Kukbuk
Kukbuk
zapiekanki z serem i warzywami na wieczór - szybki przepis (fot. Kaitlyn Chow)

Słone przekąski na wieczór

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Przekąski to jasny punkt każdej imprezy. Kiedy goście widzą je z twojego przedpokoju, czasem zapominają ściągnąć buty, a już pochylają się nad obficie zastawionym stołem.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Kaitlyn Chow / unsplash.com

Opublikowano: 8 Listopada 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Zanim nadejdzie grudzień, a z nim czekolada, pierniczki i keksy, zaskoczcie swoich znajomych pysznymi, prostymi w przygotowaniu, słonymi przekąskami. Polecamy wam dania z różnych kuchni i zakątków świata, które – szczególnie o tej porze roku – pozwolą wam zapomnieć, że dzień jest krótszy od nocy. Meksykańskie quesadillas, bakłażany po gruzińsku, a może bliskowschodni hummus z dyniowym twistem? Wybór należy do was!

wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne cisteczka z pastą tahini >>

Jeśli zrobicie masę wcześniej to przygotowuje się w mgnieniu oka, a zrobią furorę podczas każdego towarzyskiego spotkania. Sprawdzą się również jako dodatek do śniadania, jeśli ze znajomymi zagapicie się, i poranek zastanie was przy ostatnim odcinku serialu.

Chrupiące paluszki z cukinii w parmezanowej panierce (fot. Martyna Cybuch)

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>

Rumiane i chrupki frytki najlepiej smakują w duecie z czosnkowym jogurtem. 

Szybkie placuszki z kalafiora - obiad dla dzieci (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Placki z kalafiora z kremowym labnehem >>

Idealne na bardzo długie wieczory i powracający głód. Jeśli wcześniej przygotujecie masę to będziecie mogli usmażyć je w kilka minut gdy uznacie, że krakersy już nie wystarczą. 

 

Serowe krakersy z tahiną >>

W chwilach ochoty na coś do chrupania warto mieć pod ręką krakesy, których nie wysypaliście z opakowania. Nie potrzebują ozdobników, ale będą świetną bazą do ciekawych przekąsek.

przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem >>

Po ciepłe, napakowane trójkąciki łatwo się sięga, kiedy jesteśmy zaaferowani intensywną rozgrywką na ekranie. Warto zrobić sporą porcję!

hummus z dynią, hummus z pieczoną marchewką, domowy hummus, jak zrobić hummus, hummus idealny, hummus dyniowy, zdrowy hummus, pasta do chleba, kuchnia libańska

Hummus z dyni z pieczonymi marchewkami >>

Od wieków toczy się polityczny i kulinarny spór o humus – kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy połączył ciecierzycę z tahiną. By uniknąć przy stole polityki dodajemy pieczoną dynię i konflikt zażegnany!

bakłażany z orzechami włoskimi, faszerowany bakłażan, sakiewki bakłażanowe, kuchnia arabska, kuchnia izraelska, przekąska na imprezę, lekka kolacja, wegańskie przekąski, wegański obiad

Bakłażany z orzechami włoskimi >>

Roladki z grillowanego bakłażana pełne pasty z orzechów, kolendry i pestek granatu. Gruziński klasyk!

wytrawne babeczki z rzeżuchą, muffinki na słono, muffinki z warzywami, babeczki na śniadanie, śniadanie na słono, przekąski na imprezę, przepis kukbuk, wiosenne przepisy

Jadalne "doniczki" >> 

Wystarczy "zasadzić" w nich garść rzeżuchy, a ozdobią stół. Gdy wszyscy już się napatrzą - dwa kęsy i nie ma!

kanapka klubowa, domowa kanapka klubowa, przekąski na imprezę, club sandwich,

Club sandwich - kanapka klubowa >>

Ta klasyczna amerykańska kanapka wystarczy za danie główne, ale będzie znacznie wygodniejszy do pałaszowania przed ekranem.

pieczone warzywa z miętowym sosem, pieczone warzywa korzeniowe, pieczone warzywa dla dzieci, danie dla dzieci, wegański obiad, szybki obiad, obiad z piekarnika, lekka kolacja, co na kolację, frytki z marchewek

Pieczone warzywa z miętowo-kokosowym sosem >>

Wystarczy przygotować marynatę i włożyć warzywa do piekarnika. W parę minut przygotujemy zdrową i pyszną przekąskę na wieczór. 

Śniadaniowy podpłomyk. (fot. Marta Greber)

Podpłomyk >>

To nie konkurencja dla klasycznej neapolitańskiej pizzy, tylko urozmaicenie zastępujące klasyczną imprezową pizzę. Spróbujcie toskańskich smaków na chrupiącym cieście.

Tomek Zielke chlebki naan

Chlebki naan >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka