Pojawiły się już przebiśniegi i bazie, a na niebie można zobaczyć wracające z południa bociany, ale wiosna na targu Kręglickich zaczyna się dopiero wtedy, gdy wraca Pan Ziółko. Jego pierwsze tegoroczne zbiory to liście sałaty, zimnolubny szpinak, rukola i roszponka, a także kolendra i natka pietruszki. Noce są jeszcze zimne, zdarzają się przymrozki, więc delikatne rośliny są uprawiane w tunelach albo szklarniach. Coraz dłuższe dni, więcej światła i zieleniejące łąki mobilizują za to zwierzęta: kury chętniej znoszą jajka, kozy i krowy dają więcej mleka. Na Wielkanoc będziemy się cieszyć obfitością tych produktów.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/figt9HmnTqTXLXxvl7GDDcZc1W7T-TJC8S7qMxfiYwk/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTgv/V2lvc25hMS4xMi5w/bmc.png)
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.
Justyna "Ziuta" Prokop – dynamiczna szefowa kuchni oddziału cateringowego firmy Kręgliccy. Gotuje z werwą, doprawia żywiołowo, zarządza konkretnie, śmieje się zaraźliwie. Od lat zaopatruje się na targu w Fortecy.
Tekst: Justyna "Ziuta" Prokop
Ilustracje: Zosia Sobota
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Magda Olszewska
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/rQmtN3InUMU9RmwVXEHb1T681BvD2jr9BDFkjJGaQH0/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTgv/V2lvc25hMi40LnBu/Zw.png 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/RCBfjyJSFMej5KVc3Dbe9ZEXCR8Q4BaYfiyeb29t6NQ/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTgv/V2lvc25hMi40LnBu/Zw.png 2480w)
![Przepis na pierogi z ziemniakami, kozim twarogiem i natką pietruszki. Najlepsze przepisy na pierogi (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/nwCaRe9s_dQvxwfowG2CZZ3SFNvwceGtUV6sl8khtrY/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3kxNTMxLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/QPBcKiNoIA9Jq7ORAJCBamsSbCz9lYZQdjUJcrQOeQI/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3kxNTMxLmpwZw.jpg 1010w)
Pierogi z ziemniakami, kozim twarogiem i natką pietruszki
Jeśli szukacie sposobu na urozmaicenie pierogów ruskich spróbujcie zrobić je z kozim twarogiem i nacią pietruszki. To świetny pomysł na wiosenny wegetariański obiad, który godzi tradycję z nowymi smakami. Nie zapomnijcie polać dania czosnkowo-pietruszkową oliwą.
Sprawdźcie, jak przygotować pierogi z ziemniakami, kozim twarogiem i nacią pietruszki >>
![Najlepszy przepis na pesto z pietruszki. Jak zrobić pesto pietruszkowe (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/z99L-8SkRiMSdpcUM6DN_ZXK-qjRcf22cKUp2appj6k/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3kxNTUyLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/KpQ2rVRezZUy_jJLj-q2sUWw7ecDnPg0QkYOwGCy0C8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3kxNTUyLmpwZw.jpg 1010w)
Pesto pietruszkowe
Zamiast orzechów piniowych migdały, a zamiast bazylii – pietruszka! Jeśli klasyczna wersja alla genovese już wam się przejadła, koniecznie wypróbujcie nasze wiosenne pesto z pietruszki. Znakomicie sprawdzi się ze wszelkimi włoskimi makaronami albo na kromce chrupiącego pieczywa.
Spróbujcie przygotować pesto pietruszkowe we własnej kuchni >>
![Najlepsze przepisy na sałatki. Sałatka z wiosennej zieleniny z wędzonym pstrągiem (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/gT0pC8PSCHhCSwfrP-MLmaoDd31kxrRrgahOUm6hGpI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3kxNTYxLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/41h6MUqaYuyctJoeJ98hxDI8F-XeWcNzaX68uV8HCFw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3kxNTYxLmpwZw.jpg 1010w)
Sałatka z marcowej zieleniny z wędzonym pstrągiem, jajkiem i chrzanem
Zimą na nic nie czekamy tak bardzo, jak na świeże wiosenne sałatki. Szpinak, rukola, rukiew, roszponka czy natka pietruszki właśnie o tej porze roku trafiają na stragany, zapowiadając rozkwit natury. Młode listki można łączyć z niemal wszystkim – znakomicie komponują się na przykład z wędzonym pstrągiem, jajkiem i chrzanem.
Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować sałatkę z wczesnowiosennych listków >>
![Przepis na zapiekankę z ziemniaków i szpinaku. Tortilla z ziemniakami i szpinakiem - PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/E58ornpuvlc9FgpL8Yw_EVzHa-x152oUiA9-1Ltp9lU/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3kxNDk1LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/hDajnOOZ97-4k3gVnkRzh_Eqxeb04eyC-UQbtqugLj8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3kxNDk1LmpwZw.jpg 1010w)
Tortilla z ziemniaków ze szpinakiem i z natką pietruszki
Tortilla de patatas jest dobra na lunch i na kolację, a sezonowe dodatki dodają jej charakteru. Ten hiszpański omlet znakomicie smakuje choćby w towarzystwie polskich wczesnowiosennych produktów: szpinaku i natki pietruszki. Oto przepis na smażoną tortillę z jajek i ziemniaków z młodymi listkami, który na stałe zagości w waszym jadłospisie. Podawajcie od razu po przygotowaniu albo na zimno.
![Przepis na przyprawę dukkah. Własne kompozycje przypraw (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/HVaCtkT9H-UZUD0jMZ7EmuQ-7vRcqqXacvehQWsuwwE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3kxNjA2LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/p_1u-JzIYcdoPmfddXMSsEU8hzyGiHiT1X3gCXxRPSM/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3kxNjA2LmpwZw.jpg 1010w)
Dukkah do jajek, twarogu i sałaty
Dukkah, znana również jako duqqa lub dakka, to tradycyjna egipska przyprawa, oryginalnie przygotowywana na bazie kminu rzymskiego, sezamu, ziaren kolendry i orzechów. Smak duqqi doskonale komponuje się z wieloma prostymi potrawami kuchni polskiej.
Sezonowe porady
Jajka wiosną
Dawniej jajka były produktem sezonowym. Zbierano je w sierpniu i trzymano na zimę, jednocześnie testując wymyślne sposoby na ich przechowywanie: w wapnie, popiele, a nawet kaszy. Teraz jajka są dostępne przez cały rok. Niemniej to akurat na Wielkanoc zjadamy ich najwięcej. Są nie tylko produktem symbolicznym, ale również jednym z głównych składników, bez których trudno sobie wyobrazić przyrządzanie wielu dań. Przy przygotowywaniu świątecznych słodkości pamiętajcie, że gdy pieczecie na przykład kruche ciastka i zostanie wam dużo białek, możecie je przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku w lodówce albo zamrozić. Mrożone białka dobrze się ubijają i świetnie się nadają do bezy, kokosanek czy sufletu.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ZSXD0kzjq2K_-ZNGR6lMoNgTlxigEncNSTNgDk3U0v4/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTgv/S3JlZ2xpY2N5MTYx/My5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/vuNcShK86ZnbTH01DmnmP4qxjY4SLaqFCvnzof0FRwM/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTgv/S3JlZ2xpY2N5MTYx/My5qcGc.jpg 2480w)
Jak przechowywać delikatne zielone liście?
Najlepiej od razu po przyniesieniu do domu przebrać je i po oberwaniu ogonków wypłukać w dużej ilości wody. Szczególnie szpinak, który nierzadko bywa zapiaszczony i jeśli ma pofałdowane liście, wymaga intensywnego płukania. Umyte liście wysuszcie w suszarce do sałaty. Następnie zawińcie luźno w ręcznik papierowy, wsuńcie do torebki strunowej i trzymajcie w lodówce. Tak zabezpieczona zielenina wytrzyma nawet do trzech dni.
Wykorzystaj!
Nie wyrzucajcie łodyg pietruszki lub kolendry. Wykorzystajcie je na przykład przy gotowaniu zupy. Pietruszka wzbogaci rosół, a łodygi kolendry tajską zupę z mleczkiem kokosowym.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Vbu6lNISi-dr0IplbPb0XCpIhVt3_7yYYo_83UxC4TE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTgv/U3plZm93YS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/vnDs1P9eqP_fqo8D5EHTo0sM6gdPc_1GOJ0QQLjUfNw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTgv/U3plZm93YS5qcGc.jpg 1010w)
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami "Ziuta" czyli Justyna Prokop.
Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.
Justyna „Ziuta” Prokop – dynamiczna szefowa kuchni oddziału cateringowego firmy Kręgliccy. Gotuje z werwą, doprawia żywiołowo, zarządza konkretnie, śmieje się zaraźliwie. Od lat zaopatruje się na targu w Fortecy.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?