Kukbuk
Kukbuk
przepis na lekkie cisto z czarnymi porzeczkami, malinami bądź jagodami (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Najlepsze dania z porzeczkami

W dzieciństwie wykrzywiały nam buzie, dziś nie wyobrażamy sobie bez nich lata. Białe, czerwone i czarne – pasują nie tylko do deserów, ale także do dań wytrawnych. Oto najlepsze pomysły na porzeczki!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Kinga Ciszewska / Małe kulinaria

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Porzeczki należą do najpopularniejszych letnich owoców. Nic dziwnego! Rosną w przydomowych sadach i ogródkach, są mało wymagające, a ich pyszne owoce zachwycają kwaśnym, orzeźwiającym smakiem. Naprawdę trudno jest się powstrzymać przed zjadaniem ich prosto z krzaka. Każda odmiana – czarna, czerwona i biała – charakteryzuje się nieco odmiennym smakiem, ale jednakowo kusi kolorem. Czarne porzeczki są słodko-wytrawne, czerwone – kwaskowate, natomiast białe – kwaskowato-słodkie. Bez względu na barwę kryją w sobie bogactwo witamin, które niezwykle korzystnie wpływają na zdrowie. Poza nieocenionymi właściwościami prozdrowotnymi porzeczki nadają charakter i wyjątkowy smak rozmaitym daniom – zarówno słodkim, jak i wytrawnym. Gdy trwa sezon na te owoce, warto korzystać z okazji i zajadać się nimi w każdej postaci. Doskonale sprawdzają się w konfiturach i ciastach, ale także w towarzystwie mięs. Przygotujecie z nich dżemy, konfitury i nalewki, ugotujecie z nimi kompot lub upieczecie ciasto – możliwości jest naprawdę wiele. Przedstawiamy letnie przepisy na porzeczkowy zawrót głowy. Dzięki tym propozycjom nie zaznacie w kuchni nudy!

przepis na lekkie cisto z czarnymi porzeczkami, malinami bądź jagodami (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Proste ciasto z porzeczkami

To proste letnie ciasto zrobicie w nieco ponad pół godziny. W wersji klasycznej upieczecie je z mąki pszennej, ale zachęcamy was do eksperymentowania. Zrobione z mąki gryczanej, też będzie smakować rewelacyjnie! Wymieszajcie wszystkie składniki ciasta, masę przełóżcie do formy, posypcie czarnymi porzeczkami i pieczcie około 30 minut w 180 stopniach. Nie zapomnijcie, by przed podaniem posypać deser cukrem pudrem!

Sprawdź przepis na proste ciasto z porzeczkami >>

Bezglutenowe ciasto z kruszonką z morelami i porzeczkami lub innymi sezonowymi owocami

Bezglutenowa krajanka z morelami i porzeczkami

Wszystkim, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, polecamy ciasto z mąki gryczanej i ryżowej. Do tej krajanki najlepiej pasują morele i porzeczki – świetnie się komponują i uzupełniają smakowo. Gdy ciasto będzie gotowe, cukier puder zmiksujcie z sokiem z cytryny i lukrem udekorujcie deser. Krajankę koniecznie posypcie przed podaniem posiekanym świeżym rozmarynem. To idealny przepis na lekkie ciasto z owocami na lato.

Zobacz przepis na bezglutenową krajankę z morelami i porzeczkami >>

Bezglutenowe ciastka ptysiowe z kremem porzeczkowym (fot. Lisia Kawiarenka)

Bezglutenowe ptysie z kremem porzeczkowym

Do tych ptysiów nie potrzebujecie mąki pszennej. Bazę przygotujecie z mąki ryżowej i kukurydzianej, dzięki czemu deseru będą mogły spróbować również osoby, które unikają glutenu. Gotowe ciastka rozkrójcie i przełóżcie kremem z mascarpone i porzeczek, który doskonale komponuje się z delikatnym ptysiowym ciastem. Ostrzegamy: na jednym ptysiu się nie skończy!

Wypróbuj przepis na bezglutenowe ptysie z kremem porzeczkowym >>

Reklama

Mazurek z kremem porzeczkowym

Choć najczęściej na kruchym spodzie mazurka rozprowadza się masę kajmakową lub czekoladową, jednym z naszych faworytów jest mazurek z sezonowymi owocami. Chrupiący orzechowy spód świetnie odnajdzie się w towarzystwie kwaskowego kremu porzeczkowego, który przygotujecie na bazie domowej konfitury. Taki mazurek bez wątpienia zasmakuje wszystkim waszym gościom!

Sprawdź, jak zrobić mazurek z kremem porzeczkowym >>

Mocno czekoladowe brownie z migdałami i kakao (fot. dinnershow.studio)

Migdałowe brownie z konfiturą z czarnej porzeczki

Kiedy czujecie, że ogarnia was czekoladowy głód, nie ma lepszego ciasta niż brownie. To jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Choć występuje w niezliczonej liczbie wariacji, jedną z naszych ulubionych wersji jest ta z migdałami i konfiturą z czarnej porzeczki. Kwaskowaty smak owoców świetnie komponuje się z subtelną nutą migdałów i gorzką czekoladą. Nie zapomnijcie, aby przed podaniem ciasto posypać kakao!

Zobacz przepis na migdałowe brownie z konfiturą z czarnej porzeczki >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk