Kukbuk
Kukbuk

9 dań z kimchi

Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 4 Grudnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Albo się je uwielbia, albo się go nienawidzi. Kimchi, koreańska kiszonka, wzbudza skrajne emocje. Jedni rozkoszują się kwaśno-ostrym doznaniem i dowodzą, że to uzależnia, drudzy pomstują na specyficzny smak i zapach i zarzekają się, że nigdy więcej tego nie tkną. Bez względu na to, w którym obozie jesteście – ten tekst dla was! Przekonanych nie musimy do tych propozycji namawiać – i tak dodają kimchi do wszystkiego, ale może znajdą tu coś, czego jeszcze nie próbowali – a sceptycznie nastawionych (delikatnie mówiąc) być może skusimy jakimś daniem na tyle skutecznie, że zmienią zdanie i dołączą kimchi do swojej diety. Bo warto jeść kiszonki, zwłaszcza teraz, kiedy za oknem wieje chłodem, a wirus czai się za każdym rogiem. Miska kimchi, zupa z kimchi czy kimchi w bao – to smaczne sposoby na podniesienie odporności. A na tym nie koniec! Zobaczcie, do czego jeszcze można wykorzystać kimchi?

Pierogi z kimchi, wieprzowiną i warzywami >>

Fani lepienia pierogów z najróżniejszym farszem mogą być zaskoczeni tym daniem. Smak wieprzowiny jest tu podkręcone nie tylko kimchi, ale też ostrą papryczką. Na szczęście warzywa nieco studzą chwilowy napad ostrości. Jako przekąska sprawdzi się doskonale.

Zupa z kimchi >>

Szybki i łatwy przepis – pół godziny i można raczyć się aromatycznym, rozgrzewającym wywarem. Tu nie tylko kimchi oddaje moc – imbir, czosnek, chili też robią swoje. Do tego grzybowy aromat i delikatne tofu. Na jednym talerzu się nie skończy.

Ryż smażony z kimchi i kurczakiem >>

Zanim mogliśmy poznać pełnię smaków kuchni azjatyckiej, nasze mamy, a czasem i babcie robiły „chińskie danie”, czyli ryż smażony w kurczakiem. Tego smaku się nie zapomina! Chyba że będzie to wersja z kimchi – wtedy można zapomnieć o wszystkim.

Reklama

Bułeczki bao z warzywami i sosem kimchi >>

Azjatyckie „pampuchy” urzekają subtelnym smakiem bez względu na to, czym są wypełnione. Soczysty boczek maźnięty sosem teriyaki czy masa krewetkowa z majonezem wasabi – to może uzależnić. Może, ale nie musi, w przeciwieństwie do naszej propozycji.

Surówka z kimchi i piklowanymi warzywami >>

Kiszonki i pikle to idealne połączenie. Odświeżająca surówka sprawdzi się jako dodatek do większego dania, na przykład z długo pieczonym mięsem. Ale poradzi sobie też jako starter zaostrzający apetyt.

Azjatyckie tacos z wieprzowiną i kimchi >>

Miks kuchni świata może być ryzykowny, ale nie w tym przypadku. Połączenie tacos z ostrym mięsem i kimchi wprawdzie nie jest dla każdego, ale warto się poświęcić – smakowe uniesienia gwarantowane!

Azjatyckie tacos z tofu i awokado >>

Asian-mex dla tych, którzy preferują kuchnię roślinną. Wegemajonez, kawałki awokado, marynowane tofu i oczywiście kimchi – to zestawienie może zawrócić w głowie, amatorom mięsa również.

Wegetariańskie placki z kimchi >>

Wielbiciele placków mogą odetchnąć z ulgą. Tak, kimchi sprawdzi się także w takiej odsłonie – ostrej z nutką słodyczy (ale możecie swobodnie dobierać składniki sosu – może jogurt z miodem?). Placki najlepiej smakują prosto z patelni.

Śledzie z kimchi >>

Ryba uwielbia towarzystwo kimchi. Nie ma znaczenia, czy surowa, pieczona, czy marynowana – kiszona kapusta podkreśli jej smak. Znudziły wam się klasyczne śledzie z cebulą albo w śmietanie? W tej wersji nie znudzą wam się nigdy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka