksperymenty, zróbcie z fusów peeling do ciała albo nawóz dla roślin. To się nazywa zero waste!

Jak wysuszyć fusy?

Proszkowanie fusów

Do niektórych przepisów najlepiej użyć sproszkowanych fusów. Jak je zrobić? To bardzo proste!

krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni. Tacę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim równomiernie cienką warstwę fusów po kawie.

krok 2

Fusy pieczemy przez 45 minut lub do momentu, aż będą całkowicie suche. Studzimy, a następnie przesypujemy do blendera i mielemy na proszek.

Upieczone maślane ciasteczka z fusami po kawie (fot. Zuza Rożek)

Shortbread z fusami po kawie >>

Coś dla miłośników niezwykle kruchych klasycznych szkockich ciasteczek. Do tradycyjnej masy dodajemy tajemny składnik – sproszkowane fusy po kawie.

Ciasteczka z czekoladą i fusami po kawie (fot. Zuza Rożek)

Ciasteczka chocolate chip czyli pieguski z fusami po kawie >>

Czy może być coś lepszego niż kawa i czekolada? Takie połączenie jest niezwykle kuszące, dlatego te ciasteczka nie mają sobie równych. Na dodatek pachną wyjątkowo apetycznie dzięki wanilii. W sam raz do popołudniowej herbaty.

 

Wytrawne kruche ciasteczka z orzechami (fot. Zuza Rożek)

Kawowe herbatniki z orzechami >>

Jeśli tradycyjne herbatniki są dla was zbyt słodkie, oto przepis na wytrawną wersję. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi kawy oraz słonym orzechom. Idealne na przekąskę.  

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk