Kukbuk
Kukbuk
zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa

9 przepisów z soczewicą

Może być alternatywą dla mięsa, zawiera dużo białka i błonnika – podpowiadamy, jak pysznie przyrządzić soczewicę.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Opublikowano: 20 Lutego 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Soczewica to wyjątkowo wdzięczny składnik. Jest zdrowa i – jeśli odpowiednio się ją przygotuje – bardzo smaczna. Do tego stanowi świetne źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu. Świetnie sprawdza się w zupach, sałatkach czy pastach, zarówno w całości, jak i mielona, pod postacią farszu. Jest uprawiana i spożywana niemal na całym świecie, dlatego zebrane przez nas przepisy pochodzą z różnych zakątków globu. Zobaczcie, jak przygotować hiszpańskie empanadas, libańską zupę soczewicową czy gruzińskie chaczapuri.

Zdrowa sałatka do pracy z soczewicą (fot. Ula Demczuk)

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy >>

Idealna sałatka na jesień, kiedy pigwa jest najlepsza. Ostra i orzechowa w smaku roszponka świetnie pasuje do kwaskowych owoców i sycącej soczewicy. Sałatkę przed podaniem polejcie miodowym winegretem.

zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa

Zupa z soczewicy z morelami >>

Oto propozycja na pożywną i gęstą zupę, która rozgrzeje w chłodne popołudnie. Gotowanie zajmie wam tylko 30 minut. Soczewicę opłuczcie, a potem ugotujcie z morelami i bulionem warzywnym. Przyprawcie sokiem z cytryny i pieprzem. Ostrość chili doskonale zbalansuje słodycz suszonych moreli.

Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

Pierożki empanadas z wędzoną papryką >>

To danie rodem z kuchni hiszpańskiej najbardziej lubimy przyrządzać według sprawdzonego przepisu z Jadłonomii. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Farsz do pierożków zróbcie z owoców morza i soczewicy, a po upieczeniu podajcie empanadas z ostrym sosem. Naprawdę trudno przestać się nimi objadać. 

zupa z soczewicy, libańska zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, zupa pomidorowa, wegański obiad, libańska zupa

Libańska zupa z czerwonej soczewicy >>

Bardzo prosta w przygotowaniu, aromatyczna zupa na bazie pomidorów i czerwonej soczewicy. Po opłukaniu dorzućcie ją do cebuli usmażonej z gałką muszkatołową i czosnkiem, następnie ugotujcie w bulionie. Świetnie smakuje z jogurtem greckim.

Przepis na lekką sałatkę z soczewicą, ricottą i burakiem (fot. Angela Matlak)

Sałatka z soczewicą, ricottą i burakiem >>

Pyszna, lekka sałatka z rukoli i młodych liści botwinki. Do tego soczewica, ricotta i carpaccio z buraka. Jeśli zdecydujecie się na kupienie już ugotowanego buraka, to przygotowanie sałatki zajmie wam niespełna pół godziny. Możecie zjeść ją na lunch lub pożywną kolację. Smacznego!

nadziewane kalmary, kalmary, co zrobić z kalmarami, nadziewane kalmary z czarną soczewica w sosie, sos pomidorowy, oliwki

Kalmary nadziewane czarną soczewicą z sosem puttanesca >>

Oto przepis dla miłośników kuchni włoskiej i owoców morza. Czarna soczewica to świetny dodatek do kalmarów. Soczewicę ugotujcie, a bagietkę obsmażcie na złoto na patelni. Kalmary nadziejcie soczewicą, szalotką i bagietką. Na koniec zepnijcie wykałaczkami i zapieczcie z sosem pomidorowym z anchois i czarnymi oliwkami.

przepis kukbuk, dietetyczne przepisy, chaczapuri, viola okiem dietetyka

Chaczapuri >>

Tradycyjny przepis na ten gruziński przysmak zawiera fasolę, my jednak zamiast niej polecamy czarną soczewicę. Do nadzienia możecie jeszcze dodać chudy twaróg, jajko czy grillowane bakłażany. Po wyrobieniu ciasta podzielcie je na cztery placki, usmażcie i złóżcie z farszem w środku. Chaczapuri świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie albo jako przekąska na piknik. Zdrowo i apetycznie.

czerwona soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą, dahl z soczewicy, prosta zupa z soczewicy, szybki obiad, rozgrzewający obiad, obiad na zimę, soczewica w pomidorach, pomysł na lunchbox

Soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą >>

Wspominaliśmy, że uwielbiamy dania jednogarnkowe? Czerwona soczewica z cebulą i czerwoną papryką najlepiej komponuje się z ziemniakami i sosem pomidorowym. Na koniec do gotowej potrawki wkruszcie słoną fetę, która nada daniu wyrazistość. To także świetny pomysł na obiad dla dzieci.

Sałatka z soczewicą, wodą różaną i marchewką (fot. materiały prasowe)

Sałatka z soczewicą i wodą różaną >>

Pyszne danie w marokańskim stylu. Czerwoną soczewicę połączcie z marchewką, cebulą i rodzynkami. Do tej sałatki najlepiej dodać dip na bazie musztardy francuskiej, cynamonu i oczywiście wody różanej. A jeśli wyjdzie wam odrobinę za dużo sosu, to zamiast wylewać, wykorzystajcie go do marynowania mięsa.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk