Kukbuk
Kukbuk
Pączki z lukrem i wiórkami kokosowymi na tacy

10 przepisów na tłusty czwartek

Żegnamy się z karnawałem w najsłodszy z możliwych sposobów: szykując w domu pączki, ptysie i faworki według polskich i zagranicznych przepisów.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Opublikowano: 17 Lutego 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Choć w naszym zestawieniu słodkości na tłusty czwartek znalazły się tradycyjne, polskie, babcine pączki, nie zapomnieliśmy o przysmakach z innych zakątków świata. Podpowiadamy, jak przygotować puszyste oliebollen, czyli holenderskie pączki, francuskie beignets soufflés czy  chrupiące frappe, czyli rzymskie faworki.

W ostatni dzień karnawału wyruszcie więc z nami w kulinarną podróż. Bo kiedy dać sobie dyspensę na słodkości, jeśli nie w tłusty czwartek?

Oliebollen, holenderskie pączki, holenderskie drożdżówki, pączki bez nadzienia, pączki, domowe słodycze, domowe pączki

Oliebollen, czyli holenderskie pączki >>

Tradycyjnie do oliebollen dodaje się rodzynki lub kawałki złotej renety. Na początek porponujemy jednak przepis bez dodatków.

Osoba posypuje pączki cukrem pudrem

Pączki babci Jadzi >>

To przepis, który Aleksandra Karkowska przejęła po swojej babci. Ma on przynajmniej sto lat, można więc śmiało powiedzieć, że stanowi część cukierniczej tradycji.

Pączki z kakaem, malinami i miodem (fot. www.muffinezja.pl)

Kakaowe pączki z malinami >>

Malinowa świeżość doskonale przełamuje słodycz czekoladowego ciasta. Całość podajemy z solonym karmelem z rumem.

Małe pączki w cukrze

Beignets soufflés >>

Wyglądają jak pączki, a smakują jak ptysie. Są lekkie, wilgotne i mięciutkie niczym puchowa poduszka.

Pączki z lukrem i wiórkami kokosowymi na tacy

Pączki z lukrem >>

Delikatne pączki z dziurką, polane lukrem. Podbiją serce każdego policjanta podczas przerwy w patrolu.

Ciasteczka z migdałami w cukrze pudrze

Ciasteczka z nadzieniem migdałowym >>

Zamiast ciasta do pierożków won-ton możecie też użyć ciasta na faworki. Jeśli rogi ciasta nie będą chciały się skleić, posmarujcie je białkiem lub wodą.

Duńskie faworki klejner na talerzu

Klejner, czyli duńskie faworki >>

Dobrze się dzieje w państwie duńskim, kiedy na stół trafiają klejner, czyli skandynawskie, chrupiące ciastka.

Wstążki faworki rzymskie, frappe w cukrze pudrze

Frappe, czyli rzymskie faworki >>

Podczas karnawału jedzą je w całych Włoszech, choć nie wszędzie nazywają się tak samo. W zależności od regionu te ciasteczka nazywają się także chiacchiere albo bugi.

Tippaleipä na białym na talerzu

Tippaleipä, czyli fiński chruścik >>

Bez tego przysmaku trudno wyobrazić sobie Vappu, czyli fiński karnawał.

Na tłusty wtorek w Szwecji zjada się puszyste bułeczki wypełnione kremową masą z kardamonem i bitą śmietaną (fot. Maciek Niemojewski)

Bułeczki semlor >>

Semlor to tradycyjny przysmak, który spożywany jest w Szwecji ostatniego dnia karnawału, w tłusty wtorek.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka