Kukbuk
Kukbuk
Przepisy z restauracji Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Restauracja od kuchni: Farma Bii

Farma Bii to nie tylko piękny, butikowy pensjonat, ale również szkoła gotowania i restauracja, w której królują kolory, sezonowe składniki i nieoczywiste połączenia. Poznajcie ją od kuchni i dowiedzcie się, jak przyrządzić serwowane tam letnie dania.

Tekst: redakcja

Przepis i przygotowanie: Artur Kokoszka / Farma Bii


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Każdy, kto choć raz miał okazję wybrać się do Janinowa i odwiedzić Farmę Bii – umiejscowiony w Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich kameralny, butikowy pensjonat (więcej o pensjonacie Farma Bii przeczytacie tu >>) – doskonale wie, że to miejsce nie tylko pełne zieleni, sprzyjające wyciszeniu się, ale i gwarantujące niezapomniane przeżycia kulinarne. Mieszcząca się tu szkoła gotowania co weekend otwiera się na pasjonatów kulinariów, także tych, którzy stawiają w tej dziedzinie pierwsze kroki, by podczas warsztatów w profesjonalnie wyposażonej przestrzeni mogli odkrywać nowe smaki i doświadczać magii, jaka przy odrobinie podpowiedzi może się wydarzyć w kuchni. Przewodnikami w tej przygodzie są najciekawsi szefowie kuchni – między innymi Marysia Przybyszewska, Bartosz „Snecz” Dębski, Wit Szychowski.

Szef kuchni Farmy Bii – Artur Kokoszka (fot. Rafał Meszka)

Wiedzą, talentem i miłością do sezonowych składników z uczestnikami warsztatów dzieli się również szef restauracji Farmy Bii Artur Kokoszka – trener kulinarny i ceniony kucharz, który doświadczenie zdobywał w prestiżowych restauracjach i hotelach w Warszawie. Artur specjalizuje się w kuchni staropolskiej, nowoczesnej kuchni polskiej i kuchni produktu. Wyznaje zasadę „100% natury na talerzu” i do cna wykorzystuje jej szczodrość, gdy komponuje dania z tego, co najsmaczniejsze w sezonie. Każde przyrządza w myśl zasady „z ogrodu na stół”. A o to nietrudno, bo wzdłuż pensjonatu, otoczonego pięknym brzozowym lasem, rozciąga się urokliwy ogród, zaopatrujący kuchnię w świeże owoce i warzywa. Chrupiący zielony groszek, aromatyczne zioła i kwiaty, smakowite ogórki czy fasolkę szparagową, czyli składniki, których używał, tworząc przepisy dla nas, przyniósł właśnie z tutejszego ogrodu.

Wejście do pensjonatu Farma Bii (fot. Dinnershow Studio)

Pozostałe produkty używane w restauracji pochodzą wyłącznie od lokalnych rolników i producentów, wytwarzających żywność z poszanowaniem środowiska, przy zastosowaniu tradycyjnych metod produkcji. To jeden z sekretów wyjątkowego smaku tutejszych potraw i klucz do gotowania w sposób bardziej zrównoważony. Menu restauracji zmienia się wraz z porami roku, zawsze jednak zaskakuje wyrafinowaniem, różnorodnością i niebanalnymi połączeniami sezonowych składników. W pięknym, luksusowym wnętrzu z widokiem na pobliski brzozowy las kosztujemy tego, co z sezonowych letnich produktów przygotował Artur, a wam zostawiamy przepisy na te wyjątkowe dania. Poznajcie smaki, które definiują restaurację Farmy Bii, i sprawdźcie, jak przyrządzić dania ze specjalnej letniej karty!

Sprawdź przepis na risotto verde z restauracji Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Risotto verde 

Cudownie wygląda i genialnie smakuje! Piękny kolor zawdzięcza dodatkowi purée przygotowanego z aromatycznych świeżych ziół – natki pietruszki, koperku, kolendry i szczypiorku. Kremową konsystencję nadaje mu mascarpone, pikantność i umamiczne nuty zaś parmezan. Dzieło wieńczy porcja letnich warzyw – bób, brokuł, fasolka szparagowa i groszek cukrowy, a także garść ziół i kwiatów – szczawik zajęczy, listki nasturcji, koperek i natka pietruszki. Jednak do przystrojenia risotta możecie śmiało użyć takiej zieleniny, jaka akurat wyrosła w waszym ogrodzie. To danie świetnie sprawdzi się jako sycący wegetariański obiad, pełen kolorów i smaków. Podajcie je z kieliszkiem wytrawnego białego wina, a zagwarantujecie sobie rozkoszne popołudnie.

Sprawdź przepis na risotto verde >> 

Przepis na doradę z warzywami z restauracji Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Dorada z warzywami 

Sezon na fasolkę szparagową, bób, zielony groszek dobrze jest wykorzystać w pełni. Tym razem te dary lata serwujemy z doradą – rybą o delikatnym mięsie, lecz wyrazistym smaku. Doradę po oczyszczeniu najpierw delikatnie podsmażamy, by później dosłownie przez chwilę piec ją w piekarniku. Danie świetnie uzupełni brzoskwiniowa salsa z dodatkiem kolendry, chili i pietruszki –aromatyczna i charakterna, w mig przywoła wspomnienie najmilszych wakacji. Ułóżcie na niej rybę, a obok wyłóżcie przesmażone na maśle warzywa. Na koniec pokropcie jeszcze danie oliwą i delikatnie oprószcie solą – uczta gotowa!

Wypróbuj przepis na doradę z warzywami >> 

Sprawdź jak przygotować letni chłodnik z ogórka i jabłka (fot. Maciek Niemojewski)

Chłodnik z ogórka i jabłka 

Ten słodko-wytrawny, orzeźwiający chłodnik ze świeżych ogórków i z soczystych jabłek, połączonych z kremowym jogurtem, maślanką i aromatycznymi przyprawami, gwarantuje odrobinę ochłody w upalny dzień. Rześkość warzyw i owoców i kwaskowaty smak nabiału zaskakująco kontrastuje ze szczyptą świeżo zmielonego zielonego kardamonu. Nie rezygnujcie z niego, bo gwarantuje tę odrobinę kulinarnej magii. Chłódźcie danie w lodówce przez minimum godzinę, a przed podaniem udekorujcie je świeżymi ziołami – koperkiem, dymką, natką pietruszki i musztardowcem – i skropcie olejem rzepakowym. 

Zobacz, jak zrobić chłodnik z ogórka i jabłka >> 

Jak przygotować prostą sałatkę z młodych warzyw z jajkiem i kwiatami cukinii (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z zielonych warzyw z jajkiem 

To proste, a jednocześnie niezwykle satysfakcjonujące danie przygotujecie w niecałe pół godziny. Wystarczy ugotować jajko, obłożyć je delikatnie zblanszowanymi warzywami – fasolką szparagową i dzikim brokułem – i polać uprażonym na maśle złotym panko. Miękkie, ale wciąż jędrne warzywa, chrupka skorupka panko i kremowe jajko – brzmi wspaniale! Jeśli do tego udekorujecie danie ziołami i kwiatami – lubczykiem, rukwią wodną, natką pietruszki, koperkiem, kwiatami nasturcji lub groszku – nie tylko podbijecie jego smak, ale też stworzycie na talerzu prawdziwe dzieło sztuki. Jeszcze tylko kilka kropel cytrusowego dressingu i śmiało można zatopić widelec w tym dzikim ogrodzie.

Sprawdź przepis na sałatkę z zielonych warzyw z jajkiem >> 

Przepis na prostą sałatkę z młodych buraków (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z młodych buraków

Ta sałatka jest pełna kontrastów. Słodycz młodych pieczonych buraków przełamują zamarynowane w gastricu plastry kolorowych buraków, a pomostem między ich smakami są słodko-kwaśne owoce – maliny, jeżyny i czerwona porzeczka. Pomiędzy skrzące się wszystkimi odcieniami czerwieni warzywa i owoce wkracza słony, ostry i pełen charakteru kozi ser. Wszystkie te mocne smaki łagodzi i balansuje ziołowo-kwiatowy bukiet – melisa, nasturcja i rukiew wodna, a spaja kojąca obecność skąpanej w maśle botwiny. Na koniec chlust dressingu i gotowe!

Wypróbuj przepis na sałatkę z młodych buraków >> 

Materiał powstał we współpracy z Butikowym pensjonatem i szkołą gotowania Farma Bii, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk