Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na tartę z  (fot.Paulina Czyżewska)

Najlepsze przepisy na tartę z porem

Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.

Tekst: redakcja

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Do Polski przywiozła go podobno królowa Bona, a jego lecznicze właściwości miał doceniać sam Neron. Nic dziwnego! Dzięki charakterystycznemu ostremu smakowi por nadaje wyjątkowość niemal każdej potrawie. Dorzucony do aromatycznej zupy, dodany do wytrawnych ciasteczek czy upieczony z kuszącymi dodatkami, zawsze smakuje rewelacyjnie (sprawdź nasze przepisy na najlepsze dania z porem >>). A – naszym zdaniem – jednym ze sposobów, w jakie najlepiej można wykorzystać por, jest połączenie go z kruchym ciastem. Tarta z porem i szynką? Tarta z tuńczykiem i porem? A może wegetariańska tarta z porem – z grzybami, szpinakiem lub pomidorami? Niezależnie od tego, na którą wersję się zdecydujecie, będzie pysznie! Dajcie się uwieść niepozornemu na pierwszy rzut oka porowi i przygotujcie z nim pyszne tarty, które świetnie się sprawdzą na obiad, lunch do pracy czy jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Przedstawiamy łatwe i te nieco bardziej skomplikowane przepisy na tartę z pora.  

Tarta z porem, zielonym groszkiem i gorgonzolą na chrupiącym cieście francuskim (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem na cieście francuskim 

Tarta z ciasta francuskiego z porami to jeden z najlepszych pomysłów na zdrowy, prosty i przede wszystkim pyszny obiad. Na pozór zwykłe warzywo, jakim jest por, połączone z groszkiem, gorgonzolą i parmezanem, dodaje daniu charakteru i sprawia, że nie sposób oderwać się od talerza. Gdyby tego było mało, tarta porowa na cieście francuskim, jest pożywna. Koniecznie serwujcie ją jeszcze ciepłą z dodatkiem kiełków groszku – będzie zdrowo i atrakcyjniej wizualnie. Gdy najdzie was głód, tarta na cieście francuskim z porem sprawdzi się doskonale. Gwarantujemy, że nie będziecie żałować! 

Sprawdź przepis na tartę z porem na cieście francuskim >>

Tarta z porem, cebulą i serem gruyère na ziemniaczanym cieście  (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem na ziemniaczanym spodzie 

Ten przepis to najlepszy dowód na to, że potraktowany z odpowiednią troską por może być absolutnie wyjątkowy. Jeśli jesteście amatorami ziemniaków, to proste danie na pewno wam zasmakuje. Nie dość, że tarta ziemniaczana z porem jest wyśmienita, to jeszcze sycąca! A wypełniona nadzieniem z cebulą, czosnkiem, śmietaną i serem gruyère, zawróci w głowie każdemu! Gdy już upieczecie tartę, nie zapomnijcie odstawić jej na 5 minut do ostygnięcia. Później pokrójcie na porcje i podajcie z dodatkiem musu paprykowego. Tak zaserwowana tarta z ziemniakami i porem świetnie się sprawdzi jako obiad, ale również jako lunch zabrany do pracy czy szkoły.  

Zobacz, jak zrobić tartę z porem na ziemniaczanym spodzie >>

Tarta z porem, boczkiem, jalapeño i ricottą (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i boczkiem 

To doskonały pomysł na obiad dla wszystkich miłośników mięsa. Gdy przygotujecie już spód tarty, wyłóżcie na niego por z czosnkiem i cebulą, a następnie posypcie nadzienie smażonym boczkiem. Później wystarczy tylko zalać je masą serową i wstawić danie do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni – tarta powinna spędzić w nim 30-35 minut. Będzie świetnie smakowała na ciepło, ale doskonale sprawdzi się też na zimno. Pst! Z boczkiem dobrze łączą się także grzyby. Jeśli znudzi się wam ten przepis, spróbujcie przyrządzić tartę z boczkiem, porem i pieczarkami. Jesteśmy pewni, że będziecie zadowoleni. 

Wypróbuj przepis na tartę z porem i boczkiem >>

Minitarty z porem, pieczarkami i serem kozim z tymiankiem (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z pieczarkami i porem 

Szukacie przepisów na tartę z pieczarkami i porem? Świetnie trafiliście – ten, który mamy wam do zaproponowania, jest dziecinnie prosty. Tarta porowa z pieczarkami to jedno z najłatwiejszych dań, jakie możecie zrobić z tym pysznym warzywem! A w połączeniu z serem kozim, cheddarem i aromatycznymi przyprawami smakuje wprost rewelacyjnie. Tartę z grzybami i porem proponujemy podać w formie tarteletek – świetnie się sprawdzi jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi czy przyjęciu. 

Sprawdź, jak zrobić tartę z pieczarkami i porem >>

Tarty z łososiem i ze smażonym porem na cieście filo (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z łososiem i porem 

Łosoś lubi się zarówno z azjatyckimi dodatkami, jak i ze swojskim chrzanem, kalafiorem czy nawet burakiem. Tym razem proponujemy podać tę rybę w nieco innej odsłonie. Na obiad, lunch lub poczęstunek dla gości zróbcie tartę z wędzonym łososiem i porem. Na podpieczone spody wyłóżcie por i kawałki ryby, zalejcie je masą serowo-jajeczną, a później zapieczcie tartę w piekarniku. Gwarantujemy, że tak przygotowana tarta z łososiem i porami zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.  

Wypróbuj przepis na tartę z łososiem i porem >>

Tarta z porem, kurczakiem chipotle i mascarpone (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z kurczakiem i porem 

Tarta na słono z kurczakiem i porem zasmakuje całej rodzinie – w tym najmłodszym. Jest zdrowa i szybka w przygotowaniu, a do tego możecie ją nie tylko podać na obiad, ale też spakować jako lunch czy serwować z ulubioną sałatą. To świetny sposób na przemycenie w posiłku dla dziecka porządnej porcji warzyw. Pysznie wyglądającej tarcie z kurczakiem i porem nie oprą się nawet największe niejadki. 

Zobacz, jak zrobić tartę z kurczakiem i porem >>

Tarta z porem i serem blue (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i serem 

Tarta z porem i kozim serem? Tarta z porem i serem pleśniowym? A może tarta z porem i serem feta? Niezależnie od tego, którą opcję wybierzecie, jeśli postawicie na duet por i ser, zawsze będzie pysznie! My zdecydowaliśmy się na tartę z porem i serem blue. Gotowa powinna być złotobrązowa na wierzchu – wówczas najlepiej smakuje i obłędnie wygląda. Tak przygotowaną tartę z porem i serem podajcie z kaparami – dopełnią smak potrawy. Charakteru dodadzą daniu również orzechy włoskie – koniecznie o nich pamiętajcie!  

Sprawdź przepis na tartę z porem i serem >>

Przepis na tartę z porem i pukinią. Jakk przygotować quiche z cukinią i porem (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z cukinią i porem 

Tarta z cukinią i porem, podana z wyśmienitym crème fraîche – francuską, słodką, lekko zakwaszoną śmietaną – jest doskonałym pomysłem na obiad, lunch czy wczesną kolację. Gotowa tarta powinna być zwarta i ładnie zarumieniona. Najlepiej serwować ją z płatkami parmezanu i dodatkową porcją ulubionego pesto. Pst! Jeśli marzy się wam, aby do tarty dodać odrobinę sera, możecie przygotować tartę z cukinią, porem i fetą. Jej słonawy smak świetnie połączy się z delikatnymi warzywami.  

Zrób tartę z cukinią i porem >>

Tarta z porem, kurkami i mozzarellą na ziołowym spodzie (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z kurkami i porem 

Choć kochamy kurki w klasycznej wersji z makaronem w ziołowo-pieprzowym sosie, tym razem wykorzystujemy je do przygotowania bardziej wyszukanego dania. Tarta z kurkami i porem zasmakuje nawet tym, którzy do tej pory podchodzili do tych grzybów z dystansem. Na upieczony spód wyłóżcie duszony por, smażone kurki, startą mozzarellę i wylejcie masę jajeczną. Później upieczcie tartę – powinna być ładnie zarumieniona. Najlepiej smakuje na ciepło, posypana dodatkową porcją szczypiorku.

Sprawdź, jak zrobić tartę z kurkami i porem >>

Przeczytaj też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk