Orzechy to źródło tłuszczów nienasyconych, kalorii i witamin, ale także kulinarnych uniesień. Pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni nie sposób zliczyć – świetnie pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań, stanowią więc popularną podstawę kanapkowych smarowideł, sosów i farszów. Chrupią w sałatkach i zupach kremach, a w wegańskim ramenie odpowiadają – obok grzybów czy sosu sojowego – za wyczuwalność umami. Najwyższy czas wyjąć orzechy z zakamarków szafki i zrobić z nich użytek. Sprawdźcie jak – oto 15 pomysłów na użycie orzechów w kuchni!

15 sposobów na orzechy
Chrupiące, zdrowe i uniwersalne – orzechów w kuchni nie da się zastąpić niczym innym. Zobaczcie, jakie wyjątkowe dania możecie z nich przygotować!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Ula Demczuk
Wytrawne dania z orzechami

Irańskie placki ziołowe >>
Doskonały pomysł na wegetariańskie śniadanie inspirowane kuchnią perską – placki, które przygotujecie w zaledwie 20 minut. Orzechy dodaje się nie tylko do ciasta, można nimi także udekorować gotowy posiłek.

Pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem >>
Orzechowy winegret to coś, czego musicie spróbować! Choć świetnie sprawdza się w sałatkach, my polewamy nim pieczonego pora. To pyszny sposób na szybki i prosty w przygotowaniu, a do tego lekki obiad.

Risotto buraczkowe z orzechami laskowymi >>
Tego przepisu na kremowe wegetariańskie risotto z burakami nie może zabraknąć w waszym kulinarnym kajecie! Słodkie buraki doskonale komponują się ze słonymi serami – parmezanem i pecorino romano – oraz chrupiącymi orzechami laskowymi.

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy >>
Jesienna sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy nie byłaby tak smaczna, gdyby nie dodatek orzechów laskowych. To świetny pomysł na sycące śniadanie lub lekki, dietetyczny obiad.

Roladki z bakłażana z ricottą i orzechami włoskimi >>
Bakłażan, ricotta, oliwa – wszystko jest tu silnie związane z Włochami, oprócz… orzechów włoskich, które pochodzą z terenów dzisiejszej Rumunii. Roladki zwiniecie w oka mgnieniu, a jeszcze szybciej znikną z talerza. Są proste w przygotowaniu i na pewno zasmakują wszystkim domownikom, także najmłodszym!
Dania na słodko z orzechami

Racuchy z orzechów laskowych >>
Racuchy nie z jabłkami? Sprawdźcie nasz przepis na pulchne, delikatne orzechowe racuchy. Podajcie je na ciepło z jogurtem greckim i miodem – w takim towarzystwie smakują najlepiej.

Masło orzechowe >>
Bogata w tłuszcze nienasycone i białko uniwersalna podstawa rozmaitych dań. Masło orzechowe możemy dodać zarówno do śniadaniowego smoothie, by było bardziej sycące, jak i do ramenu w celu podkreślenia umami. Nieoczywistym połączeniem będzie kanapka z masłem orzechowym, ze świeżym ogórkiem i z sambalem – koniecznie jej spróbujcie!

Brownie z orzechami >>
Delikatne, wilgotne i niesamowicie aromatyczne – brownie to jedno z najpopularniejszych ciast, które śmiało można postawić obok sernika czy szarlotki. Przygotujecie je w zaledwie pół godziny, a rozkoszować się nim będziecie przez najbliższe kilka dni!

Kawowe herbatniki z pistacjami >>
Przepis w duchu zero waste – do przygotowania tych herbatników będziecie potrzebować fusów po kawie! A co nie będzie wam potrzebne? Produkty pochodzenia zwierzęcego! Te pyszne, chrupiące wegańskie ciastka powstają więc z podwójną korzyścią dla planety.

Krem migdałowy z białą czekoladą >>
Niesamowicie prosty i szybki sposób na słodkie wegetariańskie śniadanie. Krem migdałowy zrobicie z czterech składników (które być może macie w domu!), a wszystko zajmie wam tylko 15 minut. Smarowidło możecie przechowywać w lodówce.

Baklava orzechowo-figowa z syropem tymiankowym >>
Znają ją i kochają całe Bałkany i Bliski Wschód. Nie wiadomo, gdzie po raz pierwszy zrobiono baklavę, ale gości ona w deserowym menu wielu narodów. Jej przygotowanie w domu nie należy do najtrudniejszych zadań, choć wymaga trochę cierpliwości. Sprawdźcie, jak zrobić baklavę!

Orzechy lineckie >>
Choć ten śląski specjał przygotowuje się tradycyjnie w okresie bożonarodzeniowym, jest tak pyszny, że chętnie pieklibyśmy go o każdej porze roku. Orzechy lineckie, znane też jako cieszyńskie ciasteczka, to nieoczywisty deser, doskonały dla dzieci i dorosłych!

Owoce pod owsiano-migdałową kruszonką >>
Jak przeżylibyśmy chłodne jesienno-zimowe wieczory bez jabłek, śliwek i gruszek pod aromatyczną, chrupiącą kruszonką? Dzielimy się przepisem na owoce pod pierzynką z płatków owsianych i migdałowych – deser, który sprawi, że wasz dom wypełni się słodkim zapachem cynamonu.

Kruche ciasto migdałowe z jabłkami >>
Największą zaletą tego deseru jest jego prostota: kruche ciasto, jabłka, kleks mascarpone. Tym smakom nie sposób się oprzeć! Do zrobienia w zaledwie pół godziny – przy czym ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i, owinięte folią, przechować przez noc w lodówce.

Pecan pie >>
To prawdziwa symfonia smaku. Orzechy pekan, wymieszane z syropem klonowym, masłem i bourbonem, to doskonałe nadzienie chrupkiego ciasta. Autorką tego przepisu na ciasto jest nikt inny, tylko Monika Walecka!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?