Kukbuk
Kukbuk
Tadżin z polędwicą z dorsza

5 przepisów na tadżin

Tadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowania. Jego szczególny kształt sprawia, że przygotowane w nim potrawy mają niepowtarzalny smak i aromat.

Tekst: redakcja

Przepisy: Ewa „Malika” Szyc-Juchnowicz


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Tadżin nie jest być może tak popularny jak garnek rzymski, ale potrawy, które można w nim przygotować zaskakują wyrazistym, głębokim smakiem. Wynika to ze szczególnej budowy naczynia oraz przypraw charakterystycznych dla kuchni Maghrebu. Z tego powodu naprawdę warto przygotować tadżin w domu, szczególnie, jeśli zależy nam na przełamaniu kulinarnej rutyny.

Klasycznym marokańskim połączeniem jest kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną, ale nasze propozycje wykraczają poza podręcznikowe przepisy. Zobaczcie, jak przygotować w tadżinie omlet berberyjski czy szakszukę na szpinaku!

Tadżin z bobem, groszkiem i soczewicą

Przepis na Tadżin z bobem, groszkiem i soczewicą

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • masło klarowane 150 g 
  • sucha soczewica ½ szklanki
  • bób zblanszowany i obrany ½ szklanki 
  • łuskany zielony groszek ¾ szklanki 
  • suchy kuskus 1 szklanka 
  • sól do smaku 
  • zsiadłe mleko 500 ml

krok 1 Cebulę obieramy, kroimy w plastry i szklimy w tadżinie na 50 gramach masła klarowanego. Wrzucamy soczewicę i krótko podgrzewamy. Zalewamy ¾ szklanki wody , przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dodajemy bób i groszek, gotujemy przez chwilę. Groszek nie powinien się rozgotować.

krok 2 Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem nieco ponad powierzchnię kaszy. Mieszamy widelcem, aż ziarenka zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dokładamy pozostałe masło, mieszamy. 

krok 3 Podajemy osobno tadżin z warzywami i kuskus w miseczce. Jedząc, mieszamy kuskus z warzywami. Popijamy zsiadłym mlekiem.

Omlet berberyjski z pokrzywą

Przepis na Tadżin - Omlet berberyjski z pokrzywą

Składniki:

mieszanka przypraw ras el hanout:

  • zmielony cynamon ¼ szklanki 
  • mielona słodka papryka 2 łyżki
  • świeżo zmielony pieprz 1 łyżka 
  • świeżo starta gałka muszkatołowa 1½ łyżeczki 
  • mielony kardamon 1½ łyżeczki 
  • zmielone goździki 1½ łyżeczki 

sos:

  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki 
  • dojrzały pomidor 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kalafior zblanszowany w osolonej wodzie kilka różyczek 
  • ser owczy typu feta 50 g
  • młode liście pokrzywy garść
  • jajko „zerówka” 2 sztuki

krok 1 Wszystkie składniki ras el hanout wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. W tadżinie podsmażamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i połowę ras el hanout. Krótko podgrzewamy. 

krok 2 Dokładamy pokrojonego w paski, pozbawionego nasion i skóry pomidora. Dusimy przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Różyczki kalafiora układamy promieniście w tadżinie, wsypujemy pokruszony ser i pociętą w paski pokrzywę. 

krok 3 Jajka wbijamy do miski, solimy i roztrzepujemy. Dodajemy pozostałą część ras el hanout. Wylewamy jajka na warzywa i ser. Przykrywamy „kominkiem” i stawiamy tadżin na małym ogniu. Gotujemy 15 minut.

Zielona szakszuka na szpinaku

Przepis na zieloną szakszukę na szpinaku

Składniki:

  • młode ziemniaki 3 sztuki
  • oliwa do smażenia
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki 
  • harissa 1 łyżeczka 
  • papryczka chili według uznania
  • świeży szpinak 300 g 
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku
  • kmin rzymski szczypta 
  • prażone łuskane pestki dyni 1 łyżka 
  • prażone łuskane pestki słonecznika 1 łyżka
  • jajko „zerówka” 4 sztuki
  • pita 2 sztuki

krok 1 Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości. Po przestudzeniu przekrawamy na pół i obsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, czosnek w plasterkach, harissę i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy i smażymy. 

krok 2 Szpinak myjemy i po osuszeniu dorzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilę, do zwiędnięcia. Delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dorzucamy pestki dyni i słonecznika. Po chwili na patelnię dokładamy jajka i smażymy na wolnym ogniu do ścięcia się białka. Podajemy z pitą.

Tadżin z migdałami i kurczakiem faszerowanym szafranowym kuskusem

Przepis na Tadżin z migdałami i kurczakiem faszerowanym szafranowym kuskusem

Składniki:

  • szafran ¼
  • suchy kuskus 1 szklanka
  • sól do smaku
  • rodzynki ½ szklanki 
  • obrane migdały garść
  • obrane pistacje garść 
  • woda z kwiatów pomarańczy 80 ml 
  • masło klarowane 100 g
  • młody kurczak 1 sztuka
  • pieprz do smaku
  • duże szalotki 5-6 sztuk
  • cynamon 1 łyżeczka
  • gęsty miód 2 łyżeczki
  • jadalne kwiaty garść

krok 1 Połowę szafranu zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Kuskus solimy, zalewamy wrzątkiem, dokładamy wymieszany z wodą szafran. Mieszamy widelcem, aż ziarenka kuskusu zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dodajemy do niego po połowie rodzynek, migdałów, pistacji, wody z kwiatów pomarańczy i masła klarowanego. Dokładnie mieszamy.

krok 2 Kurczaka nacieramy solą i pieprzem i faszerujemy mieszanką kuskusu, bakalii i masła. Związujemy i obsmażamy w tadżinie, na pozostałym maśle, po kilka minut z każdej strony. Gdy kurczak się przyrumieni, wyjmujemy go i odkładamy na bok. 

krok 3 W tadżinie, na tłuszczu, który pozostał w naczyniu, szklimy poszatkowane 3 szalotki. Pod koniec dodajemy pozostałe rodzynki, migdały i pistacje, resztę wody z kwiatów pomarańczy oraz ½ szklanki wody. Zagotowujemy. Kurczaka wkładamy do tadżina piersią do góry. Obsypujemy go cynamonem i pozostałym szafranem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Cebula ma stworzyć coś w rodzaju gęstej konfitury, a kurczak powinien być miękki i złocisty od szafranu.

krok 4 Po 30 minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe szalotki i polewamy miodem. Ponownie wstawiamy na ogień, na 8 minut. Kurczaka podajemy przekrojonego na pół, posypanego kwiatami.

Przeczytaj też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk