Kukbuk
Kukbuk

5 prostych przepisów na makaron z pesto

Włoskie pesto to dobry sposób na proste, aromatyczne dania. Połączone z makaronem, stanowi udany przepis na szybki i pożywny lunch czy pachnący świeżymi ziołami obiad.

Tekst: Maja Wójcik

Potrawy i przygtowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Dzięki pysznemu pesto nawet w środku zimy przeniesiemy się wprost w urokliwe zakątki Ligurii czy na słoneczne wybrzeże Sycylii. Przepis na ten tradycyjny włoski sos w zielonej odsłonie, czyli pesto alla genovese, w postaci, jaką znamy dziś, na bazie bazylii, orzechów, sera parmigiano reggiano i oliwy, pojawił się już w XIX wieku – można go znaleźć w książce kucharskiej „La vera cuciniera genovese” z 1852 roku. Ten rodzaj pesto pochodzi z Ligurii, która słynie z aromatycznych ziół i wyrobu makaronu – co udało się połączyć w doskonałe w swojej prostocie danie, do dziś popularne na całym świecie.

Od tego czasu powstały rozmaite wariacje ucieranego w moździerzu pesto – z pomidorami, także tymi suszonymi na słońcu, papryką, na bazie innych ziół i różnych odmian sera. Pesto możemy zrobić w domu, z doniczkowych ziół, jak również w duchu zero waste – z dopominających się o naszą uwagę liści. Bez problemu dostaniemy też gotowe sosy, dzięki którym błyskawicznie wyczarujemy dania rodem z Półwyspu Apenińskiego. Najlepiej wybierać takie, które faktycznie pochodzą z Włoch i mają w składzie najlepsze włoskie produkty – oliwę z pierwszego tłoczenia, oryginalne, produkowane tam sery, jak parmigiano reggiano, grana padano czy pecorino romano, świeże zioła, najlepsze warzywa i orzechy. Takie składniki znajdziemy w pesto Barilla, które posłużyło nam do stworzenia prostych i aromatycznych przepisów na bazie tego sosu.

Tagliatelle z zielonym pesto, cukinią i groszkiem

Kuchnia włoska słynie z prostoty – bo czy może być coś lepszego niż szybki, pożywny i smaczny obiad? Takie właśnie są wstążki grubego makaronu w towarzystwie klasycznego zielonego pesto, cukinii i zielonego groszku. Jeśli do tego monochromatycznego kulinarnego obrazu dodamy przyjemną zmienność struktur w postaci delikatnie stawiającego opór zębom makaronu, miękkich warzyw i chrupiących prażonych orzechów, dostaniemy comfort food w czystej postaci.

Sprawdź przepis na tagliatelle z zielonym pesto, cukinią i groszkiem >>

Casarecce z czerwonym pesto, bakłażanem i oliwkami

Dzięki nietypowemu kształtowi casarecce idealnie nadaje się do dań z gęstym sosem. Pochodzący z Sycylii makaron przybiera formę zwiniętych ruloników zakończonych rynienką, której przeznaczeniem jest zebranie jak największej ilości sosu. Tym razem ukrywa w swoim wnętrzu sos z czerwonego pesto, przygotowanego na bazie świeżych pomidorów, włoskiego sera, oliwek i ziół, z dodatkiem lekko gorzkiego i przyjemnie gąbczastego bakłażana, a także delikatnych czarnych oliwek.

Zobacz jak przygotować casarecce z czerwonym pesto, bakłażanem i oliwkami >>

Spaghetti z paprykowym pesto, tofu i ze szpinakiem

Pesto jest królem prostych przepisów, ale nawet w najłatwiejszych recepturach znajdzie się odrobina przestrzeni na polot i zaskoczenie. Tak jest tym razem, bo pesto z dodatkiem czerwonej papryki, chili i najwyższej jakości serów grana padano i pecorino romano łączy się w kulinarnym tańcu ze świeżym szpinakiem, z chrupiącym tofu i sezamem, serwując nam wyjątkowe połączenie Little Italy i China Town.

Wypróbuj nasz przepis na spaghetti z paprykowym pesto, tofu i ze szpinakiem >>

Penne z zielonym pesto, kurczakiem i pomidorkami

Z Azji wracamy do Europy, do jednego z najbardziej klasycznych przepisów stworzonych na bazie zielonego pesto. Jeśli chcemy nakarmić amatorów delikatnego mięsa, ten przepis zawsze okaże się strzałem w dziesiątkę. Rurki makaronu penne aż wyrywają się do tego, aby pochłaniać sos na bazie bazyliowego pesto, i cudownie łączą go z piersią kurczaka, ze świeżymi pomidorkami i z rozpływającą się w ustach mozzarellą.

Sprawdź przepis na penne z zielonym pesto, kurczakiem i pomidorkami >>

Bavette z czerwonym pesto i klopsikami

Długie, płaskie i wąskie wstążki makaronu bavette powstały w Ligurii specjalnie do pesto. Idealnie sprawdzają się też w wariacji na temat klasycznego włoskiego makaronu z sosem pomidorowym i pulpecikami. W tej wersji gwiazdą są wieprzowo-wołowe klopsiki z dodatkiem musztardy, a apetyt zaostrza jeszcze bardziej dodatek pesto rosso, zrobionego bez konserwantów na bazie włoskich pomidorów i octu balsamicznego prosto z Modeny.

Zobacz jak przygotować bavette z czerwonym pesto i klopsikami >>

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk