Klasyczne i proste kompozycje nigdy nie wyjdą z kulinarnej mody. Jeśli jednak szukacie w kuchni przyjemnego powiewu świeżości, możecie sięgnąć po jedną z wersji klasycznego pesto i dać się zaskoczyć jego łatwością w porozumieniu z nieoczywistymi składnikami. Okazuje się, że pesto świetnie układa się i z wyrazistym łososiem, i ze smażoną wołowiną, odnajduje się w towarzystwie sera pleśniowego czy buraka, a nawet znajduje wspólny język z mulami. Warunkiem koniecznym jest doskonałej jakości pesto. Jeśli wybierzecie takie w słoiczku, zwróćcie uwagę na to, czy nie zawiera konserwantów, a składniki są najlepszej jakości – oliwa z pierwszego tłoczenia, oryginalne włoskie sery, świeże zioła i pomidory. My użyliśmy pesto Barilla, które spełnia wszystkie te warunki. Oto pięć zaskakujących przepisów z pesto w roli głównej. Buon appetito!
5 prostych przepisów na makaron z pesto
Włoskie pesto to dobry sposób na proste, aromatyczne dania. Połączone z makaronem, stanowi udany przepis na szybki i pożywny lunch czy pachnący świeżymi ziołami obiad.