Kukbuk
Kukbuk

8 sposobów na faszerowane jajka na Wielkanoc

Z chrzanem, z papryką, a może ze szczypiorkiem? Oto przepisy na najsmaczniejsze faszerowane jajka – w sam raz na Wielkanoc. Sprawdźcie, jak je zrobić i z czym najlepiej podać.

Tekst: redakcja

Przepisy i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 25 Marca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Na twardo, na miękko, zapiekane i w sałatce jarzynowej – jajka królują na wielkanocnym stole, a bogactwo sposobów na ich przyrządzenie i podanie może przyprawić o zawrót głowy. Mimo tej obfitości pomysłów mamy jeszcze w zanadrzu kilka podpowiedzi, jak przygotować popularną świąteczną przekąskę, czyli jajka faszerowane. Z chrzanem, ze szczypiorkiem czy z majonezem – te z pewnością przypadną do gustu miłośnikom tradycji. Z kolei jajka z kimchi albo w buraczanej marynacie sprawdzą się doskonale w przypadku tych, którzy chętnie przełamują świąteczną rutynę na stole i lubią się bawić smakami. Wypróbujcie zatem nasze przepisy zarówno na klasyczne, jak i mniej tradycyjne faszerowane jajka oraz zobaczcie, jak je udekorować i podać na wielkanocny stół.

Jajka w buraczanej marynacie faszerowane chrzanem

Wypełnione chrzanowym farszem jajka w buraczanej marynacie nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze obłędnie wyglądają za sprawą charakterystycznego różowego zabarwienia. Najpierw ugotujcie idealne jajka na twardo (sprawdź, jak długo gotować jajka na twardo >>), a po schłodzeniu zamarynujcie je w wodzie, w której gotował się burak z dodatkiem octu, soli i cukru. W różowych jajkach świetnie sprawdzi się farsz z żółtka i tartego chrzanu – dzięki niemu danie nabierze ostrości i będzie wyraziste w smaku.

Zobacz przepis na jajka w buraczanej marynacie faszerowane chrzanem >>

Jajka faszerowane marchwią, majonezem i srirachą

Słodki smak marchwi przełamany pikantną srirachą z dodatkiem kremowego majonezu – oto doskonały pomysł na farsz do jajek. Co więcej, zrobienie tej świątecznej przystawki zajmie wam jedynie nieco ponad pół godziny. Zacznijcie od ugotowania marchewki oraz jajek na twardo. Wymieszajcie żółtka z marchewką, majonezem i ze srirachą i nafaszerujcie jajka. W sam raz na wielkanocne śniadanie.

Wypróbuj przepis na jajka faszerowane marchwią, majonezem i srirachą >>

Jajka faszerowane serem i bekonem

Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem to już klasyk. A gdyby tak zamiast szynki użyć chrupkiego bekonu? Wędzone plastry boczku świetnie sprawdzą się w połączeniu z serem pleśniowym i wędzoną papryką. Co więcej, przepis na jajka faszerowane serem i boczkiem jest prosty i szybki. Uwaga! Polecamy zrobić ich nieco więcej, bo mają tendencję do szybkiego znikania ze stołu.

Sprawdź przepis na jajka faszerowane serem i bekonem >>

Jajka faszerowane z kimchi

Jajka faszerowane kimchi

Kto przepada za kimchi, z pewnością polubi ten przepis. Do świątecznych jajek dodajcie nieco egzotycznych smaków: połączcie dymkę i orzeszki ziemne z koreańskim kimchi. Ostre chili, kiszona kapusta i wyrazisty szczypior świetnie sprawdzą się w połączeniu z delikatnym jajkiem ugotowanym na twardo. Taka kombinacja smaków i tekstur z pewnością zwróci uwagę gości przy świątecznym stole.

Wypróbuj przepis na jajka faszerowane kimchi >>

Jajka faszerowane cytryną i za’atarem

Próbowaliście kiedyś zrobić domowy za’atar? Tę charakterystyczną mieszankę bliskowschodnich przypraw możecie szybko sporządzić samodzielnie, a następnie wykorzystać do świątecznych dań. Dzięki temu tradycyjne potrawy nabiorą niepowtarzalnego charakteru. My szczególnie polecamy przygotować jajka z farszem doprawionym za’atarem i cytryną. Doskonale sprawdzą się i jako samodzielne danie serwowane podczas śniadania, i jako przystawka przed obiadem.

Zobacz przepis na jajka faszerowane cytryną i za’atarem >>

Jajka faszerowane grzybami i musztardą

Dzięki grzybom ta wersja jajek faszerowanych ma mnóstwo umami, a musztarda dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak i charakter. Możecie użyć dowolnych grzybów – my polecamy szczególnie boczniaki albo pieczarki. Na koniec jajka faszerowane grzybami i musztardą posypcie posiekanym koperkiem.

Sprawdź przepis na jajka faszerowane grzybami i musztardą >>

Jajka faszerowane selerem i anchois

Coś dla tych, którzy nie boją się nieoczywistych i wyrazistych połączeń. Farsz z selera naciowego z anchois w połączeniu z żółtkiem to jedna z naszych najciekawszych propozycji na Wielkanoc. Ugotowane na twardo jajka obierzcie i wydrążcie z nich żółtka. Gotowy farsz nakładajcie za pomocą rękawa cukierniczego lub zrolowanego w tubkę papieru. Na koniec posypcie danie ostrą koreańską przyprawą – gochugaru.

 

Zobacz przepis na jajka faszerowane selerem i anchois >>

Jajka faszerowane pesto bazyliowo-szczypiorkowym

Domowe pesto świetnie smakuje nie tylko na kanapkach czy z makaronem. Tym razem polecamy przepis na mniej tradycyjną wersję tej pasty – ze szczypiorkiem. Na początek zmiksujcie z nim bazylię, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Gotowe pesto wymieszajcie z żółtkiem i nafaszerujcie tym jajka. Będą się przepięknie prezentować na świątecznym stole, a ziołowy smak nieoczywistej przystawki zachwyci niejednego gościa.

Wypróbuj przepis na jajka faszerowane pesto bazyliowo-pietruszkowym >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk