Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na dania na upały. Sałatki, fasolka szparagowa, bób, brokuły (fot. Maciek Niemojewski)

Sezonowy targ: lato

Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.

Tekst: Maciej Kostrzewa

Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Przepisy: Marzena Gromelska 

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Nie trzeba zerkać do kalendarza, by zauważyć nadejście lata. Dni są naprawdę długie, temperatura wysoka, a na straganach królują kolorowe owoce i warzywa. Lada moment znikną szparagi i rzodkiewki, ale to nie powód do smutku. Ich miejsce zajmują długo wyczekiwane letnie owoce i warzywa – soczyste, pachnące, będące esencją najgorętszej pory roku. Prócz nowalijek, które okrzepły, rozrosły się i dojrzały, na straganach pojawiły się świeże ogórki, kalafior, bób, botwinka, młoda kapusta, fasolka szparagowa i marchewka, cienka jak ołówek. Jeśli zdarzy się zimny tydzień, zbiory szpinaku, kolendry, brokułów i rzodkiewki będą kontynuowane. Ale gdy nadejdą upały i susza, wówczas kolendra zakwitnie, szpinak i brokuły zżółkną, a rzodkiewki sparcieją. Na osłodę cieszmy czereśniami i truskawkami. Wraz z Marzeną Gromelską, która czuwa nad jakością dań na Targu Kręgliccy, przedstawiamy najlepsze przepisy na początek nowego sezonu!

Sałatka z sezonowych warzyw z chlebkiem pita i dressingiem z octu winnego i czosnku (fot. Maciej Niemojewski)

Zielony fattusz 

Fattusz to prosta bliskowschodnia sałatka z sezonowych warzyw w stylu zero waste. Do jej przygotowania wykorzystuje się nadwyżki czerstwego chleba pita. Dobór warzyw i ziół w sałatce można zmieniać: w środku lata koniecznie zróbcie ją z pomidorów i papryki! Za charakter dania w dużej mierze odpowiada sumak – cierpko-kwaśny karmazynowy proszek, pozyskiwany z rosłego śródziemnomorskiego krzewu o tej samej nazwie. By oddał nie tylko kwaskowaty smak, ale i piękny kolor, warto go zawczasu namoczyć. 

Sprawdź przepis na zielony fattusz >>

Przepis na sałatkę z białym serem i sezonowymi warzywami. Letnie sałatki. PRZEPISY (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z białego sera z warzywami i rodzynkami  

Jeśli znudziły wam się klasyczne twarożki, to idealna propozycja dla was! Szybka w przygotowaniu sałatka z białego sera z warzywami idealnie sprawdzi się jako pożywne, zdrowe śniadanie albo lunch do pracy. Słodkie rodzynki w połączeniu z ostrą rzodkiewką i ze szczypiorkiem tworzą doskonałą kompozycję. Szczególnie dobrze będą w tym daniu smakować drobne, ciemne rodzynki korynckie.

Zobacz przepis na sałatkę z białego sera z warzywami i rodzynkami >>

Przepis na bób i brokuły z szynką serrano i sherry. Najlepsze przepisy z bobem (fot. Maciej Niemojewski)

Bób i brokuły z szynką serrano i sherry 

Bób smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go dodawać do sałatek, robić z niego pasty kanapkowe albo wymieszać go z makaronem. Tym razem proponujemy zestawić bób z brokułami, szynką serrano i sherry. To połączenie idealne! Jeśli wolicie tańszy wariant tego dania, serrano możecie zastąpić swojską ogonówką lub surową, sezonowaną polędwicą wieprzową. Danie podajcie zaraz po przygotowaniu – najlepiej smakuje na ciepło. 

Wypróbuj przepis na bób i brokuły z szynką serrano i sherry >>

Przepis na danie z fasolką szparagową i brokułami. Najlepsze dania z fasolką szparagową (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z zielonej fasolki z prażonymi orzechami laskowymi i migdałami  

Sałatka z zielonej fasolki to dobry wybór nie tylko na zdrową przekąskę. Z dodatkiem orzechów możecie podać ją także na obiad – w tej odsłonie jest naprawdę sycąca i pożywna. Smak warzyw idealnie uzupełniają chrupiące orzechy laskowe i piniowe oraz delikatne migdały w płatkach. Jeśli fasolkę i brokuły ugotowaliście zbyt wcześnie i nie są już gorące, możecie je podgrzać na patelni z gorącym masłem i orzechami.

Zobacz przepis na sałatkę z zielonej fasolki z prażonymi orzechami >>

Margarita truskawkowa, truskawki (fot. Maciej Niemojewski)

Margarita truskawkowa

Toasty wznosimy nie tylko szampanem! Całonocna zabawa lub spotkanie z przyjaciółmi to doskonały pretekst do przygotowania specjalnych trunków i eksperymentów z łączeniem smaków. Margarita, prosty i szybki meksykański koktajl, za sprawą truskawek jest bardzo aromatyczna, a limonka sprawia, że niesamowicie orzeźwia. Pamiętajcie, by przed podaniem dobrze ją schłodzić – zimna smakuje najlepiej!

Sprawdź przepis na Margaritę truskawkową >>

Sezonowe porady

Jak zrobić marynowane ogórki. Przepis na ogórki marynowane. Jak zrobić ogórki krok po kroku. (fot. Maciek Niemojewski)

Ogórki marynowane

Wiosną i latem lądują niemal w każdej potrawie. Ogórki są pyszne i w większości składają się z wody, dzięki czemu szybko gaszą pragnienie, gdy na zewnątrz rośnie temperatura. Choć świetnie smakują jako dodatek do kanapki lub twarożku, w sezonie warto kupić je na zapas, by zrobić pyszne i proste przetwory. Tym razem proponujemy ogórki marynowane! Są szybkie w przygotowaniu, a smakują obłędnie! Będą doskonałym dodatkiem do potraw z grilla, do burgerów, do ziemniaczanej lub makaronowej sałatki. Pst! By ogórki w słoiku pozostały jędrne, chrupiące i pełne w środku, wybierajcie te uprawiane tradycyjnie bez przyspieszania nawozami, najlepiej ekologicznie. 

Składniki:

  • ogórki gruntowe 1 kg
  • czerwona cebula 2 sztuki
  • koperek mały pęczek
  • ocet winny biały 200 ml
  • cukier 200 g
  • sól 1 płaska łyżka

krok 1

Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plasterki – możemy użyć mandoliny do krojenia. Cebulę kroimy w piórka. Cienkie listki (bez łodyg) koperku siekamy. W misce mieszamy ogórki z cebulą i koperkiem. Zagotowujemy ocet z cukrem, solą i 100 ml wody. Płynem zalewamy ogórki i przekładamy do słoików. Będą dobre już po jednej nocy w lodówce!

TIP

By ogórki w słoiku pozostały jędrne, chrupiące i pełne w środku, muszą być uprawiane tradycyjnie bez przyspieszania nawozami, najlepiej ekologicznie. Wybierajcie młode, nieduże ogórki z jasną skórką – ciemna barwa to często efekt przenawożenia.

portret Marzeny Gromelskiej, szefowej kuchni z Targu Fortecy Kręglickich

Marzena Gromelska – zakochana po równo w kuchni polskiej i włoskiej, przez lata kierowała restauracją Chianti na Foksal, obecnie czuwa nad jakością dań w Fortecy. Doprawia subtelnie, wydobywając naturalne piękno produktu. Lubi klasyczne receptury z twistem. Z wdziękiem buduje zespoły kucharskie, które radzą sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami.

Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk