Na twardo, na miękko, zapiekane i w sałatce jarzynowej – jajka królują na wielkanocnym stole, a bogactwo sposobów na ich przyrządzenie i podanie może przyprawić o zawrót głowy. Mimo tej obfitości pomysłów mamy jeszcze w zanadrzu kilka podpowiedzi, jak przygotować popularną świąteczną przekąskę, czyli jajka faszerowane. Z chrzanem, ze szczypiorkiem czy z majonezem – te z pewnością przypadną do gustu miłośnikom tradycji. Z kolei jajka z kimchi albo w buraczanej marynacie sprawdzą się doskonale w przypadku tych, którzy chętnie przełamują świąteczną rutynę na stole i lubią się bawić smakami. Wypróbujcie zatem nasze przepisy zarówno na klasyczne, jak i mniej tradycyjne faszerowane jajka oraz zobaczcie, jak je udekorować i podać na wielkanocny stół.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/HwswWtSw5TXjslz76rjoipJTZdtV_LjelvXidTeMi64/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDI1MS5q/cGc.jpg)
8 sposobów na faszerowane jajka na Wielkanoc
Z chrzanem, z papryką, a może ze szczypiorkiem? Oto przepisy na najsmaczniejsze faszerowane jajka – w sam raz na Wielkanoc. Sprawdźcie, jak je zrobić i z czym najlepiej podać.
Tekst: redakcja
Przepisy i przygotowanie: Diana Kosiorek
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/bKM4i5m-Vgmq3ERwunSBQ1dnTBEEydb-kSuDERVvOyA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDMxMC5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/_E8NhK81aYaeaFyyKs0gwVDHMNxBmIX6FUbeuw1Wrz4/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDMxMC5q/cGc.jpg 1010w)
Jajka w buraczanej marynacie faszerowane chrzanem
Wypełnione chrzanowym farszem jajka w buraczanej marynacie nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze obłędnie wyglądają za sprawą charakterystycznego różowego zabarwienia. Najpierw ugotujcie idealne jajka na twardo (sprawdź, jak długo gotować jajka na twardo >>), a po schłodzeniu zamarynujcie je w wodzie, w której gotował się burak z dodatkiem octu, soli i cukru. W różowych jajkach świetnie sprawdzi się farsz z żółtka i tartego chrzanu – dzięki niemu danie nabierze ostrości i będzie wyraziste w smaku.
Zobacz przepis na jajka w buraczanej marynacie faszerowane chrzanem >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/rzewt0uGOCP_cXxhyLw4OkC0CKjbdjZkJM6ZkDyGek4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDI2MC5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/kHa8D3GvUC0NdhCxFEu2-rQUsFrR2wICMcZzhkt1GG8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDI2MC5q/cGc.jpg 1010w)
Jajka faszerowane marchwią, majonezem i srirachą
Słodki smak marchwi przełamany pikantną srirachą z dodatkiem kremowego majonezu – oto doskonały pomysł na farsz do jajek. Co więcej, zrobienie tej świątecznej przystawki zajmie wam jedynie nieco ponad pół godziny. Zacznijcie od ugotowania marchewki oraz jajek na twardo. Wymieszajcie żółtka z marchewką, majonezem i ze srirachą i nafaszerujcie jajka. W sam raz na wielkanocne śniadanie.
Wypróbuj przepis na jajka faszerowane marchwią, majonezem i srirachą >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ZS6fu7Vw8MkxwiSeLsF5z7UJ3wKRJ5mANnbKjt1z4fE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDMzMi5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/fUljpgI3cp6TXY9OCBYgt10y8sYxKebH6qXbu29Iep0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDMzMi5q/cGc.jpg 1010w)
Jajka faszerowane serem i bekonem
Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem to już klasyk. A gdyby tak zamiast szynki użyć chrupkiego bekonu? Wędzone plastry boczku świetnie sprawdzą się w połączeniu z serem pleśniowym i wędzoną papryką. Co więcej, przepis na jajka faszerowane serem i boczkiem jest prosty i szybki. Uwaga! Polecamy zrobić ich nieco więcej, bo mają tendencję do szybkiego znikania ze stołu.
![Jajka faszerowane z kimchi](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ezzJ6oEaq9hjzljxrFDeFCyaj3qdffuNeacTnr7pUc8/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDMyNC5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/7z4Z3m2knMmf9ik00wcpoNmCre7AWWjUsYuQYsjoFBQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDMyNC5q/cGc.jpg 1010w)
Jajka faszerowane kimchi
Kto przepada za kimchi, z pewnością polubi ten przepis. Do świątecznych jajek dodajcie nieco egzotycznych smaków: połączcie dymkę i orzeszki ziemne z koreańskim kimchi. Ostre chili, kiszona kapusta i wyrazisty szczypior świetnie sprawdzą się w połączeniu z delikatnym jajkiem ugotowanym na twardo. Taka kombinacja smaków i tekstur z pewnością zwróci uwagę gości przy świątecznym stole.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/JojGgGX4n_mIFv3VyIfqXe3rN0mzMRGtzlhEUD-liLc/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDI2Ml9o/OU11UFhhLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/1tODYExBhkiJPG9sa_0v38ldmY_7PHvKT0s8WHFQhwE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDI2Ml9o/OU11UFhhLmpwZw.jpg 1010w)
Jajka faszerowane cytryną i za’atarem
Próbowaliście kiedyś zrobić domowy za’atar? Tę charakterystyczną mieszankę bliskowschodnich przypraw możecie szybko sporządzić samodzielnie, a następnie wykorzystać do świątecznych dań. Dzięki temu tradycyjne potrawy nabiorą niepowtarzalnego charakteru. My szczególnie polecamy przygotować jajka z farszem doprawionym za’atarem i cytryną. Doskonale sprawdzą się i jako samodzielne danie serwowane podczas śniadania, i jako przystawka przed obiadem.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/xPkmnz3XN7UTY6_JW9TqPH_WHCX1WjAT72L3laW1Z8Q/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDI4NS5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/i_1L1XBtcBn53Qr0OSQUlbsnlLHK4zq3qAXruUNoFXA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDI4NS5q/cGc.jpg 1010w)
Jajka faszerowane grzybami i musztardą
Dzięki grzybom ta wersja jajek faszerowanych ma mnóstwo umami, a musztarda dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak i charakter. Możecie użyć dowolnych grzybów – my polecamy szczególnie boczniaki albo pieczarki. Na koniec jajka faszerowane grzybami i musztardą posypcie posiekanym koperkiem.
Sprawdź przepis na jajka faszerowane grzybami i musztardą >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/XgoaLeJIz12F5lQokmNKdWrWwx7hgZXBxNNlHldiwXw/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDMyMV9H/R2JWcnI3LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/A2IT0uhYga9-J-SaC5NPeqI3JZZnWTBWdCDsVGxUgA8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDMyMV9H/R2JWcnI3LmpwZw.jpg 1010w)
Jajka faszerowane selerem i anchois
Coś dla tych, którzy nie boją się nieoczywistych i wyrazistych połączeń. Farsz z selera naciowego z anchois w połączeniu z żółtkiem to jedna z naszych najciekawszych propozycji na Wielkanoc. Ugotowane na twardo jajka obierzcie i wydrążcie z nich żółtka. Gotowy farsz nakładajcie za pomocą rękawa cukierniczego lub zrolowanego w tubkę papieru. Na koniec posypcie danie ostrą koreańską przyprawą – gochugaru.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/WG9W3nFnkVXyvkTe-CWoxsavOQfWsnnC89VY7D00ug0/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDI3Mi5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/EBAxycDA3MFQdXZJ6qtw3VS5s0SjD4vHstS1zkxLNyw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMjUv/SmFqZWN6a2Ffd2ll/bGthbm9jMDI3Mi5q/cGc.jpg 1010w)
Jajka faszerowane pesto bazyliowo-szczypiorkowym
Domowe pesto świetnie smakuje nie tylko na kanapkach czy z makaronem. Tym razem polecamy przepis na mniej tradycyjną wersję tej pasty – ze szczypiorkiem. Na początek zmiksujcie z nim bazylię, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Gotowe pesto wymieszajcie z żółtkiem i nafaszerujcie tym jajka. Będą się przepięknie prezentować na świątecznym stole, a ziołowy smak nieoczywistej przystawki zachwyci niejednego gościa.
Wypróbuj przepis na jajka faszerowane pesto bazyliowo-pietruszkowym >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?