Porzeczki należą do najpopularniejszych letnich owoców. Nic dziwnego! Rosną w przydomowych sadach i ogródkach, są mało wymagające, a ich pyszne owoce zachwycają kwaśnym, orzeźwiającym smakiem. Naprawdę trudno jest się powstrzymać przed zjadaniem ich prosto z krzaka. Każda odmiana – czarna, czerwona i biała – charakteryzuje się nieco odmiennym smakiem, ale jednakowo kusi kolorem. Czarne porzeczki są słodko-wytrawne, czerwone – kwaskowate, natomiast białe – kwaskowato-słodkie. Bez względu na barwę kryją w sobie bogactwo witamin, które niezwykle korzystnie wpływają na zdrowie. Poza nieocenionymi właściwościami prozdrowotnymi porzeczki nadają charakter i wyjątkowy smak rozmaitym daniom – zarówno słodkim, jak i wytrawnym. Gdy trwa sezon na te owoce, warto korzystać z okazji i zajadać się nimi w każdej postaci. Doskonale sprawdzają się w konfiturach i ciastach, ale także w towarzystwie mięs. Przygotujecie z nich dżemy, konfitury i nalewki, ugotujecie z nimi kompot lub upieczecie ciasto – możliwości jest naprawdę wiele. Przedstawiamy letnie przepisy na porzeczkowy zawrót głowy. Dzięki tym propozycjom nie zaznacie w kuchni nudy!
![przepis na lekkie cisto z czarnymi porzeczkami, malinami bądź jagodami (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/tfcr0mW0MK7DyVvB-cn0FMMq3WARRxfyOuW0Vy36rK8/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMjAv/Y2lhc3RvX3pfcG9y/emVjemthbWlfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg)
Najlepsze dania z porzeczkami
W dzieciństwie wykrzywiały nam buzie, dziś nie wyobrażamy sobie bez nich lata. Białe, czerwone i czarne – pasują nie tylko do deserów, ale także do dań wytrawnych. Oto najlepsze pomysły na porzeczki!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Kinga Ciszewska / Małe kulinaria
![przepis na lekkie cisto z czarnymi porzeczkami, malinami bądź jagodami (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/RQW2se6VtbKjpOP50qJXaUiZ-bbVVZ0Vg5TkGVbH0zI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMjAv/Y2lhc3RvX3pfcG9y/emVjemthbWlfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ir80NMjfitRDmgjzPXG-GsNxXg-Zb4DHsT4CJUBcwQc/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMjAv/Y2lhc3RvX3pfcG9y/emVjemthbWlfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Proste ciasto z porzeczkami
To proste letnie ciasto zrobicie w nieco ponad pół godziny. W wersji klasycznej upieczecie je z mąki pszennej, ale zachęcamy was do eksperymentowania. Zrobione z mąki gryczanej, też będzie smakować rewelacyjnie! Wymieszajcie wszystkie składniki ciasta, masę przełóżcie do formy, posypcie czarnymi porzeczkami i pieczcie około 30 minut w 180 stopniach. Nie zapomnijcie, by przed podaniem posypać deser cukrem pudrem!
![Bezglutenowe ciasto z kruszonką z morelami i porzeczkami lub innymi sezonowymi owocami](https://mediaconvert.kukbuk.pl/PUbo_xxgcvXYAbm469FSxB2_koCzbdY0wnh-iiNlOjQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTkv/QmV6Z2x1dGVub3dh/X2tyYWphbmthXzRf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/qQtVfTyGv2-FopLthJyWkrrp1__khm940ymTm41J0ug/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTkv/QmV6Z2x1dGVub3dh/X2tyYWphbmthXzRf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Bezglutenowa krajanka z morelami i porzeczkami
Wszystkim, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, polecamy ciasto z mąki gryczanej i ryżowej. Do tej krajanki najlepiej pasują morele i porzeczki – świetnie się komponują i uzupełniają smakowo. Gdy ciasto będzie gotowe, cukier puder zmiksujcie z sokiem z cytryny i lukrem udekorujcie deser. Krajankę koniecznie posypcie przed podaniem posiekanym świeżym rozmarynem. To idealny przepis na lekkie ciasto z owocami na lato.
Zobacz przepis na bezglutenową krajankę z morelami i porzeczkami >>
![Bezglutenowe ciastka ptysiowe z kremem porzeczkowym (fot. Lisia Kawiarenka)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/8HM3nQbnzImasZZBxzThjpSIPi53iCJqOWJKcZkfqkk/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTkv/UHR5c2llX2Jlemds/dXRlbm93ZV8xX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/5cje_zT9BUE27yJhlZLfk6lJ2v2oz99ZtypkAsu-3ZI/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTkv/UHR5c2llX2Jlemds/dXRlbm93ZV8xX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Bezglutenowe ptysie z kremem porzeczkowym
Do tych ptysiów nie potrzebujecie mąki pszennej. Bazę przygotujecie z mąki ryżowej i kukurydzianej, dzięki czemu deseru będą mogły spróbować również osoby, które unikają glutenu. Gotowe ciastka rozkrójcie i przełóżcie kremem z mascarpone i porzeczek, który doskonale komponuje się z delikatnym ptysiowym ciastem. Ostrzegamy: na jednym ptysiu się nie skończy!
Wypróbuj przepis na bezglutenowe ptysie z kremem porzeczkowym >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/HGqy2AGTdyExazbaV4JbXgGiD3WdV2k8X4KelS8DbRI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMjAv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDQtMjBf/b18xMC41Ny4xN190/aW5pZmllZC5wbmc.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/HJ_Es8XV28byT5YQn5am4KW-aagF17OYbumyMMBwt38/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMjAv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDQtMjBf/b18xMC41Ny4xN190/aW5pZmllZC5wbmc.png 1010w)
Mazurek z kremem porzeczkowym
Choć najczęściej na kruchym spodzie mazurka rozprowadza się masę kajmakową lub czekoladową, jednym z naszych faworytów jest mazurek z sezonowymi owocami. Chrupiący orzechowy spód świetnie odnajdzie się w towarzystwie kwaskowego kremu porzeczkowego, który przygotujecie na bazie domowej konfitury. Taki mazurek bez wątpienia zasmakuje wszystkim waszym gościom!
![Mocno czekoladowe brownie z migdałami i kakao (fot. dinnershow.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/WymZBxQF9Dq8G_pxbdfBkhmGl3ZWtI_c_PkWIeilWyQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMzAv/bWlnZGFsb3dlX2Jy/b3duaWUuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/dH852thigxfIdfKKGNqYHR2L82GW5maUr8pohE9FJS8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMzAv/bWlnZGFsb3dlX2Jy/b3duaWUuanBn.jpg 1010w)
Migdałowe brownie z konfiturą z czarnej porzeczki
Kiedy czujecie, że ogarnia was czekoladowy głód, nie ma lepszego ciasta niż brownie. To jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Choć występuje w niezliczonej liczbie wariacji, jedną z naszych ulubionych wersji jest ta z migdałami i konfiturą z czarnej porzeczki. Kwaskowaty smak owoców świetnie komponuje się z subtelną nutą migdałów i gorzką czekoladą. Nie zapomnijcie, aby przed podaniem ciasto posypać kakao!
Zobacz przepis na migdałowe brownie z konfiturą z czarnej porzeczki >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?