Kukbuk
Kukbuk
Naleśniki na talerzu z rukolą i orzechami. (fot. Anna Tukhfatullina)

Przekąski na e-lekcje

Jeszcze w zeszłym roku pakowaliśmy je do szkolnego plecaka. Dziś po cichu kładziemy na talerzu obok laptopa. Podpowiadamy, jakie przekąski przygotować dzieciom na zdalne zajęcia.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Anna Tukhfatullina / unsplash.com

Opublikowano: 10 Grudnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Do nauki potrzebny jest nie tylko świeży umysł. Warto zadbać też o to, by dzieci mogły podczas zdalnych zajęć przed komputerem podjadać coś, co doda im energii. Przekąski na e-lekcje mogą być zarówno wytrawne, jak i słodkie – najważniejsze, żeby były sycące i pełnowartościowe. Na koncentrację wpłyną korzystnie między innymi orzechy i pestki, które znajdziecie w wielu zebranych poniżej przepisach, takich jak pasta z suszonych pomidorów i ze słonecznika czy granola marchewkowa. Przygotujcie je dla swoich pociech, ale uważajcie – są na tyle smaczne, że sami będziecie chcieli je zjeść, bez niczyjej pomocy!

Na słono

pasta z suszonych pomidorów, pasta słonecznikowa, pasta na kanapki, co na kanapki

Pasta słonecznikowo-pomidorowa do kanapek >>

Do przygotowania tej wegańskiej pasty kanapkowej potrzeba zaledwie kilku składników: słonecznika, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz soli i pieprzu. Jej wykonanie jest niezwykle proste i trwa dosłownie pięć minut. Podane z nią kanapki bez wątpienia dodadzą waszym dzieciom energii do nauki!

placki z cukinii i marchewki, placki z cukinii, placki warzywne, placki z warzyw, placki,

Placki z cukinii z marchewką i natką pietruszki >>

Warzywne placki to znakomity pomysł nie tylko na przekąskę, ale także na obiad po zajęciach. Przygotujecie je w zaledwie 20 minut, a większość potrzebnych składników prawdopodobnie macie w kuchni. Placki z cukinii najlepiej smakują z dipem na bazie jogurtu greckiego.

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

Fritatta z ziemniakami, szpinakiem i serem feta >>

Frittata jest szczególnie popularna we Włoszech i w Hiszpanii – i to stamtąd przywędrowała do Polski. Jej przygotowanie jest bajecznie proste i w dużej mierze przypomina robienie omleta. Ta pyszna jajeczno-ziemniaczana zapiekanka zasmakuje nawet największym niejadkom!

Reklama
wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne >>

Tej przekąski pozazdroszczą waszym dzieciom wszyscy koledzy z klasy! Wegańskie sushi doskonale smakuje z awokado, marchewką, mango czy jarmużem, ale w arkusz nori możecie zawinąć także składniki bliższe japońskiej tradycji, takie jak marynowana tykwa czy rzodkiew oshinko. Sushi podajcie z sosem sojowym, wasabi i imbirem. Pałeczki możecie zostawić w szufladzie – kolorowe rolki dzieci najchętniej jedzą palcami!

wytrawne ciasteczka, ciastka, ciasteczka, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, Jagłowska, co do zupy, ciasteczka z dymką

Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini >>

Jecie tylko słodkie ciasteczka? Czas to zmienić! Gwarantujemy, że ta chrupiąca wytrawna przekąska momentalnie zniknie z talerza. Ciasteczka z dymki, pora i tahini są zresztą nie tylko pyszne, ale także zdrowe – bez wątpienia pobudzą dzieci do intensywnego myślenia na lekcjach.

wytrawne babeczki z rzeżuchą, muffinki na słono, muffinki z warzywami, babeczki na śniadanie, śniadanie na słono, przekąski na imprezę, przepis kukbuk, wiosenne przepisy

Jadalne "doniczki" >>

Jadalne „doniczki” to w zasadzie nic innego, jak wytrawne wegetariańskie babeczki. Tej przekąski nie można jednak bagatelizować – jest w niej bowiem zamknięty smak wiosny! Por, maślanka, twarożek i rzeżucha to składniki, których smak od razu przypomni wszystkim uczniom o… dniu wagarowicza! Poza sezonem, zamiast rzeżuchy użyjcie kiełków rzodkiewki.

Na słodko

Trzy muffiny z malinami (fot. Maciek Niemojewski)

Maślankowe muffiny z malinami >>

Muffiny nie bez powodu są jedną z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Ślinianki pracują od samego myślenia o ich delikatnej konsystencji! Domowe muffiny możecie przygotować na maślance, a do ciasta dodać ulubione owoce – oprócz malin świetnie sprawdzą się choćby jagody czy porzeczki.

Drożdżówka z wiśniadmi i kruszonką na drewnianej desce (fot. Maciej Niemojewski)

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką >>

Domowe drożdżówki to doskonały pomysł na słodki początek dnia. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale bez wątpienia warto go poświęcić. Drożdżowe bułeczki z wiśniami i kruszonką to przecież smak dzieciństwa. Uważajcie, żeby samemu nie zjeść wszystkich – w końcu pieczecie je dla swoich pociech!

Batony sernikowe z czereśniami i czerwoną bazylią >>

Zamiast kupować je w sklepie, przygotujcie domowe batony sernikowe! Ta słodka przekąska znakomicie nadaje się do przegryzania podczas zajęć, ale świetnie sprawdza się także jako wyjątkowy deser – w nagrodę za dobre oceny!

domowa granola marchewkowa, domowa granola, wegańska granola, pomysł na śniadanie, zdrowe śniadanie, wegańskie śniadanie, wegański deser, granola, płatki owsiane

Granola marchewkowa >>

Chrupiąca, zdrowa i pożywna – domowa granola z płatków owsianych, pestek, orzechów i suszonej marchewki to niezawodna propozycja szybkiego śniadania. Przygotujecie ją w zaledwie pół godziny, a zajadać się nią będziecie co najmniej kilka dni. Doskonale smakuje z mlekiem lub z jogurtem i owocami, choć istnieje duże prawdopodobieństwo, że dzieci zjedzą ją bez dodatków!

Miseczka ze słodką pastą

Słodkie smarowidła kanapkowe >>

Prosty w przygotowaniu i sycący krem z migdałów to pyszne smarowidło do kanapek, w którym wasze dzieci się zakochają. Zrobiony samodzielnie, będzie zdrowszą alternatywą dla kremów orzechowych, które znajdziecie na sklepowych półkach.

Reklama
naleśniki z twarogiem, nalesniki, naleśniki z konfiturą, jak zrobić naleśniki

Chrupiące naleśniki z twarogiem >>

Chrupiące naleśniki to KUKBUK-owy klasyk! Znakomicie sprawdzą się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i przekąska podczas zdalnej nauki. Z dodatkiem twarogu i ulubionej konfitury są daniem, którego trudno sobie odmówić. I uwaga – ich przygotowanie trwa tylko 30 minut.

wegańskie muffinki czekoladowe z tahini, wegańskie muffinki, wegańskie babeczki, babeczki bez jajek, ciasto bez jajek, ciasto bez laktozy, muffinki z tahini, ciasto czekoladowe, wegańskie słodycze

Wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini >>

Trudno oprzeć się domowym muffinkom, szczególnie jeśli przygotujemy je w wersji wegańskiej. Głęboki smak gorzkiej czekolady i kakao znakomicie uzupełni sezamowa pasta – tahini. Ostrzegamy: ta przekąska zniknie z talerza w mgnieniu oka!

Ciastka owsiane wegańskie (fot. Alicja Rokicka)

Szybkie ciastka owsiane >>

Zdrowe, domowe ciastka owsiane to nie tylko pomysł na deser. Ta słodka wegańska przekąska może towarzyszyć nam przez cały dzień: od śniadania po kolację. Tym, za co najbardziej je cenimy, jest czas ich przygotowania. Wymagają zaledwie 20 minut krzątania się po kuchni i kolejnych 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

Indyjskie naleśniki/placki kokosowo ryżowe z wiórkami kokosowymi (fot. Monika Domańska)

Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe >>

Inspirowane smakami Indii naleśniki są nie tylko wegańskie, ale także bezglutenowe. Do ich przygotowania używamy bowiem nie mąki pszennej, a ryżowej! Gotowe naleśniki najlepiej smakują w towarzystwie egzotycznych owoców, takich jak marakuja, karambola czy mango.

Batony czekoladowe z masłem orzechowym >>

Słodkie, sycące batony z masłem orzechowym są zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu i świetną propozycją przekąski dla uczących się zdalnie dzieci. Podpowiadamy, jak zrobić te batoniki w domu. Klasyczne masło orzechowe można zastąpić migdałowym, z nerkowców lub pistacji, a do masy dodać posiekane suszone morele lub śliwki.

Chlebek elificki, przepis Monika Walecka na ciasto pełne bakaliów

Chlebek elficki >>

Chlebek elficki to delikatne, wilgotne ciasto z bakaliami. Przygotowując je, puśćcie wodze fantazji i wykorzystajcie wszystkie orzechy i suszone owoce, które od dawna zalegają w szafkach. Orzechy najpierw uprażcie na złoto w rozgrzanym piekarniku – zrobią się dzięki temu kruche i zyskają na smaku.

Przeczytaj później:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk