Soczewica to wyjątkowo wdzięczny składnik. Jest zdrowa i – jeśli odpowiednio się ją przygotuje – bardzo smaczna. Do tego stanowi świetne źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu. Świetnie sprawdza się w zupach, sałatkach czy pastach, zarówno w całości, jak i mielona, pod postacią farszu. Jest uprawiana i spożywana niemal na całym świecie, dlatego zebrane przez nas przepisy pochodzą z różnych zakątków globu. Zobaczcie, jak przygotować hiszpańskie empanadas, libańską zupę soczewicową czy gruzińskie chaczapuri.

9 przepisów z soczewicą
Może być alternatywą dla mięsa, zawiera dużo białka i błonnika – podpowiadamy, jak pysznie przyrządzić soczewicę.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy >>
Idealna sałatka na jesień, kiedy pigwa jest najlepsza. Ostra i orzechowa w smaku roszponka świetnie pasuje do kwaskowych owoców i sycącej soczewicy. Sałatkę przed podaniem polejcie miodowym winegretem.

Zupa z soczewicy z morelami >>
Oto propozycja na pożywną i gęstą zupę, która rozgrzeje w chłodne popołudnie. Gotowanie zajmie wam tylko 30 minut. Soczewicę opłuczcie, a potem ugotujcie z morelami i bulionem warzywnym. Przyprawcie sokiem z cytryny i pieprzem. Ostrość chili doskonale zbalansuje słodycz suszonych moreli.

Pierożki empanadas z wędzoną papryką >>
To danie rodem z kuchni hiszpańskiej najbardziej lubimy przyrządzać według sprawdzonego przepisu z Jadłonomii. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Farsz do pierożków zróbcie z owoców morza i soczewicy, a po upieczeniu podajcie empanadas z ostrym sosem. Naprawdę trudno przestać się nimi objadać.

Libańska zupa z czerwonej soczewicy >>
Bardzo prosta w przygotowaniu, aromatyczna zupa na bazie pomidorów i czerwonej soczewicy. Po opłukaniu dorzućcie ją do cebuli usmażonej z gałką muszkatołową i czosnkiem, następnie ugotujcie w bulionie. Świetnie smakuje z jogurtem greckim.

Sałatka z soczewicą, ricottą i burakiem >>
Pyszna, lekka sałatka z rukoli i młodych liści botwinki. Do tego soczewica, ricotta i carpaccio z buraka. Jeśli zdecydujecie się na kupienie już ugotowanego buraka, to przygotowanie sałatki zajmie wam niespełna pół godziny. Możecie zjeść ją na lunch lub pożywną kolację. Smacznego!

Kalmary nadziewane czarną soczewicą z sosem puttanesca >>
Oto przepis dla miłośników kuchni włoskiej i owoców morza. Czarna soczewica to świetny dodatek do kalmarów. Soczewicę ugotujcie, a bagietkę obsmażcie na złoto na patelni. Kalmary nadziejcie soczewicą, szalotką i bagietką. Na koniec zepnijcie wykałaczkami i zapieczcie z sosem pomidorowym z anchois i czarnymi oliwkami.

Chaczapuri >>
Tradycyjny przepis na ten gruziński przysmak zawiera fasolę, my jednak zamiast niej polecamy czarną soczewicę. Do nadzienia możecie jeszcze dodać chudy twaróg, jajko czy grillowane bakłażany. Po wyrobieniu ciasta podzielcie je na cztery placki, usmażcie i złóżcie z farszem w środku. Chaczapuri świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie albo jako przekąska na piknik. Zdrowo i apetycznie.

Soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą >>
Wspominaliśmy, że uwielbiamy dania jednogarnkowe? Czerwona soczewica z cebulą i czerwoną papryką najlepiej komponuje się z ziemniakami i sosem pomidorowym. Na koniec do gotowej potrawki wkruszcie słoną fetę, która nada daniu wyrazistość. To także świetny pomysł na obiad dla dzieci.

Sałatka z soczewicą i wodą różaną >>
Pyszne danie w marokańskim stylu. Czerwoną soczewicę połączcie z marchewką, cebulą i rodzynkami. Do tej sałatki najlepiej dodać dip na bazie musztardy francuskiej, cynamonu i oczywiście wody różanej. A jeśli wyjdzie wam odrobinę za dużo sosu, to zamiast wylewać, wykorzystajcie go do marynowania mięsa.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?