Kukbuk
Kukbuk
Kromka chleba pszennego z masłem i solą (fot. Maciek Niemojewski)

Zrób to sam! Kulinarne podstawy

Są zdrowsze, tańsze i smaczniejsze, a ich przygotowanie przynosi ogromną satysfakcję – podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić podstawowe produkty spożywcze.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Chleb, masło czy makaron zawsze warto mieć w kuchni. Podczas lockdownu wiele osób zaczęło robić je samodzielnie w domu – prędko okazało się, że to przyjemne, wyciszające zajęcie i pole do eksperymentowania, dla niektórych stało się nawet nowym hobby. Niezależnie, czy powodem upieczenia pierwszego bochenka chleba lub ukręcenia własnego majonezu są puste sklepowe półki, względy ekologiczne, czy chęć wypróbowania przepisu z najnowszej książki kulinarnej, zrobienie czegoś od początku do końca daje po prostu wielką satysfakcję. Domowe produkty są także zdrowsze, tańsze i smaczniejsze. I choć ich przygotowanie wymaga cierpliwości i zaangażowania, w rzeczywistości jest znacznie prostsze, niż się wydaje!

fot. Jessica Nadziejko

Domowy chleb na zakwasie >>

Zakwas, zaczyn, autoliza, wstępna fermentacja, formowanie ciasta… nic dziwnego, że wiele osób boi się zacząć przygodę z pieczeniem domowego chleba na zakwasie. W obszernym artykule rozwiewamy wszelkie wątpliwości, jakie mogą trapić początkujących piekarzy amatorów. Krok po kroku tłumaczymy, jak przygotować zakwas, jakiej mąki użyć i jak wyrobić idealne ciasto na chleb.

Kompozycja maseł smakowych (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Domowe masło >>

Delikatne i kremowe, rozpuszcza się na kromce gorącego pieczywa i sprawia, że jajecznica należy do naszych ulubionych śniadań. Zrobienie domowego masła to nie czarna magia – potrzebna jest tylko śmietanka i odrobina cierpliwości. Masło możecie również przygotować z wieloma dodatkami. Sprawdźcie nasze przepisy na smakowe masła DIY, ale nie bójcie się eksperymentować ze składnikami, które macie już w lodówce!

Gniazda makaronu (fot. Rebeca G. Sendroiu)

fot. Rebeca G. Sendroiu / unsplash.com

Domowy makaron >>

Spaghetti, penne, a może tagliatelle? Zrobienie prawdziwego włoskiego makaronu we własnej kuchni wymaga praktyki, ale jest znacznie łatwiejsze, niż się wydaje. Mąka, jajka i trochę wprawy, a niebawem włoska kuchnia stanie przed wami otworem. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować domowy makaron!

Kostki bulionowe ułożone na blacie. (fot. dinnershow Studio)

fot. dinnershow.studio

Domowa kostka bulionowa >>

Kostka bulionowa to ekspresowa podstawa większości aromatycznych zup. Niestety, producenci często uzupełniają jej skład konserwantami, sztucznymi aromatami i wzmacniaczami smaku. Dlatego warto przygotować własną, domową kostkę bulionową – warzywną, grzybową lub drobiową – w której znajdą się tylko naturalne składniki!

fot. dinnershow.studio

Domowe pasty kanapkowe >>

Upiekliście już domowy chleb na zakwasie? Czas zastanowić się, z czym go zjeść! Podpowiadamy, jak zrobić domowe pasty kanapkowe, takie jak masło orzechowe, pesto buraczane czy krem migdałowy. Te wytrawne i słodkie smarowidła przełamią śniadaniową monotonię i sprawią, że pokochacie poranki. Sprawdźcie również, jak samodzielnie zrobić twarożek oraz popularne sosy: keczup, musztardęmajonez!

mleko roślinne, jakie mleko do kawy, mleko roślinne Marta Dymek, kuchnia roślinna, dieta wegańska

fot. Marta Dymek

Domowe mleka roślinne >>

Trudno wyobrazić sobie bez nich wegańskie śniadanie – co innego mielibyśmy wlać do miski z płatkami czy kubka z kawą? Przygotujecie je z rozmaitych ziaren i orzechów, między innymi z ryżu, migdałów czy nerkowców. A jeśli znudziły wam się już klasyczne propozycje, koniecznie wypróbujcie roślinne napoje smakowe – na jesień i zimę szczególnie polecamy mleko sezamowe z imbirem i kurkumą, które rozgrzeje was w chłodne wieczory i wzmocni odporność!

Butelka domowego ajerkoniaku, kremowy ajerkoniak w kieliszku, patera a bezami (fot. dinnershow studio)

fot. dinnershow.studio

Inne produkty

Chleb, który wyciągacie z piekarnika, jest perfekcyjnie wypieczony? Zrobiony przez was makaron mógłby podawać w swojej restauracji sam Massimo Bottura? Zupy na waszej domowej kostce bulionowej wypełniają aromatem cały blok? W takim razie czas zmierzyć się z innymi wyjątkowymi przepisami DIY: przygotujcie samodzielnie bezy, a z żółtek, które zostaną po pieczeniu, zróbcie ajerkoniak. Sprawdźcie też, jak upiec delikatne cynamonowe bułeczki. Zanim jednak na dobre odpłyniecie w krainę słodyczy, pomyślcie o obiedzie! Może skusicie się na prostą pizzę lub domowe paluszki rybne?

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk