Kukbuk
Kukbuk
Chrupkie trójkąciki, czyli indyjskie samosy z ostrym sosem (fot. Maciek Niemojewski)

Rozgrzewające dania kuchni indyjskiej

Kolorowe curry, aromatyczny butter chicken, chrupiące samosy – kuchnia indyjska obfituje w wyjątkowe dania, które zaskakują wyrazistym smakiem i rozgrzewają nawet w najchłodniejsze wieczory.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 15 Stycznia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Indie to jedno z największych i najludniejszych państw świata, które przez tysiące lat nie tylko kształtowało się wewnętrznie, ale także ulegało wpływom obcych kultur i tradycji. Nic dziwnego, że obecnie każdy region tego kraju może się pochwalić własnymi daniami, kombinacjami przypraw i przepisami. Indie bowiem to nie tylko pikantne, aromatyczne potrawy, ale także głębokie w smaku, aksamitne sosy, chrupiące samosy czy maślane chlebki naan. Podpowiadamy, które indyjskie dania warto przygotować w domu, szczególnie w chłodne dni, kiedy zależy nam, by jedzenie było sycące i rozgrzewające!

przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio

Palak paneer

Klasyczne danie z północnych Indii. Do przyrządzenia tej prostej potrawy będziecie potrzebować indyjskiego sera paneer oraz gęstej, aromatycznej pasty na bazie szpinaku i przypraw. Przygotowanie tego dania zajmie wam niewiele ponad pół godziny!

Sprawdź przepis na Palak paneer >>

Reklama

Tofu tikka masala

Choć pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną, najczęściej uważa się, że została wymyślona przez Brytyjczyków w latach 50. lub 60. ubiegłego wieku. Wegetariańską wersję tikka masala możemy oczywiście przygotować z dodatkiem sera paneer, ale w tym przepisie sięgamy po tofu.

Wypróbuj nasz przepis na tofu tikka masala >>

przepis na wegańskie curry z cukinią, fasolką szparagową i pieczonym kalafiorem

Wegańskie curry z kalafiorem

Koniecznie spróbujcie tego rozgrzewającego roślinnego curry. To proste i szybkie w przygotowaniu indyjskie danie możecie łatwo modyfikować, korzystając ze swoich ulubionych sezonowych warzyw.

Sprzwdź nasz przepis na wegańskie curry z kalafiorem >>

Klasyk kuchni indyjskiej, czyli butter chicken w sosie pomidorowym z chlebkiem naan (fot. Maciek Niemojewski)

Butter chicken

Butter chicken, znany również jako murgh makhani, to indyjskie curry, które przygotowuje się na bazie kurczaka, pomidorów, masła, śmietanki i aromatycznych przypraw. W naszym przepisie wyjaśniamy krok po kroku, jak zrobić to pyszne danie

Zobacz jak przygotować butter chicken >>

Tomek Zielke chlebki naan dahl soczewica

Chlebki naan

Niezależnie od tego, jakie curry przygotujecie, warto podać do niego ryż basmati lub chlebek naan. Szczególnie ten drugi dodatek jest utożsamiany z indyjskim comfort food. Sprawdźcie, jak upiec naan w piekarniku.

Sprawdź przepis na chlebki naan >>

Chrupkie trójkąciki, czyli indyjskie samosy z ostrym sosem (fot. Maciek Niemojewski)

Samosy

Samosy to jedno z najpopularniejszych indyjskich dań. Wegańskie chrupiące trójkąty z nadzieniem na bazie ziemniaków i groszku możecie usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku. Samosy to świetna przekąska, która zasmakuje każdemu!

Zobacz jak przygotować samosy >>

Curry z warzywami z plackami smażonymi na patelni (fot. Maciek Niemojewski)

Curry wielowarzywne z  plackami z  patelni

Pomidory, ciecierzyca, cukinia, kalafior – do tego curry możecie użyć niemal wszystkich warzyw, jakie macie akurat w lodówce. To  prosty przepis na  rozgrzewające wegetariańskie danie z wykorzystaniem domowej mieszanki przypraw. 

Sprawdź przepis na wielowarzywne curry z plackami z pateni >>

Jak zrobić zielone curry z fasolką i rybą (fot. Maciek Niemojewski)

Pikantne curry z  fasolką i  rybą z  ryżem 

Ryba z pewnością nie jest pierwszym składnikiem, który przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o curry. Niemniej choć raz warto ugotować ten indyjski specjał w rybnej wersji. Nie żałujcie imbiru i chili – musi być pikantnie i  wyraziście, by  danie rozgrzewało nawet w  najchłodniejsze wieczory.  

Sprawdź przepis na pikantne curry z rybą, fasolką i z ryżem >>

Domowe żółte curry z boczkniakami i kapustą (fot. Maciek Niemojewski)

Żółte curry z  kapustą i  boczniakami z  chlebkiem naan

Aromatyczne curry z… kapustą włoską i  boczniakami? Czemu nie! To dobry pomysł na  rozgrzewający wegetariański posiłek. Delikatny i  wyważony smak tego dania przełamie ostrością domowy sambal. To  curry najlepiej smakuje z  domowymi chlebkami naan. 

Sprawdź przepis na żółte curry z kapustą i boczniakami z chlebkiem naan >>

Przepis na pyszne, domowe curry z kurczakiem, batatem i jarmużem (fot. Maciek Niemojewski)

Curry z  batatem, jarmużem i  kurczakiem z  domowymi nachosami 

Szybki i łatwy sposób na  curry z  kurczakiem! Słodkie bataty i  jarmuż doskonale współgrają z  pełną aromatu masalą  i pikantną srirachą. Zamiast ryżu czy chlebków naan danie możecie podać w  towarzystwie chrupiących domowych nachosów. To jest uczta! 

Sprawdź przepis na curry z batatem, jarmużem i kurczakiem z domowymi nachosami >>

Przepis na domowe curry z krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)

Kremowe curry z  krewetkami i  warzywami z  ryżem

To kremowe, gęste curry z  krewetkami będzie świetnym pomysłem na pochmurny dzień. Przygotowanie tego dania jest banalne i  zajmie wam zaledwie 30 minut. Jako dodatek doskonale sprawdzi się  ryż basmati i  solidna garść świeżej natki pietruszki. 

Sprawdź przepis na kremowe curry z krewetkami i warzywami z ryżem >>

Jak zrobić zielone curry z cukinią i kurczakiem (fot. Maciek Niemojewski)

Zielone curry z  cukinią, groszkiem i  kurczakiem z  żółtym ryżem 

Kolejny sposób na curry z kurczakiem. W tej wersji polecamy je z żółtym ryżem, cukinią i groszkiem. To znakomity pomysł na  sycący i  rozgrzewający lunch oraz idealna propozycja dla osób, które nie mają dużo czasu na  gotowanie – tu wystarczy zaledwie pół godziny! 

Sprawdź nasz przepis na zielone curry z cukinią, groszkiem i kurczakiem z żółtym ryżem >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk