Kukbuk
Kukbuk
Zupa serowa - francuska zupa z klopsikami - PRZEPIS

21 przepisów na comfort food

Te dania napełnią was ciepłem i spokojem, a świat nabierze dzięki nim koloru. Oto najlepsze przepisy na comfort food – na słodko i na słono!

Opublikowano: 21 Grudnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 15 minut!

Od domowej szarlotki i gorącej czekolady po ramen i pizzę – comfort food niejedno ma imię, za to zawsze przywodzi na myśl spokojne, beztroskie chwile. Prezentujemy 21 dań, które poprawią wam nastrój i ukoją zszargane nerwy! 

 

na słodko

Ciasto drożdżowe ze śliwkami (fot. Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / Plate of Joy)

Drożdżowe ze śliwkami

Zupełnie jak u babci – to ciasto obudzi w was najlepsze skojarzenia. Intensywnie pachnie śliwkami, cynamonem, a do tego kusi maślaną kruszonką. Do jego przygotowania będziecie potrzebować mąki pszennej, drożdży i laski wanilii. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odstawić je na kratkę do wystudzenia. Tylko… czy dacie radę poczekać, aż ostygnie?

Wypróbuj przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami >>

Brownie z wędzonego bakłażana bez dodatku cukru, ksiażka "Sezonowe warzywo" (fot. Dominika Wójciak)

Wędzone brownie z bakłażanem

Gorzka czekolada to idealny składnik wielu kulinarnych kombinacji. W towarzystwie bakłażana sprawdza się wyśmienicie, razem tworzą doskonały i nieoczywisty deser. Dymny aromat przypalonej skórki bakłażana połączony z mocnym kakaowym smakiem to duet, któremu trudno się oprzeć. Pst! W tym brownie nie znajdziecie cukru!

Sprawdź przepis na wędzone brownie z bakłażanem >>

Zmysłowa lawa czekoladowa, delikatne ciastko i mocno czekoladowy płynny środek (fot. Monika Walecka)

Zmysłowa lawa czekoladowa

Zmysłowy deser, który sprawdzi się zarówno na randkę, jak i wieczór z ulubionym serialem. Dzięki temu przepisowi bez trudu przygotujecie słynne ciastko z płynnym, delikatnym wnętrzem. W starciu z tym deserem żadne smutki nie mają szans.

Zobacz jak przygotować czekoladowy deser lawa >>

Przepis na klasyczną szarlotkę z cynamonową kruszoką, przepis Edyta Przekop

Szarlotka

Królowa wśród domowych ciast – obłędnie jabłkowa i niezmiennie pyszna. Kawałek ciepłej szarlotki, uwodzącej zapachem cynamonu, kubek herbaty, książka i koc – może i nie jest to odkrywcza podpowiedź, ale czy sprawdzone sposoby na chandrę nie są najlepsze? By szarlotka była jeszcze smaczniejsza, polecamy użyć kwaśniejszych odmian jabłek!

Wypróbuj przepis na najlepszą szarlotkę >>

Reklama
Tarta serowa z karmelem, tarta sernikowa, tarta z karmelem, słony karmel, kruche ciasto, ciasto cytrynowe

Tarta cytrynowo-serowa z karmelem

Sernik, tarta cytrynowa, sos karmelowy – w tym deserze połączyliśmy wszystko, co najlepsze. Serowe wnętrze kontrastuje z chrupkością ciasta, a rześki posmak cytrusów znakomicie przełamuje słodycz karmelu. Doskonale zbalansowane ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję.

Sprawdź przepis na prostą tartę cytrynowo-serową z karmelem >>

budyń jaglany, jaglanka, jak zrobić budyń jaglany, kasza jaglana na śniadanie, słodkie śniadanie, Sylwia Wyrwicka, Haveeyeon

Jaglany budyń waniliowy

Rzadko zdarza się, by comfort food było jednocześnie fit, a ta jaglanka zdecydowanie taka jest! Bezcukrowy, gładki budyń z kaszy jaglanej i banana to podstawa tego zdrowego deseru. Do gotowego kremu dodajcie ulubione suszone owoce, konfiturę z czarnej porzeczki i nieco łuskanych ziaren słonecznika.

Sprawdź przepis na jaglany budyń waniliowy >>

Śniadanie z owocami - Dutch baby z kremem cytrynowym czyli omlet z piekarnika

Dutch baby z kremem cytrynowym

Choć nazwa sugeruje co innego, ten omlet pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Ta deserowa wersja jest idealnym pomysłem na śniadanie, które zagwarantuje, że dzień będzie udany. W czasie pieczenia omletu możecie przygotować krem cytrynowy. My robimy go z dodatkiem uduszonego wcześniej rabarbaru, ale sprawdzą się tu także inne sezonowe owoce.

Sprawdź jak przygotować dutch baby z kremem cytrynowym >>

wegańskie muffinki czekoladowe z tahini, wegańskie muffinki czekoladowe, wegańskie babeczki, babeczki z tahini, babeczki z masłem orzechowym, wegańskie słodycze, zdrowe słodycze

Wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini

Tahini to doskonały dodatek do deserów – nadaje im charakter i sezamowy posmak. W tej wersji, połączone z gorzką czekoladą, tworzy doskonały, aksamitny krem czekoladowy, który najlepiej sprawdzi się jako dodatek do wegańskich babeczek. Polecamy przygotować deser z nieco większej ilości – pozostały krem możecie schować do lodówki i wykorzystać później do naleśników czy gofrów.

Sprawdź jak przygotować wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini >>

kruche ciasteczka sezamowe, Bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem, kruche ciasteczka, domowe ciasteczka, domowy karmel, ciastka bananowe, maślane ciasteczka, proste ciasteczka, ciasteczka z tahini

Bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem

Te chrupiące ciasteczka – o bananowo-sezamowym smaku świetnie współgrającym z suszoną żurawiną – można podjadać całymi dniami. Polane karmelem, nie mają sobie równych. Jeżeli po ich przygotowaniu zostanie wam niewykorzystany karmel, możecie go przechowywać w lodówce do tygodnia.

Wypróbuj przepis na szybkie ciasteczka bananowo-sezamowe z karmelem >>

gorąca czekolada z piankami, czekolada z piankami, domowa gorąca czekolada, rozgrzewający napój, czekolada, pianki marshmallows, napój na jesienny wieczór

Gorąca czekolada z solą morską i piankami

Gorąca czekolada nie jest może najoryginalniejszym pomysłem na radzenie sobie z jesienno-zimową pluchą, ale czy sprawdzone sposoby na chandrę nie są najlepsze? Mleko podgrzejcie z cukrem trzcinowym, dodajcie połamaną na kawałki czekoladę i doprawcie odrobiną soli. Na wierzchu koniecznie ułóżcie pianki marshmallow!

Przygotuj gorącą czekoladę z solą morską i piankami >>

na słono

Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Tantanmen ramen

Oto sposób na ramen na ostro – z wieprzowiną, pak choi, dymką i kiełkami. Gruby pszenny makaron, pełen umami kremowy wywar i chrupiące, wyraźnie doprawione mięso. To połączenie uraduje każdego miłośnika kuchni azjatyckiej.

Sprawdź przepis na tantanmen ramen >>

Domowa pizza z jarmużem i kozim serem, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Pizza z jarmużem i kozim serem

Nikogo nie trzeba przekonywać, że ten włoski specjał pokrzepi duszę i poprawi humor w każdych okolicznościach. W naszej wersji pizzę biancę przygotowujemy z jarmużem, kozim serem, pieczarkami i cebulą. To wszystko układamy na spodzie z ciasta orkiszowego. Gdy ciasto będzie wyrastać, śmiało zabierzcie się do krojenia kolejnych składników.

Zobacz jak przygotować prostą pizzę z jarmużem i kozim serem >>

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą, orzechami i tymiankiem (fot. Angela Matlak)

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą

Aksamitna, delikatna konsystencja gnocchi sprawi, że z każdym kęsem ogarniać was będzie coraz większa błogość. Nie dajcie się zwieść olśniewającemu wrażeniu, jakie robi to danie – jego przyrządzenie jest tak proste jak przygotowanie klasycznych klusek śląskich. I tak jak do nich, do gnocchi możecie wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki.

Sprawdź przepis na gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą >>

Makaron penne ze szpinakiem baby, śmietanką, serem blue i orzechami włoskimi, sezonowki szpinak

Makaron ze szpinakiem i z serem blue

Kto nie czuje czasem tęsknoty za połączeniem szpinaku i sera? To niesamowicie proste comfort food przygotujecie w mniej niż pół godziny. Jeśli nie macie akurat sera blue, wykorzystajcie fetę – gwarantujemy, że efekt będzie równie zadowalający.

Sprawdź jak przygotować makaron ze szpinakiem i serem blue >>

Zupa serowa - francuska zupa z klopsikami - PRZEPIS

Zupa quattro formaggi

Bulion, ziołowe kotleciki z wołowiny, sery – w tym połączeniu zdecydowanie królują te ostatnie. Gouda, cheddar, gorgonzola i comté, serowe szaleństwo zapewni szczęście na długie godziny. Pst! Zupa smakuje rewelacyjnie z chrupiącymi grzankami.

Sprawdź przepis na zupę quattro formaggi >>

Reklama
Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

Pierożki empanadas z wędzoną papryką

Oto przepis Marty Dymek, autorki Jadłonomii, na pieczone hiszpańskie pierożki z wędzoną papryką. Chrupiące ciasto drożdżowe i bogaty farsz warzywny z korzennymi przyprawami dadzą wam niesamowitą satysfakcję z jedzenia. Pierożki podajcie z ulubionym mlekiem roślinnym lub słodko-kwaśną meksykańską salsą.

Zobacz jak przygotować empanadas z wędzoną papryką >>

Krem z ziemniaków z oliwą truflową i bekonem

Warzywne zupy to prosty sposób na podniesienie sobie nastroju po ciężkim dniu. W tej wersji proponujemy połączyć bekon z truflami – doskonale zrównoważą smak, a chrupkie mięso świetnie przełamie aksamitną konsystencję dania. Miska takiej zupy pokrzepi żołądek i duszę.

Sprawdź przepis na krem z ziemniaków z oliwą truflową i bekonem >>

Arancini

Arancini, czyli sycylijskie panierowane kulki ryżowe z nadzieniem, proponujemy aż w trzech odsłonach! Borowiki i gorgonzola, chorizo czy pesto z mozzarellą? W towarzystwie aromatycznego sosu pomidorowego każda wersja spisze się świetnie.

Zobacz jak przygotować włoskie arancini >>

Kalafior w panierce to alternatywa dla burgerów lub kotletów mięsnych, przepis na wegańskiego burgera (fot. Ula Demczuk)

Burgery z kalafiora z majonezem miso

Trudno znaleźć słowa na opisanie tego dania. Chrupiąca bułka i soczysty kalafior w słodkiej glazurze połączone z pastą miso… Nie bez przyczyny strona z przepisem na tego wegańskiego burgera jest jedną z najczęściej odwiedzanych w naszym serwisie.

Sprawdź przepis na wegańskiego burgera z kalafiora z majonezem miso >>

Krokiety z młodych ziemniaków ze zsiadłym mlekiem i szczypiorkiem

Krokiety z ziemniaków

Jeśli zostało wam trochę ugotowanych ziemniaków po ostatnim obiedzie, to propozycja dla was – przepis na danie, które gwarantuje przypływ energii. Te małe, chrupiące krokiety najlepiej smakują ze zsiadłym mlekiem. Do podkręcenia ich smaku możecie wykorzystać także kwaśno-pikantną salsę.

Przygotuj krokiety z ziemniaków >>

placki ziemniaczane, placki ziemniaczane kukbuk, placki ziemniaczane proste, placki z ziemniaków, proste placki, placki warzywne, placki dla dzieci, kuchnia polska

Placki ziemniaczane z salsą paprykową

Dania z ziemniaków mają niezwykłe właściwości – pokrzepiają i sprawiają, że nie tylko żołądek, ale również dusza jest szczęśliwa. Tradycyjne polskie placki możecie podawać klasycznie, ze śmietaną lub z cukrem. My jednak polecamy przygotować do nich meksykański dip – efekt zadowoli nawet największych sceptyków!

Zobacz jak przygotować placki ziemniaczane z salsą paprykową >>

Więcej przepisów:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk