Kukbuk
Kukbuk

7 nieoczywistych przepisów na gofry

Choć gofry zjadamy najczęściej z chmurką bitej śmietany, istnieje wiele sposobów, by nieco je urozmaicić. Podpowiadamy, jak zmienić tę przekąskę w prawdziwe – słodkie lub wytrawne – danie!

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Trudno wyobrazić sobie wakacje nad morzem bez kupionego w budce gofra – to dziecięca radość, do której wracamy zawsze, gdy spacerujemy promenadą wzdłuż Bałtyku. I podobnie jak w młodości, tak i teraz trudno nam zdecydować, o jakie dodatki do gofra poprosić: bitą śmietanę z frużeliną? A może cukier puder lub karmelową polewę?

W domu, z dala od szumu fal, eksperymentujemy i przyrządzamy puszyste gofry na rozmaite sposoby: na słodko i na słono, w wersji bezglutenowej albo bez mleka i cukru. Zacznijcie dzień od gofrów z twarożkiem i grillowanymi brzoskwiniami, a na obiad zróbcie wytrawne gofry z burgerem buraczanym, halloumi i warzywami. Zobaczcie, jakie jeszcze przepisy na gofry przygotowaliśmy!

Gofry gryczane z jajkiem sadzonym i boczkiem >>

Wytrawne gofry na śniadanie? Czemu nie! Można przecież użyć ich zamiast chleba. Gofrowa kanapka z boczkiem, jajkiem sadzonym, awokado i pomidorem jest nie tylko wyśmienita, ale także sycąca, a dzięki mące gryczanej – bezglutenowa. Te gofry przygotujecie bez mleka!

Śniadaniowe gofry szpinakowe z pastą jajeczną >>

Wytrawne szpinakowe gofry to jedno z naszych ulubionych śniadań. Pulchne, bezglutenowe ciasto z pastą jajeczną to idealny posiłek na rozpoczęcie dnia. Proste i szybkie w przygotowaniu – doskonale nadają się na śniadanie do szkoły dla dziecka.

Bezglutenowe gofry z kozim twarożkiem i grillowanymi brzoskwiniami >>

Te gofry robi się na bazie mąki owsianej, co oznacza, że są świetną propozycją na bezglutenowe śniadanie. Choć ciasto przyrządzamy bez cukru i mleka, brzoskwinie i morele nadają gofrom słodycz, która doskonale komponuje się z kozim twarożkiem.

Gofry na bazie soku z pomarańczy z musem czekoladowym i granolą >>

Być może wyglądają klasycznie, ale już pierwszy kęs zdradza, że te gofry są przygotowane z dodatkiem soku pomarańczowego. Ich cytrusowy charakter doskonale kontrastuje z musem czekoladowym i domową granolą. Zjecie je na słodkie śniadanie czy na deser?

Soczyste gofroburgery z buraka z grillowanym halloumi >>

Gofry to nieoczywista propozycja na obiad. Jednak gofroburger z kotletem buraczanym, halloumi i warzywami to kulinarny strzał w dziesiątkę! Doskonały wegetariański, bezglutenowy lunch – w domu i do pracy.

Gofry kukurydziane z borówkami i kremem chałwowym >>

Te gofry to czysta słodycz, która dzięki mące kukurydzianej jest całkowicie bezglutenowa. Borówki zapiekamy bezpośrednio w cieście, co wpływa nie tylko na jego smak, ale także na wygląd. Gotowe gofry polewamy kremem chałwowym oraz posypujemy ulubionymi owocami i orzeszkami ziemnymi. Idealna propozycja na letni deser!

Kakaowe gofry na kefirze z karmelizowaną gruszką >>

Kakaowe gofry to świetny pomysł zarówno na deser, jak i na śniadanie. Przygotowujemy je bez mleka, a cukier w cieście zastępujemy erytrytolem. Na wierzch dajemy mascarpone, karmelizowaną gruszkę, miód i prażone migdały – trudno wyobrazić sobie lepszy słodki poranek.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk