Kukbuk
Kukbuk
zapiekanki z serem i warzywami na wieczór - szybki przepis (fot. Kaitlyn Chow)

Słone przekąski na wieczór

Przekąski to jasny punkt każdej imprezy. Zdarza się, że goście, widząc je z przedpokoju, zapominają o zdjęciu płaszcza i zaraz są przy obficie zastawionym stole.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Kaitlyn Chow / unsplash.com

Opublikowano: 8 Listopada 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Każdy z nas to zna. Wspólny wieczór z przyjaciółmi czy wizyta dawno niewidzianych znajomych może wywołać lekką panikę w kuchni. Co przygotować, jak podać i przede wszystkim kiedy znaleźć czas na gotowanie? By ustrzec was przed nerwowym bieganiem i stresem przed przyjściem gości, polecamy dania z różnych zakątków świata, które nie dość, że zaostrzą apetyt na wspólną zabawę, to jeszcze nie wymagają dużo pracy ani szczególnych zdolności kulinarnych. Zaskoczcie swoich znajomych pysznymi, prostymi w przygotowaniu słonymi przekąskami. Meksykańskie quesadillas, bakłażany po gruzińsku, a może bliskowschodni humus z dyniowym twistem? Wybór należy do was!

wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne cisteczka z pastą tahini >>

Jeśli ciasto wyrobicie wcześniej, to same ciasteczka przygotujecie w mgnieniu oka. Co więcej, zrobią absolutną furorę podczas każdego spotkania towarzyskiego. Sprawdzą się również jako dodatek do śniadania, jeśli się zagapicie i poranek zastanie was w towarzystwie znajomych przy ostatnim odcinku serialu.

Chrupiące paluszki z cukinii w parmezanowej panierce (fot. Martyna Cybuch)

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>

Rumiane i chrupkie frytki najlepiej smakują w duecie z czosnkowym jogurtem z dodatkiem majonezu. Każdą frytkę obtaczamy w panierce z bułki tartej, parmezanu i jajka. Pieczemy do zrumienienia i podajemy, póki ciepłe.

Szybkie placuszki z kalafiora - obiad dla dzieci (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Placki z kalafiora z kremowym labnehem >>

Idealne na bardzo długie wieczory i powracający głód. Dodatkowo są zdrowszą alternatywą dla czipsów czy słonych paluszków. Przygotujcie wcześniej ciasto na placki – smażenie zajmie wam zaledwie kilka minut!

 

Serowe krakersy z tahiną >>

Przekąska idealna do chrupania podczas wieczornego nadrabiania serialowych zaległości. Do krakersów dodajcie cheddar, skrobię kukurydzianą i mąkę gryczaną. Na wierzchu ułóżcie ulubioną sałatę, jadalne kwiaty i dymkę. Taka przekąska z powodzeniem zastąpi tradycyjne kanapki. 

przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem >>

Po ciepłe i aromatyczne trójkąty z pszennej tortilli łatwo się sięga, kiedy jesteśmy zaaferowani intensywną rozgrywką. Dodajcie do nich usmażoną pierś z indyka, dynię upieczoną w oliwie i ziołach oraz koniecznie mozzarellę i szpinak. Ta meksykańska przekąska najlepiej smakuje z łyżką jogurtu. Warto zrobić więcej!

hummus z dynią, hummus z pieczoną marchewką, domowy hummus, jak zrobić hummus, hummus idealny, hummus dyniowy, zdrowy hummus, pasta do chleba, kuchnia libańska

Humus z dyni z pieczonymi marchewkami >>

Od wieków toczy się polityczny i kulinarny spór o humus – kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy połączył ciecierzycę z tahiną. W tej wersji jednak nie podążamy za tradycyjnymi recepturami i do ciecierzycy dodajemy pieczoną dynię. A podajemy z marchewką lub innymi ulubionymi warzywami.

bakłażany z orzechami włoskimi, faszerowany bakłażan, sakiewki bakłażanowe, kuchnia arabska, kuchnia izraelska, przekąska na imprezę, lekka kolacja, wegańskie przekąski, wegański obiad

Bakłażany z orzechami włoskimi >>

Jeśli nie chcecie bakłażana smażyć, możecie go podpiec. Wystarczy posmarować z obu stron oliwą i włożyć na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. A potem – zawinąć w plastry porcje pasty orzechowej doprawionej czosnkiem, kolendrą i granatem. I już!

wytrawne babeczki z rzeżuchą, muffinki na słono, muffinki z warzywami, babeczki na śniadanie, śniadanie na słono, przekąski na imprezę, przepis kukbuk, wiosenne przepisy

Jadalne "doniczki" >> 

Co powiecie na wytrawne babeczki zamiast słodkich muffinów? „Doniczki” przygotujecie w 30 minut, a efekt będzie zachwycający. Swój wyrazisty smak zawdzięczają porowi, rzeżusze i koziemu twarożkowi. Znajomi wegetarianie na pewno docenią wasze starania.

kanapka klubowa, domowa kanapka klubowa, przekąski na imprezę, club sandwich,

Club sandwich - kanapka klubowa >>

Ta klasyczna amerykańska kanapka może z powodzeniem zastąpić główne danie. Tosty przekładane bekonem, szynką i musztardą przygotujecie w zaledwie 15 minut. Dodajcie do nich ser, najlepiej cheddar, a na wierzchu połóżcie pomidorki koktajlowe. Na jednej porcji się nie skończy!

pieczone warzywa z miętowym sosem, pieczone warzywa korzeniowe, pieczone warzywa dla dzieci, danie dla dzieci, wegański obiad, szybki obiad, obiad z piekarnika, lekka kolacja, co na kolację, frytki z marchewek

Pieczone warzywa z miętowo-kokosowym sosem >>

Tę zdrową i pyszną przekąskę przyrządzicie w parę minut. Wystarczy przygotować marynatę i włożyć warzywa do piekarnika – w tym czasie będziecie mogli spokojnie przygotować się do spotkania. Pamiętajcie, by warzywa podać z miętowym dipem. Będzie orzeźwiająco i nieco egzotycznie. 

Śniadaniowy podpłomyk. (fot. Marta Greber)

Podpłomyk >>

To nie konkurencja dla tradycyjnej pizzy neapolitańskiej, tylko sposób na zastąpienie klasycznego włoskiego placka. Do przygotowania ciasta wystarczą mąka pszenna, suszone drożdże i woda, a na wierzchu można ułożyć dowolne składniki. My proponujemy awokado, jajko, pomidorki koktajlowe i mozzarellę. W mięsnej wersji dodajcie do nich bekon.

Kalafior w panierce to alternatywa dla burgerów lub kotletów mięsnych, przepis na wegańskiego burgera (fot. Ula Demczuk)

Burgery z kalafiora z majonezem miso >>

Wegetariańskie burgery mogą być równie smaczne jak mięsne. Kotlet zróbcie z kalafiora – zamarynujcie go w sosie sojowym, syropie klonowym i wędzonej papryce. Do burgera dodajcie japoński majonez miso, ogórki małosolne i sałatę.

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym z groszkiem i beszamelem

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym >>

To propozycja dla nieco bardziej wybrednych znajomych. Filet z łososia zapieczcie z groszkiem i cheddarem pod beszamelem, posypcie natką pietruszki – i gotowe. Doskonała, wytrawna i nieco bardziej elegancka przekąska z pewnością zaskoczy gości i doda spotkaniu smaku.

Tomek Zielke chlebki naan

Chlebki naan >>

Doskonały dodatek do domowego humusu albo pieczonych warzyw. Puszyste placki rodem z Indii można jeść same lub nafaszerowane egzotycznymi dodatkami albo maczać w ostrzejszych dipach i sosach. Sprawdzą się doskonale w każdej wersji, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne.

Krewetki nadziane na szaszłyki marynowane w ziołach

Szaszłyki z krewetek >>

Jeśli nie przekonuje was spędzanie długich godzin na przygotowywaniu dań, ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Zamiast warzyw i klasycznego kurczaka na patyczki nabijcie krewetki. By były jeszcze smaczniejsze, zamarynujcie je w winie śliwkowym z dodatkiem limonki i miodu. A zaoszczędzony czas przeznaczcie na wypicie kieliszka wina.

jarskie burgery z tuńczyka

Kanapka z burgerem z tuńczyka >>

Kolejny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego burgera. Kotlet zróbcie z tuńczyka i doprawcie szalotką oraz chili. Usmażcie – i do bułki! Pozostaje już tylko wybranie dodatków. Świetnie sprawdzą się czerwona cebula, rukola i pierwszorzędne pikle.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka