Kukbuk
Kukbuk

33 przepisy na najlepsze dania azjatyckie

Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.

Opublikowano: 27 Listopada 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 14 minut!

Nie ukrywamy, że do kuchni azjatyckiej mamy słabość. Czy planujemy wieczór z przyjaciółmi (choćby online), czy szybkie przekąski lub lunch do pracy – dalekowschodnie smakołyki sprawdzają się na każdą okazję, a do tego w zależności od sezonu można je przyrządzać na tysiące różnych sposobów. I tak smak wasabi kojarzy nam się z chrupkimi liśćmi sałaty i nietypową wiosenną sałatką, a zapach imbiru, miodu i chili przypomina nam o nie tak dawno odbytej podróży do Tajlandii czy Indonezji. Z kolei na myśl o indyjskim tofu tikka masala nie możemy przestać myśleć o jesieni, gdy aura sprzyja spędzaniu długich wieczorów przy aromatycznej i gorącej misce pełnej egzotycznych smaków.

Gdy w końcu głód kulinarnych wrażeń i tęsknota za dalekimi podróżami stają się nie do zniesienia, z radością przypominamy sobie, że kuchnia azjatycka, choć zaskakuje głębią i różnorodnością smaków, na szczęście zazwyczaj jest szybka i prosta. A na dodatek jej flagowe dania możemy z powodzeniem zrobić w domu. Wystarczy dobrze rozgrzana patelnia, odpowiednia mieszanka przypraw i past, które zakupimy w sklepie azjatyckim, i możemy ruszać w niespieszną podróż na drugi koniec świata. Odkryjcie, jak smakuje pad thai z krewetkami i japoński ramen, albo przygotujcie słynny nasi goreng, czyli indonezyjski smażony ryż. Ostrzegamy tylko, że istnieje spore ryzyko, że po zrobieniu tych dań zaczniecie gorączkowo planować kolejne wakacje oraz sprawdzać ceny biletów lotniczych.

Kuchnia tajska

Tom kha gai >>

To popisowe danie kuchni tajskiej. Pikantna i słona zupa rozgrzewa, a przygotowuje się ją na bazie mleczka kokosowego. By nabrała odpowiedniego smaku, koniecznie użyjcie galangalu. Do tego trawa cytrynowa, kurczak i pieczarki, które będą źródłem umami. Przed podaniem doprawcie limonką i sosem rybnym.

Pad thai z krewetkami >>

Niezawodny sposób na popularne tajskie danie, które ma szansę zachwycić każdego. By pad thai wyszedł perfekcyjnie, dobrze jest poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie wszystkich składników, by w odpowiednim momencie nie tracić go na dodatkowe krojenie czy wyciskanie soku z limonki. I pamiętajcie, że w zależności od przypraw i dodatków możecie nadać daniu ostrzejszy, słodszy lub bardziej słony smak.

Przepis na azjatycką sałatkę z warzywami. Ogórek, marchewka, por, biała kapusta i awokado, przepis na sałatkę (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka warzywna w stylu azjatyckim >>

Bardzo prosty i błyskawiczny przepis na sałatkę inspirowaną kuchnią azjatycką. Marchew, ogórek, białą kapustę i awokado pokrójcie na cienkie plastry. Wszystkie warzywa włóżcie do miski, polejcie dressingiem imbirowym z sezamem i sosem sojowym. Sałatka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli przed podaniem posypiecie ją orzeszkami ziemnymi.

Kuchnia koreańska

Zupa Sujebi - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa sujebi >>

Za smak słynnej koreańskiej zupy odpowiadają grzyby shitake i pasta gochujang. W połączeniu z mącznymi kluskami, ziemniakami i cukinią tworzą danie idealne. Ta zupa syci, rozgrzewa, a do tego kusi zapachem sezamu i chili. Z doświadczenia wiemy, że lubią ją nawet dzieci.

Zupa koreańska z szarpanym chlebowcem >>

Choć tradycyjnie ta zupa jest gotowana na wołowinie, my proponujemy jej bezmięsną wersję. Młody chlebowiec z wędzoną papryką i płatkami drożdżowymi godnie zastąpi mięso. W każdej wersji zupa jest pikantna, świeża, aromatyczna – i pyszna!

Omlet z bobem i ziołami po koreańsku >>

Apetyt na wytrawne śniadanie idealnie zaspokoi ten sezonowy omlet. Ugotowany bób obierzcie i połączcie z jajkami, miętą i tymiankiem. Potem już tylko musicie doprowadzić do perfekcji metodę zwijania omletu na patelni. Nie zrażajcie się, jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem!

Makaron ryżowy smażony z kiszoną kapustą z chili, porem i białą rzepą

Makaron ryżowy z kimchi >>

Co prawda kimchi można jeść samo, najlepiej prosto ze słoika, ale w tej wersji jest równie smaczne. Domowe kimchi możecie przygotować w dwie godziny. Gdy kapusta będzie się marynować, wy możecie zająć się krojeniem pozostałych warzyw. Na koniec makaron ryżowy wrzućcie do woka z kimchi, jajkiem i odrobiną cukru.

Kuchnia wietnamska

Zupa Pho - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa pho >>

Jeśli jesteście prawdziwymi miłośnikami azjatyckich przysmaków, koniecznie przygotujcie zupę rodem z Wietnamu. Pho nie jest trudne w przygotowaniu, wystarczy tylko odpowiednio ugotować mięsny wywar, który posłuży za podstawę zupy. Doprawcie ją chili, imbirem i cebulą. A na koniec zalejcie bulionem makaron ryżowy i posypcie danie kolendrą.

Miska z zupą pho (fot. Jennifer Schmidt)

Wegetariańska zupa phở ze smażonym tofu >>

To danie jest inspirowane potrawą z filmu „On podaje rybę, ona woli kwiaty”, który można zobaczyć w ramach czternastej edycji Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków. Pietruszkę, marchewkę, cebulę i imbir posmarujcie oliwą i upieczcie w piekarniku. W tym czasie przyprawy uprażcie na suchej patelni, dzięki temu zupa nabierze charakterystycznego aromatu. Na koniec wystarczy podsmażyć tofu i pokroić dymkę. W tym wydaniu pho może z powodzeniem rywalizować ze swoją mięsną wersją.

bun bo nam bo, sałatka bun bo nam bo, sałatka azjatycka, kuchnia azjatycka, sałatka z makaronem ryżowym, sałatka na zimno, sałatka makaronowa, kuchnia azjatycka kukbuk, sałatka kukbuk

Bun bo nam bo >>

Tym razem polecamy wietnamski sposób na sałatkę z polędwicą, makaronem ryżowym i sałatą lodową. By danie nabrało egzotycznego smaku i wyrazistości, wymieszajcie sos rybny z sojowym i dodajcie orzeszki ziemne oraz odrobinę chili. Tę sałatkę możecie podawać zaraz po przygotowaniu albo zjeść na zimno następnego dnia. 

Wietnamskie kanapki banh mi z pastą z fasolki szparagowej (fot. Aleksandra Jagłowska)

Kanapka w stylu bánh mì z pastą z fasolki szparagowej >>

W Wietnamie bánh mì można spotkać praktycznie na każdym rogu. Jeśli lubicie proste, ale niezwykle apetyczne i wyraziste kanapki, ta propozycja jest zdecydowanie dla was. Kromkę bagietki posmarujcie pastą z fasolki szparagowej, a potem ułóżcie na niej smażoną marchewkę z liśćmi kalafiora i ogórki. Po takiej przekąsce zapragniecie wyruszyć na drugi koniec świata.

wegańskie spring rollsy

Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych >>

Spring rolls, sajgonki albo wiosenne naleśniki. Ile nazw, tyle sposobów przyrządzenia. My proponujemy wegańskie nadzienie z młodej kapusty, marchwi, kalarepy i rzodkiewki. Do tego makaron sojowy i tofu. Idealny przepis na przekąskę w stylu azjatyckim do podjadania podczas serialu lub zabawy z przyjaciółmi. 

Azjatycka bagietka z marynowanym tofu i piklowanymi warzywami (fot. Maciek Niemojewski)

Azjatycka bagietka z marynowanym tofu i piklowanymi warzywami >>

Dalekowschodni street food w domowym wydaniu, czyli francuska bagietka z tofu zamarynowanym w miodzie i sosie sojowym. Do takiego połączenia idealnie pasują piklowane rzodkiewki, marchew i czerwona kapusta. Jeśli wolicie nieco ostrzejsze smaki, przygotujcie jeszcze pikantny sos sriracha-majo, który najlepiej podkręcić odrobiną soku z limonki.  

Kuchnia indyjska

przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio

Palak paneer >>

To jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw – świetny pomysł na urozmaicenie codziennej diety wegetariańskiej. Ser zapiekany w gęstym sosie i podany z ryżem basmati zasmakuje nawet mięsożercom. Sekretnym składnikiem wcale nie jest tu szpinak, tylko cebula, która sprawia, że potrawa nie jest mdła ani mało wyrazista. Doprawcie palak czosnkiem, imbirem i chili. Podajcie z ryżem basmati i posypcie czarnuszką.

Tofu tikka masala z warzywami i ryżem >>

Tofu tikka masala jest świetnym pomysłem na wypełnienie wrapów i naleśników gryczanych. A jeśli nie macie czasu, wrzućcie warzywa bezpośrednio do sosu. Dodajcie około pół szklanki wody i gotujcie sos pod przykryciem 10-15 minut.

Szybki posiłek z bobem na letni obiad z sezonowymi warzywami

Krewetki tandori z raitą i bobem >>

Tandori to nie tylko specjalny piec, ale również popularna i aromatyczna mieszanka przypraw, dzięki której przygotujecie najbardziej charakterystyczne dania kuchni indyjskiej. Choć najczęściej wykorzystuje się ją do kurczaka, krewetki też świetnie będą z nią smakować. Szczególnie w towarzystwie bobu i łagodnej raity na bazie jogurtu naturalnego, ogórka i kolendry.

Kuchnia chińska

Hot dry Wuhan noodles, czyli makaron z sosem sojowym, pastą sezamową i zha cai >>

Nie dajcie się zwieść nazwie – choć jeden z jej członów może brzmieć niepokojąco, potrawa jest warta grzechu. Chiński makaron jajeczny wymieszajcie z tahini, dwoma rodzajami sosu sojowego i olejem sezamowym. Do tego egzotyczna mieszanka przypraw i spora ilość dymki. Ten obiad przygotujecie w zaledwie 20 minut.

Hot oil noodles, czyli makaron z gorącym olejem >>

Wykonanie tego przepisu zajmie wam kwadrans. Makaron  ugotujcie z pak choi, a potem posypcie sezamem, dymką i koniecznie płatkami chili. Tak przygotowane danie polejcie gorącym, lekko dymiącym olejem roślinnym. Jesienią i zimą nie ma sobie równych.

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem >>

W towarzystwie bok choy nawet cebula odkrywa swoje orientalne oblicze. Smak podkręćcie koniecznie dodatkiem grzybów, które nadadzą wyjątkową moc umami. Do tej potrawy możecie wykorzystać też dowolne zielone warzywa, które zalegają w lodówce – szpinak, groszek lub brokuły.

Tofu duszone z sosem sojowym, imbirem i miodem >>

Tofu to wdzięczny składnik w kuchni – może zastąpić mięso w daniu, jest proste w obróbce, a co więcej, możemy je dostać w większości sklepów. W najprostszej wersji polecamy usmażyć tofu na złoty kolor z sosem sojowym, miodem, imbirem i gruszką. Tak przyrządzone najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.

Dan dan noodles >>

Na rozgrzewający i dodający sił lunch doskonale sprawdzą się noodle z posypką… z mięsa. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie utarcie pieprzu syczuańskiego w moździerzu oraz słoiczek pikli – zha cai. To danie na stałe zagości w waszym menu!

Kurczak kung pao >>

Marynowany w winie i sosie sojowym kurczak zasługuje na specjalną oprawę. Najlepiej połączyć go z suszonymi papryczkami chili, pieprzem syczuańskim i imbirem. Kung pao doskonale łączy się z ryżem i orzeszkami ziemnymi.

Sałatka z makaronem, yubą i jarmużem (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka makaronowa z yubą i jarmużem >>

Yuba to kożuch sojowy, który powstaje przy produkcji tofu – nie brzmi zbyt apetycznie? Jednak wystarczy połączyć ją w sałatce z makaronem ryżowym i ze świeżym jarmużem, a zmienicie zdanie. Dla smaku dodajcie czerwoną cebulę i wstążki z marchewki. Sałatka najlepiej smakuje z olejem sezamowym i odrobiną cukru trzcinowego.

Makaron ryżowy z jarmużem, z orzechami nerkowca i z rodzynkami w ostrym sosie sojowym,  jarmuż z makaronem ryżowym w azjatyckim stylu, przepis i zdjęcie Kasia Bem

Jarmuż orient express z makaronem ryżowym >>

Szybkie obiady potrafią uratować niejedno popołudnie. Makaron ryżowy zalejcie wrzątkiem, podobnie jarmuż. Błyskawicznie przygotujcie sos na bazie miodu, chili i soli. Jeszcze uprażone nerkowce i obiad gotowy w niespełna pół godziny.

Kuchnia japońska

Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Tantanmen ramen >>

To przepis dla tych, którzy przepadają za sezamem. Tantanmen to ramen, który najmocniej nawiązuje do źródeł. Do tego dania zawsze dodaje się mieloną wieprzowinę oraz sfermentowaną pastę z fasoli i chili, która wraz z pastą sezamową daje niesamowicie smaczny gęsty bulion. 

Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Ramen mięsny >>

By klasyczny ramen miał odpowiedni smak, trzeba go ugotować na porządnym mięsnym bulionie na bazie kurczaka i wieprzowiny. Do ramenu warto dodać por, kukurydzę, pędy bambusa, a nawet jajko ugotowane na półtwardo w sosie sojowym i sake. Jednak najważniejszym składnikiem jest pasta miso, która nadaje zupie charakterystyczny smak.

Pierożki Gyoza - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Wegetariańskie pierożki gyōza >>

Słynne japońskie pierożki oryginalnie pochodzą z Chin. W tradycyjnej wersji w środku znajdziecie mielone mięso i warzywa, my jednak proponujemy zrobić zieloną wersję – z grzybami shitake, kapustą pekińską i porem. Ugotowane na parze pierożki najlepiej podać z sosem sojowym przyprawionym kolendrą i ostrym chili.

Słynne, japońskie klopsy w marynacie tsukune z ryżem (fot. Martyna Cybuch)

Japońskie tsukune z sosem teriyaki, ryżem i sezamem >>

Japońskie klopsy zrobicie z kurczaka, a ich niepowtarzalny smak podkreślicie, jeśli podacie je ze słodkim sosem sojowym, który bardzo często jest mylony z teryiaki. Jednak w odróżnieniu od niego sos do tsukune jest wyrazistszy i mniej gęsty. Jego tajemnym składnikiem jest sake. Po zamarynowaniu klopsy nabijcie na patyki i grillujcie na patelni lub klasycznym grillu. Aby dodać daniu jeszcze więcej oryginalności, posypcie je szczypiorkiem i sezamem.

Makaron soba z wasabi, olejem sezamowym i brokułem >>

Azjatyckie makarony w przeciwieństwie do włoskich robi się błyskawicznie i nie trzeba troskać się tym, czy każda nitka aby na pewno jest al dente. Gdy już ugotujecie makaron soba, wymieszajcie go z brokułem oraz sosem sojowym i olejem sezamowym. Przed podaniem koniecznie posypcie danie dymką i sezamem.

grillowany kurczak

Skrzydełka yakitori z sosem z gochujang >>

Przepis na tę potrawę liczy kilkaset lat, a kluczem do jej przygotowania jest sos. Do jego zrobienia będziecie potrzebować, oprócz pasty gochujang, brązowego cukru i octu ryżowego. Gdy sos będzie gotowy, możecie nabić skrzydełka na patyki, posmarować je sosem i następnie ułożyć na ruszcie lub patelni grillowej, by się ładnie przyrumieniły.

Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy

Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy >>

Tutaj najlepiej się sprawdzi pasta miso i sos sojowy. Do tego chili i miód. Tak przyrządzonego łososia możecie jeść samego albo podać z lekką sałatką. My polecamy jeszcze połączyć go z bok choy. Kapustę najpierw przyprawcie solą i pieprzem, posmarujcie oliwą i usmażcie na ostrym ogniu. Dzięki temu liście zmiękną i ładnie się przypieką.

Kuchnia indonezyjska

Nasi goreng, czyli indonezyjski smażony ryż >>

Popularna indonezyjska potrawa jest jednym z szybszych i prostszych w przygotowaniu azjatyckich klasyków. Możecie ją zrobić w dowolnej wersji – mięsnej lub wegetariańskiej. Wystarczy usmażyć ryż z boczniakami, pak choi i czosnkiem, a na koniec wymieszać sos sojowy, ketjap manis i sambal oelek – i polać tym danie. Gotowe!

Wegańska przekąska z fermentowanej soji

Tempeh goreng >>

To doskonała propozycja dla wegetarian, a do tego w smaku do złudzenia przypomina mięso. Tempeh goreng może być całkiem łagodny albo naprawdę ostry – zależy od ilości i pikantności użytej papryczki chili. Na początek tempeh pokrójcie w trójkąty, obtoczcie w cieście z mąki pszennej i ryżowej i usmażcie na głębokim tłuszczu. Danie smakuje równie dobrze na zimno, jak na ciepło. A najlepiej łączy się z piwem.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk