Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze przepisy reprezentacji. Co je reprezentacja

Euro 2020: Mistrzowskie przepisy

Święto futbolu zbliża się wielkimi krokami. Jednak Euro to dla nas coś więcej niż starcie drużyn narodowych – w nadchodzących tygodniach sprawdzimy, które państwa najlepiej karmią swoich sportowców!

Tekst: Maciej Kostrzewa

Zdjęcie główne: Connor Coyne / unsplash.com

Opublikowano: 11 Czerwca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 13 minut!

Choć współcześni atleci przestrzegają ścisłej diety, trudno uwierzyć, by Cristiano Ronaldo nigdy nie spróbował słodkich pastéis de nata, a Thomas Müller odmówił sobie tradycyjnej niemieckiej sałatki ziemniaczanej. Z okazji Euro 2020 prezentujemy popularne i mniej znane dania inspirowane regionalnymi kuchniami Europy. Przez najbliższy miesiąc będziemy więc śledzić nie tylko mecze piłki nożnej, ale i kulinarną konkurencję, która od lat trwa pomiędzy krajami Starego Kontynentu. Czy włoskie fettuccine alla papalina przyćmi pikantny turecki kebab? Jak polskie kotlety mielone wypadną na tle hiszpańskich albondigas? Na przełomie czerwca i lipca zachęcamy do przeżywania nie tylko sportowych emocji, ale także kulinarnych zachwytów! 

Grupa A

Przepis na makaron z cukinią i twarogiem (fot. Maciek Niemojewski)

Włochy 

Fettuccine alla papalina 

 Przepis na tę klasyczną włoską pastę został opracowany w latach 30. XX wieku dla papieża Piusa XII. Jednak to, co dobre dla biskupa Rzymu, nie zawsze sprawdza się w diecie atlety! Po tym makaronie lepiej nie uprawiać sportu, ale po udanym turnieju z pewnością można sobie na niego pozwolić. Czy smak kremowego fettuccine alla papalina zmotywuje włoską drużynę narodową do gry na najwyższym poziomie? 

 Sprawdźcie, jak przygotować fettuccine alla papalina >> 

Jak przygotować bezę. Najlepszy przepis na bezę z wiśniami (fot. dinnershow.studio)

Szwajcaria 

Tarta wiśniowa z paloną meringue 

Beza jest popularna zarówno w kuchni szwajcarskiej, jak i włoskiej. Podczas meczów pomiędzy reprezentacjami tych państw możecie sprawdzić, które z nich opracowało smaczniejszy sposób na jej przygotowanie! Bezę dobrze jest podać z chrupiącym ciastem i owocami – najlepiej delikatnie kwaśnymi, by zrównoważyć słodycz pozostałych składników.  

Podpowiadamy, jak przygotować tartę z wiśniami i bezą >> 

Fragment książki "Stambuł do zjedzenia", jak przygotować kebab, kuchnia turecka (fot. Przemek Krupski)

Turcja 

Adana kebab 

Prawdziwy turecki kebab niewiele ma wspólnego z tym, który znamy z otwartych do późna budek porozstawianych na polskich ulicach. Oryginalnie mielone albo siekane mięso – baraninę lub jagnięcinę – miesza się z aromatycznymi przyprawami, nakłada na szpadki, a następnie grilluje na ruszcie. I nikt nie pyta, czy wolimy łagodny, mieszany lub ostry sos. Niezależnie, czy kupicie kebab na mieście, czy przygotujecie go według oryginalnej tureckiej receptury, faktem pozostaje, że to ulubione danie polskich kibiców! 

Zobaczcie, jak przygotować oryginalny turecki kebab >> 

Zupa krem z pora i młodych ziemniaków podana z grzankami razowymi, duszonym porem i płatkami chili, sezonówki por, cebula dymka

Walia 

Zupa krem z porów i ziemniaków 

Por to jeden z najważniejszych walijskich symboli. Jest ściśle związany z historią o Świętym Dawidzie, patronie Walii, który podczas bitwy z Anglosasami poradził swoim rodakom, by przypięli to warzywo do hełmów – dzięki temu mogli się łatwiej rozpoznać podczas starcia. W kulturze kulinarnej Walii wciąż chętnie sięga się po pory, a ugotowana z nich zupa z dodatkiem ziemniaków cieszy się nad Morzem Celtyckim dużą popularnością.   

Sprawdźcie, jak ugotować zupę krem z porów i ziemniaków >>

Grupa B

Jak przygotować mule. Najlepsze przepisy na mule (fot. dinnershow.studio)

Belgia 

Mule zapiekane pod ziołową panierką 

Choć mule są uważane za przysmak w wielu państwach zachodniej i południowej Europy, to Belgowie mogą się pochwalić maestrią w ich przyrządzaniu. Historycznie to właśnie we Flandrii powstał przepis na mule duszone w winie z szalotką i aromatycznymi ziołami. Nam trudno sobie wyobrazić lepszą przekąskę do meczu!  

Podpowiadamy, jak przygotować mule po belgijsku >>

Przepis na duńskie śledzie. Skandynawskie śledzie

Dania 

Marinerede sild, czyli marynowane śledzie 

Poławiane u wybrzeży duńskiego Bornholmu śledzie należą do najbardziej pożądanych w Europie. Delikatne filety znakomicie smakują w towarzystwie rozmaitych dodatków, ale podczas Euro przygotujemy je w tradycyjnie duńskim wydaniu – namoczone w mleku, a następnie zamarynowane w specjalnej kompozycji przypraw z octem, koncentratem pomidorowym i winem.  

Zobaczcie, jak przygotować duńskie marynowane śledzie >> 

 

zapiekanka ziemniaczana ze śledziem, pieczone ziemniaki, kuchnia Fińska, skandynawia, smaki Skandynawi, zapiekanka śledziowa, sos jogurtowy, obiad z piekarnika

Finlandia 

Silakkalaatikko, czyli ziemniaczana zapiekanka śledziowa 

Śledzie cieszą się w Polsce dużą popularnością – szczególnie w okresie świątecznym. Ale czy mieliście kiedykolwiek okazję spróbować fińskiej zapiekanki śledziowej? Silakkalaatikko robi się z ziemniaków, filetów ze śledzia, bekonu, cebuli, ziół i przypraw. Gotową zapiekanką łatwo podzielić się z przyjaciółmi podczas oglądania meczu!  

Sprawdźcie, jak przygotować zapiekankę śledziową silakkalaatikko >> 

Przepis na rosyjską uchę

Rosja 

Ucha 

Ucha to zawiesista zupa rybna, typowa dla kuchni rosyjskiej. Wbrew pozorom jej nazwa nie ma nic wspólnego z uszami, ale pochodzi od starorosyjskiego słowa „jucha”, które oznacza po prostu wywar. Tradycyjnie przyrządza się ją z kilku gatunków słodkowodnych ryb, ale równie dobrze smakuje ugotowana na bazie zwykłego łososia. Miska aromatycznej uchy wzmocni ducha i po ciężkim dniu, i po ciężkim meczu. 

Podpowiadamy, jak ugotować uchę, rosyjską zupę rybną >> 

Grupa C

Jak przygotować sznycel po wiedeńsku

Austria 

Sznycel Radetzkiego  

Sznycel pojawił się w Austrii w połowie XIX wieku za sprawą feldmarszałka Radetzkiego, który – zachwycony mediolańskim kotletem cielęcym, costoletta alla milanese – przesłał przepis na niego na dwór ówczesnego cesarza Austrii Ferdynanda I Dobrotliwego. W kolejnych latach wiedeńscy kucharze modyfikowali włoskie danie: dodali do panierki mąkę, a mięso smażyli na smalcu, a nie na oliwie. Do dziś sznycel pozostaje jednym z flagowych dań kuchni austriackiej. Przed stresującym meczem sięgnijcie po sycący sznycel, by ukoić nerwy kibica.  

Przygotujcie sznycel Radetzkiego we własnej kuchni >> 

jajka po benedyktyńsku, wędzony łosoś, jajka w koszulce, kanapka z jajkiem w koszulce, kanapka z łososiem, szybkie śniadanie, wytrawne śniadanie, śniadanie na niedzielę, sos holenderski

Holandia 

Jajka po benedyktyńsku z łososiem 

Choć jajka po benedyktyńsku powstały za oceanem, w Stanach Zjednoczonych, nie byłyby tym samym daniem, gdyby nie ich kluczowy składnik – sos holenderski. To właśnie on łączy jajka w koszulce i angielskie muffiny w spójną kompozycję i nadaje jej niepowtarzalny charakter. Jajka po benedyktyńsku można podawać z łososiem i awokado, a w sezonie letnim – ze szparagami. Okrągłe jak piłka żółtko cudownie wypływa na murawę sosu holenderskiego, gwarantując doznania godne finałowego meczu.  

Podpowiadamy, jak zrobić jajka po benedyktyńsku >> 

Pieczona jagnięcina. Jak przygotować jagnięcinę. Przepis na jagnięcinę

Macedonia Północna 

Udziec jagnięcy 

Jagnięcina to jeden z fundamentalnych produktów kuchni Macedonii Północnej. Mówi się, że prawdziwy smak tego mięsa doceni się dopiero, gdy spróbuje się go na miejscu, ale my postaramy się odwzorować jego charakter we własnej kuchni. Macedończycy najchętniej jedzą jagnięcinę podczas świąt lub na piknikach. Wydaje się jednak, że mecz na Euro jest odpowiednią okazją, by przyrządzić jagnięcy udziec w stylu macedońskim! 

Sprawdźcie, jak przyrządzić aromatyczny udziec jagnięcy >> 

Przepis na barszcz szczawiowy. Jak zrobić barszcz szczawiowy (fot. Jakub Stanek)

Ukraina 

Barszcz ze szczawiu 

Trudno powiedzieć, czym barszcz ze szczawiu różni się od zupy szczawiowej. W wielu przepisach są one w zasadzie całkowicie tożsame. Tymczasem historycznie jedna z nich uważana jest za danie kuchni polskiej, druga zaś ukraińskiej. Jedno jest pewne: obydwie smakują wyśmienicie i możecie mieć pewność, że dodadzą wam sił do kibicowania ulubionej drużynie podczas Euro! 

Grupa D

strukli chorwackie

Chorwacja 

Štrukli 

Na ostatnich mistrzostwach świata Chorwacja zagrała w finale i zajęła wysokie, drugie miejsce w turnieju. Czy podczas Euro 2020 drużyna narodowa tego kraju powtórzy swój sukces? Być może pomogą jej w tym tradycyjne chorwackie štrukli? To wyjątkowe danie sprawdzi się równie dobrze w zupie, jak na deser czy w roli szybkiej przekąski – idealnej podczas oglądania meczu! 

Sprawdźcie, jak przygotować štrukli >> 

Golonka pieczona w piwie. Jak przygotować golonkę. Przepis na golonkę

Czechy 

Golonka w piwie 

Delikatna, tłusta golonka zapiekana w ciemnym piwie i miodzie to specjalność naszych południowych sąsiadów. W towarzystwie ziemniaków, zasmażanej kapusty, ogórków kiszonych i wyrazistej musztardy wprost idealnie nadaje się do kibicowania – szczególnie jeśli popijecie ją zimnym czeskim pilsnerem!   

Podpowiadamy, jak przygotować golonkę zapiekaną w ciemnym piwie >> 

Jak zrobić shepards pie, przepis na shepards pie

Anglia 

Shepherd’s pie 

Shepherd’s pie, czyli ciasto pasterskie, to jedno z flagowych dań kuchni angielskiej. Nad jego smakiem rozpływa się sam Gordon Ramsay, ale czy obietnica gorącego shepherd’s pie wystarczy, żeby zmotywować do zwycięstwa synów Albionu? Polecamy od razu zrobić większą porcję – apetyt rośnie w miarę kibicowania! 

Wypróbujcie przepis na shepherd’s pie >> 

Panierowane jajka po szkocku z kiełkami i kaparowym majonezem

Szkocja 

Jajka po szkocku 

Pochodzenie jajek po szkocku nie jest do końca jasne: niektórzy twierdzą, że ich nazwa wzięła się od procesu zamykania jajek w mięsie (z angielskiego: scotching), inni twierdzą, że faktycznie wywodzą się ze Szkocji. Z uwagi na to, że Szkocja gra w Euro, zaufamy tej drugiej etymologii, a mecze Szkotów będziemy oglądać nad talerzem jajek.  

Podpowiadamy, jak przygotować jajka po szkocku >> 

Grupa E

Mielone kotlety z mizerią i młodymi ziemniakami (fot. Martyna Cybuch)

Polska 

Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami  

Oto smak niedzielnego obiadu u babci! Trudno sobie wyobrazić, by ktokolwiek w Polsce choć raz nie spróbował tego dania – także w wersji wegańskiej. Czy ta sentymentalna podróż kulinarna rozbudzi w naszej drużynie narodowej dziecięce marzenia o wzniesieniu najważniejszego trofeum piłkarskiego na Starym Kontynencie? Trzymamy za to kciuki! 

 Sprawdźcie, jak zrobić idealne kotlety mielone >> 

Przepis na pierogi. Pierogi ruskie z bryndzą

Słowacja 

Pierogi z bryndzą 

„Ale bryndza” to zdecydowanie nie jest hasło, którym chcemy komentować grę ulubionej drużyny. Pozostawmy więc bryndzowe skojarzenia w kulinarnych rejonach. W menu większości słowackich restauracji bez problemu znajdziecie dania z bryndzą – miękkim, słonawym serem z owczego mleka. I choć najczęściej na jej podstawie przygotowuje się haluszki ze słoniną, w wielu miejscach traficie także na nafaszerowane nią pierogi. To znakomita alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich.  

Podpowiadamy, jak przygotować pierogi z bryndzą >> 

Albondigas, czyli hiszpańskie klopsy z kromką pieczywa w sosie pomidorowym (fot. Martyna Cybuch)

Hiszpania  

Albondigas ze świeżym pieczywem  

Wołowo-wieprzowe klopsiki w sosie pomidorowym, czyli albondigas, to tradycyjne danie, bez którego trudno sobie wyobrazić podróż przez hiszpańskie tapas bary. W towarzystwie kieliszka wina rioja stanowią idealną przekąskę do wieczornego świętowania – tylko czy Hiszpanie będą mieli po Euro powód do celebracji?  

Zobaczcie, jak przygotować hiszpańskie klopsiki albondigas >> 

Szwedzkie klopsiki kottbullar z konfiturą i puree ziemniaczanym jak z Ikei (fot. Martyna Cybuch)

Szwecja 

Szwedzkie klopsiki z purée ziemniaczanym  

Choć najczęściej szwedzkie klopsiki jadamy w Ikei, bez problemu możemy przygotować je samodzielnie w domu. Godzinę przed meczem pójdźcie więc do kuchni i zacznijcie lepić mistrzowskie pulpety! Podane z purée ziemniaczanym i konfiturą borówkową, będą idealnym pomysłem na treściwe danie w sam raz do meczu.  

Podpowiadamy, jak zrobić słynne szwedzkie klopsiki >> 

 

Grupa F

Tomek Zielke sprawdza przepisy na wołowinę po burgundzku

Francja 

Wołowina po burgundzku  

Wołowina po burgundzku, czyli bœuf bourguignon, to sposób na prawdziwą ucztę. Bez wątpienia danie to pojawiło się na stołach w wielu francuskich domach przed trzema latami, gdy reprezentacja Francji wygrała mistrzostwa świata w Rosji. Nie zapomnijcie otworzyć do niego butelki dobrego bordeaux! 

Zobaczcie, jak przygotować wołowinę po burgundzku >> 

Przepis na Kartofelsalad

Niemcy 

Kartoffelsalat, czyli sałatka ziemniaczana  

Współcześnie na bazie ziemniaków przygotowuje się rozmaite sałatki – z warzywami, mięsem, różnymi sosami, a na święta nawet ze śledziem. Historycznie jednak niemiecka kartoffelsalat to tylko ziemniaki, cebula, ocet, sól i pieprz. W naszym przepisie wracamy do źródeł, ale dodajemy trochę od siebie. Idealna sałatka na wieczór kibicowania!  

Podpowiadamy, jak przygotować niemiecką sałatkę ziemniaczaną >> 

Przepis na paprykę faszerowaną ryżem

Węgry 

Papryka nadziewana ryżem z warzywami 

Na Węgrzech paprykę je się w każdej możliwej postaci. Najpopularniejsza jest oczywiście sproszkowana, która służy Węgrom za przyprawę do niemal każdego dania. W kuchni węgierskiej często sięga się także po świeżą paprykę, którą obowiązkowo dodaje się do leczo czy gulaszu. My, zainspirowani kuchnią węgierską, na Euro postanowiliśmy przygotować papryki faszerowane ryżem z warzywami. 

Sprawdźcie, jak przygotować nadziewane papryki >> 

pasteles de nata, pastele, portugalskie słodycze, tarta budyniowa, ciasto francuskie, prosty deser

Portugalia 

Pastéis de nata 

Wymyślone przez lizbońskich mnichów babeczki budyniowe to jedna z najpopularniejszych portugalskich przekąsek. Jeśli podczas meczu zamiast czipsów czy paluszków wolelibyście podjadać coś słodkiego i domowego, koniecznie spróbujcie upiec pastéis de nata!  

 Podpowiadamy, jak zrobić portugalskie babeczki budyniowe – pastéis de nata >> 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk