Kukbuk
Kukbuk
Gryczane kaszotto z botwiną i orzechami włoskimi (fot. Maciek Niemojewski)

Niedrogo i po polsku: 10 najlepszych pomysłów na kaszę

Nie ma nic bardziej tradycyjnego dla naszej kuchni niż kasza. Okazuje się, że jest świetną bazą nie tylko do polskich dodatków.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Gryczana, jaglana, jęczmienna – w kuchni polskiej kasza jest znana od setek lat. Ostatnio nieco zapomniana, teraz wraca do łask. To jaką wybierzecie, zależy wyłącznie od waszych upodobań. Każda z nich z powodzeniem zastąpi makaron, ryż czy ziemniaki, czyniąc danie zdrowszym i bardziej odżywczym. Jeśli w waszej kuchni pojawiała się sporadycznie, sprawdźcie pięć przepisów na kaszę, które sprawią, że ją pokochacie!

Kasza jaglana z gruszką i kozim serem >>

Śniadaniowa jaglanka po libańsku – gotowana z marynowaną cytryną i podana z karmelizowanymi owocami. Idealny sposób na zdrowy początek dnia.

Gryczana kasza z jarmużem i grzybami

Kasza gryczana z grzybami i jarmużem >>

Tradycyjną kaszę gryczaną z grzybami urozmaicamy jarmużem – smażonym i w postaci chrupiących chipsów. To fantastyczny pomysł na jesienny obiad, szczególnie, gdy przygotuje się go po całodziennym grzybobraniu!

Kasza jęczmienna z kiełbasą i podgrzybkami >>

Biała kasza jęczmienna w niczym nie ustępuje kaszy jaglanej czy komosie! Z dodatkiem podgrzybków i rozmarynu idealnie sprawdzi się jako sycący, zimowy obiad.

Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem >>

Cielęcina, tymianek, śmietana i białe wino to eleganckie połączenie smaków. Kaszę z tymi dodatkami możecie śmiało przygotować na romantyczną kolację we dwoje!

Kasza gryczana z dynią (fot.

Kasza gryczana z dynią i pomarańczą >>

Aromatyczna kasza z pomarańczą, orzechami i dynią, która rozgrzewa ciało i duszę to szybki i prosty przepis na obiad. Szczególnie warto przygotować ją późną jesienią, gdy dynie są dorodne, a cytrusy soczyste!

Czekoladowa gryczanka z czereśniami i truskawkami >>

Kasza jako słodkie śniadanie? Naturalnie! Gryczanka jest ciekawą alternatywą dla klasycznej owsianki. Dodajcie do niej deserową czekoladę i sezonowe owoce, a długo nie przygotujecie innego śniadania.

Przepis na wegańskie kaszotto z jarmużem

Kaszotto jaglane z jarmużem >>

W tym wegańskim przepisie na kaszę jaglaną łączą się rozmaite smaki jesieni – za smak umami odpowiadają boczniaki lub inne, preferowane przez was grzyby, a porcję witamin dostarcza młody jarmuż. Całe danie już z daleka pachnie aromatycznym, warzywnym bulionem.

Bazyliowy pęczak z pomidorem i nektarynką

Bazyliowy pęczak z pomidorem i nektarynką >>

Wegańskie śniadanie z kaszą w roli głównej? Czemu nie! Połączenie pomidorów, brzoskwini i bazylii jest charakterystyczne dla regionalnej kuchni włoskiej, choćby na bruschetcie. Zamiast chleba wystarczy użyć pęczaku i gotowe – proste, sycące śniadanie podano do stołu!

pęczotto z groszkiem, pęczotto z warzywami, kasza pęczak, pieczone warzywa, świeży rozmaryn, pieczone buraki, pieczona marchew, zdrowy obiad, pęczotto, kaszotto

Pęczotto z marchewką i buraczkami >>

Zdrowe, pełne witamin i polskich smaków danie z pęczaku, to idealna propozycja na jesienny obiad. Kremowe pęczotto przygotowane na warzywnym bulionie świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, takimi jak buraczki czy marchewka. 

Gryczane kaszotto z botwiną i orzechami włoskimi (fot. Maciek Niemojewski)

Kaszotto gryczane z botwiną >>

Kaszotto z kaszy gryczanej z botwiną to prosty sposób na szybki i treściwy letni obiad. Delikatne, kremowe kaszotto będzie smakować doskonale w towarzystwie chrupiących orzechów włoskich, a wyrazistości całemu daniu nada ser kozi!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk