Indie to jedno z największych i najludniejszych państw świata, które przez tysiące lat nie tylko kształtowało się wewnętrznie, ale także ulegało wpływom obcych kultur i tradycji. Nic dziwnego, że obecnie każdy region tego kraju może się pochwalić własnymi daniami, kombinacjami przypraw i przepisami. Indie bowiem to nie tylko pikantne, aromatyczne potrawy, ale także głębokie w smaku, aksamitne sosy, chrupiące samosy czy maślane chlebki naan. Podpowiadamy, które indyjskie dania warto przygotować w domu, szczególnie w chłodne dni, kiedy zależy nam, by jedzenie było sycące i rozgrzewające!
![Chrupkie trójkąciki, czyli indyjskie samosy z ostrym sosem (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ehQKrKZu4Q4JNcDC0qwoUrgIa9E_wXtCng0hTZddJdg/fill/1418/1682/fp:0.52:0.65/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDItMTMv/RWR5a2FfcHJ6ZXBp/c3lfdm9sMjA3MDAu/anBn.jpg)
Rozgrzewające dania kuchni indyjskiej
Kolorowe curry, aromatyczny butter chicken, chrupiące samosy – kuchnia indyjska obfituje w wyjątkowe dania, które zaskakują wyrazistym smakiem i rozgrzewają nawet w najchłodniejsze wieczory.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
![przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio](https://mediaconvert.kukbuk.pl/bqXjxlklHHoQDyJoRwjsFvkMRNo16eH1mj8vr3I8LlI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGF2b19wYWxha190/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/qyhLn_kh_KkLkhKZLKh8sniA-oLcsa3nXxAvBFwqvyM/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMTQv/cGF2b19wYWxha190/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Palak paneer
Klasyczne danie z północnych Indii. Do przyrządzenia tej prostej potrawy będziecie potrzebować indyjskiego sera paneer oraz gęstej, aromatycznej pasty na bazie szpinaku i przypraw. Przygotowanie tego dania zajmie wam niewiele ponad pół godziny!
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/qSwFxC6eYmHkW2YT6fsJNosjxXmEXOoIlOC6Jb9c8lM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMTEv/VE9GVV9USUtLQV9N/QVNBTEFfWl9XQVJa/WVdBTUlfSV9SWSVD/NSVCQkVNX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/rs0vBgWrNIEMp3a3Yvh62uEz3JI_E2Psa6RGCV5eZ_s/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMTEv/VE9GVV9USUtLQV9N/QVNBTEFfWl9XQVJa/WVdBTUlfSV9SWSVD/NSVCQkVNX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Tofu tikka masala
Choć pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną, najczęściej uważa się, że została wymyślona przez Brytyjczyków w latach 50. lub 60. ubiegłego wieku. Wegetariańską wersję tikka masala możemy oczywiście przygotować z dodatkiem sera paneer, ale w tym przepisie sięgamy po tofu.
![przepis na wegańskie curry z cukinią, fasolką szparagową i pieczonym kalafiorem](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ZY20g2DUpESJQ0UZ4qM1zdRrDxYoHFjD_ySQS6EpDkM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDgtMjkv/Q3Vycnlfel9rYWxh/ZmlvcmVtXzJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/gMMED8MU72Jk9Zi5zvK1fz6AaKrVrNQk7tf_xAWyIz0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDgtMjkv/Q3Vycnlfel9rYWxh/ZmlvcmVtXzJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Wegańskie curry z kalafiorem
Koniecznie spróbujcie tego rozgrzewającego roślinnego curry. To proste i szybkie w przygotowaniu indyjskie danie możecie łatwo modyfikować, korzystając ze swoich ulubionych sezonowych warzyw.
![Klasyk kuchni indyjskiej, czyli butter chicken w sosie pomidorowym z chlebkiem naan (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/pfZIhHGSmTMS3FbtJ1aYgXbM3uxKU-OxPYsQPRg-mzg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDEtMTQv/YnV0dGVyX2NoaWNr/ZW5fdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Te2S7raYbpJf-WrFRDLguTWt7E2_Q0K_hAku9Z911P4/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDEtMTQv/YnV0dGVyX2NoaWNr/ZW5fdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
Butter chicken
Butter chicken, znany również jako murgh makhani, to indyjskie curry, które przygotowuje się na bazie kurczaka, pomidorów, masła, śmietanki i aromatycznych przypraw. W naszym przepisie wyjaśniamy krok po kroku, jak zrobić to pyszne danie
![Tomek Zielke chlebki naan dahl soczewica](https://mediaconvert.kukbuk.pl/eHiMPYFrCrERBYHK048DqJtKhqBJ9l8cHVyyB49NmxM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/MEIxQTAwODJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/lDcpBS6faVKe-CqqeeI7eDbxqMdesuC-PZa3yeXa0Bg/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/MEIxQTAwODJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Chlebki naan
Niezależnie od tego, jakie curry przygotujecie, warto podać do niego ryż basmati lub chlebek naan. Szczególnie ten drugi dodatek jest utożsamiany z indyjskim comfort food. Sprawdźcie, jak upiec naan w piekarniku.
![Chrupkie trójkąciki, czyli indyjskie samosy z ostrym sosem (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/qIfn3VzAAZnGVy9j4k0Vc2mHT1UefCOsL2pagUCr618/fit/550/0/fp:0.52:0.65/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDItMTMv/RWR5a2FfcHJ6ZXBp/c3lfdm9sMjA3MDAu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/9VChG6LbH8yEdHjWP_FiQTVcDvce1qMOT3be7jQe2cc/fit/1100/0/fp:0.52:0.65/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDItMTMv/RWR5a2FfcHJ6ZXBp/c3lfdm9sMjA3MDAu/anBn.jpg 1010w)
Samosy
Samosy to jedno z najpopularniejszych indyjskich dań. Wegańskie chrupiące trójkąty z nadzieniem na bazie ziemniaków i groszku możecie usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku. Samosy to świetna przekąska, która zasmakuje każdemu!
![Curry z warzywami z plackami smażonymi na patelni (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/9Y0klkePzQWClnm6cFCgqpLSvtpbA_sQ70TAEf6fASM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzUyLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/qsZhfZvAbXPCV9ADstfl0mdEtYQMJSVQSn3-1bMbWlg/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzUyLmpw/Zw.jpg 1010w)
Curry wielowarzywne z plackami z patelni
Pomidory, ciecierzyca, cukinia, kalafior – do tego curry możecie użyć niemal wszystkich warzyw, jakie macie akurat w lodówce. To prosty przepis na rozgrzewające wegetariańskie danie z wykorzystaniem domowej mieszanki przypraw.
Sprawdź przepis na wielowarzywne curry z plackami z pateni >>
![Jak zrobić zielone curry z fasolką i rybą (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/bR-jG_v35vYFD7NygADP9_Dh-PmkIZnIaw4UJiN5jYA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzU3Lmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/n0heLOQ0PXbwjxq3m222Ch918tW16chUgyKJSR9oc0I/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzU3Lmpw/Zw.jpg 1010w)
Pikantne curry z fasolką i rybą z ryżem
Ryba z pewnością nie jest pierwszym składnikiem, który przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o curry. Niemniej choć raz warto ugotować ten indyjski specjał w rybnej wersji. Nie żałujcie imbiru i chili – musi być pikantnie i wyraziście, by danie rozgrzewało nawet w najchłodniejsze wieczory.
Sprawdź przepis na pikantne curry z rybą, fasolką i z ryżem >>
![Domowe żółte curry z boczkniakami i kapustą (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Z-CyauknfB9YIB6Wwnxk7vobQLEUCLWwzmwkxXiRUho/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzkzLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/cYys6m1XI4gIh5YJs5Tq5Zt4HZ7xjL9sQ1H064Vekxc/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzkzLmpw/Zw.jpg 1010w)
Żółte curry z kapustą i boczniakami z chlebkiem naan
Aromatyczne curry z… kapustą włoską i boczniakami? Czemu nie! To dobry pomysł na rozgrzewający wegetariański posiłek. Delikatny i wyważony smak tego dania przełamie ostrością domowy sambal. To curry najlepiej smakuje z domowymi chlebkami naan.
Sprawdź przepis na żółte curry z kapustą i boczniakami z chlebkiem naan >>
![Przepis na pyszne, domowe curry z kurczakiem, batatem i jarmużem (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/FwyxiApAQ4Aerz4RV4RrcDwkyDUoxqDd5amsrP5_x1E/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzQ0Lmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/LiEB32ZWr-SkVVUw3Xb5vqSPhq3QWmLeQWrI0ilizyA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzQ0Lmpw/Zw.jpg 1010w)
Curry z batatem, jarmużem i kurczakiem z domowymi nachosami
Szybki i łatwy sposób na curry z kurczakiem! Słodkie bataty i jarmuż doskonale współgrają z pełną aromatu masalą i pikantną srirachą. Zamiast ryżu czy chlebków naan danie możecie podać w towarzystwie chrupiących domowych nachosów. To jest uczta!
Sprawdź przepis na curry z batatem, jarmużem i kurczakiem z domowymi nachosami >>
![Przepis na domowe curry z krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/QsWF4mCJKJcltJzMnMMpuHlcRoxA4fYjahLxuQKIW_s/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzYzLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/QcwZZOwRGwlHwxc6MtOEFTwitrr8iI8H1tYXW7FGY7Q/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzYzLmpw/Zw.jpg 1010w)
Kremowe curry z krewetkami i warzywami z ryżem
To kremowe, gęste curry z krewetkami będzie świetnym pomysłem na pochmurny dzień. Przygotowanie tego dania jest banalne i zajmie wam zaledwie 30 minut. Jako dodatek doskonale sprawdzi się ryż basmati i solidna garść świeżej natki pietruszki.
Sprawdź przepis na kremowe curry z krewetkami i warzywami z ryżem >>
![Jak zrobić zielone curry z cukinią i kurczakiem (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/aUoo_QHCzMKWpxQxqL2V2nuUlXJ5Qs5Wqdn5CRrgVTE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzczLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/59bjBnpVCRg2TZrdWbPNrgiFv9gzmMHzrnbyG_TjgEM/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzczLmpw/Zw.jpg 1010w)
Zielone curry z cukinią, groszkiem i kurczakiem z żółtym ryżem
Kolejny sposób na curry z kurczakiem. W tej wersji polecamy je z żółtym ryżem, cukinią i groszkiem. To znakomity pomysł na sycący i rozgrzewający lunch oraz idealna propozycja dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie – tu wystarczy zaledwie pół godziny!
Sprawdź nasz przepis na zielone curry z cukinią, groszkiem i kurczakiem z żółtym ryżem >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?