Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze jagodzianki w Warszawie – ranking (fot. Agata Masio)

Ranking 2022: najlepsze jagodzianki w Warszawie

Jagody doskonale smakują prosto z krzaczka, ale kiedy zatopi się je w perfekcyjnym cieście z dodatkiem maślanej kruszonki i słodkiego lukru, nie mają sobie równych! Oto miejsca, do których warto wstąpić, aby skosztować najlepszych jagodzianek w stolicy.

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcia: Agata Masio

Opublikowano: 15 Lipca 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 43 minut!

Umorusane buzie, lepiące się palce i okruszki na ubraniach – to jasny znak, że nadszedł czas na nasz doroczny jagodziankowy ranking. Zawsze pozwalamy sobie wtedy na więcej. Nie liczymy kalorii, wręcz przeciwnie – jemy jak najwięcej jagodzianek, pamiętając, że sezon na jagody nie trwa wiecznie i grzechem byłoby z niego nie skorzystać. I choć na mapie Warszawy jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne lokale oferujące te niezwykłe słodkości, doskonale zdajemy sobie sprawę, że tylko niektóre z nich są w stanie sprostać oczekiwaniom czytelników KUKBUK.pl. Po raz kolejny podjęliśmy więc wyzwanie i spotkaliśmy się całą redakcją, by sprawdzić, w których stołecznych cukierniach warto ustawić się w kolejce, by zjeść niebiańsko smaczne i apetycznie wyglądające jagodzianki. Pod lupę wzięliśmy każdy aspekt jagodowych bułeczek – walory wizualne, zapach, smak, jak również to, jak często jagody i kruszonka zamiast w ustach lądowały na kolanach. Ilość jagód i jakość nadzienia, miękkość i wilgotność ciasta, obłożenie i wielkość kruszonki czy kuszące dodatki – wszystko to skrupulatnie ocenialiśmy i porównywaliśmy. I właśnie w porównywaniu upatrujcie takich, a nie innych wyników.

Jak zawsze każdy z nas otrzymał oddzielny arkusz do głosowania i podzielił się swoją opinią w tzw. ślepym teście – nie obawiajcie się więc, że sugerowaliśmy się przywiązaniem do konkretnych lokali czy krążącymi w kulinarnym świecie pogłoskami. Szczerze mówiąc, co roku sami jesteśmy zaskoczeni tym, jak nasi ulubieńcy radzą sobie z tematem jagodzianek i na którym miejscu lądują te, które zazwyczaj kupujemy w drodze do domu. Oto efekty naszego głosowania i jagodowych dyskusji. Sprawdźcie, gdzie w tym roku – naszym zdaniem – zjecie najlepsze jagodzianki w Warszawie! 

TOP 3. Podium

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Ciastko z Dziurką (fot. Agata Masio)

1. Ciastko z Dziurką   

ul. Wilcza 26  

Już na początku jagodowego sezonu doszły nas słuchy, że jagodzianki z Ciastka z Dziurką podbiły w tym roku serca mieszkańców stolicy. Nowiny te były jak najbardziej prawdziwe – cukiernia, wraz ze swoim wyśmienitym wypiekiem, zajęła w tegorocznym rankingu zaszczytne pierwsze miejsce. Zakochaliśmy się niemal od pierwszego wejrzenia, bo jagodzianka przepięknie prezentowała się na talerzu. Wzrok przyciągał nie tylko cudowny kształt, ale i duża ilość kruszonki, cukru pudru i pysznego lukru. I choć mówi się, że „co za dużo, to niezdrowo”, w tym wypadku było zupełnie inaczej! Wrażenie zrobiły też na nas wylewające się bokami z bułeczki całe jagody, nadzienie miało doskonałą konsystencję i idealnie zbalansowany smak – ani zbyt słodki, ani za kwaśny. Po prostu naturalny. Ciastu również nie mieliśmy nic do zarzucenia – było przyjemnie puszyste i delikatnie waniliowe, a jego smak dopełniały chrupiąca maślana kruszonka i pyszne owoce. Całość była perfekcyjnie wyważona. Nawet jeśli przyjdzie wam stać w długiej kolejce, zapewniamy, że warto wykazać się cierpliwością – gwarantujemy, że nie będziecie żałować! Pst! Ciastko z Dziurką myśli także o tych, którzy nie przepadają za lukrem – jeśli nie jesteście jego amatorami, cukiernia oferuje opcję z samą kruszonką i cukrem pudrem.  

Cena: 18 zł za sztukę 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni DEJ (fot. Agata Masio)

2. DEJ  

ul. Płatnicza 57  

Uwielbiana przez warszawiaków bielańska piekarnia DEJ zwykle zachwyca nas pysznym pieczywem i wyśmienitymi kanapkami, które z przyjemnością pałaszujemy na śniadanie, a w tym roku zaskoczyła nas jagodziankami. W ubiegłorocznym rankingu (Sprawdź ranking jagodzianek z roku 2021 >>) wypiek z DEJ zajął dziewiąte miejsce. Tym razem wysiłek, który włożono w dopracowanie jagodzianki, był widoczny już na pierwszy rzut oka, bo bułeczka wyglądała naprawdę zjawiskowo – była kształtna, miała kuszące, cienkie ciasto i cudownie przypieczoną kruszonkę. Obiecujący wygląd rozbudził nasze apetyty i – całe szczęście – nie rozczarowaliśmy się ani trochę! Nadzienie było odpowiednio kwaśne, ciasto miękkie w sam raz, a kruszonka perfekcyjnie maślana. I choć całość była idealnie wyważona, tym, co ujęło nas najbardziej, były naturalne leśne jagody, po których przez długi czas zostawał przyjemny posmak w ustach. Po takie jagodzianki warto jechać nawet z drugiego końca Warszawy, a potwierdza to fakt, że był to jeden z niewielu lokali, w których musieliśmy wystać się w kolejce! 

Cena za sztukę: 16 zł 

Ex aequo 3

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Perełka (fot. Agata Masio)

3. Cukiernia Perełka  

ul. Graniczna 4 

Choć znajdująca się nieopodal Hali Mirowskiej Perełka to kolejny debiutant w naszym rankingu, nie będzie przesadą, jeśli napiszemy, że to prawdziwa perła wśród warszawskich cukierni. Poczuć się tu można jak u babci – przed małym okienkiem, z którego sprzedaje się słodkości, stoi kolejka starszych pań głodnych cudownych łakoci, a w okolicy unosi się kuszący zapach wypieków, przyciągający do sklepowej szyby okolicznych mieszkańców. Jagodzianki Perełki to owoce odziane cienką warstwą miękkiego, puszystego i sprężystego ciasta, posypanego chrupiącą, maślaną kruszonką. Mimo że jagody były dość kwaśne, idealnie równoważył je smak słodkiej posypki. Zdaniem niektórych można popracować tu jeszcze nad konsystencją nadzienia – momentami części z nas przypominał żel. Nie zmienia to jednak faktu, że cukiernia Perełka zrobiła na nas duże wrażenie – na pierwszy rzut oka widać, że ponad 50 lat tradycji robi swoje. Jeśli jesteście amatorami słodkości z kruszonką, musicie odwiedzić to miejsce, bo – naszym zdaniem – może poszczycić się jedną z najlepszych w stolicy!  

Cena za sztukę: 10 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z Hali Mirowskiej (fot. Agata Masio)

3. Hala Mirowska – stoisko nr 49 

pl. Mirowski 1 

Kultowe targowisko pod Halą Mirowską od lat przyciąga okolicznych mieszkańców, stołecznych szefów kuchni i rozproszonych po Warszawie poszukiwaczy lokalnych, naturalnych produktów. Jako amatorzy tego smakowitego miejsca w tym roku postanowiliśmy przetestować tamtejsze jagodzianki – a konkretnie te, które można kupić przy stanowisku 49. Sam wygląd wypieku sprawił, że żałowaliśmy, że to debiut – przyznajemy, że bułeczki powinny się znaleźć już we wcześniejszych rankingach. Z wyglądu są cudownie okrągłe, subtelne, pełne wysypujących się ze środka jagód i delikatnie posypane drobną kruszonką. Coś wspaniałego! Przepięknie pachną, a aparycją przypominają babcine wypieki, które pamiętamy z dzieciństwa. Ciasto jest tu odpowiednio puszyste, nadzienie słodkie i wyważone, a kruszonka – choć mała – smakuje masłem i jest chrupiąca. Niektórzy z nas twierdzili, że brak jej czegoś zadziornego i charakterystycznego, ale inni byli zdania, że tym, którzy poszukują perfekcyjnie poprawnej jagodzianki, będzie smakowała najbardziej. Pewne jest, że to zasłużona trzecia pozycja – sprawdźcie zresztą sami! Warto też wspomnieć, że to jedyne miejsce w naszym rankingu, w którym jagodzianki kupuje się na wagę! 

Cena za kilogram: 55 zł (około 6,90 zł za sztukę) 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z Żony Krawca (fot. Agata Masio)

3. Żona Krawca 

ul. Kamionkowska 29 

Już jakiś czas temu uznaliśmy, że Żona Krawca to najsmaczniejsze miejsce na Kamionku. Nieraz w redakcji rozpływaliśmy się nad wyśmienitymi śniadaniami, które się tam serwuje, ale w tym roku zeszły one na drugi plan za sprawą jagodzianek godnych miejsca na podium! Okazało się, że lokal kojarzący się nam dotychczas z sąsiedzkimi spotkaniami i rodzinnymi śniadaniami śmiało może konkurować w jagodziankowym wyścigu z najlepszymi cukierniami w Warszawie. Jagód jest tu dużo i występują w całości, co bardzo sobie cenimy. Dla większości z nas nadzienie było idealne, jeśli chodzi o kwaśność, ale niektórzy wyczuwali w nim odrobinę goryczy. Zgodnie natomiast uznaliśmy, że ciasto było bardzo dobre – miękkie i puszyste. W zapachu przypominało nieco chałkę, ale nie było to w ogóle problemem. Kruszonka była dosyć drobna, ale czuło się jej smak i przyjemną chrupkość. Jeśli jesteście fanami klasycznych jagodzianek, zdecydowanie powinniście odwiedzić Żonę Krawca i w przyjemnej atmosferze spróbować jej wypieków. Zapewniamy, że warto! 

Cena za sztukę: 15 zł 

Ranking jagodzianek – wykres

Ex aequo 4

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z piekarni Cała w Mące (fot. Agata Masio)

4. Cała w Mące 

ul. Krasińskiego 18 

W ubiegłorocznym rankingu jagodzianki okrzykniętej mistrzynią warszawskich wypieków Moniki Waleckiej zajęły wysokie, bo drugie miejsce (Sprawdź ranking jagodzianek z roku 2021>>). W tym roku słodkości z Całej w Mące spadły niestety o dwa miejsca i uplasowały się na czwartej pozycji naszego zestawienia. Nie zmienia to jednak faktu, że są naprawdę przepyszne! Do lokalu nie da się nie trafić – już będąc na sąsiedniej ulicy, poczujecie cudowny zapach cukru i masła. Serca większości z nas, jak co roku, skradła obłędnie wyglądająca kruszonka. Swoją wyjątkową aparycję, ale i smak bułeczka zawdzięcza prawdopodobnie temu, że po pieczeniu jej wierzch smarowany jest palonym masłem i tonką – podobną w wyglądzie do kardamonu fasolką, smakującą jak mieszanka wanilii, gałki muszkatołowej i migdałów z dodatkową nutą pieprzu. Ciasto było tu miękkie, a dodatek kardamonu sprawił, że wypiek był charakterystyczny – to zdecydowanie na plus. Swoje zrobiło też delikatnie kwaskowe nadzienie i to, że jagody były w całości. Wypiek jest świetnie zrównoważony i ma bardzo dobre proporcje – nie brakowało tu owoców i były one sumiennie rozłożone w cieście, a chrupiąca maślana kruszonka dodała całości jeszcze więcej polotu. Niektórzy redakcyjni testerzy twierdzili, że jagodzianka mogłaby być odrobinę słodsza. Część uważała też, że dodatek kardamonu przeważa nad innymi składnikami, ale znaleźli się tacy, którzy na tym skorzystali i z przyjemnością pałaszowali pozostawione na talerzu okruszki. Wrażenie zrobiło na nas również to, że obsługa była niezwykle miła i kompetentna. I choć kolejka okazała się całkiem spora, Cała w Mące była na to przygotowana – pysznych jagodzianek starczyło dla wszystkich!

Cena za sztukę: 17 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z piekarni Słodki Słony (fot. Agata Masio)

4. Słodki Słony 

ul. Mokotowska 45 

Jagodzianki z restauracji prowadzonej przez Magdę Gessler wypadły w tym roku odrobinę lepiej niż w ubiegłym – podskoczyły o jedną pozycję i znalazły się na miejscu czwartym. Mimo że, jak zwykle, wypiek nas zauroczył, ze względu na jego cenę – najwyższa spośród wszystkich testowanych jagodzianek – spodziewaliśmy się po nim o wiele więcej. Nie oznacza to jednak, że byliśmy całkiem zawiedzeni – bułeczki były piękne i krągłe, miały bardzo dużo wyjątkowo słodkich jagód i maślanej kruszonki z cukrem pudrem. Niektórym z nas przeszkadzał natomiast aromat wanilii, który dominował w wypieku i nadawał mu nieco sztuczny posmak. Do ciasta przyczepić się nie możemy – jak co roku było idealnie drożdżowe i miękkie. Bez względu na to, które miejsce zajął Słodki Słony, wciąż będziemy odwiedzać ten lokal – nie tylko dlatego, że jest dla nas sentymentalny, ale także dlatego, że znaleźć tam można naprawdę przepyszne słodkości.  

Cena za sztukę: 23 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Kukułka (fot. Agata Masio)

5. Kukułka  

ul. Mokotowska 52 

Kukułka wypadła w tegorocznym zestawieniu zdecydowanie lepiej niż poprzednio – uplasowała się na piątym miejscu rankingu. Mimo że proporcje były w porządku, nie do końca odpowiadało nam ciasto – w smaku przypominające raczej placek niż typową jagodziankową bułeczkę. Bardziej niż w ubiegłym roku natomiast smakowało nam nadzienie – jagody były duże, naturalne i odpowiednio słodko-kwaśne. Kruszonka też niczego sobie: piękna, maślana, ładnie przypieczona i – co istotne – sprawiedliwie rozłożona po całej bułeczce. Jeśli szukacie smaku prawdziwych jagód, ta propozycja powinna przypaść wam do gustu. 

Cena za sztukę: 15 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Cukier Puder (fot. Agata Masio)

6. Cukier Puder 

ul. Noakowskiego 10 

Choć do ciasta i kruszonki niemal nie mieliśmy zastrzeżeń, uważamy, że nadzienie jagodzianek z Cukru Pudru mogło być zdecydowanie lepsze. W porównaniu z innymi było zbyt słodkie, przez co nieco przypominało nam dżem. Dominowało nad ciastem, a szkoda – bo było ono przyjemnie puszyste i jednocześnie odpowiednio cienkie. Gdyby owoce zachowały choć trochę swoją naturalną kwasotę, idealnie uzupełniałyby się też z przepyszną, delikatnie waniliową kruszonką. Dostrzegamy tu nieco stracony potencjał i mocno trzymamy kciuki! A jeśli uważacie, że cukru nigdy za dużo, koniecznie wpadnijcie na Noakowskiego, bo jagodzianka Cukru Pudru może się okazać waszą ulubioną! 

Cena za sztukę: 16 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Picador (fot. Agata Masio)

7. Picador  

ul. Konstruktorska 9 

Przyznajemy – Picador zaskoczył nas w tym roku chyba najbardziej. Tutejsza jagodzianka wyglądem bardziej przypominała nam ciasto jagodowe lub drożdżówkę – choć samo ciasto, lekkie i wyraźnie drożdżowe, bardzo nam smakowało. I mimo że pojawiło się kilka zarzutów związanych z nadzieniem (według niektórych z nas konsystencją przypominało konfiturę), smak owoców był dość naturalny. A na pewno o wiele bardziej niż rok temu! Bardzo smaczna była kruszonka – jej maślany i słodki smak równoważył całość. Wypiek z cukierni Picador powinien przypaść do gustu tym, którzy nie upierają się przy zjedzeniu jagodzianki, a wystarczy im ciasto wypełnione po brzegi jagodami. Bo tych nie brakowało! 

Cena za sztukę: 9,90 zł  

Ex aequo 8

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Baja (fot. Agata Masio)

8. Baja  

ul. Solec 81B lok. 62A 

W wegańskiej Bai znajdziecie nie tylko piękne i pyszne ciasta, drożdżówki i torty, ale także całkiem smaczne jagodzianki! Na bogato – tak można określić jagodowy wypiek z tego miejsca. Mnóstwo owoców, puszyste ciasto, słodka i chrupiąca kruszonka – to najbardziej nas w niej ujęło. Nie da się ukryć, że wyglądała zjawiskowo, zdecydowanie wyróżniała się pod tym względem pośród innych bułeczek. Kruszonka była słodka – dla jednych w sam raz, dla innych odrobinę za bardzo – i przyjemnie chrupała. Jagody były trochę goryczkowate, ale miały dobrą konsystencję. Smak ciasta nas zadowolił, choć nie polubiliśmy tego, że kleiło się ono do zębów. Całościowo oceniamy jagodziankę jako dobrą, doceniając, że jako jedyna w rankingu była produktem wegańskim. To naprawdę nie lada wyzwanie stworzyć wegańską jagodziankę, która śmiało staje w szranki z tradycyjnymi wypiekami!  

Cena za sztukę: 15 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z piekarni Bread Morning (fot. Agata Masio)

8. Bread Morning  

al. Komisji Edukacji Narodowej 15/u6 

Niewielka piekarnia na Kabatach już jakiś czas temu przyjemnie nas zaskoczyła przepysznym chlebem żytnim z nasionami konopi, a także innymi wspaniałymi wypiekami (Przeczytaj ranking o najlepszych piekarniach w Polsce >>), postanowiliśmy więc pójść za ciosem i przetestować tamtejsze jagodzianki. Niestety, odrobinę się zawiedliśmy – choć nie na tyle, by wypiek nie uplasował się w pierwszej dziesiątce. Ciasto było odrobinę za suche i zbytnio przypominało drożdżówkę, a smak spieczonej skórki dominował nad resztą składników. Choć jagody były naprawdę smaczne, kruszonki mogło być więcej i mogła być ona o wiele słodsza. To wszystko sprawiło, że wypiek ten można by wręcz nazwać wytrawnym. Będzie więc idealny dla tych, którzy niekoniecznie szaleją za cukrem.

Cena za sztukę: 10 zł  

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Smaki Warszawy (fot. Agata Masio)

9. Smaki Warszawy 

ul. Poznańska 23 

ul. Klimczaka 17 

ul. Felińskiego 52 

Jagodzianka ze Smaków Warszawy miała według nas zaletę, z którą trudno dyskutować – kojarzyła się nam z bułeczkami z czasów dzieciństwa. Jest to prawdopodobnie zasługa wanilii, którą wyczuć można było nie tylko w smaku ciasta, ale i w jego zapachu. Ciasto było smaczne – bardzo miękkie i wilgotne – ale przez to wypiek rozpadał się w dłoniach. Jagody były natomiast na tyle kwaśne, że niektórzy odnieśli wrażenie, że połączono je z czarnymi porzeczkami. Kruszonka smakowała nam bardzo – dało się w niej wyczuć masło i była chrupiąca, ale uważamy, że mogło być jej trochę więcej. Polecamy, zwłaszcza jeśli jesteście amatorami kwaśnych smaków.  

Cena za sztukę: 14 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z Miss Mellow (fot. Agata Masio)

10. Miss Mellow 

ul. Wilcza 62 

Z bólem serca musimy przyznać, że uwielbiana przez nas cukiernia Miss Mellow spadła w tegorocznym rankingu z miejsca trzeciego na dziesiąte. Jak zawsze, obłędny wygląd tutejszego wypieku wzbudził nasz entuzjazm – jagodzianki były kształtne, obficie obsypane kruszonką i cukrem pudrem. Gdyby był to konkurs piękności, bułeczka z Miss Mellow miałaby szansę podbić stawkę! I choć każdy z jej poszczególnych elementów był naprawdę pyszny, całości brakowało odpowiedniego balansu. Ciasto było smaczne i cienkie, ale w konsystencji przypominało nam placek. Jagód było całe mnóstwo, ale nieco przyćmiły one inne składowe wypieku – na przykład pyszną i oryginalnie wyglądającą maślaną kruszonkę. Jagodzianka była też dosyć spieczona, co dla jednych było atutem, a dla innych wadą. Bez względu na wszystko zachęcamy jednak, aby wstąpić do Miss Mellow – lokal oferuje naprawdę najwyższej jakości wypieki. W tym roku konkurencja była po prostu wielka.  

Cena za sztukę: 15 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z restauracji Stary Dom (fot. Agata Masio)

11. Stary Dom 

ul. Puławska 104/106 

Od Starego Domu – niezwykle cenionego przez nas lokalu – zawsze dużo oczekujemy. Niestety, kolejny rok z rzędu, w porównaniu z innymi wypiekami, tutejsza jagodzianka wypadła nie najlepiej. Choć ciasto było dobre – miękkie i sprężyste – zaskoczyło nas nadzienie. Jego dziwny, przypominający multiwitaminę smak był w porządku, ale niewiele miał wspólnego z naturalnymi leśnymi jagodami. Plus: owoców było naprawdę sporo! Kruszonka całkiem w porządku – chrupiąca i maślana – ale było jej niewiele, przez co została przyćmiona syropowym posmakiem nadzienia. Mamy też podejrzenia, że w wypieku ląduje dość dużo proszku do pieczenia – po zjedzeniu jagodzianki na języku pozostaje bowiem jego specyficzny posmak.  

Cena za sztukę: 14 zł 

Ex aequo 12

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z piekarni Chlebotwórcy (fot. Agata Masio)

12. Chlebotwórcy 

ul. Pełczyńskiego 3 

Tak jak w ubiegłym roku Chlebotwórcy totalnie oczarowali nas swoją jagodzianką, tak tym razem byliśmy nią nieco zawiedzeni. Na początek o zaletach: przepiękna, chrupiąca kruszonka o smaku masła – jeśli jesteście jej fanami, musicie wstąpić na Pełczyńskiego! Nadzienie też nam smakowało, ale było odrobinę za słodkie. Konsystencja ciasta w porządku, choć naszym zdaniem w smaku było ono nieco zbyt słone, co sprawiło, że mimo słodyczy owoców jagodzianka była dość wytrawna. Niektórzy twierdzili też, że było ono zbyt suche – podejrzewamy, że to efekt jego cienkości. Chlebotwórców bardzo cenimy, dlatego nie poddajemy się i dalej będziemy próbować ich wypieków!  

Cena za sztukę: 16 zł  

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Irena (fot. Agata Masio)

12. Irena  

ul. Zakopiańska 9/3 

Co roku cukiernia Irena budzi u nas duże oczekiwania i tym razem nie było inaczej. W tegorocznym zestawieniu tutejsza jagodzianka uplasowała się na dwunastym miejscu, czyli wypadła lepiej niż przed rokiem, ale wciąż gorzej, niż się spodziewaliśmy. Konsystencja nadzienia była dużo lepsza niż poprzednio – nie przypominała nam już dżemu, widoczne w nim były całe jagody. Ciasto, choć cienkie i naprawdę smaczne, było niestety zbyt suche i twarde. Zdecydowaną zaletą jagodzianki z Ireny jest wyśmienita kruszonka, w której czuć lata tradycji – jest perfekcyjnie krucha i maślana, a do tego sprawiedliwie rozrzucona po całej bułeczce. Liczymy, że w kolejnym sezonie będzie dużo lepiej!  

Cena za sztukę: 8 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Lukullus (fot. Agata Masio)

13. Lukullus  

wiele lokalizacji 

Trzynasta pozycja jednej z najbardziej rozpoznawalnych warszawskich cukierni była dla nas w tym roku największym zaskoczeniem. To, co nam odpowiadało w jagodziance z Lukullusa, to cienkość ciasta i konsystencja nadzienia – owoce były w całości. Ze smutkiem musimy jednak stwierdzić, że smak ciasta był dla nas bardzo dziwny – na tyle, że niektórym kojarzył się ze smakiem pizzy. Podejrzewamy, że mogła w nim zostać użyta oliwa lub przyprawa, która zwykle z jagodziankami ma niewiele wspólnego. Jeśli szukacie nowych smaków, śmiało próbujcie, ale jeżeli macie ochotę na tradycyjną bułeczkę z jagodami, możecie być tą propozycją trochę rozczarowani.  

Cena za sztukę: 14,90 zł 

Ex aequo 14

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Grzybki (fot. Agata Masio)

14. Grzybki 

wiele lokalizacji 

Kolejny rok z rzędu postanowiliśmy dać szansę jagodziance z cukierni Grzybki – przede wszystkim dlatego, że jest to jedna z największych sieci w Warszawie. Niestety, po raz kolejny się zawiedliśmy. Rozczarował nas już sam wygląd – bułeczka wydała nam się zbyt sucha i bardziej przypominała drożdżówkę niż klasyczną jagodziankę. Wizualną ocenę potwierdził już pierwszy kęs – ciasto było napompowane, bułkowate i mało charakterystyczne. Nadzienie okazało się zbyt kwaśne, a kruszonka zwyczajnie nie miała smaku. Plusem tej propozycji może być przystępna cena, zdecydowanie wyróżniająca się na tle innych cukierni – jak widać jednak po miejscu w rankingu, cena, a tym samym jakość składników zdecydowanie wpływa na ostateczny efekt.

Cena za sztukę: 6,50 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Piotr Kilijan (fot. Agata Masio)

14. Kilijan Piotr. Cukiernia 

ul. Josepha Conrada 11A 

Do cukierni na Chomiczówce wybraliśmy się przede wszystkim dlatego, że sugerowano nam, że warto spróbować tamtejszych jagodzianek. Niestety, zawiedliśmy się. Tutejszy wypiek miał zapach zwyczajnej drożdżówki, napompowane, smakujące proszkiem do pieczenia, suche ciasto i pozostawiające wiele do życzenia nadzienie – przypominało nam bardziej kisiel lub frużelinę. Nie było go też zbyt dużo i miało sztuczny smak. Kruszonka była niemal niezauważalna, a szkoda, bo mogła znacznie poprawić jakość wypieku. Mamy również podejrzenia, że do ciasta mógł zostać dodany aromat pomarańczowy. Nie wiemy, czy słusznie, ale nasi redakcyjni testerzy wyczuli smak, który się z nim kojarzył. Podobnie jak w wypadku Grzybków, to jedna z najtańszych jagodzianek w zestawieniu. W dobie inflacji ta demokratyczna cena może być sporą zaletą. 

Cena za sztukę: 7 zł  

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z piekarni Chaud Pain (fot. Agata Masio)

14. Chaud Pain  

ul. Ossolińskich 3 

Mimo że piekarnię Chaud Pain nieraz docenialiśmy za wyśmienite bagietki, słodkie brioszki czy pyszne croissanty, tutejszych jagodzianek ocenić tak nie możemy. Ta propozycja była dla nas zbyt wytrawna. Ciasto było za słone i zbyt przypominało nam zwykłą bułkę, a nadzieniu brakowało odpowiedniej słodyczy. Niestety, dość intensywnie wyczuwalny był także proszek do pieczenia. Podkreślamy jednak, że gorąco polecamy inne wypieki z Chaud Pain! Są naprawdę warte grzechu.  

Cena za sztukę: 10 zł  

Ex aequo 15

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z piekarni La Royale (fot. Agata Masio)

15. La Royale  

ul. Siedmiogrodzka 1 

Choć w ubiegłym roku proporcje pomiędzy ciastem i nadzieniem w jagodziankach z La Royale były naprawdę dobre, w tym roku zostały one nieco zaburzone. Całość przyćmiło bowiem wilgotne, bardzo słodkie nadzienie, które smakowało, jak dżem. Za dużo było też kruszonki, która – swoją drogą – mogła być o niebo lepsza, bo zwyczajnie brakowało w niej masła. Część z nas wyczuła też nieprzyjemny posmak tłuszczu. W tegorocznej jagodziankowej batalii tutejszy wypiek wypadł dość słabo.  

Cena za sztukę: 12 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z Być Może (fot. Agata Masio)

15. Być Może 

ul. Bagatela 14

Po niezwykle lubianej przez nas kawiarni Być Może spodziewaliśmy się o wiele więcej. W tutejszych jagodziankach ciasto było suche i niektórym kojarzyło się z pieczywem – do tego stopnia, że nazwali wypiek „kanapką z jagodami”. Nadzienie natomiast okazało się zbyt kwaśne i było go bardzo mało. Brakowało nam też kruszonki, której większa ilość mogłaby zdecydowanie pomóc całości.  

Cena za sztukę: 14 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Słodko nam (fot. Agata Masio)

16. Słodko Nam  

ul. Bryły 2A 

Już pierwszy rzut oka na jagodziankę ze Słodko Nam sugerował, że będziemy mieć z nią problem – po przekrojeniu na pół miała dość duże prześwity i za mało jagód. Wizualnie przypominała nam bardziej rogal niż klasyczną jagodziankę, a w smaku była dosyć nijaka. Ciasto było za suche, a nadzienie przypominało dżem. Zaletą jest tu przede wszystkim cena wypieku. Podkreślamy, że to debiut cukierni Słodko Nam w jagodziankowym rankingu. Szczerze wierzymy, że następnym razem będzie dużo lepiej! 

Cena za sztukę: 7 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z cukierni Panna

PANNA 

ul. Kwiatowa 25

Mamy podejrzenie, że gdyby nie to, że jagodziankę z pracowni cukierniczej PANNA zjedliśmy dzień po oficjalnym zamknięciu rankingu, mogłaby się znaleźć nie tylko w czołówce, ale i na podium zestawienia! Bułeczka miała doskonale zrównoważony smak – cierpkość jagód świetnie współgrała z dużą ilością słodkiej maślanej kruszonki i puszystym ciastem. W nadzieniu czuć było naturę – owoce były świeże i próżno w nich było szukać ulepszaczy. Bardzo dobrze wypieczone ciasto podbiło dobre wrażenie. Polecamy, bo naprawdę warto! 

Cena za sztukę: 16 zł 

Najlepsze jagodzianki w Warszawie – jagodzianka z piekarni Będzie Dobrze

Będzie Dobrze 

ul. Puławska 23/25 

Nie od dziś wiadomo, że do rzemieślniczej piekarni Będzie Dobrze mamy niemałą słabość. Wielokrotnie wyróżnialiśmy ten lokal za wyjątkowe wypieki (Sprawdź ranking o najlepszych piekarniach w Polsce >>), nie dziwi więc, że i tutejsze jagodzianki spełniły nasze oczekiwania. Znajdziecie tu dwa warianty tych pysznych bułeczek. Pierwsza to klasyczna, zamknięta jagodzianka, charakteryzująca się przede wszystkim sprężystym, wilgotnym i mocno maślanym ciastem. W całości dość mocno wyczuwalne były przyprawy korzenne, przywołujące nam skojarzenia z grzanym winem. To niezwykła, spójna kompozycja, która zdecydowanie wyróżniała się spośród innych jagodzianek. Wariant drugi to japońska mleczna chałka shokupan z jagodami. Struktura ciasta przypomina bułkę, ale nie ma w tym nic złego – to po prostu bardziej oryginalna wariacja na temat jagodzianki. W tej wersji brak przypraw, a smak zbliżony jest do klasyki. Pech chciał, że w dniu rankingu piekarnia była zamknięta, ale gdyby było inaczej, Będzie Dobrze na pewno uplasowałaby się na jednym z wyższych miejsc! 

Cena: jagodzianka 16 zł, shokupan z jagodami 12 zł 

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk