Umorusane buzie, lepiące się palce i okruszki na ubraniach – to jasny znak, że nadszedł czas na nasz doroczny jagodziankowy ranking. Zawsze pozwalamy sobie wtedy na więcej. Nie liczymy kalorii, wręcz przeciwnie – jemy jak najwięcej jagodzianek, pamiętając, że sezon na jagody nie trwa wiecznie i grzechem byłoby z niego nie skorzystać. I choć na mapie Warszawy jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne lokale oferujące te niezwykłe słodkości, doskonale zdajemy sobie sprawę, że tylko niektóre z nich są w stanie sprostać oczekiwaniom czytelników KUKBUK.pl. Po raz kolejny podjęliśmy więc wyzwanie i spotkaliśmy się całą redakcją, by sprawdzić, w których stołecznych cukierniach warto ustawić się w kolejce, by zjeść niebiańsko smaczne i apetycznie wyglądające jagodzianki. Pod lupę wzięliśmy każdy aspekt jagodowych bułeczek – walory wizualne, zapach, smak, jak również to, jak często jagody i kruszonka zamiast w ustach lądowały na kolanach. Ilość jagód i jakość nadzienia, miękkość i wilgotność ciasta, obłożenie i wielkość kruszonki czy kuszące dodatki – wszystko to skrupulatnie ocenialiśmy i porównywaliśmy. I właśnie w porównywaniu upatrujcie takich, a nie innych wyników.
13 sposobów na jagody
Cudownie smakują prosto z krzaczka, ale też zatopione w bitej śmietanie. Jagody to znacznie więcej możliwości niż tylko jagodzianki i pierogi. Czas na nowe, słodkie i wytrawne, przepisy z leśnymi owocami.