Kukbuk
Kukbuk
Restauracja od kuchni: Warmut (fot. Maciek Niemojewski)

Restauracja od kuchni: Warmut

Inspirowany barami przekąskowymi stołeczny Warmut, już od 2018 roku kusi warszawskich klientów połączeniem ziołowego aromatu wermutu z autorską kuchnią, serwowaną w ciekawie zaprojektowanym wnętrzu.

Tekst: Maciej Kostrzewa

Przepis i przygotowanie: Marcin Więcek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 21 Maja 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Zlokalizowany pomiędzy Placem Konstytucji a Zbawiciela Warmut mieści się w zabytkowym budynku kultowego MDM-u. Od samego otwarcia cieszył się ogromną popularnością i szybko zdobył rzeszę fanów. Sprawił, że na salony w świetnym stylu powrócił alkohol popularny w czasach PRL-u – wermut. To pierwszy bar w Polsce, który proponuje tak szeroką ofertę tych orzeźwiających win na bazie ziół i naturalnych składników.

Różnorodna karta drinków, w której znajdziemy wermuty z całego świata, ale i autorskie kompozycje koktajli alkoholowych i bezalkoholowych, to nie wszystko, co ma do zaoferowania Warmut. Warszawskich amatorów gastronomii przyciąga do niego także różnorodne menu. Doskonałym uzupełnieniem oferty barowej są pozycje inspirowane barami przekąskowymi, ale także te dla znacznie bardziej głodnych. W smakach Warmut stawia na własną interpretację comfort food’u, opartą o aromatyczne zioła i wermut. W menu znajdą coś dla siebie wegetarianie, ale i osoby, które jedzą mięso.

Marcin Więcek. Warmut (fot. Maciek Niemojewski)

Sycące i pyszne dania, takie jak krokiety z pieczonym porem i kozim serem, grecka papryka nadziewana ryżem z aromatycznymi warzywami, zupa chlebowa rodem z portugalskiego regionu Alentejo, szaszłyki drobiowe z bałkańskim sosem Ljutenica czy szpinakowe ravioli z kurczakiem, przywołają najpiękniejsze wspomnienia z wakacji. Pozycje z sekcji “Podziel się”, które serwowane są w formie przegryzek, sprawią natomiast, że Warmut idealnie sprawdzi się jako miejsce spotkań w gronie przyjaciół. Podawane na małych talerzykach przekąski zachęcą do dzielenia się i wspólnego ucztowania. Warmut warto odwiedzić nie tylko, żeby smacznie zjeść, ale także, żeby zobaczyć niezwykły design lokalu. Rośliny, pokryte graffiti ściany i drewniany bar, który zbudowany został z wyposażenia stuletniej apteki – to wszystko sprawia, że panuje tam niezastąpiony klimat. Sprawdźcie przepisy, którymi wprost z Warmutu podzielił się z nami szef kuchni Marcin Więcek.

Krokiety z pieczonym porem i kozim serem z sosem żurawinowym. Warmut. (for. Maciek Niemojewski)

Croquettes aux poireaux et chèvre – krokiety z pieczonym porem i kozim serem z sosem żurawinowym

Zielony por doskonale sprawdzi się nie tylko w kremowej zupie lub tarcie, ale także w pysznych krokietach. W farszu świetnie skomponują się z nim kozi ser twarogowy, szalotka, białe wino i aromatyczne przyprawy. Dodatek sosu żurawinowego nie tylko nada krokietom słodkiego smaku, ale będzie także pięknie wyglądał. Idealnym uzupełnieniem tego prostego dania jest kwaśna śmietana.

Sprawdź przepis na krokiety z pieczonym porem i kozim serem z sosem żurawinowym >>

Szaszłyk drobiowy z sosem Ljutenica, ziemniakami pieczonymi i sałatą z kwaśną śmietaną. Warmut. (fot. Maciek Niemojewski)

Ražnjići Ljutenica Pole od Krumpira – szaszłyk drobiowy z sosem Ljutenica, ziemniakami pieczonymi i sałatą z kwaśną śmietaną

Kiedy pogoda za oknem nie sprzyja grillowaniu, doskonale sprawdzą się przygotowane w piekarniku szaszłyki drobiowe i ziemniaki w aromatycznych przyprawach, które możecie zrobić we własnej kuchni. Podane z sosem ljutenica, gęstą pastą pochodzącą prosto z Bałkanów, są świetnym pomysłem na prosty i pyszny obiad lub wczesną kolację.

Sprawdź przepis na szaszłyk drobiowy z sosem Ljutenica, ziemniakami pieczonymi i sałatą z kwaśną śmietaną >>

Zupa chlebowa. Wermut. (fot. Maciek Niemojewski)

Açorda de Camarã – zupa chlebowa

Słoneczna Portugalia, z której pochodzi ten prosty przepis, słynie z aromatycznych i treściwych zup. Jedną z najbardziej popularnych jest Açorda, wyjątkowo często przygotowywana w południowym rejonie Alentejo. Chociaż można ją spotkać w rozmaitych odmianach, tym razem proponujemy podać ją z krewetkami. Jeśli byliście kiedyś w Portugalii, ta sycąca zupa z pewnością przywoła wasze wakacyjne wspomnienia. Jeśli nie, bez dwóch zdań będziecie chcieli ją odwiedzić!

Sprawdź przepis na zupe chlebową >>

Papryka nadziewana ryżem z warzywami z sosem ziołowym i ziemniakami konfitowanymi . Wermut. (fot. Maciek Niemojewski)

Gemista – papryka nadziewana ryżem z warzywami z sosem ziołowym i ziemniakami konfitowanymi

To smaczne i barwne danie przywoła lato w waszej kuchni. Gemista to tradycyjna potrawa grecka, której nazwa oznacza tyle co „nadziewane”. Podana z pysznymi konfitowanymi ziemniakami i sosem na bazie jogurtu sprawi, że zapragniecie wybrać się na prawdziwe, greckie wakacje.

Sprawdź przepis na paprykę nadziewaną ryżem z warzywami >>

Ravioli szpinakowe z kurczakiem, sosem pesto z pomidorkami i chipsami z topinamburu. Wermut. (fot. Maciek Niemojewski)

Ravioli szpinakowe z kurczakiem, sosem pesto z pomidorkami i chipsami z topinamburu

Prosty przepis na ravioli szpinakowe z kurczakiem to idealna propozycja na weekendową ucztę lub sycący obiad w tygodniu. Makaron świetnie odnajdzie się w towarzystwie chrupiących chipsów z topinamburu i pysznego sosu pesto z pomidorkami cherry. To delikatne domowe ravioli jest doskonałym połączeniem smaków i świetnym pomysłem na posiłek dla całej rodziny. Pamiętajcie tylko, by przed podaniem danie udekorować liśćmi bazylii!

Sprawdź przepis na ravioli szpinakowe z kurczakiem >>

Materiał powstał we współpracy z Warmutem, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk