Kukbuk
Kukbuk
zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa

13 przepisów z soczewicą

Może być alternatywą dla mięsa, zawiera dużo białka i błonnika – podpowiadamy, jak pysznie przyrządzić soczewicę.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Opublikowano: 20 Lutego 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Soczewica to wyjątkowo wdzięczny składnik. Jest zdrowa i – jeśli odpowiednio się ją przygotuje – bardzo smaczna. Do tego stanowi świetne źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu. Świetnie sprawdza się w zupach, sałatkach czy pastach, zarówno w całości, jak i mielona, pod postacią farszu. Jest uprawiana i spożywana niemal na całym świecie, dlatego zebrane przez nas przepisy pochodzą z różnych zakątków globu. Zobaczcie, jak przygotować hiszpańskie empanadas, libańską zupę soczewicową czy gruzińskie chaczapuri.

Zdrowa sałatka do pracy z soczewicą (fot. Ula Demczuk)

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy

Idealna sałatka na jesień, kiedy pigwa jest najlepsza. Ostra i orzechowa w smaku roszponka świetnie pasuje do kwaskowych owoców i sycącej soczewicy. Sałatkę przed podaniem polejcie miodowym winegretem.

Sprawdź przepis na sałatkę z roszponki, soczewicy i pigwy >>

zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa

Zupa z soczewicy z morelami

Oto propozycja na pożywną i gęstą zupę, która rozgrzeje w chłodne popołudnie. Gotowanie zajmie wam tylko 30 minut. Soczewicę opłuczcie, a potem ugotujcie z morelami i bulionem warzywnym. Przyprawcie sokiem z cytryny i pieprzem. Ostrość chili doskonale zbalansuje słodycz suszonych moreli.

Sprawdź przepis na zupę z soczewicy z morelami >>

Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

Pierożki empanadas z wędzoną papryką

To danie rodem z kuchni hiszpańskiej najbardziej lubimy przyrządzać według sprawdzonego przepisu z Jadłonomii. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Farsz do pierożków zróbcie z owoców morza i soczewicy, a po upieczeniu podajcie empanadas z ostrym sosem. Naprawdę trudno przestać się nimi objadać. 

Zobacz jak przygotować empanadas z wędzoną papryką >>

zupa z soczewicy, libańska zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, zupa pomidorowa, wegański obiad, libańska zupa

Libańska zupa z czerwonej soczewicy

Bardzo prosta w przygotowaniu, aromatyczna zupa na bazie pomidorów i czerwonej soczewicy. Po opłukaniu dorzućcie ją do cebuli usmażonej z gałką muszkatołową i czosnkiem, następnie ugotujcie w bulionie. Świetnie smakuje z jogurtem greckim.

Sprawdź przepis na libańską zupę z czerwonej soczewicy >>

Przepis na lekką sałatkę z soczewicą, ricottą i burakiem (fot. Angela Matlak)

Sałatka z soczewicą, ricottą i burakiem

Pyszna, lekka sałatka z rukoli i młodych liści botwinki. Do tego soczewica, ricotta i carpaccio z buraka. Jeśli zdecydujecie się na kupienie już ugotowanego buraka, to przygotowanie sałatki zajmie wam niespełna pół godziny. Możecie zjeść ją na lunch lub pożywną kolację. Smacznego!

Sprawdź jak przygotować sałatkę z soczewicą, ricottą i burakiem >>

nadziewane kalmary, kalmary, co zrobić z kalmarami, nadziewane kalmary z czarną soczewica w sosie, sos pomidorowy, oliwki

Kalmary nadziewane czarną soczewicą z sosem puttanesca

Oto przepis dla miłośników kuchni włoskiej i owoców morza. Czarna soczewica to świetny dodatek do kalmarów. Soczewicę ugotujcie, a bagietkę obsmażcie na złoto na patelni. Kalmary nadziejcie soczewicą, szalotką i bagietką. Na koniec zepnijcie wykałaczkami i zapieczcie z sosem pomidorowym z anchois i czarnymi oliwkami.

Sprawdź przepis na kalmary nadziewane czarną soczewicą z sosem puttanesca >>

przepis kukbuk, dietetyczne przepisy, chaczapuri, viola okiem dietetyka

Chaczapuri

Tradycyjny przepis na ten gruziński przysmak zawiera fasolę, my jednak zamiast niej polecamy czarną soczewicę. Do nadzienia możecie jeszcze dodać chudy twaróg, jajko czy grillowane bakłażany. Po wyrobieniu ciasta podzielcie je na cztery placki, usmażcie i złóżcie z farszem w środku. Chaczapuri świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie albo jako przekąska na piknik. Zdrowo i apetycznie.

Zobacz jak przygotować chaczapuri >>

czerwona soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą, dahl z soczewicy, prosta zupa z soczewicy, szybki obiad, rozgrzewający obiad, obiad na zimę, soczewica w pomidorach, pomysł na lunchbox

Soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą

Wspominaliśmy, że uwielbiamy dania jednogarnkowe? Czerwona soczewica z cebulą i czerwoną papryką najlepiej komponuje się z ziemniakami i sosem pomidorowym. Na koniec do gotowej potrawki wkruszcie słoną fetę, która nada daniu wyrazistość. To także świetny pomysł na obiad dla dzieci.

Sprawdź przepis na soczewicę z ziemniakami i kruszoną fetą >>

Sałatka z soczewicą, wodą różaną i marchewką (fot. materiały prasowe)

Sałatka z soczewicą i wodą różaną

Pyszne danie w marokańskim stylu. Czerwoną soczewicę połączcie z marchewką, cebulą i rodzynkami. Do tej sałatki najlepiej dodać dip na bazie musztardy francuskiej, cynamonu i oczywiście wody różanej. A jeśli wyjdzie wam odrobinę za dużo sosu, to zamiast wylewać, wykorzystajcie go do marynowania mięsa.

Sprawdź przepis na sałatkę z soczewicą i wodą różaną >>

Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami, pomysł na zdrową sałatkę z soczewicą i warzywami (fot. dinnershow.studio)

Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami

Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami to satysfakcjonujące i sycące danie, które sprawdzi się na lunch lub na kolację. Jeśli zdecydujecie się serwować tę sałatkę podczas przyjęcia, możecie ją podać w małych szklaneczkach lub na złotych talerzykach. Będzie wyglądała rewelacyjnie.

Zobacz przepis na sałatkę z soczewicy z pieczonymi warzywami >>

Pasztet z fasoli i soczewicy (fot. Maciek Niemojewski)

Pasztet z fasoli i soczewicy

Soczewica i fasola to duet doskonały. Upieczony z nich pasztet nie zawiera ani grama mięsa, ale jesteśmy pewni, że zasmakuje nie tylko amatorom kuchni roślinnej. Jeżeli przepadacie za ostrzejszymi smakami, śmiało sięgajcie po chili. Jeśli zaś wolicie łagodniejsze dania, podstawowa wersja pasztetu będzie dla was idealna.

Wypróbuj przepis na pasztet z fasoli i soczewicy >>

Harira – gorąca zupa z ciecierzycą i soczewicą

Harirę, czyli zupę z ciecierzycą i soczewicą, można zjeść w Maroku niemal wszędzie – w barach, na ulicznych straganach, a nawet w luksusowych restauracjach. Choć podaje się ją na różne sposoby i każdy z nich jest wyjątkowy, tym razem proponujemy użyć pomidorów pelati i aromatycznych przypraw – imbiru, cynamonu i kuminu. Ta rozgrzewająca zupa świetnie sprawdzi się jako sycący obiad lub wczesna kolacja.

Przygotuj harirę – gorącą zupę z ciecierzycą i soczewicą >>

Zimowe sałaty. Sałatka z soczewicy i pieczonej marchewki  (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z soczewicy i pieczonej marchewki

Ta pyszna sałatka rewelacyjnie smakuje o każdej porze roku. Zimą, gdy poranki są ciemne, doda energii i motywacji, latem sprawdzi się jako przekąska podczas weekendowego pikniku. Soczewica w towarzystwie marchewki, kurkumy i imbiru nie ma sobie równych. A jeśli dodacie do niej paprykę i cukinię – stworzycie pyszną, pełnowartościową sałatkę, którą możecie zapakować do pracy lub szkoły.

Sprawdź przepis na sałatkę z soczewicy i pieczonej marchewki >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk