Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli (fot. Maciej Niemojewski)

Sezonowe, letnie przepisy

Kurki, bakłażany, truskawki, bób, pomidory – trudno wyobrazić sobie bez nich letnie przepisy. Podpowiadamy, co przygotować z tych pysznych sezonowych składników!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 16 minut!

Latem na naszych stołach pojawiają się piękne, kolorowe składniki, które ożywiają każde danie. Z soczystych, pękatych pomidorów przygotowujemy gęste zupy i aromatyczne sosy, a bób wykorzystujemy do sycylijskich sałatek i makaronów. Do risotto dodajemy kurki, a do curry – fasolkę szparagową. Każdy posiłek przygotowany z użyciem letnich, sezonowych warzyw, owoców i grzybów zamienia się w prawdziwą ucztę.

Zobaczcie, które z naszych sezonowych przepisów cieszą się wśród was największym powodzeniem! Wybraliśmy po dwie propozycje przyrządzenia każdego z popularnych letnich składników. Więcej pysznych sposobów na wykorzystanie ich w kuchni znajdziecie w naszej zakładce z przepisami.

Fasolka szparagowa

Sprowadzona przed wiekami do Europy przez hiszpańskich żeglarzy, dzisiaj króluje w letnich obiadach. Zielona lub żółta fasolka szparagowa sprawdzi się w curry, choć nie obrazi się, jeśli polejemy ją masłem lub podamy z jajkiem sadzonym. Do tego kryje w sobie bogactwo smaku, witamin i białka.
Chrupiące frytki z fasolki szparagowej w panierce z tempury z majonezem limonkowym (fot. Aleksandra Jagłowska)

Frytki z fasolki szparagowej w tempurze >>

Fasolka szparagowa w chrupiącej tempurze to doskonała przekąska, a nawet pomysł na mniejszy obiad. Słodka fasolka doskonale kompunuje się z domowym majonezem, który przygotowujemy z dodatkiem limonki, kolendry i płatków chili. Bez wątpienia taki sposób podania fasolki szparagowej zasmakuje również dzieciom – można wtedy zrezygnowac z chili, lub dodać jedynie odrobinę. 

 

Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej z pieczonym czosnkiem i papryczką (fot. Aleksandra Jagłowska)

Krem z fasolki szparagowej i pieczonego czosnku >>

Ten wegetariański krem z fasolki szparagowej przygotowujemy na bazie bulionu warzywnego. Jest on naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu – będzie gotowy w 30 minut! Krem z fasolki szparagowej to idealna zupa na lato.

Pomidory

Zmysłowe, nabrzmiałe od słońca i soczyste pomidory można dodać do wszystkiego. Odpowiadają za niepowtarzalny smak włoskich klasyków, gęstych sosów czy porannej szakszuki. Bogate w umami, najlepiej zamknąć w słoikach, by jesienią uwalniały pełnię swojego aromatu i przywoływały letnie wspomnienia.
Amerykańskie klopsy ze spaghetti w sosie pomidorowym i bazylią (fot. Martyna Cybuch)

Włoskie le polpette ze spaghetti, z sosem pomidorowym i mozzarellą >>

Pełne smaku klopsy z dodatkiem wędzonego boczku to podstawa dobrego spaghetti w sosie pomidorowym. Makaron z meatballsami przygotujecie w niecałą godzinę. To doskonały, klasyczny włoski przepis na letnią pastę – dla dzieci i dla dorosłych.

Krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

Najprostsza i jedna z najsmaczniejszych zup, jakie znamy. Gęsty, wegański krem pomidorowy to pozycja obowiązkowa w letnim menu. Zupa z dojrzałych pomidorów i pieczonej papryki jest zdrowa i pełna smaku.

Bakłażan

Nazywany gruszką miłosną bakłażan jest chętnie wykorzystywany w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, choć znalazł niemało zwolenników także w innych zakątkach świata. Pozbawiony naturalnej goryczki, przyrządzony z dodatkiem aromatycznych ziół, sera i orzechów, przywołuje wspomnienia o upalnym lecie i zagranicznych wakacjach.
Faszerowany bakłażan z pomidorami i mozzarellą z natką pietruszki (fot. Maciek Niemojewski)

Bakłażan z farszem pomidorowym i mozzarellą >>

Sezon na bakłażany zaczyna się późnym majem lub w czerwcu i trwa aż do września. Latem koniecznie kupmy więc bakłażany do swojej kuchni. Bakłażan z farszem pomidorowym i mozarellą to jeden z naszych ulubionych letnich przepisów.

Smażone chipsy z bakłażana z parmezanem i sezamem podane z sałatką z pomarańczą i ziarnami słonecznika (fot. Maciek Niemojewski)

Krążki z bakłażana w panierce z parmezanu >>

Bakłażan w chrupiącej panierce z parmezanu to doskonała przystawka, a nawet pomysł na letni obiad. Obok krążków smażonego bakłażana podajemy sałatkę z roszponki, pomarańczy i słonecznika w miodowym winegrecie.

Kalafior

Ostry aromat i smak kalafiora doceniali już starożytni. To niezwykle smakowite warzywo zasługuje na więcej niż tylko polanie bułką tartą z masłem. Wrzucony na ruszt niczym stek czy chrupiący i przypieczony z dodatkiem koreańskich dipów, zawróci w głowie niejednemu.
Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora w migdałach >>

Sezon na kalafior trwa aż do listopada, ale cieszyć możemy się nim już w sierpniu. Jednym z naszych ulubionych dań z kalafiorem są wegetariańskie kotleciki z migdałach. To bardzo prosty przepis, wymaga jednak chwili cierpliwości. 

Szybkie placuszki z kalafiora - obiad dla dzieci (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Placki z kalafiora z kremowym labnehem >>

Podpowiadamy, jak przygotować wegetariańskie kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej. Możecie zjeść je z dipem na bazie labnehu, ale także w towarzystwie innych dodatków i bułki – jako roślinnego burgera. Przygotujecie je w zaledwie pół godziny.

truskawki

SEZON NA truskawki W pucharku pełnym lodów, w cieście czy ze śmietaną – truskawki zawsze dobrze smakują. Choć głównie wykorzystywane są do deserów, sprawdzają się wyśmienicie także w daniach wytrawnych. Do tego dostarczają bogactwa witamin, poprawiają nastrój i wzmacniają ciało.
Lekka sałatka wiosennna z zieolnych szparagów ze szpinakiem baby i świeżymi truskawkami posypana orzechami włoskimi, podana z sosem vinegrette miodowo-musztardowym

Lekka sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek >>

Czy można jeść surowe szparagi? Oczywiście, trzeba tylko wiedzieć, jak je przygotować. W tej sałatce znajdziecie szparagi na dwa sposoby: podsmażane na maśle i winie oraz surowe, pokrojone w cienkie wstążki. Świeżości, słodyczy i kwasowości dodadzą tej sałatce truskawki.

migdałowa tarta galette z truskawkami, ciasto z truskawkami, przepis Jagłowska, kruche ciasto, ciasto z migdałami

Galette z truskawkami i rozmarynem >>

Galette, czyli rustykalna, francuska tarta na chrupiącym cieście, latem najlepiej smakuje z truskawkami. Ten deser z pewnością zasmakuje wszystkim dzieciom. Warto dodać do niego łyżkę kwaśniej śmietany, która przełamie słodycz truskawek.

maliny

Ulotny, aksamitny delikates, któremu nie sposób się oprzeć – kobiałka rzadko dociera do domu w całości, a owoce zbierane prosto z szarpiącego palce krzaczka najczęściej trafiają prosto do buzi. Chciałoby się najeść na zapas - na szczęście istnieją przetwory.
klasyczny chłodnik w niebanalnej wersji - chłodnik z botwinką, malinami i twarogiem

Różowy chłodnik z malinami >>

Oto chłodnik litewski na jogurcie naturalnym i maślance z wakacyjnym, owocowym twisem w postaci malin. Idealny dla ochłody w gorące dni. To prosty i szybki przepis na chłodnik!

Trzy muffiny z malinami (fot. Maciek Niemojewski)

Maślankowe muffiny z malinami >>

Klasyczne pieczone muffinki z malinami i kruszonką na maślance. To świetny pomysł na letnią, sezonową słodką przekąskę dla dzieci. Wypróbuj przepis na muffinki z malinami bez mleka.

porzeczki

Drobiazg o niezwykłej mocy. Czerwona, biała i czarna, w dzieciństwie wykrzywiały nam buzie i pstrzyły ciasta i kompoty. Dziś już wiadomo, że pasują nie tylko do deserów, lecz także do mięsnych, umamicznych dań i orientalnych kasz.
przepis na lekkie cisto z czarnymi porzeczkami, malinami bądź jagodami (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Ciasto z porzeczkami >>

Porzeczki to jedne z naszych ulubionych sezonowych owoców. Dlatego pokazujemy wam, jak zrobić proste ciasto z czarnymi porzeczkami na oleju kokosowym. To napawdę prosty przepis na ciasto z owocami sezonowymi. 

Bezglutenowe ciastka ptysiowe z kremem porzeczkowym (fot. Lisia Kawiarenka)

Bezglutenowe ptysie z kremem porzeczkowym >>

Wypróbujcie nasz przepis na puszyste, bezglutenowe ptysie! Doskonale łączą się one z kremem porzeczkowym ma bazie mascaropne. Pokazujemy, jak przygotować ptysie krok po kroku.

jagody

Choć kłótnia o nazwę zakrawa o małostkowość, jagoda to właściwie borówka, i to czarna. Na leśnych spacerach nadwyręża nasz wzrok, a potem farbuje opuszki palców i wargi. Dobroczynna dla zdrowia i jednocześnie smakowita – można ją jeść bez ograniczeń, bo takie połączenie nie zdarza się często.
Szybkie, domowe lody jagodowo-cytrynowe – przepis (fot. Sylwia Kaleta)

Lody jagodowo-cytrynowe >>

W gorące dni nie ma lepszego sposoby na ochłodę. Podpowiadamy przepis na naturalne, domowe lody na patyku z jagód i cytryn na jogurcie greckim. Idealny owocowy deser dla dziecka, szczególnie latem!

Ciasto jagodowe z wanilią, jagodami i maślaną kruszonką (fot. Sylwia Kaleta)

Ciasto z jagodami i kruszonką >>

Klasyczne, znane i uwielbiane ciasto z jagodami. Lekko wilgotne i słodkie, doskonale komponuje się z kwasowością leśnych owoców. Ten przepisu na ciasto jagodowe z kruszonką po prostu musicie wypróbować!

kurki

Podczas letnich grzybobrań wszyscy wyszukują w leśnej ściółce żółtych kapeluszy. Ale gdy kolejne kurki trafiają do koszyka, pojawia się pytanie, co z nich przygotować. Jajecznicę? Makaron? A może risotto? Nie zastanawiajcie się dwa razy: kurki są znakomitym uzupełnieniem niemal każdego dania.

Krem z kalafiora i pietruszki z kurkami >>

Kto mówi, że na grzyby trzeba czekać do jesieni? Kurkami możemy cieszyć się już w lipcu! Polecamy połączenie kurek z innym letnim, sezonowym składnikiem – kalafiorem. Krem z kalafiora z kurkami to idealna, aromatyczna zupa na chłodny letni wieczór. Możecie przygotować ją na specjalną okazję.

Kopytka z kurkami, parmezanem i natką pietruszki (fot. Angela Matlak)

Kopytka z kurkami, rukolą i orzechami włoskimi >>

Domowe, babcine kopytka świetnie smakują w towarzystwie kurek, rukoli i orzechów włoskich. Podpowiadamy, jak przygotować aksamitne kopytka, a także – jak oczyścić kurki. Całość koniecznie posypcie parmezanem!

arbuz

Ciężki, zielony arbuz wraca z nami do domu po każdych zakupach na bazarze. Choć ciężko się powstrzymać, na kilka chwil trafia do lodówki. Zimny smakuje przecież najlepiej – szczególnie w upalne letnie dni. Jego słodki miąższ chrupie i rozpuszcza się w ustach, a sok gasi pragnienie i orzeźwia.
Podwójnie arbuzowy sernik na zimno (fot. Maciej Niemojewski)

Podwójnie arbuzowy sernik na zimno >>

Przepis na arbuzowy sernik na zimno to hit tego lata. Przygotujcie go dla znajomych lub rodziny – to idealny deser na upalne dni. Zobacz, jak przygotować aksamitną masę serową i delikatną galaretkę. 

Krewetki w chili na owocowej salsie (fot. Maciej Niemojewski)

Krewetki w chili na owocowej salsie >>

Owocowa salsa to świetny dodatek do niemal każdego mięsa. Krewetki smakują z nią wyśmienicie. Zobacz, jak przygotować owocową salsę z arbuzem, a także jakie ryby i owoce morza jeść latem.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk