Wigilia to jeden z kilku dni w roku, kiedy zgodnie z tradycją nie jemy mięsa. Postny bigos, pierogi z kapustą i grzybami, sałatka jarzynowa. Na samą myśl robi się ciepło na sercu. A gdyby tak pójść krok dalej, to mamy wieczerzę wegańską. Szefowie kuchni z Farmy Bii podpowiadają, jak w prosty sposób zastąpić ryby w wigilijnych potrawach, żeby smak pozostał ten sam. Albo był jeszcze lepszy! Może wtedy w ten szczególny wieczór nawet ryby przemówią ludzkim głosem?
![Pomysły na wegańską kolację wigilijną (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/hngsLS2t_x132xvcOZ0plnHXgiUZfhhS0hnNPh4c8wM/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3NzQuanBn.jpg)
Pomysły na wegańską kolację wigilijną
Tradycyjne potrawy Wigilijne na Farmie Bii bez jajek i ryb. Bo tylko krok nas dzieli od wegańskiej wieczerzy.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Przepisy i wykonanie: Ewa Michalska i Piotr Swoboda / Farma Bii
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
![Wegański bigos z boczniakami (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/PqTMYw8IdWxNCimCeb8HeIG7QNDLuEMzXoCbaqaGssQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3MTcuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/2N64Zxri-l1YpAFHJJjqz7smfwP10-tEiq4KENC4QSU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3MTcuanBn.jpg 1010w)
Wegański bigos z boczniakami >>
Wędzone śliwki o dymnym aromacie i plastry jabłka suszonego ze skórką. Sekret tego przepisu tkwi w dodatkach. I jeszcze taki szczegół – z życzeniami świątecznymi od Farmy Bii: boczniaki, zamiast kroić, lepiej poszarpać na cienkie paski, a zamiast smażyć – upiec w piekarniku z solą, pieprzem i odrobiną oleju. Będą chrupać, aż miło!
![Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/nZHe36wkB0qiy5svWZdmJqf9R7fnZPoug7qYrMYcfiE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3MDIuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/uIMWQ21eNVKfjiCcHl2xWLJNQpGbTea58cI_xhsXjJU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3MDIuanBn.jpg 1010w)
Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami >>
Na pierogi każdy ma swój patent, również kucharze z Farmy Bii. Radzą, by ciasto po zagnieceniu owinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny, bo lubi poleżakować. A kiedy pierogi będą gotowe, możemy je okrasić migdałami w płatkach wrzuconymi na chwilę do głębokiego tłuszczu – zamiast cebuli.
![Pasztet z fasoli i soczewicy (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/7NGiFEIH5h7TB5JzOSx-WH7npLE0nTUTTjWRW1ldzTs/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3NTkuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/C9dMKfj7CQnP7Qc4WBhJpk_CpGqeWBtNZzFQHVtBOvc/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3NTkuanBn.jpg 1010w)
Pasztet z fasoli i soczewicy >>
Dla soczewicy i fasoli nie ma wdzięczniejszego tematu niż pasztet. Bo można go doprawić według gustu. Kto lubi ostrzejsze smaki, niech śmiało sięga po chili, a dla tych, którzy lubią łagodność w kuchni, wersja podstawowa. Wegańska, więc i wilk syty, i owca cała.
![Smażone tofu po grecku (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/SPkDDB2qXumqclIB1UNoVkxPY68N1ohtIExzVI56nUg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3MTQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/81jvdXPJOww4a0VwRIz7H9uY7fQjtAA3I4exlIm_J68/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3MTQuanBn.jpg 1010w)
Smażone tofu na sposób ryby po grecku >>
Skoro w Grecji wcale nie jedzą ryby po grecku, może ta ryba nie musi być rybą? Jeśli ładnie zrumienimy tofu, będzie miało przyjemnie spieczoną skórkę, niczym panierka. A że tofu z natury jest neutralne i z wdzięcznością przyjmuje wszelkie smaki, do akcji wkracza marchew z przecierem pomidorowym i cały zastęp aromatycznych przypraw.
![Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw korzeniowych z wegańskim majonezem jałowcowym i płatkami drożdżowymi (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/cZCcETfozLa881SGxBswwMa-FryYpwpqvNpahVrQl_w/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3NDUuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/vneXKFkQyxpat3LJZ1dnLNS0frNyBA32VS4_B0II5qw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3NDUuanBn.jpg 1010w)
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw korzeniowych >>
Czy sałatką jarzynową można jeszcze kogoś zaskoczyć? O tak! W wersji, którą przygotowali kucharze z Farmy Bii, warzywa najpierw pieczemy al dente, potem kręcimy wegański majonez z jałowcem. To takie połączenie, że koniecznie musicie spróbować.
![Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/scCnEfGaxSLhE7IbWgIFZUlRzCk1dXB69N0MYuusZVI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/ZmFybWEucG5n.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/sfrHGoqmonEU81Qj8woHlNqEBxoPKIEFNTDkMWCjCos/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/ZmFybWEucG5n.png 1010w)
Chcesz nauczyć się gotować jak najlepsi szefowie kuchni i odprężyć się w saunie z widokiem na las brzozowy? Odwiedź Farmę Bii! To właśnie na niej powstały prezentowane powyżej przepisy.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?