Kukbuk
Kukbuk

9 dań z kimchi

Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 4 Grudnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Albo się je uwielbia, albo się go nienawidzi. Kimchi, koreańska kiszonka, wzbudza skrajne emocje. Jedni rozkoszują się kwaśno-ostrym doznaniem i dowodzą, że to uzależnia, drudzy pomstują na specyficzny smak i zapach i zarzekają się, że nigdy więcej tego nie tkną. Bez względu na to, w którym obozie jesteście – ten tekst dla was! Przekonanych nie musimy do tych propozycji namawiać – i tak dodają kimchi do wszystkiego, ale może znajdą tu coś, czego jeszcze nie próbowali – a sceptycznie nastawionych (delikatnie mówiąc) być może skusimy jakimś daniem na tyle skutecznie, że zmienią zdanie i dołączą kimchi do swojej diety. Bo warto jeść kiszonki, zwłaszcza teraz, kiedy za oknem wieje chłodem, a wirus czai się za każdym rogiem. Miska kimchi, zupa z kimchi czy kimchi w bao – to smaczne sposoby na podniesienie odporności. A na tym nie koniec! Zobaczcie, do czego jeszcze można wykorzystać kimchi?

Pierogi z kimchi, wieprzowiną i warzywami

Fani lepienia pierogów z najróżniejszym farszem mogą być zaskoczeni tym daniem. Smak wieprzowiny jest tu podkręcone nie tylko kimchi, ale też ostrą papryczką. Na szczęście warzywa nieco studzą chwilowy napad ostrości. Jako przekąska sprawdzi się doskonale.

Sprawdź przepis na pierogi z kimchi, wieprzowiną i warzywami >>

Zupa z kimchi

Szybki i łatwy przepis – pół godziny i można raczyć się aromatycznym, rozgrzewającym wywarem. Tu nie tylko kimchi oddaje moc – imbir, czosnek, chili też robią swoje. Do tego grzybowy aromat i delikatne tofu. Na jednym talerzu się nie skończy.

Sprawdź przepis na zupę z kimchi >>

Ryż smażony z kimchi i kurczakiem

Zanim mogliśmy poznać pełnię smaków kuchni azjatyckiej, nasze mamy, a czasem i babcie robiły „chińskie danie”, czyli ryż smażony w kurczakiem. Tego smaku się nie zapomina! Chyba że będzie to wersja z kimchi – wtedy można zapomnieć o wszystkim.

Sprawdź przepis na smażony ryż z kimchi i kurczakiem >>

Reklama

Bułeczki bao z warzywami i sosem kimchi

Azjatyckie „pampuchy” urzekają subtelnym smakiem bez względu na to, czym są wypełnione. Soczysty boczek maźnięty sosem teriyaki czy masa krewetkowa z majonezem wasabi – to może uzależnić. Może, ale nie musi, w przeciwieństwie do naszej propozycji.

Sprawdź przepis na bułeczki bao z warzywami i sosem kimchi >>

Surówka z kimchi i piklowanymi warzywami

Kiszonki i pikle to idealne połączenie. Odświeżająca surówka sprawdzi się jako dodatek do większego dania, na przykład z długo pieczonym mięsem. Ale poradzi sobie też jako starter zaostrzający apetyt.

Sprawdź przepis na surówkę z kimchi i piklowanymi warzywami >>

Azjatyckie tacos z wieprzowiną i kimchi

Miks kuchni świata może być ryzykowny, ale nie w tym przypadku. Połączenie tacos z ostrym mięsem i kimchi wprawdzie nie jest dla każdego, ale warto się poświęcić – smakowe uniesienia gwarantowane!

Sprawdź przepis na azjatyckie tacos z wieprzowiną i kimchi >>

Reklama

Azjatyckie tacos z tofu i awokado

Asian-mex dla tych, którzy preferują kuchnię roślinną. Wegemajonez, kawałki awokado, marynowane tofu i oczywiście kimchi – to zestawienie może zawrócić w głowie, amatorom mięsa również.

Sprawdź nasz przepis na azjatyckie tacos z tofu i awokado >>

Wegetariańskie placki z kimchi

Wielbiciele placków mogą odetchnąć z ulgą. Tak, kimchi sprawdzi się także w takiej odsłonie – ostrej z nutką słodyczy (ale możecie swobodnie dobierać składniki sosu – może jogurt z miodem?). Placki najlepiej smakują prosto z patelni.

Sprawdź wegetariańskie placki z kimchi >>

Śledzie z kimchi

Ryba uwielbia towarzystwo kimchi. Nie ma znaczenia, czy surowa, pieczona, czy marynowana – kiszona kapusta podkreśli jej smak. Znudziły wam się klasyczne śledzie z cebulą albo w śmietanie? W tej wersji nie znudzą wam się nigdy.

Sprawdź przepisy na śledzie z kimchi >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk