Agata czeka na ogórki małosolne, Magda na stragany pełne warzyw, a Zuza na szparagi i drożdżówki z rabarbarem. Oliwia na zmianę czasu i długie wieczory, Maciej na światło i na to, by wyjść z domu bez zastanawiania się nad pogodą, a Ania na pierwszą wiosenną burzę. To tyle, jeśli chodzi o redakcję online. A co śniło się zimowymi nocami KUKBUK-owym współpracownikom i znajomym?
![kwiaty, wiosna, na co czekasz wiosną](https://mediaconvert.kukbuk.pl/bodgn0l8rzPtvYxrekQBkkXOW7r9wMbr4Ml3mokyfIs/fill/1418/1682/fp:0.59:0.3/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjEv/cGhvdG8tMTUyOTQy/MTAxMzM3NS0wM2Q2/MTFhM2JhNGNfdGlu/aWZpZWQuanBlZw.jpg)
Na co czekasz tej wiosny?
Wiosna, ach, to ty! – mamy ochotę zanucić, patrząc w kalendarze. Wyczekany pierwszy dzień wiosny nareszcie nadszedł, a my już nie możemy się doczekać… No właśnie! Czego? Sprawdzamy, na co czekają nasi autorzy, współpracownicy i zaprzyjaźnieni twórcy.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: NordWood Themes / Unsplash.com
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!
![kwiaty&miut Poznań, Poznań, na co czekasz wiosną](https://mediaconvert.kukbuk.pl/zR1xmxr3m5mZHky-KHjQZzy3S64VawhuOIL7x8pUeyQ/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/S3dpYXR5TUlVVF9w/b3J0cmV0X3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Wo8le6dkvjJUaj2UUPiDL2XMELrdIncR74q0Z7fs01I/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/S3dpYXR5TUlVVF9w/b3J0cmV0X3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 2480w)
Kwiaty & Miut Wiosną czekamy na słońce, bo kiedy jest wystarczająco wysoko, możemy zacząć pracę w ogrodzie. Wtedy wszystko budzi się z zimowego marazmu, a nasza farma zaczyna zapełniać się kwiatami.Radek Berent i Łukasz Marcinkowski
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/MuvezrV4NzKGLNIoU1WEyz6-s1lr0PNs8p_22-JC-dc/fill/1240/651/fp:0.49:0.35/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/REFSSUFfS0lFWlVO/Ml90aW5pZmllZF90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/PhI1smL19dhUSpkzevjCVQDVrearb9diBgaOAi6f5M4/fill/2480/1302/fp:0.49:0.35/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/REFSSUFfS0lFWlVO/Ml90aW5pZmllZF90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 2480w)
redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu KUKBUK Czekam na zapach ziemi budzącej rośliny do życia, na bociany z Afryki, na puchate bazie na wierzbie oraz rabarbar chrupany wprost z grządki. No i miłosny świergot ptaków o świcie.Daria Pawlewska
Krakowski Makaroniarz Czekam na truskawki, podróże bez konieczności noszenia kurtki i wieczory w ogródku!Bartek Kieżun
![Tessa Capponi](https://mediaconvert.kukbuk.pl/w_rbKoqSLXqDcv0pkLmVRInfZssHGKaErx3Gs9UmXSs/fill/1240/651/fp:0.37:0.26/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/SFk5QTEyMzdfdGlu/aWZpZWRfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/HcxM8VxVPeDS8ypdJ7JP8DUIf7UCf-vgEbo3MZlDKzI/fill/2480/1302/fp:0.37:0.26/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/SFk5QTEyMzdfdGlu/aWZpZWRfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 2480w)
Autorka publikacji o historii i kulturze jedzenia Czekam na Wielkanoc, bo to oznacza, że mój siostrzeniec, Mikołaj, przygotuje wódkę na młodych pędach czarnej porzeczki. Wódka ta, nie nalewka, a wódka, ma kolor seledynowy i taaaki smak czarnej porzeczki… rewelacja! Wystarczy jeden łyk, by go poczuć. Czekam też na dobre szparagi i w końcu na truskawki! Było za czym tęsknić!Tessa Capponi-Borawska
![drapella, na co czekasz wiosną](https://mediaconvert.kukbuk.pl/_edj3jvN3a5OZDQHet5CQJlvPuvCK3hXTaGeJwUy9ag/fill/1240/651/fp:0.49:0.32/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/SFk5QTEwNzlfa29w/aWFfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/odpzqv9Wx2SGOQsffBm2DtI-tCMygqib-VjifhTo6vw/fill/2480/1302/fp:0.49:0.32/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/SFk5QTEwNzlfa29w/aWFfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 2480w)
Drapella Adrianna: Na wieczory na balkonie, miniwycieczki i nowalijki. Ewa: Na dłuższy dzień – żeby móc chodzić w cienkim płaszczu i wieczory spędzać nad Wisłą.Ewa Stepnowska i Adrianna Małyszko
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/O9FoOwigeBEikoraaDXmZB2JH01H3uyNhcgS_R8IKdE/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/SiVDNCU5OWRyemVq/ZXdza2lfQ2htdXJh/X1BhJUM1JTg0c3R3/b21pYXN0b190aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/WAKYtXuRiarTq49M0fFMcglqym0l-fkfnNnkmdWpkvY/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/SiVDNCU5OWRyemVq/ZXdza2lfQ2htdXJh/X1BhJUM1JTg0c3R3/b21pYXN0b190aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 2480w)
Państwomiasto Wiosna to dla nas nowe otwarcie Państwomiasta – działającego w innym miejscu i w zupełnie inny sposób niż kiedyś. Nie możemy się doczekać reakcji gości – małych i dużych – na nowe propozycje oraz ich pomysłów na dalszy rozwój tego miejsca. Wyczekujemy też pierwszych własnych warzyw, którymi razem z odwiedzającymi nakarmimy naszego królika!Agnieszka Chmura i Wiktor Jędrzejewski
![Laurent, Żywa Kuchnia](https://mediaconvert.kukbuk.pl/2cgBA3ybT4JbsoSkBS8_12TDtgq8q0cVRBM7rr7ghAw/fill/1240/651/fp:0.39:0.29/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/SFk5QTA0ODlfdGlu/aWZpZWRfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/A8SmdQ2Mp9kiOvby1A2SUBoq68MfaOxZSifQLfGglAU/fill/2480/1302/fp:0.39:0.29/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMjAv/SFk5QTA0ODlfdGlu/aWZpZWRfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 2480w)
Żywa Kuchnia Czekam na kwitnące pąki kwiatów i moment, w którym zapachy obudzą się do życia. Nie mogę się też doczekać naszych pierwszych organicznych, chrupiących warzyw – sałat, dzikich ziół i jadalnych kwiatów, które wykorzystam, gotując w Żywej Kuchni. Wiosna niesie ze sobą energię, ekscytację, światło – hojność i otwartość. To takie naturalne zaproszenie natury do tego, by odpoczynek i kontemplację zamienić na radość dzielenia się tym, co mamy.Laurent de Bremaeker
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?